Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pančevo

Pančevo

Reformisano pravosuđe nikako da reformiše logiku i pravdu

 

Ko je, bre, on da bude očevidac?

 

U Pančevu su zamenjeni viši tužilac, koji pokriva ceo južni Banat, i osnovni tužilac, za pola ovog regiona, kao i predsednici sva tri suda koja stoluju u regionalnoj Palati pravde, pa čak i Prekršajnog suda. Već posle 11 meseci "novog pravosuđa" jasno je da se dobilo nešto između opasnosti i podsmeha. Ovo se da objasniti u nekoliko slučajeva

 

Vladimir Đoković

 

Osnovno tužilaštvo i Osnovni sud, na čijem su čelu Ana Borović, koja je unapređenjem stigla iz Beograda, i Bojan Veličković, ne bi na policiju.

Tako sudija ovog suda Irinel Dalea, sudeći čoveku za četiri razbojništva po pančevačkim bankama, ne primeti nekoliko krivičnih dela policajaca koji su svedočili. Kriminalistički tehničari su se zakleli da su potpisi na policijskoj dokumentaciji njihovi, a branioci ih nezavisnim veštačenjem uhvatili u laži. Sasvim dovoljno za krivična dela falsifikovanja službene isprave, krivokletstva pred sudom, davanja lažnog iskaza, pa i zloupotrebe službenog položaja. Ali - ćorak! Do sudije dođe šef kriminalističke tehnike, koji odgovornost preuzme na sebe, i to pismenom izjavom. Dalea to prihvati i usput odbi zahtev advokata da se veštači i potpis šefa krim-tehnike, jer, kako se tvrdi, nije ni on potpisao, nego laže. Sve se to događa pred očima i uz učešće zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu. Mogu li svedoci, službena lica i policajci u ovom slučaju, nekažnjeno lagati sud? U Osnovnom sudu u Pančevu za sada mogu.

 

Kome su još potrebni svedoci

 

Da nesreća po reformom pohvaljenog sudiju Daleu bude veća, čovek je zaboravio da izričući presudu za razbojništvo produži pritvor optuženom do pravnosnažnosti presude. Onda se desilo da se istakne šef Okružnog zatvora Zlatković, koji je friško osuđenog čoveka zadržao dok Daleine kolege nisu donele rešenje o pritvoru i tako kolegu spasle bruke. Reformisani sudija Dalea je ovim suđenjem položio test, ako je verovati njegovim kolegama i pretpostavljenima.

Na istoj instanci reformisanog tužilaštva i sudstva, koje, šta će i kud će nego da veruje policiji, osuđena je i petorka zbog izazivanja opšte opasnosti. Tu se istakla sudija Snežana Barać, ali i osnovna tužiteljka Ana Borović, koja je lično zastupala optužnicu. U hitnom postupku, često i sa po dvadesetak policijaca ispred sudnice i sudskom stražom koja je nosila pištolje iako su optuženi dovođeni iz pritvora sa lisicama na rukama, osuđeni su braća Miloš i Vladimir Vidaković, Nenad Cakić, Đorđe Pejčić i Dušan Vujanić. Po prvostepenoj presudi oni su krivi za jurnjavu kolima tokom koje su krajem avgusta 2009. godine i pucali, što je tužilaštvo ocenilo kao izazivanje opšte opasnosti. Sudija Barać poverovala je tužilaštvu, iako nijednog svedoka - očevica opšte opasnosti koju je petorka izazvala, nije ni videla ni pred sudom ispitala. Pogađate: osnov su bili iskazi kojima su se optuženi međusobno teretili, ali su ih složno pred sudom povukli. U inkriminisanom događaju bilo je čukanja automobila, metka u motoru kola, barutnih čestica, ali niko nije povređen. Uspešnim policijsko-tužilačkim sadejstvom niko od uplašenih građana - svedoka nije dospeo pred sud.

Ovakvu presudu sudije Barać Apelacioni sud u Novom Sadu nedavno je oborio po službenoj dužnosti, a pre pismenog otpravka presude iz Novog Sada stigao je nalog da petorka posle u proseku godinu dana pritvora bude puštena na slobodu.

U reformsko vreme, odmah po reizboru, dok su emocije u pravosudnoj javnosti Pančeva bile vrlo vruće, pa i među sudijama, šuškalo se da postoji jedan ženski sudija koji je lažirajući statistiku svog rada uspeo da bude reizabran iz Opštinskog u Osnovni sud. Spominjalo se ime jedne "krivičarke". Ipak, novi šef Osnovnog suda Bojan Veličković nikada nije prihvatio da komentariše ove priče.

Primer drugi. Više tužilaštvo u Pančevu vodi Gordana Čolić, koja je tu napredovala sa mesta opštinskog tužioca u Beogradu, a reformski začini su još šefica suda, bivša parničarka u pančevačkom Opštinskom sudu Vesna Vuković i u reformi brisani pa ponovo pisani Nedeljko Martinović, koji je pre bio istražni sudija Okružnog, a sada je krivičar prvostepenac u Višem. Za razliku od svog prethodnika Milana Niškanovića, koji je sada advokat, Čolićka se usudila da pokrene prvu, i još uvek jedinu, finansijsku istragu po specijalnom Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Gradskog većnika i šefa koalicionog partnera u gradskoj vlasti Nove Srbije (tu su još DS i DSS) Milanka Andrejića policija je noću presrela i uhapsila dok je u džepu imao neotvorenu kovertu sa, kako optužnica navodi, 3.000 evra mita. Istraga je završena za desetak dana, koliko je i proveo u pritvoru, a tri dana kasnije policija mu je po naredbi sudije Višeg suda Ondreja Sahtera proverila sef u filijali Banke Intesa i iz njega oduzela 226.000 evra. Dva meseca kasnije istražni sudija Višeg suda Jonel Murešan odbio je zahtev tužilaštva da privremeno oduzme ovaj novac iz proceduralnih razloga, pa je njegovo rešenje poništilo veće suda kojim je predsedavala Vesna Vuković. Murešan je promenio mišljenje i privremeno oduzeo pare, a advokati su se uzalud žalili da su u naredbi o pretresu postojale greške, da Andrejić ne podleže specijalnom zakonu jer mu se sudi za korupciju daleko manju od 1,5 miliona dinara, da je novac stekao prodajom nekretnine i ortačkim obrtom, da mu treba bar deo ostaviti da izdržava porodicu, da finansijska istraga nije sprovođena po zakonu... Veće sudija kojim je predsedavala Stanka Simonović uvažilo je Murešanovo novo mišljenje. Uz, za Pančevo, sitan gaf da su odlučujući o istoj stvari doneli dva rešenja. Prvo u kojem je Andrejićeva žalba bila odbačena kao neblagovremena, i drugo u kojem je Andrejićeva žalba razmatrana i odbijena.

 

Ništa se ne zna

 

Nekoliko meseci od hapšenja i zaplene para, DS i DSS su iz pančevačke vlasti izbacili Novu Srbiju. Prethodno, Andrejić je sam podneo ostavku tvrdeći da je žrtva načelnika područne policijske uprave Zvezdana Radojkovića, čije ucene, kako je tvrdio, nije želeo da sprovodi. Oduzimanje imovine stečene krivičnim delom po specijalnom zakonu, za sada u Pančevu ni u jednom drugom slučaju osim ovog sa političko-policijskim konotacijama, nije primećeno. A pančevačka privreda je pljačkaškim privatizacijama urnisana za milione i desetine miliona evra, a ne za ove bedne 3.000.

Rezultat junskih protesta protiv Roma u Jabuci, započetih maloletničkim ubistvom koje je počinio jedan Rom, dva su sudska procesa pred Višim sudom. U prvom sudija za maloletnike Stanka Simonović vodi postupak protiv maloletnika optuženog za ubistvo, a u drugom sudija Nedeljko Martinović sudi šestorici učesnika protesta zbog izazivanja rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. I dok je prvi pred završetkom, drugi postupak je tek počeo. I to slavno, tako što ga je Martinović vratio u istragu. Ovaj dugogodišnji istražni sudija Okružnog suda, kome je reforma prvo odnela funkciju, a za par meseci ga ponovo trijumfalno izbacila među sudije Višeg suda, rešio je da sa desetak novopredloženih svedoka i dva veštačenja optuženih počasti naslednika u funkciji istražnog sudije Murešana. To nije bilo po volji tužilaštvu pa se spominjalo i da će ono da zatraži Martinovićevo izuzeće. Hoće li u ponovnoj istrazi, u vreme kada je u Jabuci mirno, advokati iskoristiti priliku da se utvrdi stepen odgovornosti i države - a pre svega prava ocena rada policije u sprečavanju i izbegavanju jabučkih seoskih protesta u kojima su letele kamenice i izvikivana imena Roma koje treba lišiti života, još uvek se ne zna.

 

 

 

 

Ko će gde i zašto?

 

Reformisani šefovi pravosuđa u Pančevu počeli su da reformišu i svoje prve saradnike i novinare. Pripadnici tužilaštava i pripadnici vrha policije počeli su redovno, jednom nedeljno, da se "koordiniraju" na druženjima po pančevačkim restoranima. U međuvremenu, nova gazdarica pančevačke Palate pravde Vesna Vuković, koja još nije primećena na tužilačko-policijskim druženjima, pokušava da reformiše novinare. Traži žena da se sudu za svako prisustvo suđenju dostavlja akreditacija, a da ne bi bilo zabune spremna je i da izda akreditaciju svakom novinaru za svako suđenje. Novinari tvrde da je to puzeći pokušaj suspenzije javnosti sa suđenja, otresitije sudije vrte glavom na šeficin nalog, a nevoljnici iz sudske straže kolutaju očima sravnjujući podatke na ulasku u sudnicu. Kad čovek bolje razmisli, ima Vukovićka pravo. Treba uvek unapred znati kada će koji novinar u koju sudnicu da sedne. Da posle ne bude kasno.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane