Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pravda

Pravda

 

Policija i zakonski diskriminisana

 

Razroka Justicija

 

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kao da su pred zakonom izuzeci. Posebno su na udaru uniformisana lica - policajci i kriminalistička policija - koji rade i kada drugi odmaraju

 

M.G.

 

U uređenim državama, koje imaju savremeno radno zakonodavstvo, zaposlenima se posebno plaća rad noću, nedeljom i u vreme državnih praznika.

I zaposlenima u Srbiji noćni rad se plaća uvećan za polovinu cene po času rada, a rad nedeljom i u vreme državnih praznika plaća se dvostruko više.

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kao da su izuzeci. Posebno su na udaru uniformisana lica - policajci i kriminalistička policija - koji rade i kada drugi odmaraju.

Neki dostojanstveni pojedinci odvažili su se da i u vreme Titove vladavine dignu glas i traže da im se noćni i rad u vreme državnih praznika i nedeljom plati, kako to, uostalom, i Zakon o radu propisuje. Oni koji su bili članovi partije dolazili su na tapet svojih drugova, koji su ihtro kritikovali, pa i isključivali iz Saveza komunista, zbog drskosti da tuže državu.

Dolaskom DOS-ovaca na vlast, policija se ponadala da će i oni postati građani sa istim pravima kao i ostali zaposleni. Nadali su se da će dobiti pravo na sindikalno organizovanje, pravo na štrajk, na adekvatne uslove rada i plaćeni rad, u skladu sa Zakonom o radu.

Pre nekoliko godina zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova tužili su ''firmu'', odnosno Republiku Srbiju, zbog neplaćenog prekovremenog rada, rada noću, vikendom i praznikom, a sve u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Ali, Justicija u Srbiji je razroka. Ne vidi isto na celoj teritoriji Srbije. Kada je policija u pitanju, u Vojvodini Justicija na njih gleda s prezirom.

Ovih dana su u Novom Sadu donete drugostepene presude kojima se odbijaju tužbeni zahtevi policajaca koji su tužili državu, tražeći naknadu za prekovremeni rad i u dane državnih praznika, nedeljom i noću, kao neosnovane. U stvari, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presude Opštinskog suda u Novom Sadu, čije sudije su odbile policajce od zahteva za naknadu plate.

Policajci koji su odlučili da Republiku Srbiju odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova tuže u mestima gde rade, a to su, recimo, Valjevo, Čačak, Kraljevo - dobili su spor!

Okružni sud u Valjevu i Okružni sud u Čačku istovremeno su potvrdili prvostepene presude opštinskih sudova, koji su usvojili tužbene zahteve policajaca i naložili da im Republika Srbija - Ministarstvo unutrašnjih poslova isplati razliku u plati, koju su, po nalogu suda, izračunali sudski veštaci.

Po pravnosnažnosti ovih presuda, policajci su tražili prinudno izvršenje tih presuda i u izvršnom postupku njima je sa računa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije isplaćena dosuđena odšteta, sa troškovima postupka i pripadajućom kamatom.

Različiti sudski aršini, po istom pravnom pitanju, izazivaju opravdan bes srpske policije. Prosto je neshvatljivo da sudovi u pokrajini imaju suprotno pravno shvatanje od sudova u Čačku, Kraljevu, Valjevu, Beogradu. Njih posebno muči što MUP Srbije, i nakon donošenja pravnosnažnih presuda, odbija da im isplati dosuđeni novac, i primorava ih na nove troškove, jer plaćaju izvršenje presude.

Da li u Srbiji važi isti zakon, kada je policija u pitanju?

Indikativno je da u jednoj od presuda Opštinskog suda u Novom Sadu, u obrazloženju presude stoji da tužioci u određenom vremenskom periodu imaju zakonsko pravo na naknadu neisplaćenih troškova, da bi tužbu sud odbio kao neosnovanu!

Problem rada noću, nedeljom, u dane državnih praznika i prekovremen rad u vreme održavanja sportskih priredbi i javnih skupova, morao bi da se reši potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora između policijskih sindikata i ministra. Dosadašnja praksa da se ova prava policije ignorišu, i rešavaju preko suda, svakako (k)od policije više neće biti tolerisana. Jer, sve je manje mladih ljudi koji žele da rade ovaj težak i odgovoran posao.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane