Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zadnja

Kako je Siniša Mali iz garsonjere zaradio 40 stanova i otvorio 45 računa

Odrastanje Malog

Privatna biografija i politička karijera Siniše Malog detaljno su opisane u Krivičnom zakoniku Republike Srbije. Skoro da nema člana koji ne tretira neki od postupaka aktuelnog gradonačelnika Beograda. Mali je plagirao doktorat, vršio porodično nasilje, zloupotrebljavao službeni položaj, organizovao je rušenje Savamale, u vreme poplava pozivao je građane Obrenovca da ne napuštaju grad, nego da rizikuju i stradaju, obmanjivao je javnost bajkama o „Beogradu na vodi" u kome će glavna kula, dva hotela i dva šoping mola biti završeni do kraja 2016. godine, a istakao se poslovnim i finansijskim malverzacijama. Sakupio je 40 stanova, otvorio 45 računa...dovoljno za 100 godina zatvora

P. Popović

U politiku je ušao iz garsonjere od 23 kvadrata, vredne 21.000 evra, u beogradskom naselju Mirijevo. Vozio je polovnu „Opel Korsu" čija cena je bila oko 1.200 evra. Zaposlenje u Agenciji za privatizaciju omogućilo mu je da izgradi veze sa sebi sličnim političkim i finansijskim ekspertima kakvi su Čedomir Jovanović, Mlađan Dinkić, Aleksandar Vlahović, Danko Đunić... Pravi uspeh napravio je tek kad se našao u krugu najbližih saradnika Aleksandra Vučića.

Zato danas ima kuću na Dedinju (750 kvadrata, vredna 6,5 miliona evra), stan u luksuznom naselju „Oaza", deset stanova u beogradskom A Bloku (ukupna vrednost oko dva miliona evra), dva stana na Kopaoniku, 24 apartmana u letovalištu "Sveti Nikola" na bugarskom primorju. Vozi „Mercedes" S klase, čija cena je 78.000 evra, a prijavio je ušteđenih 2.850.000 evra.

Sve je stekao, navodno, poštenim radom i zvaničnom platom, koja iznosi oko hiljadu evra. I taj impozantni spisak treba dopuniti podacima koji se navode u izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca.

Kad su mediji otvorili aferu o kupovini 24 stana u Bugarskoj, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Siniše Malog. U istragu se uključila Uprava za sprečavanje pranja para. Krajem 2016. Agencija i Uprava su izveštaje poslale Višem tužilaštvu u Beogradu. Tužilaštvo je ipak odbilo da pokrene istragu pranja novca s objašnjenjem da su se „neki dokumenti zagubili".

U izveštaju Uprave za sprečavanje para, čije detalje je objavila medijska mreža KRIK, navodi se da Mali kontroliše 45 bankovnih računa. Na svoje ime otvorio je 17 računa, 21 na ime tadašnje supruge Marije, tri na svoju maloletnu decu, jedan na konsultantsku firmu, a bio je ovlašćen da raspolaže sredstvima sa računa koji su se vodili na arhitektu Boška Uroševića i tajkuna Slobodana Vučićevića.

Određene transakcije na tim računima, kako se ističe, mogu da se smatraju pranjem novca. Najveću sumnju je izazvalo prebacivanje 525.000 evra s računa ofšor firme „Alessio investment", registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, na lični račun Siniše Malog. Naime, Mali je svoju kompaniju „Ferdi genetics" prodao „Alessio investmentu", u kojoj je bio direktor. Sam sebi je prodao svoju kompaniju i zaradio više od pola miliona evra.

Sporne su i mnoge druge finansijske kombinacije Malog, za koje ne može da dokaže poreklo novca. Sredinom novembra 2012. na svoj račun je uplatio 47.000 evra. Takođe, sumnjiva je i uplata od 40.500 evra na račun agencije „Oli consulting", čiji je vlasnik Mali. Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila je da je novac stizao s računa kompanija registrovanih u Hong Kongu, Švajcarskoj, Luksemburgu i Bugarskoj.

Iako se navodi da su tim novcem plaćane konsultantske usluge, nema podataka ko ih je naručio i platio, pa se pretpostavlja da je reč o fiktivnim poslovima.

Na računu Marije Mali našlo se 125.000 evra, uplaćenih u kešu. S obzirom na njene zvanične prihode, Agencija za borbu protiv korupcije procenila je da na tom računa ima 95.000 evra više nego što je mogla da zaradi. Marija Mali je tek prošle godine, dok se razvodila, priznala da je slagala prilikom saslušanja u Agenciji.

- Siniša me naterao da dam lažnu izjavu i da kažem kako sam taj novac pronašla posle smrti mog oca. Tih 95.000 u gotovini mi je dao Siniša. Kad me terao da lažem, rekla sam mu da to ne radi. Objasnio mi je kako je to jako bitno zbog dece, da ja time moram da zaštitim decu - rekla je Marija Mali u intervjuu KRIK-u.

Na račune svoje dece Siniša i Marija su uplatili oko 25.000 evra. Punomoćje da raspolaže tim novcem imao je gradonačelnik Beograda. I pored toga, kad je upitan kako uspeva da s platom od hiljadu evra plaća 60.000 evra godišnje školarinu svoje troje dece, Mali je rekao da mu pomažu prijatelji iz inostranstva, ali nije hteo da otkrije njihov identitet. Iako se Siniša Mali trudio da prikrije imovinu i tragove sumnjivih poslova i korupcije, javnost je saznala za mnoge afere u kojima je imao zapaženu ulogu.

Otkrivena je malverzacija sa 10 hektara državnog zemljišta u opštini Vršac, koju je na poklon dobila firma „Compost Group", čiji vlasnici su Siniša i njegov otac Borislav. Dok je radio u Agenciji za privatizaciju, Siniša je ocu pomogao da privatizuju preduzeće „Bratstvo", koje se bavilo proizvodnjom vagona. Zbog lošeg rukovođenja, posao je propao, pa je Borislav Mali svoj udeo u vlasništvu preneo na porodičnog prijatelja Ivana Delića, koji je kasnije državi vratio uništenu firmu.

Mali je pomogao i Miroslavu Bogićeviću, vlasniku „Farmakoma" da uništi državnu „Privrednu banku Beograd", koju je oštetio za oko 30 miliona evra.

Iskoristio je tadašnju poziciju savetnika Aleksandra Vučića i izvršio pritisak na predstavnike 20 banaka, zahtevajući da ne naplaćuju potraživanja blokadom računa „Farmakoma".

- Smatram da je potrebno da se „Farmakomu" obezbede sredstva za pokretanje proizvodnje u što kraćem periodu kako bi se stvorili uslovi za oporavak kompanije - napisao je Mali u obaveštenju poveriocima, državnim bankama.

Nije naveo zašto pomaže tajkunu Bogićeviću, ali sigurno to nije radio za džabe. Zasad, ne zna se ni da li je na nezakonit način „Impleku" prodao pet hektara zemljišta Poljoprivrednog kombinata Beograd i da li se ugradio u taj posao. Koliko su skupe finansijske, toliko su jeftine političke malverzacije Siniše Malog.

Pored brojnih afera, kakva je kupovina jelke od 83.000 evra i novogodišnjih ukrasa od 250.000 evra, muzičke fontane na Slaviji, nepotrebnog i preskupog renoviranja skadarlijske kaldrme, najavljenog podizanja jarbola od dva miliona evra i gondole preko Save, Mali se i u poslednjoj izbornoj kampanji istakao budalaštinama kakve nisu opisane ni u holivudskim komedijama. Vrhunac ruganja zdravom razumu dostigao je promocijom metroa koji ne postoji. Mali se slikao pored autobusa na kome je naslikana lokomotiva, a zatim i pored šatora na kome je napisano - stanica metroa, pa je čak, da ludilo bude kompletno, prve dve karte prodao lažnoj balerini Aji Jung. U istom stilu objasnio je i uzrok požara u zgradi „Beograda na vodi", kad je tvrdio da su se zapalile električne instalacije, iako nisu priključene na električnu mrežu!

Trenutno izgleda da je Siniša Mali po bogatstvu i laganju zasenio svog vođu Aleksandra Vučića, ali taj utisak vara. Kad se otvore arhivi, pa u javnost izađu podaci s Vučićevih računa i pravog spiska imovine videće se da mu Mali nije do kolena.

Zahvaljujući načinu na koji Vučić i Mali vode državu i glavni grad, Srbija je i zvanično dospela na spisak devet zemalja koje su osumnjičene za pranje para i finansiranje međunarodnog terorizma.

Strane bezbednosne službe, očigledno, dobro znaju razmere kriminala naprednjačkog kartela. Kad to shvate domaći glasači, Srbija će biti oslobođena, a Vučić i Mali će dobiti otprilike onoliko godina robije koliko imaju stanova i bankovnih računa.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane