Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istočni front

NATO u panici: Rusija ima najmoćniju protivvazdušnu odbranu

Ni ptica ne može da preleti

Na samitu NATO u Poljskoj doneta je prva zvučna odluka o Rusiji koju su već uporedili sa početkom novog „hladnog rata". Radi se o najavljenim merama otpora ruskoj PVO. One se tiču ne samo tradicionalnog Baltičko-crnomorskog luka koji prolazi po graničnoj zoni interesa u Istočnoj Evropi (Kalinjingradska oblast i Krim), već i Kamčatke i Sirije. Alijansa nije zadovoljna što je naša država tamo stvorila zone zabrane letenja radi raspoređivanja i razvoja višestepenog sistema vazdušne odbrane, pre svega pomoću najnovijih kompleksa S-400. O tome je sa Sergejem Jernakovim, ekspertom Centra za odbrambena istraživanja razgovarala novinar Maša Černjajeva

Maša Černjajeva

Geografija NATO pretenzija prvi put je javno izneta i svedoči o novom programu u Severnoatlantskom bloku. Očigledno da se nove pretenzije NATO okreću otporu Rusiji i ulaze u otvorenu fazu koja se može uporediti sa „hladnim ratom" iz sovjetske prošlosti. Evo šta kaže stručnjak za vojna pitanja Centra za odbrambena istraživanja Instituta za strateška istraživnja, Sergej Jermakov.

M.Č.: Da li je upravo ova geografija, Kalinjingrad, Krim, Kamčatka, Sirija, sada prvi put pomenuta, ili su ovi regioni u nekoj varijanti i ranije pominjani?

S.J.: Geografija je odavno postavljena. Jednostavno, sada stvari, koje su se ranije maskirale političkim izjavama, bilo zamagljenim izjavama o „pretnji sa juga", ili „istoka", postaju realnost. NATO se u svojoj transformaciji vratio svojim izvorima i postaje vojni blok. Ipak, sada je interesna sfera povezana sa geografskom teritorijom upravo naše države. U vezi sa tim, imenuju se konkretne oblasti koje predstavljaju američki interes, mada oni to kobajagi nazivaju „pretnjom". Otuda i Kamčatka koja ni na koji način ne može da ugrozi evropske zemlje članice NATO.

M.Č: Ispostvalja se da je NATO potreban Amerikancima da bi delovali tuđim rukama?

S.J.: Savršeno tačno. Postoji prvi među jednakim partnerima unutar NATO koji je pokretač sadašnje transformacije Alijanse. To su Sjedinjene Američke Države, upravo se za njihove interese i donose sve odluke na Varšavskom samitu. Oni saveznike drže zato da bi opravdali svoje akcije i delovaće u skladu sa svojim interesima, dirigovati svoj dnevni red. Za sada Amerikancima uspeva da minimalizuju otpor niza evropskih zemalja koje, u principu, pokušavaju da istrguju kakve-takve ustupke u tom planu, da ne bi bile gurnute ka ozbiljnoj konfrontaciji iz vremena „hladnog rata".

M.Č.: Da li su zato sve rusofobne zemlje, kao što su Poljska i Pribaltičke države, gurnute u prve redove antisovjetske retorike? Uostalom, i samit NATO se održava u Poljskoj.

S.J.: Unutar NATO takođe se vode diskusije na kojima se čuju i glasovi neslaganja sa takvim razvojem događaja. Zato Pribaltičke države i Poljska imaju ulogu glasnogovornika koji pokazuje „novi put". U suštini, to je stari put, ćorsokak, ali Amerikanci ga aktivno zastupaju. Takva je politička igra unutar NATO, zbog toga ove zemlje daju tako glasne izjave, izražavaju bojazan itd. Sa tačke gledišta realne politike i vojne nauke, tu ima malo logike, ili ona jednostavno ne postoji. Zašto bi Rusija napadala Pribaltičke zemlje i držala njihovu teritoriju? To su apsurdne izjave, ali bez obzira na to one se prenose najširoj i najozbiljnijoj publici, između ostalog i na samitu NATO.

M.Č.: O kakvim PVO sistemima je reč?

S.J.: Što se tiče PVO, reč je o izjavi američke vojske. Amerikanci veoma strahuju zbog nedostatka pristupa tzv. teatru vojnih dejstava, odnosno snage američkog ratnog vazduhoplovstva ne mogu nekažnjeno da lete u svim zonama u kojima bi želeli mirno da lete, čineći preventivne akcije, među njima i one humanitarnog karaktera. Deo tih zona nalazi se iznad teritorije naše zemlje. Ruske snage pouzdano pokrivaju naše nebo, zato Amerikanci osećaju da je Rusija u vojnim odnosima već jednak sa njima, ako ne suparnik, a ono konkurent. I oni ne mogu da diktiraju svoje uslove uz pomoć vojne sile - da vrše na nas pritisak. Ekspert je istakao da je odluka o otporu ruskoj PVO doneta na samitu NATO kako bi se legalizovalo američko učešće u novom programu NATO protiv Rusije, jer sami Evropljani nemaju neophodnu političku volju i infrastrukturu.

podeli ovaj članak:

Natrag