Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Govore}i otvoreno

 

Govoreći otvoreno

 

U slučaju rata, nema više ni JAT-a

 

Stani malo crni Arapine

 

Od kako je praktično poklonio domaću avio kompaniju JAT šeiku El Zajedu i kompaniji "Etihad", Aleksandar Vučić i njegovi mediji ne prestaju da trube o novoj epohi sa novom flotom Erbasovih aviona. Činjenice su drukčije: Srbija je na lizing uzela polovne, otpisane i remotovane avione, i plaćaće ih iz svog budžeta i neće moći da slete ni na jedan aerodrom u Americi i Evropi. Etihad je opljačkao JAT, a kalifa Bin Zaid Al Nahjan, koji je i predsednik Emirata, odbio je da primi šizofrenog Aleksandra Vučića, koga je na aerodromu dočekala šeikova posluga. Kalif ne odobrava ljubav šeika Bin Zajeda i Vučića. Crno nam se piše, ako ne zaustavimo crnog Arapina da vršlja po Srbiji

 

Milovan Brkić

 

Kod bogatog na glas, kod siromaha na čast, kažu. Šeik iz Abu Dabia  Mohamed Bin El Zajed, koji je oboleo od sifilističkog ludila, preporučen je potpredsedniku srpske vlade Aleksandru Vučiću. Između njih se, po svemu sudeći, rodila šizofrena ljubav, koja će koštati siromašnu Srbiju gubitkom nacionalne avio kompanije, desetine miliona evra i ugleda u evropskim državama. Obojica su se hvalila kako je El Zajed zanoćio u Vučićevom zamku u Jajincima, nadomak Beograda. Čim  sam mu oči spazio snene, pohvalio se Vučić, shvatio sam da je šeik Zajed čovek za mene. I već mesecima nam potpredsednik Vlade obećava kule i gradove od šeika i emira iz Ujedinjenih arapskih emirata. Laže nas u oči, praveći budale od nas. Nažalost, srpski mediji, predvođeni sada pokojnim Aleksandrom Tijanićem, šizofreno su pratili svaki Vučićev korak na putu propasti Srbije.

Kada je sa beogradskog aerodroma za Abu Dabi 26. oktobra poleteo avion Er Srbije, nove kompanije koja je preimovani JAT, direktno su sve domaće televizijske stanice izveštavale kao da poleće vasionski brod na Jupiter. Sve je bilo nadrealno. Vučić je u avionu držao pridike, najavljivao  blagodeti i investicije iz Emirata.

Niko od srpskih novinara nije pitao Aleksandra Vučića da odgovori na pitanje - kako to on posluje sa državom sa kojom Srbija nema diplomatske odnose! Gde će građani, koje on vidi kao buduće putnike Er Srbije, tražiti vize za Emirate? Ova država ima konzulat u Sarajevu.

Tabloid je opisao strašnu prevaru, kojom je, šizofreni Aleksandar Vučić poklonio šeiku El Zajebu srpskog nacionalnog prevoznika.

Uzgred, treba znati da je prvi A319 za Air Serbia, koji je poleteo sa beogradskog aerodroma, ofarban u Severnoj Americi. Nije prošlo ni petnaestak minuta i Google je otkrio starost "Tango Alphe" - 13.8 godina! Što dodatno dramatizuje ovu vest.

 

Polovni avioni na stalnom servisu u Beogradu

 

Aviomehaničari na bostonskom aerodromu su se zaprepastili kada su primetili da na jednom "Erbasu" kompanije "Er Frans" nedostaje čak tridesetak šrafova! Avion je odmah prikovan za pistu, u očekivanju detaljne provere i popravke. Istoga časa je pokrenuta i istraga.

Skandal se dogodio 15. novembra 2011. Dodatni problem predstavlja činjenica da je sporni avion samo pet dana pre utvrđivanja "falinke" bio na detaljnom remontu u - Kini. Bez šrafova je, očigledno, leteo nekoliko dana. Propust je primećen na jednom delu oplate oko motora na desnom krilu, koji omogućuje bolju aerodinamičnost. Nedostajala je čak jedna trećina zakivaka! Godinu dana ranije Erbasova kompanija je povukla određen broj aviona na remont zbog opasnih propusta u konstrukciji. Te "remontovane" avione Erbasa danas plaćaju građani Srbije kao lizing za potrebe "Etihada"!

Tokom prošle, 2012. godine, najavljeno je da će Erbasove avione popravljati i "beogradski majstori". Tako je promakla i vest da će preduzeće JAT Tehnika, koje održava avione Boing i ATR, uskoro moći da servisira i letelice iz porodice Erbasa. Tim povodom je na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu,  izvršni direktor JAT tehnike Vladan Krunić potvrdio da će havarisane Erbasove avione popravljati u hangarima na Surčinu !

Da li će Er Srbija, u svojoj floti, imati avione Er basa, koji su, zbog velike greške u konstrukciji, povučeni iz upotrebe?

Da li je sa ovim avionima Vučićev kompanjon šeik El Zajed smatrao da će moći da leti, umesto JAT-a, na dosadašnje destinacije u SAD-u i Evropi?

Srpski mediji nisu detaljno preneli vest šta je Ministarstvo za saobraćaj SDFA-a otpisalo srpkom avioprevozniku, koji je tražio da se prekodiraju linije JAT-a na na kompaniju Etihada.

Preko svoje agencije - Avionske kompanije za Ameriku, Ministarstvo za saobraćaj SAD-a odgovorilo je  na zahtev JAT-a za izmenu letova između Abu Dabi-Beograd i SAD-a. Agencija ne prihvata ovaj zahtev, jer se za njega  može reći da je ''bizaran'' iz, pre svega, dva razloga: država Srbija supstituiše JAT i otpisuje dugove da bi Er Srbija počela osvežena da radi, i na taj način stvara nelojalnu konkurenciju. Potom JAT, koji je preimenovan u Er Srbija je 51 odsto u vlasništvu države Srbije, i samim tim Etihad ne bi mogao da upravlja kompanijom u kojoj ima manjinski udeo.

JAT je tražio da njihovi letovu budu kodirani kao letovi Etihada, gde bi se dodalo 4.700 dodatnih milja (Abu Dabi -Beograd), što bi značilo najmanje 10 sati dužih letova, i što ne bi bilo u korist putnika. Na kraju,. ova agencija  predlaže Ministarstvu  za saobraćaj SAD-a da ne preduzima nikakvu akciju po ovom pitanju, dogod se  dubinski ne ispita vlasništvo i kontrola nad JAT - Er Srbija.

Mesecima nas Aleksandar Vučić zamlaćuje obećanim milijardama iz Emirata. Podsećam: obećavao je stotine miliona i milijarde evra za sistem navodnjavanja, za srpske luke na Dunavu, hladnjače, fabriku mikročipova ''tešku'' oko četiri milijarde evra u investicijama, te kredit od 120 miliona evra za navodnjavanje, pod najpovoljnijim uslovima. Njegove gnusne laži podržava i umobolni Mlađan Dinkić, čovek koji je svojom destrukcijom razorio ekonomsko biće Srbije. Njih dvojica će, nema sumnje, ići do kraja. Moramo se od njih spašavati. Treba ih staviti u ludačke košulje.

Objavljujemo pisma koja su nam poslali reprezentativni sindikati JAT-a, koja govore o hronologiji propasti i pljačke srpskog nacionalnog prevoznika, a koja nije hteo da objavi nijedan medij u Srbiji. I poručujemo iz sveg glasa, da nas čuje i šeik El Zajed: stani malo crni Arapine, i mi konja za trku imamo!

 

A. 1

 

Po šerijatu

 

 

Građanima Srbije nije dostupan ugovor koji je zaključen između Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Abu Dabia, o osnivanju zajedničke kompanije Er Srbija. Čuva se kao državna tajna. Zašto?

Prema ovom ugovoru, po kojem Etihad, kao manjinski vlasnik ima sva upravljačka prava, predviđeno je da u slučaju spora zmeđu dve ugovorne strane, odlučuje, umesto međunarodne trgovinske arbitraže -  Savet. A Savet je telo od tri člana, u kojem srpska strana imenuje jednogčlana, Etihad svog predstavnika, a trećeg člana imenuje generalni sekretar Arapske lige! To znači da Srbija uvek lako gubi spor, i da Etihad, u svakom trenutku, može da ugasi ovu frimu, a imovinu preda  svojoj kompaniji!

Zbog ovog izuzetno, po Srbiju štetnog ugovora, Aleksandar Vučić bi hitno morao biti izveden pred Viši sud u Beogradu i osuđen na decenijsku robiju.

 

 

A. 2

 

Sindikat komercijalnih i ekonomsko-pravnih radnika JAT-a

 

Velika prevara

 

Još jednom  su radnici JAT-a obmanuti. Generalni direktor JAT-a  na osnovu Odluke Odbora direktora raspisuje interni oglas, kojim se pozivaju zaposleni da podnesu zahtev za dobrovoljni odlazak iz Društva. Ovim postupkom direktno je prekršen dogovor postignut između predstavnika Vlade Srbije, predstavnika reprezentativnih sindikata JSO i KEPR, i predstavnika poslovodstva JAT-a i Etihada, o kome je iz Vlade Srbije 3. septembra upućen dopis sindikatima JAT-a.  Tada je postignuta sagalasnost da se objavi sistematizacija poslova i da se izvrši testiranje u cilju provere znanja i sposobnosti zaposlenih u skladu sa uslovima za radna mesta. Zaposleni, za koje se utvrdi da ne poseduju znanja i sposobnosti u skladu sa novom sistematizacijom radnih mesta, imaju pravo da se prijave na ponuđeni dobrovoljni socijalni program u drugom krugu, pod istim uslovima kao radnici koji su se prijavili nakon prvog poziva.

U JAT-u su ovih dana obavljena testiranja u cilju ''provere znanja, veština i sposobnosti zaposlenih'' i potpuno je jasno da je ova ''provera'' obavljena samo kao forma, a zapravo je sistem mobinga i eliminacije svih zaposlenih koji nisu hteli dobrovoljno da odu iz kompanije, a sa kojima ''strateški partner'' ne želi da radi, jer su radni tim već odavno i drugim metodama odabrali.

Po dogovoru Vlade, sindikata i poslovodstva kompanije, drugi krug je trebalo da bude raspisan posle objavljivanja organizacije i sistematizacije, a pre prijavljivanja na radna mesta u Er Srbiji. Međutim, sve je urađeno mimo dogovora i ''preko kolena'', kao da im se jako žurilo. Poslovodstvo JAT-a i Etihada je prekršilo dogovor sa Vladom Srbije i dopis Vlade nazvalo neformalnim papirom koji ne obavezuje, a zakone poštuju.

Testiranje je organizovano pre donete organizacije i sistematizacije, pa se postavlja pitanje za šta se provera vrši, odnosno da li za utvrđivanje opšteg nivoa obrazovanja ili za konkretno radno mesto.

Već prva grupa zaposlenih na testiranju je videla da je sve velika prevara i laž. Testovi na kompjuteru bili su postavljeni tako da ih zaposleni ne urade, a ne da ih urade, da pokažu šta ne znaju, a ne šta znaju da rade, tako da ih nisu rešili čak ni zaposleni kojima je to struka. Niko se sa ovakvim zadacima nije susretao u svom radu.

Pitanja su bila zbunjujuća, a vremena tako malo da gotovo niko nije ništa uradio. Intervjui su bili takvi da je njihov rezultat stvar subjektivne procene ispitivača, a ne znanja i radnih sposobnosti zaposlenih. Ispitivači su bili ljudi iz Etihada, i to po dvoje u komisiji, umesto najavljenih petoro. Svi oni u JAT-u rade bez ovlašćenja, šetaju se firmom mesecima, i stiče se utisak da ih ima više nego zaposlenih u JAT-u. Human Resources intervjue radile su uglavnom neke mlade devojke, koje su se vežbale na dugogodišnjim radnicima. Tako su procenjivani profili ličnosti zaposlenih.

Nisu baš svi zaposleni testirani. Pojedini zaposleni, u prvom redu direktori, nisu testirani, čak su bili ispitivači, iako nikome nije jasno gde su stekli licencu za to. Sutra će se na osnovu tih besmislenih ''provera znanja'' odlučivati ko će ostati u toj, još uvek virtuelnoj Er Srbiji, a ko će dobiti otkaz. Ovo je skup način da se još uvek nepostojeća Er Srbija reši zaposlenih JAT-a i zaposli nove ljude, koje će oblikovati po svojim standardima. Testiranje je koštalo 1.000 eura po kandidatu! Kako su predstavnici rukovodstva kompanije prećutali odgovor na pitanje o troškovima, sindikati ponovo pitaju da li je bilo bolje da su te pare potrošene na edukaciju zaposlenih.

Ključno je pitanje: zašto Etihad smatra da ima toliko tehnološkog viška u JAT-u sa 1.138 zaposlenih na 14 aviona (81 radnik po avionu ), a nema viška u Etihadu koji, po sopstvenoj reklami, ima 15.500 zaposlenih na 78 aviona (200 radnika po avionu)?

Da li je nekome palo na pamet da nam Etihad zapravo otima poslove i prenosi ih u Abu Dabi, ili na neku treću, jeftiniju lokaciju? A upravo to se dešava, i to sa službama koje obračunavaju prihod od saobraćaja preko obrade dokumenata sa leta i interline obračunom. Sve kompanije u svetu imaju sopstveni obračun prihoda, jer je upravljanje prihodima  najvažnije za upravljanje kompanijom. Kakva sudbina čeka Srbiju i srpskog radnika, ako se ovakva praksa ''strateškog partnerstva'' nastavi i sa ostalim srpskim firmama? Da li je ovo, ustvari, ulaganje siromašne Srbije u prebogatu privredu Ujedinjenih Arapskih Emirata, ako im dajemo sve što je nevidljivim ugovorom predviđeno, a za uzvrat izgubimo kompaniju? Bez poslova koji su oteti, i bez ljudi koji rade te poslove jer su oterani, nema kompanije kad strateški partner odluči da to više ne bude.

Pritom, Er Srbija još uvek nije registrovana i to je razlog više što je sve ovo nezakonito.

 

A. 2

 

Mi smo za njih samo bezbožnici

 

Postovani  gospodine Dačiću i gospodine Vučiću ,

Mi , zaposleni u JAT Airways-u ( Služba kontrole prodaje i saobraćaja - (Revenue Accounting), imamo ogovornost  da Vas obavestimo o situaciji koja se dešava u našoj Nacionalnoj  aviokompaniji. Naša služba je najvitalnija u finansijskom  poslovanju  jedne  aviokompanije. Od momenta postojanja JAT-a, mi smo je stvarali i oblikovali. Zaposleni u ovoj službi su stručno osposobljeni za obavljanje ovih poslova, specifičnih isključivo za aviokompanije, a pre 5 godina smo uložili 14 miliona dolara za implementaciju jednog od najboljih softvera na svetskom tržistu, za ovu vrstu poslovanja!

Danas nam je saopšteno da se ti poslovi premeštaju i daju inostranoj  agenciji Sutherland Global Services, sa sedištem u Indiji! To znači da naši ljudi, zaposleni  u ovoj službi  gube radna mesta , predlaže im se program dobrovoljnog odlaska iz avio kompanije , a strancima  se poklanjaju naši poslovi  i omogućavaju  zarade i to u valuti. Nadamo se da to nije bio interes Vas, kao predstavnika ove države, da nam se gase radna mesta, tim pre što svakodnevno preko medija možemo ćuti vaše želje da se privuku strane investicije, kako bi se stvorio okvir za otvaranje novih radnih mesta.

Napominjemo, da poslovi o kojima govorimo, nisu ugašeni, niti je broj zaposlenih veći nego što je potreban, naprotiv, a to sve  znači da nismo tehnološki višak, pa ipak nas prisiljavaju da se, ili opredelimo za jednu od opcija iz programa za dobrovoljni odlazak iz firme, ili nam prete da ćemo biti proglašeni tehnološkim viškom, ukoliko ostanemo. Do pre mesec dana, u našoj službi je radilo 47 ljudi, ali se nakon prvog kruga i konkursa za dobrovoljni odlazak, prijavilo njih 20. Iz straha i neizvesnosti šta će se dešavati ubuduće, a naročito s obzirom na činjenicu da jos uvek nije i ne zna se kada će biti objavljena nova organizaciona struktura, ljudi se opredeljuju za jednu od opcija programa i u ovom drugom, ponovljenom konkursu, za koji takođe smatramo da je jedan vid pritiska.

Naime, bilo je reči da će ovaj drugi konkurs za dobrovoljni odlazak iz društva biti tek nakon objavljivanja kompletne organizacione šeme i sistematizacije poslova, kako bi zaposleni imali uvid u nju i doneli adekvatnu odluku o svojoj budućnosti.

O svemu ovome, obavestili smo doskorašnje naše rukovodstvo, tačnije izvrsnog direktora za finansije, ali smo dobili odgovor da ona nije u mogućnosti da donosi ili menja odluke, koje je usvojilo rukovodstvo Etihada. Stoga se nadamo da bar Vi imate ingerencije i preduzmete potrebne korake, kako bi se sačuvala postojeća i potrebna radna mesta za naše ljude, jer mi ne prihvatamo da budemo "kolateralna šteta" prilkom sklapanja bilo kakvih ugovora.

Dopis smo poslali svim medijima.

 

Služba za kontrolu prodaje i saobraćaja Jat Airways-a

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane