Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Loša politička klima i zrenjaninska zima

Ubistvo gradske kase

Ruke pohlepnih vlasnika (SNS-SPS) vlasti u Zrenjaninu su, uvek u džepu sugrađana. Taman pomisliš, neće smeti na oči sugrađanima zbog bezobraznih, drskih i ničim opravdanih dugovanja koja premašuju pola godišnjeg budžeta (preko 1,8 milijardi dinara), Direkcija dobavljačima duguje preko 700 miliona dinara, Zona objedinjene naplate „kratka" je za 100, SON 400, Vodovod 200...

Zoltan Horvat

Na sve ovo, dodatno se „karika" kredit za granitno uređenje centra grada ("puče" milijarda k'o od šale), kao i šurnajs preostalih „ubistava" gradske kase koja se pažljivo skrivaju od poreskih obveznika. Ovakvu, retko viđenu zajebanciju sa sugrađanima, odrađuje ovdašnji „proslavljeni" DRP Junajted, na čelu sa večitim „dilerima" funkcija, koji za agoniju centra Banata, gle prostaka, direktno okrivljuju sebe same iz vremena kada su bili na čelu bivših stranaka lokalne vlasti.

A onda se ovdašnja umišljena, al' vrhunski nesposobna gospoda, u lokalnim medijima predstavljena „spasiocima" grada, „rasprde" po istim medijima, ponavljajući kao papagaji..."na vidiku su nove investicij(ic)e". Koje konkretno, i kada, to ne kažu, dok se pojedinačno ne „ugrade". Zanimljiv je kontrast načina prihodovanja vlasnika vlasti i vlasnika sugrađana u odnosu na iste, sugrađane. Po sistemu Vrhovnika države, 500 evra je plata u Srbiji, na desetine autobusa voze Zrenjanince put Slovačke i Mađarske na arbajt za 500 evra mesečno. Sa deset časova dnevne norme šestodnevne radne nedelje i ugovorom od tri do šest meseci, na nogama, pored pokretnih traka, na stotine ovdašnjih roditelja bukvalno spašava svoje porodice od gladi.

Nasuprot neizvesnosti i očaja izvođača povremenih radova zarad biološkog opstanka, u kancelarijama ovdašnjih Guzonja, teče medovina, i ne pije se mleko. Po pet-šest litara najkvalitetnijeg vina, preostale buteljke ne broje, popije se po kancelarijama funkcionera do 13,30 časova, pa se posle krene u redovne aktivnosti, u osmišljavanje prihodovanja funkcionera u ulozi građana. Ravnanje seoskih puteva je jedan od načina da se „mazne" debela lova merena stotinama miliona dinara, gde se svi učesnici „mažnjavanja", počev od „ugrađivača" iz Javne (Gradske) kuće, pažljivo „utaljuju". Nakon nekoliko godina „razbijanja" od ravnanja, gde se ujutru pali mašina i odvozi ko zna gde, ovdašnji vlasnik privatne ravnateljske firme, dal' iz Kleka, pod „izgovorom" da mu se ne isplaćuju neke druge, daleko, daleko manje obaveze, odustaje od posla i zatvara firmu. Jadničak, težak je samo milion - dva evra, pa javnost koja se laže, stiče utisak da se radi o još jednom jadnom i ubogom privatniku.

Milioni, kamioni, privatni stanovi po Novom Sadu, Beogradu, na planinama i crnogorskom primorju, sefovi (stranački) niču ko pečurke,da ne pominjemo zrenjaninska odmarališta (o slučaju Dobrota u nekom od sledećih brojeva). Nekoliko godina unazad, uigrana ekipa gradskih „ugrađivača", nesmetano se bogati na očaju i muci sugrađana. Izvršna vlast u rukama pohlepnih lokalnih strankovodaca, policija i sudovi na vreme obavešteni, milina za uhodano punjenje privatnih džepova. U gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, postoje, džaba im sve što rade, pravne službe, plus pravobranioci, zaštitnici i besplatna pravna pomoć. Ali, Guzonjama su nebitni, jer „prave poslove", u kontinuitetu, rade samo privilegovano najstručniji. Advokatski dvojac, Jovan Stankov-Ljubomir Đulivac, već dugi niz godina, zastupa sve javno živo u Zrenjaninu. Da se napiše najobičnija tužba kojom se komunalni dužnici teraju na ispunjavanje obaveza, to mogu samo apsolutni geniji advokature, pa izbor, po izboru vlasnika vlasti, pada na ovaj veličanstven advokatski par.

Sređivanje svih papira za potrebe ovdašnjih privatnih građevinskih magova, još jedan je herojski poduhvat advokatskog dvojca. Kako samo lepo niče privatna stambena zgrada u ulici Tihomira Ostojića, koju gradi privatna građevinska firma Home Interpoint, u vlasništvu izvesnog, al' gospodina, Mladena Pavlovskog. Javnost ne poznaje dotičnog, jer je pažljivo sakriven iza bivših sličnih firmi za koje se pouzdano ne zna, da li su u stečaju, ili su ugašene. Iza Home Invest firme, jedne od bivših gospodina Pavlovskog, ostali su dugovi dobavljačima, javnim preduzećima, mereni desetinama miliona dinara. To, naravno, nije smetnja njegovim proverenim partnerima, poput legendarnog Nikole Monta, da, opet daleko od očiju javnosti, uspešno razvijaju privatni biznis. Desi se ponekad, vrlo često, da im Regionalni Isus, Džeger & Company prave društvo na poslovnim ručkovima, gde se, sasvim slučajno, pažljivo utanačuje, ko gde i koliko, sme. Smelost je osobina najhrabrijih Zrenjaninaca, najzaslužnijih za kontinuitet dugogodišnjeg razvoja nerazvijenosti srednjeg Banata. Da stvari budu očišćene od nepravilnosti, u gradskom veću je instaliran Dragan Vujović, koji se kune, da sve radi po zakonu.

Otuda su stanovi na novom gradilištu u ulici Tihomira Ostojića interesantni isključivo kupcima iz redova ovdašnjih vlasnika vlasti. Braća po stranačkom oružju svih boja okupljenih pod istim krovom, stvaraju idiličnu sliku, čime se sugrađanima šalje poruka. Kada se u teškim vremenima nešto hoće, uz malecnu pomoć svih zainteresovanih, može se i mora. Otuda i popularni refren (samo)privilegovanih u Zrenjaninu, 'beš čoveka bez labilnog karaktera.

Da labilni sem mobilnih imaju i sve preostale instrumente, svedoči i način (samo)postavljanja funkcionera. U javnim preduzećima je po sistematizaciji predviđeno čak sedam izvršnih direktora, što je birokratsko parazitski svetski rekord. Na sreću, Zrenjanin ima isključivo odgovorne funkcionere sebi samima, pa se trenutno razmišlja da se u JKP Čistoći i zelenilu i JKP Vodovodu postave samo po dva. Razmišljanja prestaju onog trenutka kada budu instalirani funkcioneri kojima u radnim direktorskim stranačkim biografijama piše-piši propalo, NULA. Po koalicionom sporazumu, SNS i SPS raspoređuju svoje VIP ljude, koji kao da su svršeni kursisti večernjih škola. S tom razlikom, što se danas upotrebljavaju novi moderni termini, svršeni diplomci, magistri i doktoranti nauka.

Po budžacima Javne (Gradske) kuće, trenutno se odvija komplikovan i složen proces, isključivo u interesu svih građana. Gradonačelnik Čedomir Janjić okuplja ekipu provereno lojalnih saradnika, sa kojima preotima primat od do danas nedodirljivih Zrenjanina, Gorana Kneževića, predsednika gradskog odbora stranke i njegovog nesretnog stranačkog kumašina, Nenada Karapandžu-Džegera.

Do juče je bilo nezamislivo, ali je danas čudo (ne)viđeno, da bivši dežurni „pljuvač" Regionalnog Isusa, Saša Santovac, zamenik gradonačelnika,bude glavni adut u zaustavljanju najezde gradonačelnikovih ljudi u sve interesne stranačke sfere. Saša, zaigran večitim pokušajima da najzad bude gradonačelnik, ima Džegerovu podršku, ali, Javna kuća postaje Čedovo najjače uporište. Još ako se izvesni gospodin Vukić, jedan od braće lojalan Čedu, privoli da bude novi načelnik rasturenih gradskih finansija, a David Dimkić, dosadašnji „ključar" gradske kase, jednom pritvorenik, privoli da bude jedan od izvršnih direktora u JKP Vodovodu i ode u „zagrljaj" Ivanu Deviću, tri puta pritvoreniku, sve gradske bajke će od sada pripovedati isključivo Čedomir Janjić.

Predizborni nazadnjački refren, mamika, hvata me panika, možda ne bio bitan da, u gradskoj kasi nema svežeg keša za „ugrađivače". A, Andrej Vučić izdao naredbu Zrenjaninu, šalju lovu u Novi Sad, ne mora baš u pokrajinsku centralu stranke, može da je preuzme i neko privatno lice. A šta je sa privatnim stranačkim sefovima, što ih ne otvarate nakon zatrpavanja kešom, grmeo je Andrej na nedavnom sastanku sa aktuelnim VIP Zrenjanincima u hotelu Vojvodina.

Da im vadiš zdrav zub, to zrenjaninski funkcioner razume i odobrava, ali, da mu diraš u „kravavo" zarađenu lovu koju drži u sefu, to ide, malko, teže. Gde sad maznuti lovu pred nastupajuće izbore?

Stranačka centrala, po američkom marketinškom modelu na serbski način, gura nekako. Stranačke agencije koje se u APR-u "pale i gase" u roku od 24 časa, "usisaće" određenu količinu, ali, nezajažljivima, uvek i uvek, fali opojni keš. Tu stranka više nije bitna, danas je najvažnije spašavati žive glave Serbske braće Andersen.

SNS u Zrenjaninu "vri" od nezadovoljstva članstva. A, iz lokalnih kancelarija stranke svojim podanicima otvoreno kažu, slušaj, papku od stranačkog naivka, strpi se malo, lepi plakate, bidni bot, zatrpavaj društvene mreže veličanjem Braće Andersen, pa će u narednom periodu možda i za tebe nešto iskrsnuti za 10 hiljadarki mesečno.

Nije sve tako crno u Zrenjaninu kao u Crnji i preostalim opštinama srednjeg Banata, reče zrenjaninski odžačar, i skoči u brašno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane