Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Crkva

Vodeći sveštenici Srpske pravoslavne crkve, više veruju u "čari zemaljske", nego u "carstvo nebesko"

Crkva ne plaća porez nikome!

Grupa teologa, članova Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, uputila je "Magazinu Tabloid" pismo u kome opisuju zabrinjavajuće stanje unutar ove verske institucije, gde vladaju nepotizam, klanovi, poslovni interesi i sve drugo što nema veze sa duhovnom misijom SPC. Redakcija objavljuje njihovo pismo bez skraćenja.

......

Kažu da bez velikih veza i bez više hiljada evra ne možete dobiti službu u Crkvi u Beogradu! Kao vernici smatramo da je to nedopustivo što se dešava sada u Crkvi. Ko je odgovoran za to? Naravno, najodgovorniji je nadležni arhijerej, a to je za Beograd patrijarh Irinej Gavrilović i njegovi najbliži saradnici - četvorica Arhijerejskih namesnika.

Evo i dokaza za to...Protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu, koji upravlja sveštenicima i hramovima beogradskih opština Novi Beograd, Zemun, Čukarica i Rakovica. On je tu vlast dobio od svog prijatelja prethodnog Namesnika protojereja Radiča Radičevića bivšeg paroha Saborne crkve - sada penzionera, a ipak još starešine hrama SV. Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, koji je bio strah i trepet za sveštenike jer je u ono vreme bio suštinski patrijarh umesto starog i bolesnog patrijarha Pavla...Tačnije rečeno, zloupotrebljavao je patrijarhov položaj i poverenje. Zaista "pravi sveštenik i hrišćanin" što se vidi koliko mu je veliko Namesništvo - više od polovine stanovnika celog Beograda.

Parohije u ovom Namesništvu su nedopustivo velike, pa nije čudo što Namesnik Branko Mitrović ima u vlasništvu više stanova u Beogradu - koje izdaje, a tridesetak godina besplatno stanuje u parohijskom domu kod crkve u Žarkovu i tako nepošteno stiče sebi bogatstvo. Sveštenik te crkve Nebojša Milićević podvodi vernice i navodi na prostituciju, a sa nekima i bludniči i odvaja ih od muževa. Prota Mitrović na pritužbe ne odgovara.

Prota Mitrović je došao iz Bosne, kao i većina sveštenika u njegovom Namesništvu koji su njegovi rođaci, kumovi i zemljaci. Ovo se može lako proveriti. Možda zato naša deca iz Beograda pa i iz Srbije- koji su kvalitetniji i čestitiji od njih - a ne dobijaju parohije u Beogradu, iako to zaslužuju .

Protojerej Branko Topalović, je paroh Saborne crkve u Beogradu i Arhijerejski namesnik beogradski. Takođe kadar iz Bosne. Na ovaj položaj je došao u mesto protojereja Čedomira Vučkovića. Kao početnik, iako je prvo dobio dekret za parohiju u selu blizu Beograda, ali preko noći se izmenilo, i brzo je napredovao. Svaka mu čast - "zaslužio je" - samo ne znamo kako i čime?

Ovo se zbilo u vreme starog i bolesnog Patrijarha Pavla i Namesnika Radiča. Topalović odlično unovčava svoj položaj držeći pojedine sveštenike na velikim parohijama i tako se bogate na obostrano im zadovoljstvo. Veoma je gord i osion a veoma lukav izigravajući neku strogoću. Kao i njegov zemljak i imenjak Namesnik Branko Mitrović, i Topalović podržava samo svoje zemljake iz Bosne - kojih je takođe većina i u njegovom Namesništvu. Na žalost tako je stanje - to je poznato svim sveštenicima u Beogradu.

Protojerej Vladimir Vukašinović je Arhijerejski Namesnik, profesor na Bogoslovskom fakultetu, duhovnik u kapeli Sv. Petke i starešina crkve Ružice na Kalemegdanu. Ima mnogo funkcija i zvanja. Kakav je on kao čovek i sveštenik najbolje mogu posvedočiti protojereji i profesori Raša Popović i Dragomir Sando - čestiti ljudi i sveštenici koji su oklevetani, da bi Vukašinović avanzovao.

Protojerej Dragan Stanišić je Arhijerejski namesnik beogradski. Na čudan način postao je to nedavno - smenivši protojereja Dragomira Ubiparipovića. Pitamo se, koje su mu zasluge za ovo visoko zvanje, pored mnogo čestitijih i moralnijih sveštenika?

Patrijarh Irinej sa pomenutim Namesnicima i neposrednim ličnim okruženjem u Patrijaršiji - dozvolio je da na aktivnim i zavidnim parohijama u Beogradu i dalje ostanu penzionisani stariji sveštenici - koji primaju i penzije od PIO fonda a i prihode sa parohija - s tim što Patrijarhu mesečno uplaćuju određenu sumu u devizama! Protojereji Časlav Marinković, Slavko Božić, Trajan Kojić, Jovan Blagojević, Petar Lukić, Neđo Marjanović, Simo Kličković i mnogi drugi, kao penzioneri i dalje su starešine hramova gde kontrolišu i usmeravaju prihode crkvene.

Ovo je primer "poštenja" u Crkvi. Jedno priča patrijarh a sasvim drugo radi! Dok se Vlada Republike Srbije bori da se smanji nezaposlenost, a u SPC cveta mito i korupcija i nepotizam. Poznato je da je SPC vraćena mnoga imovina i nekretnine koje su bile oduzete, a sada Crkva ne plaća porez nikome. To se pitamo, da li se patrijarh i ostale vladike - budući da su i monasi - zakleti na bezbračnost i siromaštvo, kao i apsolutnu poslušnost Gospodu Hristu - da li se tih svojih datih zaveta u životu i na delu pridržavaju?

Danas vidimo da mnogi od njih žive u velikom bogatstvu, luksuzu i raskoši kako bi tek živeli da su se zakleli na bogatstvo " - kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle.

Danas (3. Juna 2017. godine, prim. aut.) slavimo Sv. Cara Konstantina i njegovu Svetu majku Jelenu. SV. Car se borio za očuvanje čistote vere pravoslavne i jedne svete saborne i apostolske crkve, zato je i sazvao prvi Vaseljenski Sabor 325. godine u gradu Nikeji, na kome je ustanovljen simvol vere i kanoni naše crkve.

Pitamo se kako i šta danas ekumenisti i pacifisti u vrhu SPC rade na očuvanju prave vere i Svete Crkve, bogosluženja, njenih kanona, apostolskog i svetootačkog vekovnog predanja?

Mi, svetosavska deca i poštovaoci svetog vladike Nikolaja, Ave Justina, Ave Tadeja i patrijarha Pavla i svih naših svetih srpskih predaka, molimo srpskog patrijarha Irineja da se oslobodi nasleđenih napred pomenutih namesnika i lošeg okruženja i da izabere nove čestite, moralne, nekompromitovane, nepristrasne prave sveštenoslužitelje, koji će ga objektivno informisati, kako bi pomenute greške i nepravilnosti ispravili i sa pokajanjem, čistom verom i molitvom čestom i ispravnim životom i poštenim radom zaslužili milost božiju našem rodu i svim ljudima dobre volje u celom svetu.

Ovim našim dopisom želimo da posvedočimo istinito pisanje u "Magazinu Tabloid" o stanju i dešavanjima u SPC, sa željom i molbom da njegova svetost patrijarh Irinej ozbiljno ispita pomenute probleme i preduzme odgovarajuće mere, radi očuvanja ličnog autoriteta i ugleda naše svetosavske crkve - koji su danas prilično ugroženi.

S poštovanjem i velikom zahvalnošću, srdačno vas pozdravljamo želeći vam svako dobro od Gospoda, na dan SV. Cara Konstantina.

Dobroželatelji vernici Beograda i onepravdovani diplomirani teolozi.

A 1. Iskustvo jednog pravoslavnog vernika sa "činovnikom" SPC iz valjevske eparhije

Lažni vladika u "firmiranim" patikama

Sedmog jula ove godine, sa suprugom i devetomesečnom bebom, uputio sam se ka manastiru Jovanja u eparhiju valjevsku. Imali smo želju da posetimo manastir i ujedno da pozdravim trenutnog vladiku manastira, a mog poznanika iz mlađih dana Mihajla Bikovića, inače, rođenog brata poznatog glumca Miloša Bikovića.

Dolazimo do manastira gde na samom ulazu nailazimo na jednog monaha srednjih godina i izuzetno prljave mantije. Upitah ga da li je Mihajlo u manastiru na šta mi on daje odgovor: "...Vladika mislim da nije u manastiru a i ako jeste leži bolestan, a zašto ga trazite?". Rekoh mu da smo se poznavali ali da nemamo kontakt već više od petnaest godina.

Ušli smo u dvorište manastira i obišli crkvu. Prilazimo prodavnici u istom sklopu i tu nailazimo na starijeg monaha sa kojim započinjemo dugu i veoma poučnu priču. U sred razgovora, on me upita, zašto sam došao kad vidi da imam ćerku i suprugu (dolazi do zaključka da nemamo probleme poput onog da ne možemo imati dece itd.) Rekoh, u poseti smo manastiru i vašem starešini. Tu je malo zastao i kroz reči da gore pomenuti ima jako lepu priču "...za ljude koji imaju tih problema", malo mi postaje jasno da nešto i nije uredu u njihovom odnosu.

Zanemarujem njegovu konstataciju i krećemo ka izlazu. Zaustavlja nas isti monah i kaze da se čuo sa Vladikom i da mu je rekao da uskoro stiže i da bi bilo dobro da ga sačekamo, što smo i učinili. Nakon dvadeset minuta, na parkingu ispred, približava se auto marke Citroen C5, novije generacije i primećujem Mihajla koji telefonira. I tako u nedogled 45 minuta stojim tik uz njegov auto dok napokon nije izašao. Prvo na šta obraćam pažnju su Najk patike najnoviji model i telefon Samsung S8, takođe, čini mi se najnoviji.

Sve mi polako postaje sve jasno, ali 'ajde...Prolazi pored mene i naravno moje supruge i bebe u kolicima i ide ka monahu koji je stajao na kapiji. Razmenjuju par reči i okreće se ka meni i bez pozdrava niti bilo čega upita me:

"...Ko ste vi, zašto ste došli?". Pokušao sam da mu objasnim da se znamo ali da me je zaboravio posle toliko godina što je i normalno u tom periodu sam bio dete. I kažem mu da smo došli da obiđemo manastir i posetimo njega on mi odgovara "Eto, videli ste me!", okreće leđa i ulazi u manastir. Ostajem skamenjen ispred zidina manastira u čudu sa suprugom i bebom. Bez poziva da uđemo, da budemo gosti manastira, kako i dolikuje i kako smo u svi ostalim svetinjama dočekivani sa ljubaznošću i ljubavlju.

Ovde ne, to nije bio slučaj ovog puta. Šta da pomislim, video je dete i znao da nemamo problema te i ne možemo biti njegove mušterije. Tako skamenjen sedam u auto i krećem za Beograd. Tu mojim iznenađenjima nije kraj. Narednog dana se obraćam Srpskoj pravoslavnoj crkvi u nadi da će mi pomoći, ali ne. Od centrale preko sekretara, Sinoda, pomoćnika Patrijarha Irineja, svuda dobijam odgovor da nisu nadležni i da mi ne mogu pomoći već da se obratim direktno eparhiji valjevskoj gde taj manastir i pripada.

Naravno, bezbroj mejlova i poziva i tamo svaki put kad pozovem kažu mi da ostavim broj i da će me neko pozvati od nadležnih. To već traje evo 16 dana. Jutros doživljavam još jedno poniženje i mislim da je stvarno dosta. Pozivam opet eparhiju valjevsku i javlja mi se čovek koji ne želi da se predstavi, kaže da su mejlove pročitali da moj broj imaju i da mora da mi prekine vezu zato što žuri! Zamislite bezobrazluk. Eto pouka i poruka ljudima (vernicima) da imamo posla sa đavolima a ne sa predstavnicima (slugama) Božijim...Verujte ništa lošije u životu nisam doživeo, još pogotovo što sam i ćerku imao nameru da krstim tu i da doniramo manastir, ali posle svega do toga sigurno neće doći.

U međuvremenu saznajem da dotični čak nije ni Vladika, kako ga u tom kraju oslovljavaju ostali monasi, već Protojerej (najviši monaški čin u Pravoslavnoj crkvi). Svakako takva osoba nikako ne zaslužuje da bude i to što jeste

Zoran Ros, Beograd

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane