Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

 

Lajkovac: Ćate i mastiljare imaju prednost u odnosu na bibliotekare, pisce, glumce...

 

Na njima štedim, dakle postojim

 

  Predsednik opštine se novinarima žali da vladajuće stranke u Lajkovcu imaju po više struja, pa da svaka vuče na svoju stranu. Po pitanju života na račun najsiromašnijih, kod vladajućih je zapažena samo jedna struja

 

Milan Malenović

 

 

Vlada Republike Srbije je odlučila da smanji troškove funkcionisanja države, pa je procenila da su dovoljna četiri zaposlena u organima lokalne samouprave na hiljadu stanovnika. Iz ovog broja su izuzeti zaposleni u institucijama kulture, kao što su biblioteke, muzeji, pozorišta...

Tako bi trebalo da bude, ali život ne odgovara uvek Vladinim uredbama.

U Lajkovcu, na primer, opštinska vlast odlučila da za Novu godinu podeli "poklone" za petnaestoro svojih zaposlenih u biblioteci i Kulturnom centru Hadži Ruvim tako što će da ih - otpusti sa posla. Ti nesrećnici čine čak 25 odsto zaposlenih u ovim institucijama, a otkaze će da dobiju da bi neko drugi u administraciji ostao na svom radnom mestu. Jer, opština mora da otpusti ukupno nekih 15 odsto zaposlenih, pa joj onih 25 odsto iz oblasti kulture dobro dođe da dosegne prosek. Ćate i mastiljare u Srbiji imaju prednost u odnosu na bibliotekare, pisce, glumce...

Opština Lajkovac bi da se bori za smanjenje javne potrošnje, bar se tako priča, ali ne preko leđa zaslužnih partijskih drugova. Tako, dok se otpuštaju siromašni zaposleni sa jedne strane, sa druge se strane deli šakom i kapom. Pojedini direktori javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač opština, odrezali su sebi platu veću od 100.000 dinara. Iako je preporuka da nema novih zapošljavanja, mnogi od njih su po partijskim, ličnim i prijateljskim vezama zaposlili određeni broj ljudi.

Predsednik opštine Dušan Živanović je nemoćan, jer većina problema i dolazi iz njegovog DSS-a, a ni preostali koalicioni partneri ne žele da se mere štednje sprovedu na svim nivoima, tvrdi načelnik opštinske uprave Živorad Bojičić (SPS). Jesenas je Bojičić nudio sopstvenu ostavku i pretio rušenjem vladajuće koalicije ako se ne započne sa štednjom. Ovakav rasplet ni on sam nije očekivao.

Umesto što gase biblioteku i dom kulture, članovi opštinskog veća bi mogli da se pozabave sopstvenom potrošnjom. Načelnik Bojičić ima u upravi najvišu platu od 40.000 dinara, a najniža plata činovnika je 17.000 dinara. S druge strane, zamenik predsednika opštine ima 67.000 dinara, a predsednik Skupštine oko 60.000 dinara, pa je bilo predloženo da se umesto otpuštanja zaposlenih smanje funkcionerske prinadležnosti.

Međutim, opštinske glavešine ne pristaju da im se smanje plate i ograniče privilegije. Još apsurdnije je to što su u vreme krize tražili povišicu. Sve zahteve da i funkcioneri štede Opštinsko veće je do sada glatko odbijalo.

Pored plata koje u siromašnoj opštini bodu oči, narodni predstavnici i lokalni vlastodršci imaju i dopunske privilegije koje neumereno koriste. Zamenik predsednika opštine Mladen Bajić (SRS) tako službenom ladom nivom obilazi svoje privatne bagere i kamione na gradilištima, a troškove ispostavlja poreskim platišama. Predsednik Skupštine Ranko Filipović (DSS) nema bagere, ali obilazi nešto drugo ili nekog drugog, jer je prošle godine za samo četiri meseca na gorivo potrošio čak 82.000 dinara opštinskog novca vozikajući službeni jugo.

Predsednik opštine se novinarima žali da vladajuće stranke u Lajkovcu imaju po više struja, pa da svaka vuče na svoju stranu. Oko jednoga su, izgleda, svi oni saglasni, a to je da štednju treba sprovesti preko leđa najslabijih, radnika u kulturi koji nemaju nikakav stranački pedigre.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane