Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

 

Zloupotreba partizana

 

piše Rajko Roki Dvizac

 

 

U Titovo vreme partizanski filmovi su se prikazivali na televiziji uglavnom u okviru nekog prigodnog crvenog praznika. Ideološki obojeni, služili su kao prigoda, neophodan zaèin prazniku a gledaoci su ih doživljavali kao simbol pobede. Ukratko - glavni zadatak im je bio izazivanje pozitivnog efekta  kod naroda i narodnosti. Vremenom, kod gledalaca, a bogme i jednog dela tadašnje filmske kritike, stvoreno je uverenje da su pratizanski filmovi, ustvari, komunistièki vesterni. Odgovor Istoka na kauboje Zapada. Samim tim popularnost im je bila velika, gledanost takoðe, a gledaoci su ih gledali sa izrazitim simpatijama, navijaèki opredeljeni, bez obzira na scene užasa rata i iskrivljene istorijske istine.

Došlo je novo vreme, nova vlast i nova ideologija. Pa se i uloga partizanskih filmova promenila. Od raspada Jugoslavije oni imaju potpuno drugaèiju svrhu, namenu i cilj. Ne treba biti neki svestrani filmofil da bi se primetilo koju su ulogu današnje televizije dodelile partizanskim filmovima. Kad god je neka frka u državi (ili regionu), krizni period, štrajkovi, afere ili najava talasa nezadovoljstva  gladnog i opljaèkanog naroda - odmah se na televizji pojave partizani. Prvo zapucaju na jednom kanalu a posle se kao stihija sele sa kanala na kanal. Da sluèajno nekom ne promakne njihova opomena. Hvala drugu Titu, partizanskih filmova ima koliko hoæeš i kakvih hoæeš (samo nema kakvih neæeš), pa kanali sa nacionalnom frekfencijom mogu da biraju odakle æe partizani da zapucaju. Da li na Sutjesci, Neretvi, Kozari ili Zelenogri… A cilj im je jedinstven - da se gladni narod što više zaplaši !!! Nema slavlja i euforije, veæ samo goli strah ! Po sistemu: bolje biti gladan i jadan, nego da se opet zarati u ovoj napaæenoj zemlji. Namerno se preæutkuje da ni jedan narod na svetu, pa ni ovaj naš, nikad nije izazivao rat. Uvek su to èinili pojedinci, zaštiæeni beli medvedi kojima je rat bio (i ostao) èist æar. A narod je bio tu samo da bi postojao neko kome æe se ispostaviti njihov ratni raèun. Zna to narod, osetio je to na svojoj koži, zato se opravdano i plaši èim na televiziji, nièim izazvani poèinju da paradiraju partizani šireæi nepostojeæe bratstvo-jedinstvo.

Današnja deca se ne igraju ni partizana i Nemaca a ni kauboja i indijanaca. Na internetu su u modi neke nove igrice, novi junaci, nova ideologija. Oni ne gledaju èak ni iz radoznalosti partizanske filmove a pogotovo ne reprize repriza. Televizije to znaju i ne mare mnogo. Njima se i ne obraæaju. Mladi nisu ciljna grupa repriziranih partizanskih vesterna. Televizije nišane u druge mete, još uvek ranjive i osetljive - njihove oèeve i dedove koje pamæenje još uvek služi. Sve one koje su poslednju deceniju  vlastodršci opljaèkali do gole kože, ponizli, napravili od nih graðane drugog reda. I to, bez ijednog ispaljenog metka. Umesto njih, to su èinili filmski partizani. E zbog njih i samo njih partizani su zloupotrebljeni. Pucaju sa malih ekrana gde god su i kad god su vlastodršci prisutni. Znaju oni dobro da èak i ako ne gledate partizanske filmove, dovoljno je da znate da su na programu tog i tog dana, u to i to vreme, na toj i toj televizji. I - strah æe sam uèiniti svoje.

Ovakvu "vampirsku" ulogu partizanski filmovi, to jest komunistièki vesterni, ipak nisu zaslužili. Naravano, da meðu njima i totalnih gluposti, obmana i laži ali ima i onih sa umetnièkom notom. Niko nema prava, pa ni televizija, da zloupotrebljava partizanske filmove iskljuèivo u propagandne svrhe vlastodržaca - zastrašivanje naroda! Kako to da se ni jedan amerièki vestern nije prikazao u vreme štrajkova ili kriza vlade? Samo partizani i "domaæi izdajnici". Ja u sluèajnosti ne verujem, a vi ? 

Da se razumemo: nemam ništa protiv prikazivanja partizanskih filmova ali u nekom prigodnom terminu i bez aluzija, kao deo odreðenog filmskog ciklusa. A ne, kao do sada, samo u okolnostima kada se lopovima tresu gaæe. Titovi pioniri koji su nam odavno zagorèali život, zajašili nas, uporno insistirajuæi na krilatici -  "I posle Tita, Titovi pioniri" poruèuju nam putem televizije : "A ko tako neæe, poslaæemo im strašne partizane na male ekrane"!!!

Valter je, bar na filmu, odbranio Sarajevo. Ali, postoji li uopšte neko ko æe ovaj narod odbraniti od alavih Titovih pionira? Ne znam. Ali znam da je sve bliži dan kada æe Kruševac postati prestonica ma kako se to Ðilasu ne sviðalo. Kada se to dogodi - dobiæete odgovore na sva pitanja.Tada æe i partizanski filmovi,baš kao i amerièki vesterni, najzad uæi i programsku šemu koja im prilièi.Više neæe služiti polugama vlasti za sejanje straha u narodu.

 Partizan sam tim se dièim

 To ne može biti svak.

 Zaplašiti gladan narod

 Može sam tv junak!!!!!.

                               

                                

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane