Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Erdogan: Nesreæa za Tursku, ali i za neke druge

Erdogan: Nesreæa za Tursku, ali i za neke druge

 

Eto mene, a vi vidite kuda æete

 

Njegova ideologija je opstanak na vlasti po svaku cenu, pa èak i po cenu žrtvovanja najbližih saradnika i prijatelja.

Izvor: Radio Dojèe vele

 

Bildunterschrift: Ubedljiv Erdoganov uspeh je nesreæa za Tursku. Poslednjih godina on ima sve manje sluha za savete i ne preže od toga da protivnike proglasi gotovo za državne neprijatelje. Sreæa u nesreæi je što AKP nije uspela da osvoji dvotreæinsku veæinu, 330 poslanièkih mesta, tako da neæe moæi sama da menja Ustav, nego æe morati da pravi kompromise sa opozicijom. Tako, za sada, neæe biti ispunjena Erdoganova želja da Turska postane predsednièka republika.

Paradoks je veæ to što su demokrate tokom izbora strahovale da desnièarski ekstremisti neæe uspeti da uðu u parlament i na kraju se radovale što je MHP prešla cenzus od deset odsto glasova. Naime, da u tome nisu uspeli, veæinu njenih mesta dobila bi Erdoganova AKP i tako bez problema sama promenila ustav.

Pritisak pristalica AKP na one koji drugaèije misle biæe još veæi. I dalje æe se smanjivati sloboda medija, a vera æe imati prioritet uprkos laicistièkom ureðenju zemlje. Na taj naèin æe Turska postati kandidat za èlanstvo u Evropskoj uniji koji sam daje razloge da kandidatura bude odbijena.

Ukoliko ne doðe do promena AKP æe na sledeæim izborima ostvariti sve ciljeve koje ovog puta nije uspela da ostvari. Istina, ne bi trebalo raèunati na to da æe postati drugi Iran, a Redžep Tajip Erdogan drugi Mahmud Ahmadinedžad.

"Nacija je pobedila", pobedonosno je uzviknuo Tajip Erdogan posle izbora. Stari politièki lisac, koji se svime koristi što može da mu posluži na putu ka potpunoj moæi u Turskoj, i ovoga puta je ostao dosledan sebi i svom jeftinom populizmu.

Erdogan se predstavlja kao religiozna osoba kojoj islam leži na srcu. "Tajip veruje u Boga, ali nema poverenja u Njega", tvrdi Erdoganov verouèitelj. Njegova ideologija je opstanak na vlasti po svaku cenu, pa èak i po cenu žrtvovanja najbližih saradnika i prijatelja.

Turski premijer je hlada i proraèunat, ukazuju dobri poznavaoci turske politièke scene. Potezi koje vuèe imaju samo jedan cilj - da pomognu njemu samom.

Zbog toga malo ko veruje da æe kritika EU dosadašnjeg politièkog kursa Erdogana imati bilo kakvog efekta. Premijerov cilj nije moguæi ulazak u evropsku porodicu, veæ sopstveni opstanak na vlast.

U prvim godinama svoje vladavine Evropa je trebala Erdoganu, zbog èega se on rado pokazivao kao proevropski nastrojen politièar sa blagom tendencijom ka konzervativizmu. Slièno kao velika veæina evropskih kozervativaca.

Evropa je Erdoganu trebala ne samo da bi se obraèunao sa starom politièkom elitom koja je svoje odslužila, veæ i da bi se zaštitio od generala. Veæ skoro devet decenija, od dolaska na vlast Mustafe Kemala Ataturka, vojska je u politici imala zadnju reè. Po ustavu, èak, vojska je dužna da izvrši puè kako bi zaštitila Ataturkove tekovine.

Jedna od njih je laicistièka država, odvojena od vere i verskih zajednica. Erdogan je svojim koketiranjem sa islamistima izazvao podozrenje generalštaba i tada je morala da se umeša Evropa.

Procenjujuæi da bi vojni udar u tom trenutku više štetio nego koristio zapadnoj alijansi, evropski politièari su prionuli da ubede turske generale da odustanu od planiranog puèa. Jer, na kraju krajeva, Erdogan je privržen evropskim vrednostima, tvrdili su, pa æe svoj kurs korigovati.

Da bi pokazao svoju navodnu privrženost Evropi, Erdogan je u prvim godinama zaista poboljšao položaj verskih manjina u Turskoj, pa tako i hrišæana. Generali, pritešnjeni od svojih NATO partnera odustali su od svrgavanja Erdogana, a sada je, posle ovakvog izbornog trijumfa teško i zamisliti da bi neki vojni puè prošao bez krvoproliæa. A takav scenario nije u ovom trenutku prihvatljiv ni za zapadne generale i politièare.

Tako je Erdogan još jednom pokazao da je lukavi i beskrupulozni politièar koji odlièno ume da balansira  izmeðu svojih protivnika.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane