Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Razaranje

Razaranje

Priča o nevinoj Jasmini Večanski i bezdušnoj skupštini opštine Pančevo

 

Kraj pseudoumetničkih svinjarija

 

Kako je završena decenijska strahovlada žutog preduzeća u Pančevu. Kako je realizovan svečani zalazak direktorke Kulturnog centra Jasmine Večanski. Ko su sve bili članovi njene porodične manufakture. Na šta je godinama arčen novac. Kako je frizirana prijava prometa u birtiji Centra. Ko su sve bili drveni advokati Večanske. Kako je forum ženki Žutog preduzeća stao u odbranu Večanske. Kako je najnormalnija smena direktorske štetočine proglašena kršenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti

 

Stanislav Živkov

 

Agonija  u kojoj se poslednjih godina nalazila kultura Pančevo napokon je prekinuta 7 jula ove godine kada je konačno održana konstitutivna sednica nove skupštinske većine na kojoj je formirana nova gradska vlast i to bez Žutog preduzeća, pošto je samo dan ranije, pola sata pre početka otkazana već zakazana sednica i to pre svega zbog bahatosti i ucenjivanja od strane Žutog preduzeća koje se očito zbog svog kriminalnog ponašanja apsolutno svima redom popelo na glavu. Vrlo brzo nakon toga izvršena je primopredaja funkcija i pripremljena su nova kadrovska rešenja za brojne ustanove gde je grad Pančevo osnivač, čime je najpre najavljen a potom i realizovan svečani zalazak Jasmine Večanski, sada već bivše direktorke ostataka pančevačkog Kulturnog Centra, inače po struci dramske umetnice (pančevački izraz za glumicu-epizodistu) sa završenom srednjom poljoprivrednom školom i to stočarskog smera, čija je životna uloga bila uloga nestranačke ličnosti u službi DS. To se najbolje pokazalo uoči samih lokalnih izbora kada je tzv nestranačkoj ličnosti u službi DS-a lokalni list Pančevac čak posvetio članak na naslovnoj strani, što ipak nije pomoglo ni stranci, a ni Večanskoj koja je sebe zamislila na mestu resornog za kulturu. Ipak se prema izbornim rezultatima, na kraju pokazalo da su i samim građanima Pančeva doslovce dodijali i Žuto preduzeće a još više tzv. žuta kultura, odnosno blaziranost, umišljenost, pomodnost, a pre svega nemilosrdno arčenje para kao glavna negativna posledica ovakvog ponašanja, a toga na žalost ima itekako mnogo!

 

Klan bez kontrole

 

Pokazalo se i da je definitivno došao kraj nepotizmu , odnosno samovoljnom i bahatom ponašanju kako Večanske tako i svih drugih članova ove prave porodične manufakture koju još čine izvesni Dušan Ivanišević, rođeni brat Večanske, te njegova žena Maja Kovačević Ivanišević, inače zaposlena kao visoki rukovodilac u pančevačkoj rafineriji. Tu je napokon i nesretni Saša Večanski, Jasminin mužić. Iako su se na ovoj skupštinskoj sednici uveliko čuli pravi panegirici Večanskoj gde je pored ostalog insistirano i na tome da je ona direktorsku dužnost vršila „svega" 7 godina i 7 meseci, nikome od njenih drvenih advokata ni najmanje nije zasmetala činjenica da je čitavo to vreme pančevački Centar za kulturu bio najeklatantniji i jako dobro poznat primer nepotizma, kako unutar samog Žutog preduzeća, tako i na gradskom nivou.

To ni najmanje nije zasmetalo recimo gradonačelnici Vesni Martinović koja je tokom svog mandata postala jako poznata po vrlo širokoj primeni diskrecionog prava za dodelu raznoraznih nagrada pa je prema istim tim prilično širokim kriterijuma po samo njoj znanim kriterijumima. Pre dve godine za javnosti, nepoznate zasluge Vesna Martinović nagradila koreografa Dejana Trifunovića i već pomenutog Večanskog za navodne izuzetne zasluge u oblasti kulture u 2010. godini, pri čemu uopšte ne postoji nikakva odluka na nivou grada za dodelu ovakve nagrade.

Inače Saša Večanski je krajnje bizaran lik koji je doskora formalno radio u Centru za kulturu što se uglavnom svodilo na to da je tokom najvećeg dela radnog vremena sedeo ili u kafanskoj bašti Centra ili u birtiji u foajeu blenući non stop u laptop. Ipak, vreme čini svoje pa je Večanskom, inače dramskom pisca sa završenom Srednjom elektrotehničkom školom očito dodijalo da mu žena bude direktor pa je naprasno izvedena kadrovska akrobacija te je Večanski zamenio radno mesto sa izvesnom Lidijom Kočevskom i prešao u Gradsku biblioteku na mesto PR i voditelja tamošnjeg internet kafea, dok je Kočevska, inače predsednica sada nepostojećeg Saveta za kulturu Žutog preduzeća, prešla u Centar za kulturu na pitaj boga koje radno mesto, da bi na kraju napustila i Savet i Žuto preduzeće!

Bez obzira na promenu firme, Večanski je nastavio po starom pa je najpre, čekajući da mu se posebno pregradi samostalna kancelarija, radno vreme u Gradskoj biblioteci provodio na već poznat način, sedeći u birtiji u Centru za kulturu i gledajući u laptop što je nastavio da radi i kada mu je adaptirana kancelarija što je za posledicu imalo ogorčenje največeg dela zaposlenih u biblioteci kojima je dodijalo sada već gotovo trogodišnje plandovanje Večanskog te je čitav slučaj njegovog plandovanja stigao na rešavanje u gradsku upravu Pančeva!

 

Nepotizam

 

Sledeći eklatantan primer nepotizma porodične manufakture Večanski je slučaj pančevačkog Jazz festivala čiji je umetnički direktor izvesni Dušan Ivanišević, inače rođeni brat direktorke Centra za kulturu Jasmine Ivanišević, udate Večanski! Samo za Jazz festival u 2012. godini određena je prava sitnica od svega 984.000 dinara, a javna je tajna da se tim novcem, osim smeštaja učesnika po beogradskim hotelima i dolaska raznoraznih ekskluzivnih gostiju sa raznih strana, zapravo subvencioniše sama manifestacija, pa se organizatori još i hvale da je cena karata svega 200 dinara!

Sve bi to bilo lepo i krasno kada ne bi u pitanju bili više nego očigledan nepotizam i sukob interesa koji očito već godinama nikome iz Gradske uprave ni najmanje ne smeta, iz čega proizilazi da je u pitanju nešto najnormalnije. Inače Dušan Ivanišević je tokom jednog od prethodnih festivala pod vidnim dejstvom alkohola pokazao svoj pravi karakter kada je nakon nastupa kinjio i šikanirao novinare i snimatelje lokalne RTV Pančevo koji su se vratili neobavljenog posla ali je zato kroz pančevačke kulturno političke strukture krenula da radi žuta radio - Mileva tako što se brat Dušan požalio seki Jasmini na ponašanje televizije pa se onda seka Jasmina požalila tetka gradonačelnici Vesni Martinović koja je onda, potrošena neverovatnom i tužnom sudbinom nevinog Dušana Ivaniševića krenula da riba glavnu urednicu najnezavisnije nezavisne RTV Pančevo koja je tek od nesretnih novinara i snimatelja saznalo šta se zapravo desilo!

 

Zlatna koka

 

Inače u široj javnosti je malo poznato da je četvrti član ove male porodične manufakture, preko koga su se dodatno finansirale sve skaredne manifestacije u Centru izvesna Maja Kovačević Ivanišević inače supruga Dušana Ivaniševića zaposlena u Rafineriji nafte Pančevo i to kao visokokotirani menadžer čija je uloga u ovom komplotu upumpavanje novca u Centar za kulturu koji je inače tokom čitavog direktorovanja Jasmine Večanski bio prava crna rupa u koju su nemilice upumpavane pare na uštrb normalnog finansiranja i rada ostalih ustanova kulture u Pančevu!

Na žalost kod nas je pamćenje vrlo kratkog veka te se malo ko seća da je svojedobno odmah po svom postavljenju, direktorka Centra za kulturu Jasmina Večanski, preko linije Demokratske stranke izboksovala da se lični dohoci svih domova kulture naprasno u potpunosti isplaćuju iz gradskog budžeta čime je automatski za najmanje 20 odsto u masi umanjen iznos novca koji je ostao raspoloživ za programsku delatnost svih ustanova kulture grada. Naime, pošto i Kulturni centar Pančeva, kao i svi ostali domovi kulture po selima imaju sopstvene prihode bilo je najnormalnije da im se iz gradskog budžeta isplaćuje 70 odsto plata dok su ostatak trebali da isplate iz sopstvenih prihoda za koje, barem kada je u pitanju Kulturni centar Pančeva znamo da su pozamašni!

Poseban je slučaj tamošnja birtija koja je najpre funcionisala kao omanji kafić sa nekoliko stolova i šankom, ali je zato ubrzo i pretprošloj i prošloj direktorki zinulo pa se krenulo sa povećanjem kapaciteta birtije kojima su jako smetali Knjižara Draganić koja je u uličnom delu foajea radila gotovo od otvaranja rekonstruisane zgrade 1990. godine, isto kao i poslastičarnica Gelita u izdvojenom lokalu sa ulice. Godinama je trajalo natezanje te je napokon pronađen zamenski prostor za knjižaru dok je Gelita donedavno ostala u unajmljenom lokalu ali po cenu da, osim ugovorom definisane najamnine za prostor, još plaća polovinu kompletnog računa za struju za čitavu zgradu Centra što je u najmanju ruku predstavljalo drumsku pljačku i otimačinu!

O tome da je birtija Centra za kulturu predstavljala pravu zlatnu koku najbolje govori činjenica da je svojedobno Gelita za kompletan godišnji promet za ugostiteljski lokal sa 10 stolova unutra i 15 napolju prijavila cifru od 11.600.000 dinara dok je u isto to vreme birtija Kulturnog centra sa 25 stolova unutra i 40 stolova napolju prijavila godišnji promet od svega 6.600.000 i naravno zahvaljujući vrhovnoj zaštiti DSa i totalnoj korumpiranosti na ovo nikada niko nije reagovao.

 

Arčenje novca

 

Osim toga, preko iste te žute linije u okviru kapitalnog održavanja objekata na rušenje i izgradnju novog izložbenog prostora utrošeno je više od 80.000.000 dinara a čitav posao je išao preko pančevačke Direkcije za izgradnju čiji je tadašnji direktor bio najintimniji prijatelj Jasmine Večanski!

Gledajući budžete grada Pančeva za poslednjih nekoliko godina sasvim je jasno da su svi budžeti za kulturu zapravo skrojeni po sačinjen po meri Centra za kulturu, jer o tome najbolje govori činjenica da je predviđeno finansiranje najbizarnijih manifestacija i kojekakvih festivala u organizaciji Centra i to sa pozamašnim svotama te se sa pravom postavlja pitanje mentalnog stanja organizatora i finansijera nebuloza poput festivala BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza) koje je navodno izuzetno važno pošto se teme najveselije manifestacije Kulturnog centra BUDI - tiču ekologije, života u gradu i drugih važnih problema što se na prvi pogled možečiniti preozbiljnim za najmlađe stvaraoce, broj dece koja stvaraju u okviru radionica, kao i dela koja se tom prilikom realizuju, negiraju ovu pretpostavku... čime je postignut osnovni cilj "dečjeg" -pridavanje veće ozbiljnosti i značaja umetničkom izražavanju dece, kao omogućavanje uslova u kojima će moći da integrišu svoju maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva što bi sve bilo jako smešno da nije daleko tužnije da jedan grad kao Pančevo na kojekakve budalaštine samo u 2012. godini arči neverovatne cifre. Tako je izdvojeno za sledeće manifestacije: Ex teatar festival 300.000; Rege festival 300.000 Žisel 350.000. Rok festival 300.000; Etno com fest 193.000; Saloon Pančeva 160.000; Jazz festival 984.000 bijenale umetnosti 3.000.000,  a gotovo sve u organizaciji Centra za kulturu koji je do pre par nedelja držalo Žuto preduzeće preko nestranačkog funkcionera Jasmine Večanski!

Tako je, dakle, za kojekakve festivale, bijenala, bijesranja i ostala anala planirano čak 6.462.000 dinara, dok je za Klasik fest određeno tek 400.000 dinara, a za Svetosavsku akademiju planirano svega 100.000, za Dane duhovne muzike 150.000 pošto su to crkvene manifestacije. Najtragičnije je da je osim svega toga, za redovnu delatnost Centra za kulturu planirano, dakle za delatnost ustanove sa sopstvenim prihodima od ugostiteljstva, u 2012. godini planirana „sitnica" od 4.294.280 dinara, a za troškove implementacije strategije kulturnog razvoja Pančeva (konkurs za projekte) planirano je 6.000.000.

Neupućenima bi se učinilo da para u gradskoj kasi ima, ali doskora su deljene samo podobnima mladima i modernima, pošto je klika okupljena oko Vesne Martinović, Nade Berkuljan, Snežane Baralić Bošnjak i ostalih pripadnica međunarodnog kongresa emancipovanih žena nekima bila kao majka a nekima gora od maćehe o čemu najbolje govori činjenica da je fundamentalnoj ustanovi zaštite kulturnih dobara, Narodnom Muzeju, u 2011 godini iz budžeta za redovnu delatnost, dakle za otkup predmeta, putne troškove, terenski rad, pripremu izložbi dodeljeno sramotnih 351.000 dinara a u 2012. gradske vlasti su se pretrgle dodeljivanjem čak 450.000 dinara za redovnu delatnost! Ovde treba napomenuti da je Jasmina Večanski najstručnije uspela da upropasti i Savremenu Galeriju koja već godinama nema kustosa niti zaposlenog istoričara umetnosti pošto je urednik programa tamo stigao preko demokratske omladine odnosno bizarne umetničke grupe A 86 uglavnom sačinjene od  pripadnika žutog hitlerjugenda!

U isti koš pseudoumetničkih svinjarija svakako spada i bizarna gradska "manifestacija" Nove tehnologije. Naime, u okviru godišnje produkcije Galerije savremene umetnosti značajan deo programa se posvećuje upotrebi novih tehnologija i videa u savremenoj umetničkoj produkciji. Naravno i tu su obavezan sastojak skaradna izlagačka aktivnost i obavezno organizovanje radionica posvećenih interdisciplinarnim audio-vizuelnim sadržajima i medijskoj umetnosti, realizuju se u saradnji sa opskurnim i izvikanim domaćim i internacionalnim kustosima i umetnicima.

Kako bi cirkus bio kompletan u 2012. godini, u kojoj se redovno održava pančevačko Bijesranje vizuelnih umetnosti, za koje je iz gradskog budžeta planirano svega tri miliona dinara uz dodatni milion dodeljen od strane pančevačkog zeta, odnosno ex pokrajinskog sekretara za kulturu Milorada Đurića, Bijesranje je čak kadrovski pojačano pošto je Jasmina Večanski samu sebe proglasila za selektora programa izvođačkih umetnosti a o kakvoj budalaštini se zapravo radi najbolje govori odlomak iz saopštenja medijima u kojem se doslovce kaže kako se radi o predstavljanju dokumentarnog pozorišta - pozorišta koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte...

 

Reality show

 

Naravno nikome normalno nije jasno o čemu se zapravo radi, ali samo zahvaljujući nenormalnosti pojedinaca iz pančevačkog kulturnog kruga ovako nešto je uopšte moguće! U svakom slučaju i nakon svoje svečane smene Ex direktorka Jasmina Večanski će nastaviti da neometano pravi štetu! Naravno tu je svakako i obavezna pozorišna cirkusijada pod nazivom EX Teatar fest koja se po svaku cenu održava iako se odavno zna da od drame postoji samo jedna jedina još gora stvar a to je monodrama! Ipak svi gledaoci televizije Pančevo nedavno su imali prigodu da gledaju pravi pravcijati reality show u vidu prenosa sednice skupštine grada Pančeva na kojoj je izvršena svečana smena Jasmine Večanski koja do poslednjeg trenutka nije verovala da će se neko drznuti da smeni tako zaslužnu poslenicu u pančevačkoj kulturi.

I zaista tokom diskusije, negde nakon dva i po sata raspravljanja, smenjivanja i imenovanja, našla se i prava pravcijata drvena advokatica u liku izvesne Mice Todorović, inače predsednice foruma ženki žutog preduzeća da brani sirotu nevinu Jasminu Večanski i to pokušajem da ukaže na sve navodne zasluge Jasmine Večanski od koji je ipak najbolji biser Todorovićkina izjava da je Večanski vratila foaje Centra prvobitnoj nameni zaboravljajući pri tome da je još od rekonstrukcije u tom prostoru radila Knjižara Draganić koju je zamenila birtija koja tu nikada ranije nije radila! Inače na istoj toj sednici gradske skupštine, prilikom izlaska iz dvorane Jasmina Večanski se upustila u diskusiju sa nekoliko posmatrača pitajući ih da li oni znaju kakvu su ženu oni smenili, čime je samo pokazala svoje pravo lice.

Naravno u odbranu života i dela Jasmine Večanski stupila je i donedavna gradonačelnica Vesna Martinović koja je najnormalnije imenovanje novih direktora proglasila čistkom ali je dobila i zaslužen odgovor od strane Aleksandra Farkaša koji joj je doslovce skresao u lice: Hvalite se dostignućima u sportu, a delili ste novac po političkoj podobnosti, zbog čega treba da se zavučete u rupu i ćutite. Zbog onoga što ste radili i što će tek isplivati, želim vam svu sreću.

Ostalo je neodgovoreno i pitanje Miloša Đorđevića koji je Vesnu Martinović pitao koliko je saglasnosti o zaposlenjima potpisala na kraju svog gradonačelničkog mandata, ali je u javnost kasnije procurela informacija da je na direktan zahtev Vesne Martinović , dotadašnja direktorka Direkcije za izgradnju glatko odbila Martinovićkinu naredbu da zaposli izvesnog Filipa Mitrovića, dotadašnjeg člana gradskog veća zbog čega je Martinovićka raskinula kumstvo! Tada se javnost napokon upoznala i sa svojedobnim unutarstranačkim pučem kada je Velika loža pančevačkog žutog preduzeća pod dirigentskom palicom stranačkog „biča" Petra Andrejića inače bivšeg pripadnika SNO smenila Nemanju Rotara, većnika zaduženog za kulturu  uz obrazloženje da je to učinjeno zbog boljeg rada Veća i prosperiteta kulture, odnosno kako se sada pokazalo, radi neometanog arčenja novca od strane Večanske i Andrejića, o čemu smo već pisali!

 Ipak da bi blamaža Žutog preduzeća bila kompletna, pobrinula se već spominjana Mica Todorović, inače bivša bankarska poslenica koja je preko članstva u Žutom preduzeću preko Direkcije za izgradnju na kraju stigla u Socijalno, usput zaposlivši muža kafanskog muzikanta u Vodovodu! Naime, Todorovićka se našla pametna da upozori vlast da navodno ne poštuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer su među 11 novih direktora samo dve žene, a u upravnim odborima ih je manje od 20 procenata, a kako je krenulo sa bujanjem fanatičnog feminizma uskoro će biti potrebno doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti muškaraca jer po tumačenju Todorovićke i njenih satrapa iz foruma ženki Žutog preduzeća.

Izgleda da bi samo posedovanje vagine umesto penisa, ženama unapred trebalo da garantuje što šta pa su sada otkrile Ameriku i prijavile gradsku upravu Pančeva zbog navodnog kršenja zakona o rodnoj ravnopravnosti jer je smenjena Jasmina Večanski! Sve ovo je moguće samo zahvaljujući činjenici da pod izgovorom demokratije i rodne ravnopravnosti, neke persone po svaku cenu žele da budu mudraci jer očito ne koriste dovoljno madrac! Čini se da bi Todorovićka, Večanska i ostale trebalo malo da nauče od Ljilje Vokić, ex ministarke prosvete u Hrvatskoj koja je svojedobno jasno rekla da kada muškarac uđe u prostoriju, žena ustaje!

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane