Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Untitled Document

Zvezde

Nezaboravni XX veka Holivuda (7)

U zemlji snova i mašte

Dopisnica Tabloida iz Londona Sandra Skoko izdala je knjigu o dvadesetom veku Holivuda i nezaboravnim ličnostima ove filmske prestonice. Uz njenu saglasnost, objavljujemo najzanimljivije delove iz ovog obimnog i bogato ilustrovanog dela. Na preko 650 strana, počev od Etel Barimor, Me Vest, Marlen Ditrih i Grete Garbo, završno sa Nikolasom Kejdžom, Bredom Pitom, Demi Mur, Endi Mekdauel, i svim važnijim zvezdama današnje filmske industrije, autorka je sa mnogim od njih napravila intervijue i pretočila ih sa ostalim obimnim istraživanjem u izdavački podvig
Piše: Sandra Skoko

Rođena kao Raquel Tejada, 1940. u Chicagu, od oca koji je bio inženjer i emigrant iz Bolivije i majke, poreklom Engleskinje, Raquel, je katapultirana u svet šou-biznisa, kao američka - "domaća", verzija seks dive i kontra loptica Ursuli Andres i Claudiji Cardinale.
Prve role bile su u filmovima "Roustabout" 1964., "A House is Not a Home" 1964. i "A Swinging Summer" 1965. godine. Udajom za prvog muža, Jamesa Welcha 1958., Raquel prisvaja njegovo prezime, ali kako joj nije mogao ništa više pružiti po pitanju slave, osim prezimena i kćeri, brak se završava razvodom 1962. godine. Lansiranje u zvezde ostvaruje upoznavanjem publiciste Patricka Curtisa. Ubrzo nakon prvog susreta formiraju "Curtwell Enterprizes" u cilju marketinga njenih atributa - figure i izgleda. Curtisova mudra propaganda donela je Raquel, pored gore navedenih sporednih uloga i jedinu žensku ulogu u filmu "Fantastic Voyage" 1966., koja otvara put i glavnoj ulozi u filmu "One Million Years B.C.", iste 1966. godine. Godinu dana nakon toga, 1967. Welch sklapa brak sa Curtisom i pre no što su se 1971. razveli, Raquel postaje glavna svetska zvezda, snimivši samo šačicu hit filmova. Većina njenih uloga svodila se na, kako Raquel kaže: "meso između mojih nožnih članaka i vrata." Iako je pokušala pobeći iz seksi šablona TV filmovima kao što su: "The Legend of Walks Far Woman" 1982. i "Right to Die" 1987., kombinacija lošeg skripta i loše glume nisu doveli do uspeha. No, dalji uspeh stiže kabare šouom i broadwayskim mjuziklima, kao i okretanjem ka video-aerobik kasetama. Raquel i danas snima TV filmove i filmove velikog platna, kad joj se ukaže prilika. Iako nije bila velika glumica, Raquel spada u seks-simbole kao i druge glumice tog ranga. Udata za vlasnika pizzerije, Richija (Ričija), Raquel i dalje ponosno šeta seksi imidž, koji je i probio do zvezda.

Eksplozivni talenat

Kao perfektan klon majke, (Judy Garland), njenim genima i svim onim što je Liza Minnelli (Lajza Mineli), radila sebi i svom organizmu tokom 1970-ih i 1980-ih, svako bi rekao da je po svim proračunima, odavno trebalo da bude mrtva. No ...
Rođena kao Liza May Minnelli (Lajza Mej Mineli), 12. Marta 1946. u Los Angelesu, California, od majke Judy Garland i oca Vincentea Minnellia, skoro je neizbežno a da se život i karijera Lize, ne gledaju kroz prizmu i upoređenje majčinog uspeha. Bukvalno odgajana na kulisama MGM studija, Liza se pojavljuje u majčinom filmu "In the Good Old Summertime", kada je imala samo četrnaest meseci. Njene baby-sitterke bile su filmske zvezde, a garderoba je bila direktna kopija kostima iz filmova njenog oca.
Nakon razvoda roditelja 1951., Liza ostaje da živi sa majkom i do desete godine života, nekoliko puta je spašavala i izvlačila majku iz sigurne smrti od prekomerne doze pilula za spavanje. Pohađajući sve skupa dvadeset dve škole, računajući i kratke boravke u Londonu i na Sorbonne u Parizu, Liza u šesnaestoj godini ostvaruje debi na Broadwayu, u predstavi "Best Foot Forward" uz dvadesetogodišnjeg Christophera Walkena. No, Liza karijeru čvrsto ustoličava 1965. kada osvaja Tony nagradu, za rad na "Flora, the Red Menace", čime postaje najmlađi dobitnik u istoriji dodele ove nagrade.
Filmski debi ostvaruje ulogom u filmu "Charlie Bubbles" 1967. nakon čega sledi Oscar nominacija u kategoriji Best Actress, za ulogu Pookie, u filmu "The Sterile Cuckoo" 1969. godine. Nakon toga, deluje kao da se istorija ponavlja, jer i Liza postaje ovisna o tabletama i alkoholu. Tokom 1972. osvaja Oscara u kategoriji Best Actress, za ulogu Sally Bowles, u filmu "Cabaret", a 1984. odlazi u Betty Ford kliniku i spašava sebe.
Liza nikada nije postala filmska zvezda, kao njena majka, uprkos ogromnom naboju talenta koji poseduje. Zloupotreba droge i alkohola tokom 1970-ih i prve polovine 1980-ih, nisu dozvolili talentu da se u potpunosti ispolji. Čak, ako bi dublje analizirala, konstatovala bih, da je jedina pogrešna stvar u izvodbi uloge u Bob Fosseovom filmu "Cabaret", bila ta, što je Liza i suviše dobra. Niko s njenom količinom talenta, ne bi ni mrtav bio uhvaćen u rupi kao što je Kit Kat Klub, pa makar bio izolovan na pustom ostrvu, s Kit Kat klubom kao jedinim kontaktom s "civilizacijom".
Izlazeći tri puta pred matičara, kako bi izjavila slavno "DA"; (prvi muž bio je australijski pevač Peter Allen, inače homoseksualac, drugi muž bio je filmski producent Jack Haley Jr.; treći je bio skulptor, Mark Gero), Liza je isto toliko puta izlazila i na brakorazvodne parnice.
Tokom 2002. udaje se i po četvrti put, ovoga puta za Davida Gesta. Kum na venčanju bio je Michael Jackson, a Liz Taylor, Claudia Cardinale, Esther Williams, Janet Leigh, Gina Lollobrigida, bile su deveruše.
Iako je verovatno želela živeti po principu: "živi brzo, umri mlad i budi lep leš", uspevši da živi brzo, ipak, uz sav trud nije uspela umreti mlada i biti lep leš, te je postala žalosna i smešna karikatura onoga što je nekad bila. Zahvaljujući četvrtom suprugu, Liza se uspeva rehabilitovati i od virusnog encefalitisa i sada živi od stare slave i u Nedođiji - zemlji snova i mašte. Četrvti brak okončan je 2003. godine.

Neodoljiv šarm

Talentom se probio, ali bez sumnje, njegov šarm je taj koji ga drži na vrhu. Jack Nicholson je bez pogovora, najmoćniji glumac današnjice. Film "Easy Rider" 1969. čini ga zvezdom; naredne 1970. filmom "Five Easy Pieces", predvodi novi talas 1970-ih; dok ga film "Chinatown" pravi milionerom i superstarom. I, od tada pa na dalje, Nicholson uloge izvodi do perfekcije.
Rođen 22. Aprila 1937. u Neptune - New Jersey, Jack Nicholson odlaiz u Hollywood i zapošljava se kao kurir u MGM-ovom odseku za crtane filmove. Zapažen od Rogera Cormana, počinje igrati u B-filmovima kao "The Cry-Baby Killer" 1958., (njegova debi uloga), i "Hell's Angels on Wheels". Trebalo je da prođe decenija, da bi se Nicholson, zahvaljujući Dennis Hopperovoj hipi odiseji "Easy Rider", vinuo u zvezde. Iako je potom dobio pogrešnu ulogu u filmu "On a Clear Day You Can See Forever", igrajući brata Barbre Streisand, Nicholson se uspešno spašava filmom "Five Easy Pieces", nastavljajući da pruža nezaboravne predstave tokom sedamdesetih.
Prvu Oscar nominaciju dobija u kategoriji Best Supporting Actor, za ulogu u filmu "Easy Rider" 1969., a slede i nominacije u kategoriji Best Actor, za uloge u filmovima: "Five Easy Pieces" 1970.; "The Last Detail" 1973.; "Chinatown" 1974. godine. Nakon toga sledi osvojeni Oscar, u kategoriji Best Actor, za ulogu Patricka McMurphya, u filmu "One Flew Over the Cuckoo's Nest" 1975., da bi 1981. pristigao drugi osvojeni Oscar, ovoga puta u kategoriji Best Supporting Actor, za ulogu u filmu "Terms of Endearment" 1983. godine. Pre drugog osvojenog Oscara, Jack dobija 1981. Oscar nominaciju u kategoriji Best Supporting Actor, za ulogu u filmu "Reds", zatim u kategoriji Best Actor, za ulogu u filmu "Prizzi's Honor" 1985.; pa u istoj kategoriji stiže još jedna Oscar nominacija 1987. za ulogu u filmu "Ironweed"; da bi 1992. dobio još jednu Oscar nominaciju u kategoriji Best Supporting Actor za ulogu u filmu "A Few Good Men". Konačno, treći osvojeni Oscar, u kategoriji Best Actor, stiže 1998. za ulogu u filmu "As Good As It Gets". Ovim Oscar dostignućima, Nicholson nadmašuje Laurence Oliviera i Spencera Tracya, u grupi najtalentovanijih i najnominovanijih glumaca Hollywooda.
Od ukupno dvanaest Oscar nominacija (do sada), Jack Nicholson osvaja tri. (Nicholson je dobio četiri Oscar nominacije u kategoriji Best Supporting Actor i osam u kategoriji Best Actor; Olivierovih deset nominacija, bile su podeljene na devet u kategoriji Best Actor i jedna u kategoriji Best Supporting Actor; dok je Tracyevih devet nominacija bilo u kategoriji Best Actor). Dvanaesta nominacija stiže 2003. za rolu u filmu "About Schmidt".
Odgajan u onom što bi se danas zvalo "dom samohranog roditelja", Jack raste uz dve starije sestre (od kojih je u biti jedna bila njegova majka, dok je druga bila njegova tetka) i uz baku Ethel May, za koju je verovao sve do njegovih tridesetih, da mu je majka. Čitava zbrka, nastala je kako bi se od društva i okoline sakrilo da je Jack vanbračno dete June (Džun), kćeri Ethel May. Ovaj šarmantni i romantični ženskaroš, bio je u braku sa glumicom Sandrom Knight (od 1962. do 1967.) i sa njom ima kćer Jennifer (koja mu daruje unuče Seana 1996.). Sa Anjelicom Huston, bio je u vezi punih sedamnaest godina, ali i to puca 1989., jer Nicholson obelodanjuje kako je istovremeno, "par godina, bio u vezi i sa Rebeccom Brousard, sa kojom se potom razilazi 1996., a sa kojom pak ima kći Lorraine, (rođenu 1990.) i sina Raymonda (rođenog 1992.).
Inače, Nicholson uživa u ulozi kralja dvorca. Njegov dom u brdima Hollywooda, nalazi se iznad napuštene i prazne gudure, dok gvozdeni lanac čini ogradu prilaza kući i parking prostora, koji deli sa Marlonom Brandom. Natpis iznat Nicholsonovog zvona na kapiji glasi: "Ako ste stigli pre deset ujutru, molim Vas, zvonite na susednu adresu", što je inače Brandova kuća.
Uz sve to, pored neodoljivog šarma i magnetizma, Nicholson je poznat i po ćudljivosti i po nekad, teškoj naravi. Jednom prilikom, kada je sad pokojni John Belushi, tokom montaže "Going South" - jednog od tri filma koje je Nicholson režirao, zatražio da mu se plate i dnevni troškovi, Nicholson mu isplaćuje u centima i dimeima (dajmima = 1 dime = 10 centa), svotu u vrednosti od sto dolara. No, ne kaže se za džabe: ko će razumeti genija?

Političar ili glumac

Rođen 3. Aprila 1958. na Long Islandu - New York, Alexander Rae Baldwin III, najstariji je od šestoro dece porodice Baldwin. Njegova braća Stephen, Daniel i William takođe se bave glumom.
Pun ideala u mladosti, Alec ambiciozno kreće s željom da postane javni tužilac i odlazi na studije prava na George Washington University. Sve je išlo po planu, dok jednog dana dvadesetdvogodišnjem Alecu nije dosadilo pranje, brisanje i čišćenje stolova po restoranima, kako bi otplatio školarinu. Nakon godine dana bavljenja manekenstvom, Alec odlazi na studije glume u Lee Strasberg Institute u New Yorku i ubrzo dobija ponudu da za dve hiljade dolara nedeljno igra u TV sapunici "The Doctors", a onda i u "Knots Landing".
Nije dugo trebalo da stigne i prva ponuda za ulogu na velikom platnu, u filmu "Forever Lulu" 1986. godine. Harizmatična izvodba role u filmu "The Hunt For Red October" 1990., smešta ga na vrh hollywoodskog stabla popularnosti, ali ne zadugo. Odbijanje uloge u filmu "Patriot Games", (nastavku filma "The Hunt For Red October"), a potom i totalni promašaj filma "The Juror", sklanjaju ga sa liste najtraženijih. Zabavljajući se sa Michelle Pfeiffer i Ally Sheedy, a prethodno i veren sa Janine Turner, Alec upoznaje Kim Basinger na snimanju zajedničkog filma "The Marrying Man" 1991. (remake filma "Too Hot To Handle"), i sklapaju brak 1993. godine. Sledi serija filmskih limunada sa bračnim parom Baldwin u glavnim ulogama i ako ništa drugo, Baldwinovi postaju najseksepilniji par velikih ekrana.
No, kako je slava Kim rasla, tako Alec biva ljubomorniji i Oscar koji Kim osvaja predstavlja za Aleca vrhunac poraza. Tako, 2001. nakon osam godina bračne zajednice i kćeri Ireland Eliesse, dolazi do razvoda braka.
Alec Baldwin, predsednik Creative Coalition i veliki pobornik Demokrata, uz filmove nalazi vreme i za bavljenje politikom. Govori se kako u tom pravcu može daleko dogurati. Ako realno i pogledamo, političari su i najveći glumci i možda će Alec jednog dana i odigrati najveću životnu ulogu na polju politike.
Prva Oskar nominacija stiže 2004. u kategoriji Best Supporting Actor za ulogu u filmu "The Cooler".
                                                                                                                                                                                                  (Nastaviće se)

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane