Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kraljevo

 

Kraljevo

 

Šišanje ovaca na Ibru: kako je građane Kraljeva porobila vladajuća koalicija

 

Dok je vune biće i makaza

 

Obećano održavanje sedme sednice skupštine grada Kraljeva sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda „Izveštaj o utrošenim sredstvima u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu" koje je vladajuća koalicija pompezno najavila, neće se desiti...Ali, zato se vani, na ulici i u životu dešava svašta...

 

Bojan Bakić

 

 

Očigledno je da nekome od političkih partnera u koaliciji ne odgovara da se o ovoj tematici javno diskutuje, pa je preduzeo sve korake da po svaku cenu spreči da se  o temi „zemljotres" javno polemiše, jer ko zna šta bi sve odbornici u naletu političke strasti mogli da iznesu,a to bi opet neko mogao da čuje što bi moglo postati vrlo  nezgodno.

Šta se povodom ove teme događalo od kako je formirana nova vladajuća garnitura?

Ubrzo po formiranju vladajuće većine, novoizabrani gradonačelnik grada Kraljeva, Dragan Jovanović, u nekoliko medijskih nastupa vrlo odlučno je najavio opsežnu istragu povodom svih navodnih malverzacija vezanih za sanaciju šteta prouzrokovanim razornim zemljotresom koji je oktobra 2010. godine pogodio grad Kraljevo.

Na njegov zahtev formirana je posebna komisija koja je trebalo da ispita sve potencijalne nepravilnosti koje se tiču trošenja sredstava koja su sa svih strana stizala u grad na Ibru kao pomoć porušenom Kraljevu-njegovim žiteljima.

Napornim radom komisija je prikupila određenu dokumentaciju o zloupotrebama sa namerom da je dostavi Načelniku policijske uprave Kraljevo i šefu kriminalističke policije na unapred zakazanom sastanku. Međutim, Načelnik policijske uprave Kraljevo na tom istom sastanku odbija da primi dokumentaciju već savetuje gradonačelnika i njegovog pomoćnika gospodina Đorđa Pavlovića da kompletan materijal o zemljotresu, kao i dopis koji ide uz njega a namenjen tužiocu, bude isporučen poštom i to anonimno.

 U prvom trenutku gradonačelnik to prihvata ali u međuvremenu shvata da on predstavlja državu u gradu Kraljevu i da nema potrebe da se krije iza anonimnog građanina, tako da kompletnu dokumentaciju sa svim podacima do kojih je komisija došla, predaje tužiocu. Posle uvida u materijal, tužilac postavlja dvadeset pitanja na koje traži odgovor od policijske uprave.

Naravno, odgovora nema, predmet se po svemu sudeći namerno zadržava, a najavljena sednica skupštine povodom ove problematike se ne zakazuje, pod izgovorom da se ne ometa rad istražnih organa. A većina od dvadeset pitanja koje je postavio tužilac su davno i to u više navrata postavljana od strane tadašnje opozicije i predstavljena su javnosti.

 Pitanja se mahom odnose na donatorska sredstva (kako su trošena), na robu odnosno pristigli materijal u vidu crepova, građevinskog gvožđa i ostalog materijala, cenu izgradnje temelja za nove montažne kuće, rad komisija koje su kategorisale oštećene objekte a posebno na supervizorske komisije koje su bile sastavljene od laika kada je u pitanju građevinska struka itd.

Problem zadire u period pre petnaestak godina kada tadašnji urbanisti,a većina njih i danas radi isti posao u Kraljevu, vrše masovne nadogradnje i pored upozorenja statičara da su u pojedinim slučajevima moguća urušavanja. Nažalost, zemljotres je pokazao da su statičari bili u pravu. Međutim, problem je što do dana današnjeg niko ko je učestvovao u ovim poslovima nije pozvan na odgovornost.

Treba napomenuti i bitnu ulogu bivšeg ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića u sanaciji posledica zemljotresa. Pomenuti ministar je imao nesumjnivo veliki  uticaj na izbor preduzeća koja se bave proizvodnjom i izgradnjom montažnih kuća.

 I pored tendera koji je lokalna samouprava raspisala za nabavku pomenutih kuća, odlukom pomenutog ministra sklapa se neposredna pogodba sa konzorcijumom iz Ivanjice i to nakon vrlo sumnjivog poništavanja raspisanog tendera.

Veoma zanimljivu koincidenciju predstavlja podatak da je predstavnik ovog konzorcijuma istaknuti član demokratske stranke. Kuriozitet predstavlja i to što je ministar u kratkom periodu nakon zemljotresa postao vlasnik luksuzne jahte!

Ne treba zaboraviti ni tadašnjeg gradonačelnika Ljubišu Simovića koji je tada nesumnjivo koristio svoj uticaj kada su u pitanju kategorizacije oštećenih objekata na taj način što su objekti recimo druge kategorije na volšeban način postajali objekti šeste kategorije odnosno objekti za rušenje, što je podrazumevalo dobijanje nove montažne kuće.

Važne uloge u radu kriznog štaba pored već pomenutog gradonačelnika imali su i Sreten Jovanović tadašnji zamenik predsednika skupštine a sadašnji predsednik skupštine (SPS), Milun Jovanović tadašnji pomoćnik gradonačelnika a sadašnji zamenik gradonačelnika, kao i Radoica Kočović načelnik štaba za vanredne situacije.

Po nezvaničnim informacijama istražni organi su vrlo zainteresovani za ova tri člana kriznog štaba ali za sada sve to ostaje po strani i predmet kuloarskih priča. U međuvremenu, Milun Jovanović dobija angažman u UN na mestu eksperta za socijalnu politiku iako se radi o čoveku koji je po struci „diplomirani tapetar".

Radoica Kočović ima zaštitu iz vrha MUP-a, od strane jedne dame visoko pozicionirane u tom ministarstvu. Za sada je i on nedodirljiv.

Spisak učesnika u sumnjivim radnjama oko sanacije zemljotresa se ovde ne završava. Treba pomenuti i pokojnog direktora firme „Kopaonik" (čiji je brat, gle čuda, šef SBPOK-a u Beogradu!) jer firma "Kopaonik" u tom periodu dobija ekskluzivno pravo snabdevanja grada građom i pored za 25 miliona dinara skuplje ponude od konkurentske firme na istom tenderu.

U vezu sa sumnjivim poslovima na sanaciji dovodi se čak i jedan od savetnika sadašnjeg predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Na žalost, ovi problemi vezani za zemljotres nisu jedini koji muče Kraljevo...

Italijanska firma SECCI Energia koja je međudržavnim ugovorom sklopljenim  između Vlade RS i Italijanske vlade dobila pravo izgradnje 10 hidrocentrala na reci Ibar, usled nedostatka novčanih sredstava planira podizanje kredita u iznosu od 300 miliona evra.

Tim povodom dana 03.12.2012. godine u Ibarsku dolinu stiže delegacija sačinjena od predstavnika SECCI Energia, predstavnika instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, uz pratnju kineskih bankara koji treba da odobre pomenuti kredit.

Treba ponoviti priču da o ovom dogovorenom aranžmanu građane Kraljeva niko ništa nije pitao, da građani i grad od ove investicije nemaju ništa i da korist imaju samo Italijani, koji će dobijati jeftinu struju a i vrlo bitne zelene kilovate neophodne prema Kjotu sporazumu.

Sve nade građana Kraljeva sada su usmerene ka ministru prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milanu Bačeviću kao osobi koja je u domenu svoje struke osporila visinu brana od 29 metara i broj brana koje treba izgraditi...

Ogroman problem koji godinama pritiska Kraljevo su brojne neuspele privatizacije. Kao po pravilu kad god  je u pitanju privatizacija svoju ulogu u tom procesu pronalazi politička stranka G17-URS.

Na čelu ove političke organizacije u Kraljevu je bivši narodni poslanik Jovan Nešović koji je dosadašnji radni vek proveo na mašinskom fakultetu u Kraljevu, na mestu asistenta koje je morao da napusti jer nije uspeo da doktorira. Od nedavno gospodin Jovan Nešović ima funkciju zamenika direktora JEP „Toplana" Kraljevo.

Posebno je prodaja dela Fabrike vagona - Termoplastike zanimljiva i predstavlja kulminaciju njegovog učešća u privatizacijama i upravljanju privredom u gradu Kraljevu. Preko izvesne Slavice Jevremović, Jovan Nešović dolazi u vezu sa Dejanom Sremčevićem, našim građaninom koji već dugo godina živi i radi u Nemačkoj.

Slavica Jevremović i Dejan Sremčević u Kraljevu registruju firmu „Velke" i javljaju se na tender za kupovinu objekta Termoplastike koji je procenjen na 950 hiljada evra. Gospodin Nešović preko svojih veza u Agenciji za privatizaciju zakazuje aukciju 14.12.2012. godine a plan je da se firma „Velke" ne pojavi u prvom krugu već da kupovinu obavi u drugom krugu za 450 hiljada evra.

Inače, Slavica Jevremović je poznata kraljevačkoj javnosti kao bivša vlasnica taxi firme koja je bankrotirala, kao osnivač firme za izradu profila za gips ploče na osnovu koje je dobila start up kredit, naravno preko veza u G17+ a potom se pojavljuje kao vrlo važna ličnost u projektu „Termoplastika" i pored činjenice da ima završenu samo redovnu osnovnu školu!

Na žalost postoje mnogobrojna još uvek neotvorena pitanja kao i afere koje su potresale grad na Ibru, a vezane su za zloupotrebe u zdravstvu. Izdvajaju se sumnjivi građevinski radovi u bolnici, pronevera oko 24 miliona dinara u smislu ne plaćanja računa za vodu lokalnom Vodovodu, a posebno izvođenje radova tzv. „By pass" kojim su od strane tehničke službe bolnice zaobiđeni merni instrumenti za potrošnju vode čime je naneta višemilionska šteta JKP „Vodovod"-u Kraljevo.

Problem su i promene statuta pojedinih javnih preduzeća kako bi se na mesto direktora dovela nestručna i nekompetentna lica. Nastavlja se političko zapošljavanje kao  i zapošljavanje članova porodica funkcionera političkih stranaka  u čemu prednjače čelnici SPS-a i URS-a.

Nedavnim rebalansom budžeta javnim preduzećima date su subvencije u iznosima od 9-25 miliona dinara kako bi se pokrili manjkovi pojedinih javnih preduzeća a krivične prijave i smene nesposobnih direktora ne postoje ni u najavi. Uz sve to lažno se prikazuju i  izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova.

Nezaposlenost u Kraljevu je velika i iz tog razloga korisnika javnih kuhinja je svakim danom sve više a zbog skandaloznog poskupljenja usluga gradske toplane od blizu 50% , sve je veći broj građana otkazuje usluge ovom preduzeću.

Stanje u gradu je i gore nego što je bilo jer grad i dalje vode političke strukture koje su ga vodile u prethodnom periodu.

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane