Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Èajetina: Vlast udarila na vlast - republièka protiv opštinske

 

Omerta i koverta

 

   Za sada je budžet najveæa žrtva, a profiteri su muljatori bliski demokratama i naprednjacima

 

Igor Milanoviæ

 

Još 2007. predsednik Skupštine opštine Èajetina Milan Stamatoviæ upozorio je da prljavi kapital stiže na Zlatibor i da se tu pere dizanjem cene nekretnina u nebesa. "Poèeli su ovuda da se motaju ljudi s one strane zakona, koji pripremaju teren za promet nekretnina, s ciljem da sumnjivo steèene pare sada utroše u kupovinu placeva i objekata, da bi ih, kad se infrastruktura upotpuni, višestruko skuplje prodali. Najviše se traže apartmani i stanovi", rekao je tada Stamatoviæ.

Od tada do danas ništa se bitnije nije desilo po tom pitanju, jer je u Èajetini na vlasti DSS, koja je na republièkom nivou u opoziciji. A zna se da sadašnja vlast opoziciji ne prašta. Uz to opštinska vlast nije htela da izaðe u susret jednom bivšem savetniku Borisa Tadiæa.

U pitanju je Jovan Simiæ koji je podneo zahtev na ime Žika Jeliæa da mu se dozvoli zamena zemljišta u Prokuplju za odgovarajuæi plac na Zlatiboru. Ne samo što je ponuðeno zemljište daleko ispod vrednosti traženog, poseban problem je èinila èinjenica da se zlatiborska parcela nalazi u posedu poljoprivrednog kombinata èiji status nije rešen, a ni vlasništvo nad ponuðenom parcelom nije bilo baš najjasnije. Pošto èajetinskom kombinatu zemlja u Prokuplju uopšte nije potrebna, predsednik SO Stamatoviæ odbio je traženu zamenu i time se dodatno zamerio DS-u buduæi da je u korist Simiæa urgirao i predsednik OO DS Strajin Nedoviæ, koji je inaèe smenjen sa mesta direktora Kulturno-sportskog centra zbog nenamenskog trošenja sredstava po noænim klubovima na Zlatiboru.

Kako smo saznali, posle ovoga je krenula opšta opstrukcija rada opštinskih organa imajuæi u vidu da se pri zapošljavanju èinovnika nije vodilo raèuna o njihovoj partijskoj pripadnosti pa su se na važne pozicije uglavili žuti i kadrovi SPS-a .Onaj ko nije bio èlan DS-a to je postajao pod pritiskom atraktivnih ponuda  tadiæevaca.

Takav je bio sluèaj sa naèelnikom opštinske uprave za sistematizaciju i racionalizaciju radnih mesta Sinišom Bulatoviæem, kome su republièki vlastodršci obeæali mesto opštinskog tužioca, samo ako se potrudi da opštinskom administracijom upravljaju kadrovi demokrata.

Kada je konaèno opštinska uprava shvatila šta se dešava u njenim redovima, predsednik je odluèio da najlukrativniji deo administrativnog posla, onaj koji je do tada donosio najviše para podmitljivim službenicima, preda privatnim preduzeæima, pa je tako Èajetina postala prva opština u Srbiji koja je ukinula Direkciju za izgradnju. Neophodne dozvole se, istina, još uvek izdaju u Opštini, ali je izrada planske dokumentacije kao i projektovanje povereno ovlašæenim preduzeæima. Tako je spreèeno da jedan èinovnik odobrava projekat koji je uraðen u njegovoj privatnoj firmi registrovanoj na braènog druga ili neku tetku.

Kada bi ranije neko podneo zahtev za dozvolu gradnje ili legalizaciju, a projekat nije bio od firme u vlasništvu onoga ko o zahtevu i odluèuje, èinovnik bi jednostavno predmet ostavio na èekanju, koje teoretski kod nas može da traje do gašenja Sunca. Ako bi se nesreæni investitor pobunio, njegov zahtev bi ili dobio noge i volšebno nestao iz uprave ili bi bio gurnut u još dublju fioku. Na kraju bi se investitor dosetio da treba da plati tamo gde treba i gde sve škripi, i odjednom bi njegov zahtev bio pozitivno rešen.      

Jedan od onih koji su mislili da su prava adresa za dobijanje para bio je i službenik po imenu Milomir Mandiæ koji je od Nikole Marjanoviæa, investitora jednog objekta, tražio procenat. Kada je izbila bruka Milomir je jednostavno uzeo svoju radnu knjižicu i uhlebljenje našao u SNS-u, èiji je danas poverenik za Èajetinu.

I kada opština podnese kriviènu prijavu protiv nekog svog zaposlenog zbog sumnje u zloupotrebu, ona iz formalnih razloga biva odbaèena od, kroz žuti filter proceðenog, pravosuða. Sa druge strane, kada god DS ili SNS od Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu traže kontrolu opštinske vlasti, na teren se sjuri sva sila kojom država raspolaže. Do sada, meðutim, niko nikada ništa nezakonito nije pronašao, jer se i Nedoviæ i Mandiæ trude da ne prijave sluèaj u koji je upleten neki od njihovih èlanova. Omerta na zlatiborski naèin.

I vlasnici objekata su sami shvatili da je ova država meka za barabe svih fela, pa koriste rupu u propisu kako bi odlagali plaæanje dažbina. Oni tako podnesu prijavu iz nekog razloga (obièno prvog koji im padne na pamet), a zatim odbijaju da plate pristigle fiskalne dažbine dok se ne završi inspekcijska kontrola po podnetoj prijavi. Podmitljivi èinovnici, naravno, postupak odugovlaèe u nedogled, te je tako po našim saznanjima u poslednjih nekoliko godina budžet ošteæen za najmanje pet miliona evra.

Pored svih problema, opština Èajetina je po Službenom glasniku RS, prema stepenu razvijenosti jedinica lokalnih samouprava, jedna od 40 opština èiji je stepen razvijenosti iznad republièkog proseka.

 

 

 

 

Podmitljivi èinovnici postupak odugovlaèe u nedogled, te je tako u poslednjih nekoliko godina budžet ošteæen za najmanje pet miliona evra.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane