Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Beli kriminal

Smederevo: sluèaj pogrešnog poroðaja

 

Kad život tek poène a veæ zastari

 

Ni posle skoro tri godine niko iz porodilišta smederevske bolnice "Sveti Luka" nije odgovarao zbog smrti Stefana Ivanoviæa, koji se zaslugom lekara rodio sa teškim poremeæajima i koji su ga konaèno koštali života. Pravosuðe æuti, a lekarske komore odlažu predmet dok ne nastupi apsolutna zastarelost

 

Milica Grabež

 

Smederevski braèni par Milena i Zoran Ivanoviæ osam godina su èekali na roðenje svog prvog deteta. Kada je do poroðaja konaèno došlo 16. maja 2008. sve je krenulo po zlu. Iako je dete oko vrata imalo obmotanu pupèanu vrpcu, dežurna doktorka na akušerskom odeljenju bolnice Sveti Luka u Smederevu, dr Sunèica Hajdar Vuletoviæ, koja je i vodila Mileninu trudnoæu, tri puta je bezuspešno pokušavala da poroðaj izvede korišæenjem vakuuma umesto da odmah pristupi izvoðenju carskog reza.

Zbog ovoga je mali Stefan nekoliko minuta bio bez kiseonika, usled èega je došlo do trajnog ošteæenja mozga, roðen je sa zaèetkom cerebralne paralize i imao je epileptiène napade. Ne napunivši ni godinu dana Stefan je preminuo februara 2009. godine.

Zvanièna istraga o ovom sluèaju još uvek traje, jer tužilaštvo u Smederevu nije sigurno da li postoje elementi kriviènog dela nesavesnog rada lekara, iako je Sudsko-medicinski odbor još 24. novembra 2010. zakljuèio: "Zdravstveno stanje deteta ustanovljeno nakon poroðaja... u direktnoj je uzroèno-poslediènoj vezi sa zakasnelom odlukom da se poroðaj izvrši carskim rezom..."

Pomenuti izveštaj su potpisali predsednik Odbora prof. dr Branimir Aleksandriæ, sekretar prof. dr Tatjana Atanasijeviæ i još sedam èlanova, profesora medicinske struke.

Direktorka bolnice Sveti Luka dr Dragana Aleksiæ Milovanoviæ ni dva meseca po ovako izvedenom poroðaju ništa ne preduzima, a unutrašnji nadzor nareðuje tek pošto se Zoran Ivanoviæ obratio inspekciji zdravlja koja zatim od direktorke traži izveštaj. U komisiji za nadzor nalazila se, meðutim, i dr Miroslava Periæ Matiæ, koja je u vreme poroðaja Milene Ivanoviæ bila dežurni pedijatar, pa je tako i sama uèestvovala u dogaðaju koji je kasnije trebalo da ispita!?

Zbog ovoga i ceo izveštaj nadzorne komisije vrvi od protivreènosti i nepreciznosti. Tako na jednom mestu dr Periæ Matiæ piše kako "dete nije udahnulo, nije zaplakalo" iako nešto ranije citira dr Hajdar Vuletoviæ koja kaže da je "beba udahnula, ali nije zaplakala".

Kako se na ovaj naèin nije došlo do preciznih saznanja ko je kriv za preranu smrt malog Stefana, a smederevsko pravosuðe ništa nije preduzimalo da i samo doðe do nekih zakljuèaka, Zoran Ivanoviæ 28. decembra 2009. godine Regionalnoj lekarskoj komori (RLK) za centralnu i zapadnu Srbiju u Kragujevcu podnosi predlog za pokretanje postupka protiv sledeæih lekara: dr Sunèice Hajder Vuletoviæ, prim. dr med. Dragane Aleksiæ Milovanoviæ, anesteziologa Nataše Stefanoviæ Stoimenov, pedijatra-neonatologa Miroslave Periæ Matiæ, dr Lole Dragutinoviæ, dr Suzane Izkierdo i dr Miroljuba Stefanoviæa.

RLK 23. februara 2010. donosi rešenje o nepostojanju formalnih uslova za voðenje postupka protiv dr Hajdar Vuletoviæ i dr Stefanoviæ Stoimenov, jer one nisu bile èlanovi te komore. Mesna nadležnost RLK se odreðuje po mestu upisa lekara u komoru, a to je u sluèaju ove dve doktorke bio Beograd, što podnosiocu predloga nije moglo da bude poznato.

Umesto da odmah predmet prosledi RLK Beograda, RLK za centralnu i zapadnu Srbiju èeka još više od pola godine, pa tek onda to èini. Razlog za ovakvo odugovlaèenje je veoma jasan: apsolutna zastarelost po èijem nastupanju više nije moguæe voðenje postupka pred Sudom èasti Lekarske komore, u ovom sluèaju je nastupala 13. decembra 2010.

Rešenje kojim je formalno zapoèet istražni postupak pred RLK Beograda doneto je tek 28. septembra 2010, iako je predmet iz Kragujevca stigao skoro èetiri nedelje pre toga. Posle toga se ništa nije dešavalo sve do 30. decembra 2010. kada je predsednik suda èasti dr Ivica Milosavljeviæ doneo rešenje o obustavi postupka zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Kako smo uspeli da saznamo, prerana smrt malog Stefana nikako nije jedini ovakav sluèaj u porodilištu bolnice Sveti Luka u Smederevu. I nikada do sada ni jedan lekar nije odgovarao za svoje propuste, bar ne pred ovozemaljskim institucijama.

 

 

 

 

Kako se pravno obesmišljavaju pogrešno poraðanje, kratak život i prerana smrt tek roðene bebe.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane