Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na nišanu

Na nišanu

Svilajnac: Poigravanje sudbinama celih porodica 

 

Teror za poneti

 

   Svilajnac se hvali da je jedna od najureðenijih i najbogatijih opština u Srbiji. Sluèaj porodice Miloradoviæ pokazuje po koju cenu je to opštinsko bogatstvo postignuto

 

Igor Milanoviæ

 

Porodica Miloradoviæ u Svilajncu živi veæ generacijama. Nekada su imali kuæu od ukupno 184 kvm sa pomoænim zgradama i voænjakom od 22 ara u samom centru ovog gradiæa. Godine 1975. doneto je rešenje o eksproprijaciji pomenutih nekretnina, a kao naknada odreðena im je novèana svota za koju u to vreme nisu mogli da kupe ni ar zemljišta.

Drugi, kojima je u to vreme takoðe nacionalizovana imovina, dobijali su odgovarajuæe stanove, samo je Miloradoviæima ponuðen novac. Poruka vlasti kao da je glasila: uzmite pare i napustite Svilajnac.

Kada su radnici 1981. krenuli da ruše porodiène kuæe Miloradoviæa, porodica je rešenjem opštinskih vlasti smeštena u nužni smeštaj: jednu neuslovnu, malu i trošnu kuæu. Iz nje ih ista ta vlast iseljava veæ èetiri godine kasnije pod izgovorom da tu borave bespravno! Opštinski èelnici, dakle, raseljavaju, useljavaju pa opet raseljavaju ljude po slobodnom nahoðenju.

Na jednoj parceli Miloradoviæa nikle su moderne zgrade, u kojima za ovu porodicu nije bilo mesta. Stanove su dobili neki drugi ljudi.

Dvanaest godina posle donošenja rešenja o eksproprijaciji, dakle 1987, radnici ulaze i na drugu parcelu oduzetu Miloradoviæima, tamo gde su se nalazili mali voænjak i vinograd, sve to raskrèuju, a teren pokrivaju šoderom. Od tada taj plac zvrji prazan, na njemu se nikada ništa nije gradilo sve ove godine.

Tadašnji zakon je nalagao da se zemljište ima u roku od tri godine privesti nameni, u protivnom je ono moralo da se vrati prethodnim vlasnicima. Socijalizam je na taj naèin hteo da spreèi nenamensko raseljavanje, ali je zaboravio i da predvidi od vlasti nezavisne poluge izvršenja zakonskih obaveza. Plac je tako ostao u opštinskom vlasništvu, a porodica Miloradoviæ na ulici.

U upravnom sporu koji su Miloradoviæi pokrenuli sa namerom da im se deo oduzetog vrati, a da za ono što ne može da bude povraæeno dobiju praviènu nadoknadu, i koji se po srpskom obièaju otegao godinama, sudski veštak Milovan Vasiæ iz Jagodine 15. aprila 2004. utvrðuje da plac nikada nije priveden nameni. Istovremeno, pomenuti veštak istièe da korisnik u trenutku eksproprijacije nije imao planski akt o izgradnji, a bez tog dokumenta po zakonu nije ni moglo da doðe do oduzimanja zemljišta. Na pitanje kako je vlast uopšte mogla da 12 godina posle nelegalne eksproprijacije uðe i u posed druge parcele ostalo je bez odgovora. Vlast u Srbiji vazda sve sme da radi.

I sada dolazi zaplet kao iz klasiènih grèkih drama. Videvši da æe sud da donese odluku nepovoljnu po Svilajnac, vlast bržebolje zemljište prodaje treæem licu, što je posebno zabranjeno. Ali koga iz vlasti interesuju zakonske zabrane i sudske odluke?

Avgusta prošle godine, u pokušaju da svojim kriminalnim radnjama pribavi smokvin list legalnosti, porodicu Miloradoviæ telefonom na sastanak u opštini Svilajnac poziva naèelnik Slavoljub Arsenijeviæ. U prisustvu Gorana Vasilijeviæa, pomoænika predsednika Skupštine opštine, postiže se usmeni dogovor da Miloradoviæi za oduzetu imovinu dobiju odgovarajuæi stambeni prostor. O razgovoru nije saèinjen nikakav zapisnik. Sve se, kao što se vidi, radi tako da ne ostanu nikakvi tragovi. Nauèila je i vlast u Svilajncu ponešto od mafije.

Posle ovog dogovora Miloradoviæi su imali i razgovor sa zamenikom predsednika SO Predragom Milanoviæem, koji im još jednom usmeno potvrðuje da æe sve biti kao što je dogovoreno, ali da porodica ni na koji naèin ne ometa nastavak izgradnje još nezapoèetog objekta.

Dva meseca kasnije, isti oni ljudi koji su obeæavali da ni ašov neæe da zabodu u tuðe zemljište dok se ne obezbedi pravièna nadoknada, porodici saopštavaju svoj konaèni stav: Miloradoviæima ne sleduje ništa. U toku razgovora zamenik Milanoviæ porodici nudi moguænost da im sredi jedan stan ispod žita? Kada su ga Miloradoviæi zapitali kako to opštinska vlast radi ispod žita, Milanoviæ se naljutio i napustio svoju sopstvenu kancelariju. Negde u hodniku se prisetio da je on domaæin, a ne gost, pa je poslao druge ljude da Miloradoviæeve isprate do izlaza.

Poèetkom ove godine u sporni plac pokušava da uðe novi investitor, Branislav Marinkoviæ, vlasnik preduzeæa Marinko d.o.o. Miloradoviæi uspevaju u tome da ga spreèe, ali Branislav ponovo dolazi i ponovo ne uspeva da uðe na zemljište. I tako tri puta. Investitor i opština su u pomoæ zvali i policiju, ali u PU Svilajnac dobro znaju kakav je ovde kriminal u pitanju pa su samo bili nemi posmatraèi duela Miloradoviæa sa investitorom.

U meðuvremenu je protiv porodice koja veæ èetvrt veka živi bez krova nad glavom podneta prijava zbog ometanja. Miloradoviæi su penzioneri, stari i bolesni. Veæi deo penzije im odlazi na nabavku lekova, a sada im preti moguænost da im za naplatu novèane kazne plene i ono malo para što meseèno dobijaju.

A možda opštinski funkcioneri planiraju da stambeni problem opljaèkanih Miloradoviæa reše na taj naèin što æe celu porodicu za kaznu zbog ometanja radova da pošalju u obližnju Zabelu?

 

 

 

 

Ne samo da su im sve oteli nego hoæe to i da im naplate.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane