Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Rusija

Rusija

Šta èeka Ruse posle izbora 4. marta?

 

Familija Putin

 

Odreci se svega, radi svega, i radi Rusije, bila je omiljena parola boljševika. Odlaskom socijalizma, odnosno komunizma, i u Rusiji su promovisane nove vrednosti. Za vreme Borisa Jeljcina Rusija je dotakla dno života. Ali... Rusija se mišlju obuhvatiti ne može, Rusija se može samo voleti, reèi su Nikolaja Berðajeva. Jeljcinov naslednik Vladimir Putin je, za dva mandata, uspravio džina na noge, vratio je zemlji samopouzdanje, stvorio nove vojno-ekonomske saveze. Te zasluge malo ko u Rusiji spori. Ali Rusi žele više socijalne pravde, bolji život... O tome šta Rusi oèekuju od starog, a novog predsednika, piše naš dopisnik Viktor Hlistun

 

Viktor Hlistun

(dopisnik iz Moskve)

 

Niko u Rusiji ne sumnja da æe na izborima pobediti Vladimir Putin. A pobediæe zato što nema dostojnog protivnika: ni komunista Zjuganov, ni oligarh Prohorov, ni socijaldemokrata Mironov, ni liberalni demokrata Žirinovski, pošteno govoreæi, nisu Putinu ni do kolena. Rusi imaju jednu poslovicu koja kaže: ako je samo jedan na bojnom polju, tu bitke nema. Bez obzira na to koliko talentovan bio Putin, on sam ništa ne može da uradi. Potreban je dobar tim struènjaka. Ne istomišljenika, ne èinovnika koji su spremni da ispune bilo kakav predsednikov hir, veæ upravo struènjaka, profesionalaca u svojim oblastima.

 

Hirovit poput devojke

 

Tek što je Vladimir Putin objavio da æe uèestvovati na izborima za predsednika (èitaj: da æe postati predsednik), na adresu Dmitrija Medvedeva poèele su da stižu optužbe. Kao iz roga izobilja, sipale su kritike na sve strane. Odjednom je sve postalo jasno i bez nekog oèiglednog razloga: visoke pozicije u državi ne zauzimaju profesionalci, veæ diletanti. I to ambiciozni diletanti. Naravno, greške Medvedeva su mnogi videli i ranije, ali su se trudili da ih ne govore javno - bojali su se: a šta ako Medvedev ostane predsednik? Osmelili su se èinovnici i deputati odmah pošto je Putin objavio da æe vladati zemljom sledeæih šest, a možda i dvanaest godina.

Odmah su deputati nove Državne dume poèeli da predlažu da se razmotre amandmani na neke zakone za koje su donedavno glasali zato što ih je predlagao predsednik Medvedev. A njegovi predlozi su povremeno lièili na dela kapriciozne devojke, a ne promišljenog, mudrog, oštroumnog rukovodioca. Mnogo je primera takvih hirova. Evo najuoèljivijih.

 

Prvi hir

 

Svi znaju koliko je Medvedev daleko od automobila, vozaèa i njihovih problema na putu. Takoðe je poznato da država gubi mnogo graðana na putevima - taènije, 30.000 Rusa godišnje gine u saobraæaju - to je ceo jedan gradiæ. Medvedev je dao svoj doprinos borbi za bezbednost saobraæaja: predložio je da se vozaè ne smatra treznim ako se u njegovoj krvi nalazi èak i samo 0,01 promil alkohola. Potrebno je da ima nula promila. Onaj ko želi da zamisli ljudski organizam, shvatiæe da je "nultu varijantu" moguæe ostvariti samo kod mrtvog èoveka. Stote delove promila stvaraju mnogi proizvodi - kefir, kvas, koka-kola itd., o lekovima da ne govorim. Prisustvo alkohola u mikrodozama imaju praktièno sve osobe koje pate od prehlade, paradentoze, upale pluæa itd, itd. Lekari tvrde da sam organizam èoveka može da proizvede do 0,3 promila alkohola. Uopšte nije sluèajno što je u Evropi dozvoljeno prisustvo male kolièine alkohola, od 0,3 do 0,7 promila, u organizmu. U Rusiji, posle Medvedevljevog amandmana, èovek koji popije kriglu piva može da sedne za volan tek nakon 24 sata, ili koji sat kasnije. Ali, ni tu nije kraj nevoljama. Savremeni aparati za merenje alkohola u organizmu mogu da pogreše. To znaèi da saobraæajni inspektor može da zaustavi bilo kog vozaèa i da ga liši (po zakonu!) vozaèke dozvole do godinu i po dana. Desetine hiljada Rusa izgubilo je posao, a još više ih je davalo mito inspektorima kako ne bi bili kažnjeni. Odmah posle uvoðenja "nulte varijante", iznos mita je porastao od 30.000 do 100.000 rubalja (1.000-3.000 dolara). Toliko novca je bilo potrebno dati saobraæajnom inspektoru kako vas ne bi lišio prava da vozite.

Sada deputati hoæe da vrate stari predlog - da je dozvoljeno imati 0,3 promila alkohola u krvi.

 

Drugi hir

 

Neko je prošle jeseni sugerisao Medvedevu da zaustavi... vreme! Predsednik je prihvatio sugestiju i zaustavio je vreme! Kako? Lako. Pre mnogo godina Rusija je, kao i druge zemlje, uvela zimsko i letnje raèunanje vremena. Svake jeseni i proleæa kazaljke na satovima su se pomerale jedan èas napred ili nazad. Tako rade u mnogim zemljama zbog ekonomiènijeg trošenja elektriène energije. Pomeranje kazaljki, ipak, deluje stresno na neke ljude. U svakom sluèaju, u Rusiji niko nije vršio ozbiljna istraživanja na temu: da li je dobro ili loše živeti po "letnjem" i "zimskom" vremenu. Gospodin Medvedev je prošle jeseni, bez vidljivih razloga, odjednom poništio "zimsko" vreme. Uèinilo mu se da su Rusi nezadovoljni time što na jesen i proleæe treba pomerati kazaljke. Bez ikakvih istraživanja, bez ikakve analize, kalkulacija, obrazloženja, kao devojka, udario je nogom o zemlju: ja tako hoæu! I odmah su se našle ulizice meðu èinovnicima, deputatima, pa èak i nauènicima, koji su u potpunosti podržali predsednikov hir. Sada su ponovo poèeli da razgovaraju o pomeranju kazaljki. A sve zato što je to pomeranje, po mišljenju mnogih - neophodno. U svakom sluèaju, problem treba prouèiti. Evo šta je u februaru o tome govorio buduæi predsednik Vladimir Putin: "Ni ja, ni Dmitrij Anatoljeviè, nismo protiv ponovnog razmatranja ove odluke. Potrebno je još jednom razgovarati sa struènjacima, sa društvom u celini, pa posle takve, mirne, a ne ispolitizovane analize, doneti konaèno rešenje - da li prelaziti ili ne prelaziti na 'letnje' i 'zimsko' vreme." Ostalo je nejasno: zašto je bilo potrebno žuriti sa odlukom. Ono što najviše brine je da zvanièni organ - Sveruski centralni institut za javno mnenje (VCIOM) nije radio objektivno veæ onako kako su tražili sa vrha: ako je na jesen 2011. odluku predsednika Medvedeva o ukidanju "zimskog" vremena podržalo 73 odsto Rusa, u februaru 2012. njihov broj jedva dostiže 40 odsto. Meni je jasno: nisu Rusi promenili mišljenje, veæ je VCIOM radio tako da oni na vrhu budu zadovoljni.

 

Treæi hir

 

Poznato je da se u Rusiji graðani veoma negativno odnose prema reèi "policajac". Stvar je u tome da su za vreme Velikog otadžbinskog rata (Drugog svetskog rata) fašisti izdajnike pretvarali u policajce koji su održavali red na okupiranim teritorijama. Oni su bili gori od fašista. Ubijali su svoj narod, krali, silovali, više od nemaèkih vojnika. Ali, oèigledno je da je gospodin predsednik Medvedev ne pridaje važnost "istorijskoj pameti": reformu organa reda (milicije), poèeo je preimenovanjem milicije u policiju. Samo na to je potrošeno nekoliko stotina miliona rubalja. Sama reforma, nažalost, nije dala vidljive rezultate. Policajci i dalje, kao i pre, uzimaju mito, kriminal je procvetao, uveèe na ulice gradova bolje je ne izlaziti... Istina, policajcima su nekoliko puta poveæali platu. Pa, hvala za to. A veæ se prièa da bi Putin mogao da vrati policiji staro ime - milicija.

 

Kakav kapetan...

 

Nije potrebno biti naroèito pametan pa shvatiti: Vladimir Putin boji se da postavi na vodeæa mesta u državi ljude koji su samostalni, imaju originalan pristup problemima, koji su nezavisni itd. A ova svojstva i odlikuju prave profesionalce. Uzgred, znam da nekoliko mojih prijatelja neæe glasati za Putina, samo zbog toga što je odmah, još prošle jeseni, objavio da na mestu premijera vidi Dmitrija Medvedeva. Ako taj èovek, smatraju moji prijatelji, praktièno ništa dobro nije uradio za državu za èetiri godine na mestu predsednika, verovatno neæe ništa uèiniti ni na mestu premijera. Zašto ga onda postavljati na tu dužnost? Razlog je samo jedan: Medvedev ume da se bespogovorno potèinjava Putinu. Da li æe od premijera sa takvim karakterom Rusi èuti neku dobru inicijativu, ili videti dela?

 

... takva i posada

 

Lojalnost i jeste glavni Putinov princip izbora kadrova. Drukèije i ne može da se objasni zašto, na primer, medicinom u Rusiji rukovodi Tatjana Folikova (narod je zove Barbika), koja se celog života bavila finansijama. I ništa ne bi bilo sporno kada bi ta "lutka" radila tiho i mirno. Ali, ne! Poslednje njeno delo: kupovina tomografa za državne pare (7,5 milijardi rubalja). Afera se sastojala u tome što su tomografi kupljeni po ceni koja dva do tri puta nadmašuje njihovu realnu cenu. To su otkrili predsednikova uprava za kontrolu i državno tužilaštvo Rusije. Koliko novca su u svoj džep stavili èinovnici ministarstva zdravlja predvoðeni Golikovom, nije poznato. Ali je zato otkriveno da je tu aferu smislio Barbikin zamenik, Vladimir Belov. Biæe vam zanimljivo da saznate ko je on, kakve su mu profesionalne kvalifikacije. Obrazovanje zamenika Golikove nije odgovarajuæe: 1974. Vladimir Sergejeviè Belov diplomirao je na Lenjingradskom univerzitetu, na Institutu za vodeni saobraæaj. Sledeæih 18 godina radio je u struci, kao inženjer i rukovodilac u organizacijama reènog saobraæaja Ruske Federacije. Pošto je kratko vreme bio zamenik direktora odeljenja Ministarstva saobraæaja, 1995. godine Belov je prešao "pod skute" Tatjane Golikove u Ministarstvo finansija, gde je bio rukovodilac odeljenja. Nakon što je Putin 2007. godine Golikovu postavio na mesto ministarke za zdravlje i socijalni razvoj, Belkov je prešao sa njom u ministarstvo i dobio unapreðenje - postao je zamenik ministra.

Ovaj primer dobro pokazuje kako se èinovnici trude da ugode Putinovnim željama. Istina je i da on na svaki naèin podržava svoje, to jest petrogradske èinovnike. Ne samo da ih postavlja na visoka mesta i dužnosti, veæ ih štiti i na svaki drugi naèin. Kako ste se verovatno veæ dosetili, nakon afere sa tomografima, koju je èak Medvedev nazvao kraðom, ni Golikova, ni Belov nisu snosili nikakve posledice. Kao i ranije, oni zauzimaju svoje pozicije.

Za to vreme, èak i na moskovskim klinikama nema najosnovnijih kompjutera, u bolnicama nema dovoljno instrumenata, penzioneri ne dobijaju potrebne lekove. Ali zato gospoða Golikova važi za jednu od najbogatijih dama u Moskvi. Barbrika èesto poseæuje kazina u Monte Karlu, a zašto i ne bi kad je štiti sam predsednik.

Ako se prebroje Putinovi prijatelji, poznanici, zemljaci koji sada rade u državnim organima uprave i državnim preduzeæima, bojim se da Tabloid ne bi imao dovoljno mesta za ovaj spisak. Nije problem samo u tome što su prijatelji i poznanici loši struènjaci, nešto drugo je, još gore: Putin, ma koliko želeo, ne može više da rastera tim koji je sam stvorio. A to samo znaèi da æe korupcija procvetati.

 

Porodièni poslovi

 

Gospodin Putin ne zaboravlja ni svoju najbližu rodbinu. Navodim deo iz istraživanja koje su sprovele kolege popularnog internet izdanja Slon.ru.

"Pre neki dan je obelodanjeno da roðak Vladimira Putina pokreæe proizvodnju helikoptera, i ima nameru da ga prodaje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu za vanredne situacije. Primeæujemo da se broj daljih Putinovih roðaka poveæava svake godine, i svi, kao po pravilu, imaju talenta za biznis. Sada spisak Putinovih roðaka koji zauzimaju važna mesta u politici i biznisu izgleda ovako:

Igor Putin, brat od strica, roðen 1953. godine, generalni direktor "Surguttruboprovodstroja"

Vera Putin, roðena 1984. godine, Putinova roðaka i neæaka Igora Putina. Deputat Gradskog veæa Sankt-Peterburga, èlan Saveta direktora "Ganzakombanka".

Aleksandar Putin, roðen 1953. godine, brat po èetvrtoj liniji srodstva, prvi potpredsednik "Rièford kredita", autor knjige "Familija Putin".

Roman Putin, roðen 1977. godine, sin Igora Putina, suvlasnik firme "Francuska avijaciona tehnologija".

Mihail Šelomov, roðen 1968. godine, sin Putinove sestre od tetke, suvlasnik banke "Rusija" i osiguravajuæe kompanije "Sogaz".

Mihail Putin, roðen 1967. godine, sin Putinovog brata od strica, zamenik predsednika uprave "Sogaza".

Valja primetiti da su svi ovi ljudi, do uspona Vladimira Putina, zauzimali niže funkcije u raznim oblastima.

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane