Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

Tabloid istražuje

Provizije umesto hapšenja

 

Niko Dragijanu neće sukobiti s interesom

 

  Nije problem da zarađujete na berzi ako ste insajder koji je istovremeno i visoki državni funkcioner u Ministarstvu ekonomije, i direktor privatne brokerske kuće, i predsednik Komisije za hartije od vrednosti PKS, kao što je to slučaj sa Dragijanom Radonjić-Petrović

 

Igor Milanović

 

Dragijana Radonjić-Petrović rođena je 1. oktobra 1970. u Prištini, a ekonomiju je magistrirala na fakultetu u Beogradu. Od 1996. godine poseduje neograničenu brokersku licencu za poslovanje na berzi, gde je veoma poznata. Od stranih jezika govori engleski i ruski, a kao kontakt adresu navodi Bulevar Mihaila Pupina 115đ na Novom Beogradu.

U M&V Investments bila je zaposlena od 1997. godine, prvo kao broker, da bi 1998. postala generalni direktor. Sa čelne pozicije te brokerske kuće, Dragijana je učestvovala u savetovanju brojnih domaćih i inostranih investitora. Pohađala je više Euromoney konferencija, učestvovala u radnim grupama EBRD-a radi usavršavanja stručnog znanja i implementiranja stranih iskustava na tržište Srbije. U slobodno vreme bavi se tenisom, plivanjem i skijanjem. Udata je i majka dvoje dece.

U pomenutom M&V Investmentu i danas je akcionar i nalazi se na drugom mestu, po izveštaju APR-a. Inače, još dok je bila na funkciji u ovoj kompaniji Dragijana je prešla da radi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja na radnom mestu - državnog sekretara za regionalni razvoj. Usput je još osnovala i Rose Capital DOO, gde je i danas jedini vlasnik. Rose Capital je sa svoje strane većinski vlasnik brokerske kuće M&V Investments.

Treći vlasnik M&V Investmentsa je MK Grupa prijavljena na adresi Mihaila Pupina 115e, čiji je vlasnik i svima poznati Miodrag Kostić Kole. Dragijana je, dakle, izvesno vreme bila direktorka ne samo brokerske kuće koja zastupa jednog od najvećih srpskih tajkuna, već istovremeno i visoki državni službenik i to baš u ministarstvu koje bi, između ostalih, trebalo da kontroliše i poslovanje tih istih tajkuna.

U žižu našeg interesovanja Dragijana je dospela krajem prošle godine kada je naglo i naizgled bez razloga na Beogradskoj berzi počela da prodaje akcije koje su glasile na njeno ime, i to najviše AIK banke iz Niša i Agrobanke iz Beograda. U svim slučajevima kupac je bio jedan kastodi račun Vojvođanske banke. Kastodi računi su legalni računi za jedino banci poznatog klijenta, koji ne želi da se pod svojim imenom pojavljuje na berzi.

Nije bio veliki problem za nas da iz Vojvođanske banke, putem privatne veze, saznamo da je pravi vlasnik pomenutih računa Dragijana Radonjić-Petrović. Zašto je onda ona samoj sebi prodavala akcije?

Odgovor je veoma lak. Svi državni funkcioneri dužni su da do 31. januara 2011. prijave svoju imovinu. Akcije ulaze u imovinu i Dragijana ih je jednostavno prebacila na anonimni račun, tako da će, slično mnogim drugim funkcionerima, prijaviti polovni auto i mizernu ušteđevinu.

Dragijana je, zbog svoje visoke pozicije u Ministarstvu ekonomije, ono što se na berzi naziva insajder, dakle neko ko ima pristup informacijama na osnovu kojih nepogrešivo može da procenjuje kada i koje akcije da kupuje, odnosno prodaje. U svetu, kome Srbija teži, Dragijana bi bila momentalno razrešena funkcije, a u nekim zemljama bila bi i uhapšena i osuđena na robiju. U Srbiji joj se tako nešto sigurno neće desiti, jer se ni bogati, a još manje visoki funkcioneri u ovoj zemlji ne hapse.

A i osećaj za moralne vrednosti je nešto što bogati u Srbiji ne poznaju.

Osim svega pomenutog, Dragijana je još osnivač i Poslovnog udruženja berzi i berzanskih posrednika Srbije, bila je i članica UO Dijamanta iz Zrenjanina, kao i Knjaza Miloša iz Aranđelovca, dok je u Privrednoj komori Srbije predsednica Komisije za hartije od vrednosti u Odboru za bankarstvo.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane