Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(Su)ludovanje

 

(Su)ludovanje

 

Naprednjačka vlast ostavila i srpsko pravosuđe u rukama jurišnika Demokratske stranke

 

Prostitucija Justicije

 

Reforma srpskog pravosuđa u režiji Demokratske stranke i njenog (bivšeg) predsednika Borisa Tadića, čiji izvođači su bili doskorašnja ministarka pravde Snežana Malović i državni sekretar Slobodan Homen, nanela je neotklonjive štete građanima Srbije, i za duži period nas vratila u predinstitucionalno društvo. Nepotizam, kriminal, korupcija, nesamostalnost tužilaštva i sudova u postupanju, visoke sudske takse, astronomske advokatske tarife, potpuna zakonska nezaštićenost građana u izvršnom postupku, poništenje odluka o neizboru sudija i tužilaca i njihovo vraćanje na posao i naknada štete, masovna neosnovana hapšenja i držanje u pritvoru osumnjičenih, stanje je koje je zatekao sadašnji ministar pravde. I kada se učinilo da  gore ne može biti, i on je sam izjavio da je pravosuđe u nokdaunu! Nova vlast se potrudila da nastavi tamo gde je prethodna stala! Sada je srpsko pravosuđe, definitivno, nokautirano...

 

M. Brkić

 

Nedavno je list Informer, službeni glasnik Aleksandra Vučića saopštio da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u svom dosadašnjem delovanju uhapsilo više građana nego što je to banda Čedomira Jovanovića uradila u toku zloglasne akcije "Sablja'' 2003. godine. Za neosnovana lišenja slobode i godine provedene u pritvoru, oslobođeni građani od države Srbije, i njenog budžeta, potražuju 100 miliona evra! Od kada je na vlast došla Demokratska stranka, izborom njenog tadašnjeg predsednika Borisa Tadića za predsednika Srbije, niko više nije bio siguran da se, ako zanoći u kući, neće pred zoru probuditi u zatvoru. Hapšenja građana snimana su kamerama policije i pokazivana u udarnim vestima srpskih televizijskih stanica.

Reforma pravosuđa koju je započela Vlada premijera Cvetkovića dovela je Srbiju u predinstitucionalno društvo. Potpuno je ukinuta nezavisnost državnih tužilaštava i sudova, i njihov rad je podređen interesima vladajuće oligarhije. U tom smislu su izvršeni reizbori sudija i tužilaca, mada je po Ustavu Srbije, sudijska i javnotužilačka funkcija stalna, i skoro 800 sudija i još toliko tužilaca ostalo je bez posla. A ''reformatori'' su se potrudili da svakom građaninu, koji pravdu traži, ili ona po njega dolazi, zagorča život.

 Reorganizacijom mreže sudova, siromašni građani su prinuđeni da putuju po sto kilometara do drugog grada u kojim su premešteni sudovi iz njihovih gradova i varoši. Vlast je omogućila da se utrostruče advokatske tarife, tako da dve trećine građana nema šanse da plati advokata, za bilo kakvu uslugu! Razvod braka, izdržavanje deteta, svaki sastav tužbe je preko 100 evra. Plus naknada za ročište. Sudsku zaštitu danas u Srbiji mogu da traže samo bogati građani, ili oni čija plata je preko hiljadu evra, mesečno. Advokati su, s druge strane, zbog visokih tarifa, posebno oporezovani.

Prethodna vlada je donela odluku o sudskim taksama, kojim četiri petine građana ne mogu da ih plate! Podnošenjem tužbe moraju da plate taksu, koja je, često, u visini prosečne plate! Isto toliko moraju da plate i oni koji na tužbe odgovaraju! Ako se krene u parnicu, sledi taksa na tužbu, na presudu, na drugostepenu presudu i žalbu! Često su sudske takse dvostruko veće od  visine koja se od protivne stranke tužbom zahteva!

A ''reformatori'' su se potrudili da svakog građanina učine pravno potpuno nezaštićenim. Srbija je jedna od retkih država u kojoj se građaninu može oduzeti stan i prodati u bescenje ako građanin nije u mogućnosti da plati komunalne namete! Zakon o izvršnom postupku je gori nego bilo kakva samovolja iz turske vladavine Srbijom. Iz siromašne kuće građanina, zbog komunalnog duga, moguće je prodati posuđe, neispravan šporet, frižider, krevet, sve je moguće izneti iz stana, pa i dečja kolica! Zakon o izvršnom postupku, kakav ima Srbije, nije poznat u Evropi.

 

Sudija za vlast i bogataše

 

Kada je ušao u kabinet, novi ministar pravde, tek punoletni Nikola Selaković izjavio je da je srpsko pravosuđe u nokdaunu! Ipak, odmah je zamolio Ustavni sud Srbije da za tri meseca odloži povratak na posao sudija i tužilaca, čije ustavne žalbe je Ustavni sud Srbije  uvažio i naložio Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca da ih vrati na posao! A i ''reforma'' prethodne vlade je podržana od nove! U Ministarstvu pravde Srbije mesecima nije bilo moguće razrešiti od položaja ''reformatore'', jer prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da čuje za promene. On je prijatelj bivše ministarke Snežane Malović i državnog sekretara Homena, sa kojima je godinama trgovao presudama i hapšenjima.

U ministarstvu je ostao i bivši koordinator za zatvore Velimir Vidić, njegova kćerka Maja, supruga Miruna i sin! Svi zajedno nemaju ozbiljnu fakultetsku diplomu (osim više trenerske škole!) i drmaju Upravom za izvršenje krivičnih sankcija. Na njihov zahtev većina upravnika zatvora, u kojima su uslovi za život osuđenika nesnosni, prema izveštajima komisije Evropske unije, i dalje su na svom mestu, jer se sa njima bave ogromni poslovi i biznis, uzimajući pare iz budžeta.

Posle dužih peripetija,  dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda razrešena je Nata Mesarović, čiji izbor je prethodno osporio Ustavni sud Srbije. Gospođa Mesarović je tokom rada zamerila ministarki Snežani Malović, i Aleksandar Vučić je ispunio njenu želju da je smeni. Na istoj sednici Narodne skupštine Srbije postavljena je i javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac, ali ocena ustavnosti njenog izbora nije tražena. Umesto Nate Mesarović, za vršioca funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda postavljen je sudija Dragomir Milojević!

Upućeni deo javnosti je bio šokiran njegovim izborom. Gospodin Milojević nije prošao na reizboru. Pripadao je grupi sudija koja je pseći služila svakoj vlasti. Kao predsednik veća u Vrhovnom sudu Srbije, sudija Milojević je falsifikovao presude svog veća, po nalogu političke elite, tako da, kada je u jednom predmetu prvostepena presuda  specijalnog suda bila ukinuta, Milojević je izdao saopštenje da je veće donelo rešenje da se pred žalbenim većem održi  pretres!

Prema žalbama običnih građana, veće sudije Milojevića je demonstriralo nasilje, kao i prema onima za čije osude je bila zainteresovana izvršna vlast. Menadžeri sudije Milojevića i njegovih kompanjona špartali su Srbijom i ugovarali poslove. Za ukidanje presude ili za smanjenje kazne, tarife su bile paprene. Gospodin Milojević je izazivao sažaljenje kolega, zbog bolesti kćerke. Vrhovni kasacioni sud je sud za gornju klasu društva. Odlučuje po revizijama, u kojima je vrednost spora preko 100 hiljada evra, i o žalbama na presude u kojima je izrečena kazna optuženim  od 40 godina zatvora, a takvih je toliko malo, da se na prste jedne ruke mogu pobrojati. Sudija Dragomir Milojević predsedava Visokim savetom sudstva, kao vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Pogađate odakle je. Pa, naravno, iz Kragujevca, u ovom gradu je i počeo kao sudija opštinskog, a potom okružnog suda.

 

Jurišnici Demokratske stranke i dalje optužuju i presuđuju

 

Pravda proističe iz kulture jednog naroda. Srbija je danas na dnu, njeni građani su osiromašeni do krajnjih granica, i napad sudova i tužilaštava na njih je razoran. Ako građanin bude tužen zbog kašnjenja za neplaćene račune, troškovi postupka mogu biti veći od njegovog duga. Prethodna vlast je, da bi porobila pravosuđe, posvađala i advokate, razjedinila ih u dve komore, a sve sa ciljem da ima svoju advokatsku elitu koja će verno služiti interesima vlasti. Od kada je vraćena na posao, u  Viši sud u Beogradu, predsednica Društva sudija Srbije se više ne oglašava. Kao da je reforma okončana njenim povratkom na posao! A stanje u srpskom pravosuđe je još zlokobnije.

Na sastanku ministra Selakovića sa delegacijom Svetske banke održanim 4. maja,  koju su činili šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, i viši stručnjak za javni sektor i vođa tima Edgardo Moskira iz Vašingtona, glavna tema je bila unapređenje saradnje, kao i podrška Svetske banke srpskom pravosuđu kroz Multidonatorski fond. Pri tome, čelnici Svetske banke su iskazali spremnost da podrže izradu akcionih planova, pre svega, iz domena njihovog finansijskog efekta na sistem pravosuđa, rekao je Selaković. Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković izjavio je 2. februara u Berlinu, posle sastanka sa državnom sekretarkom Saveznog ministarstva pravde Nemačke Birgit Grundmanm, da je Nemačka veoma zainteresovana da na polju pravosuđa sa Srbijom sarađuje na njenom putu evropskih integracija.

"...Nemačka je zainteresovana da Srbiji bude neka vrsta partnera u razvoju njenog pravosuđa i njenog pravnog sistema na putu evropskih integracija, što do sada nije bilo prisutno u razgovorima između ministarstava Srbije i Nemačke", rekao je Selaković.

Sa nemačke strane, postoji velika spremnost za jačanje srpskih institucija i za razmenu iskustava, naveo je ministar, napominjući da je sastanak sa državnom sekretarkom bio izuzetno koristan i sadržajan čemu u prilog govori i činjenica da je trajao pola sata duže nego što je bilo planirano.

"...Bilo je reči o razvoju pravosudnog sistema Srbije, o pomoći reformama pravosuđa i pravnog sistema Srbije, kao i dosadašnjoj i budućoj pomoći nemačkih organizacija za međunarodnu pravnu saradnju", precizirao je ministar. Nemačka sekretarka je pokazala veliko interesovanje za srpsko pravosuđe i sve ono što se čini kako bi se reforma pravosudnog sistema u Srbiji sprovodila na dobar i zadovoljavajući način, napomenuo je on. Ali, sve su to bile prazne reči i nadanja ministra Selakovića...

Nijedan sudija i tužilac, koji je izabran u ''reformi'', umesto nereizabranih delilaca pravde, nije pozvan da se provere njegovi stručni kvaliteti i rezultati rada. Tako  jurišnici Demokratske stranke  i dalje optužuju i presuđuju, verovatno još strasnije. Oni i napreduju, dobijaju veće oplate i bolje plaćene položaje, telohranitelje, stanove...

 

Pravda je u Srbiji na rasprodaji

 

Sudija Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić, koja je u nameštenom i brutalnom procesu vođenom protiv navijača Partizana, osumnjičenima za ubistvo Brisa Tatona izrekla zatvorske kazne od 240 godina zatvora! Apelacioni sud u Beogradu je te kazne prepolovio, a posle trostrukog odbijanja krivičnog veća Višeg suda u Beogradu da dozvoli ponavljanje krivičnog postupka, jer su pribavljeni dokazi i progovorili javno očevici tog događaja, čije izjave su i ranije bile poznate policiji i javnom tužilaštvu i sudu, ali su isključene iz predmeta,  veće Apelacionog suda u Beogradu kojim je predsedavao sudija Dragoljub Đorđević ukinulo je pravosnažne presude i naložilo da se optuženima ponovo sudi, ali pred drugim većem. Sudija Mirjana Ilić, umesto da je Visoki savet sudstva odmah suspenduje i povede postupak za utvrđivanje podobnosti i stručnosti za obavljanje sudijske funkcije, pre mesec dana unapređena je za sudiju posebnog odelenja za presuđenje optuženima za organizovani kriminal. Rane na dušama 14 osuđenih navijača ostaće trajne, ali sudija je unapređena, dobijaće dvostruko veću platu, dobila je policijsko obezbeđenje, koje mora i da je seksualno zadovoljava.

Doskorašnji vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić, koji je, inače, sudija Apelacionog suda u Beogradu, nakon razrešenja je upućen na rad u posebno odeljenje za organizovani kriminal! Njegova supruga Nataša Albijanić je takođe u Višem sudu u Beogradu, predsednik je krivičnog veća i član vanraspravnog krivičnog veća. Ona je dva puta odbijala zahtev odbrane za ponavljanjem postupka osuđenim navijačima.

Da je ovaj pravosudni skandal u režiji tadašnjeg predsednika Srbije obznanjen u nekoj evropskoj državi, državni tužilac bi istog momenta uhapsio  i predsednika, i policajce, tužioca i sudije koji su u njemu učestvovale. Ministar pravde Selaković je preuzimajući dužnost konstatovao da je srpsko pravosuđe u nokdaunu, što je blaga ocena stanja u kojem se ono stvarno nalazi. I pored toga, on nije, kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ništa preduzeo da se tužilaštva i sudovi oslobode nepotizma, korupcije, kriminala i nekažnjenog presuđivanja onih koje je na te položaje imenovala klika iz Demokratske stranke!

 

Koliki je rok trajanja Zagorke Dolovac?

 

Bivša ministarka pravde Snežana Malović je i dalje pod jakom policijskom zaštitom, čuvaju je pripadnici vojnih snaga bezbednosti, preko 30 podoficira, sa troja kola, mada ona nije ni na kakvoj državnoj funkciji! Odluku je doneo lično Aleksandar Vučić, jer se on i dalje, tajno, sastaje sa Snežanom, Slobodanom Homenom i svojim momkom Miodragom Rakićem i odlučuju da se išta u pravosuđu neće menjati!

Na mestu prvog čoveka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je i Tomislav Kilibarda. Njegova supruga Jelena Kilibarda je sudija Višeg suda u Beogradu, predsedava većem u parničnim postupcima. Gospođa Jelena je servilna, ekspeditivna je, a kada je građanin nepodoban, onda postupak traje po tri godine, donosi međupresude, pa opet iznova, dok građanin ne lipše čekajući pravdu. Oboje voze službena kola, i pseći služe mafiji iz Demokratske stranke.

Zagorka Dolovac je i dalje Javni tužilac Srbije, a predsedavala je Državnim većem tužilaca koje je ostavilo bez posla nekoliko stotina nosilaca ove funkcije, proglašavajući ih nedostojnim. Ustavni sud Srbije je njene odluke poništio kao neustavne i sve je nereizabrane tužioce vratio na posao. Ali, Zagorku to ne dotiče. Kakva ostavka! U svakoj evropskoj državi ona bi zbog protivustavnog odlučivanja bila izvedena pred sud, ili bi je odveli u duševnu bolnicu! Ali, ona je i dalje prvi tužilac ove razorene zemlje Srbije. Njeno razrešenje ne stavlja na dnevni red ni ministar pravde Nikola Selaković, kao član Državnog veća tužilaca. Šta to Zagorka treba da uradi još, da bi se na dnevni red stavila njena nedela?

Tužilaštva kriju krivične prijave, pogotovu ako su u pitanju imena iz Demokratske stranke. Vršilac funkcije Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milan Tkalec obavestio nas je da odbija da nam saopšti  svoju odluku o krivičnoj prijavi koju je protiv najviših državnih funkcionera u AP Vojvodina podneo predsednik Opštine Bač. Reč je Pajtiću, Kostiću i najvišim rukovodiocima. Da su prijavljena druga lica, već bi preko novina bila osuđena i oblaćena i od pomenutog tužioca Tkaleca!

Konačne odluke po parničnim tužbama i krivičnim predmetima donose apelacioni sudovi u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Možete zamisliti u kakvom su položaju građani Niša, Kragujevca i Novog Sada, kada o njima odlučuju sudije koje su postavljene od strane lokalnih vođa Demokratske stranke! Međutim, ni Apelacioni sud u Beogradu nije bolja kuća pravde. U ovom sudu presuđuju sudije poput Branke Dražić, Marine Govedarice, Milanke Vučković, Zorice Jašarević, Zorice Nikolić, Vladislave Milićević, Snežane Nakić Momirović.

 

Sudska praksa u Srbiji ne postoji!

 

 Događa se da isto veće po istom pravnom pitanju donese dve različite odluke, sa potpuno različitim obrazloženjima! Presudna je nestručnost sudija, ili činjenica da jedna od stranaka ima vezu kod nekog od sudija tog veća. Ni nova vlast nije nijednog sudiju i tužioca izvela pred disciplinski sud, čiji tužilac je, inače, pomenuta sudija Mirjana Ilić. Izvršna vlast nastavlja da donosi zakone koji svakog građanina, u svakom trenutku, mogu ostaviti bez ikakve imovine, i sa porodicom ga poslati na ulicu. Naime, svaka država ima zakon o bankrotu, kojim građanin, od suda, dobija uverenje da nije kreditno sposoban. Od njega se ne može pleniti stan i imovina neophodna za život - automobil, televizor, kreveti, lični kompjuter, posuđe, posteljina. U Srbiji je još kao u tursko doba. Mogu mu uzeti sve! 

Oni koji ne primaju mesecima plate, ili im se ne isplaćuju socijalna pomoć, dečji dodaci, hranarina za porodilje ne mogu da tuže državu i plene njenu imovinu, ali država to može da učini ako ti siroti ljudi njoj ne plate dažbine! Dakle, priče o reformi pravosuđa su samo, možda dobra namera ministra Selakovića, i ništa više. Njegova vlada je ozakonila nasilje u pravosuđu, amnestirala one koji su izvršili silovanje Justicije, a žele od Evropske unije novac za ''dalje reforme"! Koje crne reforme?

 

A 1.

 

Snežana i 30 oficira

 

Bivša ministarka pravde Snežana Malović je i dalje pod jakom policijskom zaštitom, čuvaju je pripadnici vojnih snaga bezbednosti, preko 30 oficira, sa troja kola, mada ona nije ni na kakvoj državnoj funkciji! Odluku je doneo lično Aleksandar Vučić, jer se on i dalje, tajno, sastaje sa Snežanom, Slobodanom Homenom i svojim momkom Miodragom Rakićem i odlučuju da se išta u pravosuđu neće menjati!

 

A 2.

 

Ne piši sudiji

 

Danijela Diskić iz Beograda nalazi se u pritvoru od 9. oktobra, prošle godine, a po rešenju istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, jer je ''ugrozila sigurnost'' sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Mirjane Ristović, jer joj je pretila u podnesku, u predmetu u kojem gospođa Ristović postupa kao da je kadija i sudija. Drugi osnovni sud u Beogradu, sudija Vladimir Mirosavić osudio je Danijelu na osam meseci zatvora, i produžio joj je pritvor do pravnosnažnosti presude. Na ovu presudu žalio se zamenik javnog tužioca, tako da Danijela, samohrana majka, može dobiti i još veću kaznu! U razgovoru sa urednikom ovog lista, sudija Ristović je ljubazno navela da je bila uplašena Danijelinih pretnji i da je predmet prosledila tužilaštvu. Ona navodi da je Viši sud ukinuo njenu odluku u slučaju Danijele Diskić, i da će ona sada tražiti svoje izuzeće. Šta bi bilo da je sudija Ristović donela zakonitu presudu? Danijela sigurno ne bi bila u pritvoru.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane