Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Kako braća Vučić i njihov kartel ulažu opljačani novac preko ''Al Dahre''

Arapi samo pokrivaju pljačku

Zvanični vlasnik „Poljoprivredne Korporacije Beograd" (PKB) već pet godina obećava investicije u srpski agrar u visini od 400 miliona dolara. Umesto toga, kupljen je do sada samo udeo u poslu vrednom 15,5 miliona evra i to tako što je novac odmah povraćen prodajom viška zemljišta. Zbog najavljenih investicija (koje nikada nisu stigle) potpuno je uništen obrenovački kombinat „Dragan Marković" a.d i još nekoliko drugih preduzeća. Pri svemu tome, po podacima koje prenose strani stručni mediji, „Al Dahra" holding se povlači iz Srbije i prelazi u Rumuniju. Sve ukazuje na to da će PKB biti iskorišćen za pranje para, kao i „Beograd na vodi", i na kraju potpuno uništen i napušten, kada braća Vučić operu novac

Milan Malenović

Po onome što se zna, preduzeće „Al Dahra Srbija" d.o.o. sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara je kupilo „Poljoprivrednu Korporaciju Beograd" a.d. koja je do sada bila u vlasništvu Republike Srbije (98,17 odsto akcija) i „Akcionarskog fonda foda"a.d. (1,82 odsto) za 105,055 miliona evra. Zvanično iza preduzeća-kupca stoji arapski kapital. Nezvanično, to je kapital braće Vučić i Mlađana Dinkića.

„Al Dahra Srbija" je osnovana 26. marta ove godine. Direktor ovog preduzeća je Jelena Sandić, rođena 1984. godine, koja ne samo da je član Srpske napredne stranke, već je, kako tvrde oni koji je poznaju, blizak saradnik Andreja Vučića.

Gospođa Sandić je u poslovnom svetu nepoznata, osim ako se radi o načelnici odeljenja u Upravi za zajednničke poslove republičkih organa. Nažalost, u javno dostupnim dokumentima pomenute uprave nema bližih podataka o ovoj osobi.

U svakom slučaju, veoma je simptomatično da se sklapanje posla vrednog više od stotinu miliona evra poverava osobi koja nema značajnija poslovna iskustva.

Interesantan je i podatak koji je 10. aprila 2018. preneo holandski sajt „Boerenbusiness" (koji se bavi privrednim temama) da je „Al Dahra" iz Abu Dabija (zvanično jedini vlasnik „Al Dahre Srbija") za oko 200 miliona evra kupila rumunsko agrarno preduzeće „Agricost". To bi značilo da su pregovori o ovom poslu uveliko trajali u trenutku kada je „Al Dahra Srbija" registrovana u ovdašnjoj Agenciji za poslovne registre.

Ovaj podatak nikako nije bez značaj, jer se „Al Dahra" odavno pominje u Srbiji kao potencijaalni investitor, ali je svoje predstavništvo osnovala tek uoči tendera za prodaju „Poljoprivredne Korporacije Beograd".

Naime, vrh sadašnje vlasti se stalno hvalio najavljivanim milionskim ulaganjima ove kompanije, čije se poslovanje u Srbiji zvanično svelo na 130 hektara u vlasništvu „Al Dahra Rudnap" d.o.o. u Irigu (direktor Petar Čelić). Ovaj podatak je preuzet sa zvanične internet prezentacije holdinga „Al Dahra" iz Abu Dabija, dok prethodni vlasnik „Rudnapa", Vojin Lazarević, tvrdi da se radi o 500 hektara. U stvari, kako otkrivaju javno dostupni podaci, „Rudnap" je preuzeo 500 hektara uz obećanje da će biti uloženo 50 miliona evra u podizanje voćnjaka. Lazarević je uspeo da uloži 15,5 miliona evra, a onda su mu ponestala sredstva, pa je 51 odsto vlasništva prodao Arapima. Posle toga je 370 hektara prodato, kako bi se povratila uložena sredstva.

Pri svemu tome su članovi vlade Republike Srbije i rukovodstvo „Al Dahre" iz Abu Dabija 28. marta 2013. godine potpisali memorandum o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu u vrednosti 400 miliona dolara. Između ostalog, po memorandumu o saradnji, Arapi su trebali da postanu suvlasnici sa do 80 odsto u osam srpskih agrokombinata, a obećali su i da će uložiti 40 miliona evra za kupovinu nove flote srpske državne kompanije „Jugoslovensko rečno brodarstvo". Od svega planiranog kupljeno je 51 odsto „Rudnapa" za nepoznatu sumu. U ime naše vlade potpisnik memoranduma iz 2013. bio je Mlađan Dinkić, koji nije član Vlade, niti državni sekretar!

Još pre potpisivanja pomenutog memoranduma, tačnije 23. marta 2013, predstavnici „Al Dahre" su potpisali predugovore o preuzimanju sa sedam ovdašnjih preduzeća iz „Zelenog pula". Između ostalih tu je bio i kombinat „Dragan Marković" a.d. iz Obrenovca koji je rečit primer onoga šta su sve u stanju da nam urade lopovi iz arabijske pustinje.

Po rečima Dragana Milivojčevića, direktora „Dragana Markovića" i „Zelenog pula" koje je preneo RTS, „Al Dahra" se predugovorom obavezala da samo u prvoj fazi u ovaj kombinat uloži 100 miliona evra. U trenutku kada je potpisan pomenuti predugovor „Dragan Marković" uopšte nije ni mogao da bude prodat i to iz zakonskih razloga.

Naime, javni poziv za prikupljanje ponuda za nadmetanje (tender) objavljen je 27. maja 2015, dve godine posle potpisivanja predugovora?!? Očigledno su se arapski „kupci" toliko dugo premišljali i čekali da cena padne, jer je kombinat već tada bio u finansijskoj krizi.

Pošto im uslovi za kupovinu „Drgana Markovića" ni tada nisu odgovarali, Ministarstvo privrede, tačnije tenderska komisija je već 9. juna iste godine, odnosno manje od dve nedelje po raspisivanju poziva, izvršila prvu izmenu uslova tendera. Ni to nije pomoglo, jer su Arapi nastavili da se kapriciraju, pa je narednih dana došlo do još tri promene uslova, dok konačno nije postalo jasno da „Al Dahra" kombinat želi da preuzme za džabe, pa je 25. avgusta 2015. javni poziv poništen.

Novi tender je raspisan 13. oktobra 2015, ali se na njega više niko nije javio, tako da je on neuspešno okončan 9. novembra iste godine. Ozbiljni kupci su bili oterani još prvim tenderom, odnosno njegovim čestim izmenama kada je postalo jasno da se kupac unapred zna, pa nisu ni hteli da učestvuju u nečemu što su smatrali novom farsom. Tako je bila propuštena prilika da se ovaj kombinat proda i izvuče iz duboke finansijske dubioze u koju je upao.

U „Draganu Markoviću" a.d. Republika Srbija i danas ima 71,55 odsto vlasništva, dok su ostale akcije u posedu malih akcionara. Zbog vremena izgubljenog u pokušajima da se kombinat proda „Al Dahri", koja je čak potpisala i predugovor o njegovoj kupovini, kao i zbog toga pto su očiglednim nameštanjem tendera razjureni ozbiljni kupci, „Dragan Marković" je danas potpuno uništen. Radnici su na ulici (zvanično kombinat nema ni jednog zaposlenog), zemlja je neobrađena, a stočni fond uništen. Krave i goveda su kao kosturi, ako ih uopšte više ima tamo, a farma svinja je otišla za dug koji je nastao zajmom za stočnu hranu, iako je u to vreme bilo sopstvenih rezervi stočne hrane u okviru kombinata. Čak je i glavna kapija odneta. Klasična šema uništavanja jednog preduzeća kako bi bilo jeftino prodato unapred poznnatom kupcu. Jedino što je u ovom slučaju poznati kupac bio prevarant.

Podatak da je „Poljoprivredna Korporacija Beograd" prodata preduzeću koje je osnovano u vreme kada je „Al Dahra" kupovinom kombinata u Rumuniji izrazila želju da napusti Srbiju, pokazuje kako iza ovdašnje kupovine ne stoje Arapi, već neko drugi.

O vlasničkoj strukturi „Al Dahra" holdinga iz Abu Dabija ništa se ne zna. Inače odlično obavešteni „Bloomberg" navodi jedino podatak kako se radi o privatnoj kompaniji, ali na njegovom sajtu nema ni jedan podatak o tome ko je taj vlasnik. Ni zvanična internet prezentacija holdinga ne objavljuje ni ko je vlasnik sada, niti ko je 1995. osnovao kompaniju.

„Al Dahra" holding, a posebno „Al Dahra Srbija" se tradicionalno povezuju sa kontroverznim palestinskim političarem Mohamedom Dahlanom, koji zbog korupcionaških afera i učešća u ubistvu više palestinskih političara i boraca za slobodu (između ostalog i Jasera Arafata) ne sme više da se vrati u Palestinu. Po izjavama dobro obaveštenih, on je u međuvremenu, nezadovoljan razvojem zajedničkih poslova, napustio Srbiju (gde se krio pod zaštitom sadašnje vlasti koja je njemu i članovima njegove porodice, kao i najbližim saradnicima dala državljanstvo, a Tomislav Nikolić ga je, dok je bio predsednik Srbije, odlikovao). Očigledno je jedan veliki prevarant naišao na drugog, još većeg lažova.

Da podsetimo: preko zajedničkog posla izgradnje „Beograda na vodi" pran je novac kojim se, između ostalog kupovalo oružje za islamiste. Zbog diletantskog ponašanja Aleksandra Vučića i njegovog klana ovaj posao su otkrile američke službe za borbu protiv pranja para, pa je prošle godine na njihov zahtev blokirano više računa u Saudijskoj Arabiji sa ukupno preko sedam milijardi dolara, od kojih je velika suma pripadala islamističkim sponzorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su poslovali preko Dahlana.

U pokušaju da se nekako pomire sa njim, srpske vlasti su naglo krenule u privatizaciju PKB-a, koji bi u budućnosti trebalo da posluje po istom principu kao i „Beograd na vodi", odnosno kapital potiče od novca koji su političari ukrali u Srbiji i prebacili na račune u inostranstvu, a Arapi daju samo fasadu koja krije prave vlasnike i zauzvrat dobijaju procenat od poslovanja. Zbog toga ne treba da čudi što je direktorka firme koja obrće stotine miliona evra poslovno potpuno neiskusna, ali zato bliska Andreju Vučiću.

Zar nikome nije čudno, da „Al Dahra" holding punih pet godina najavljuje investicije u vrednosti od 400 miliona dolara, a da je za sve to vreme samo kupila polovinu biznisa vrednog 15,5 miliona evra i to tako što je uloženu sumu višestruko odmah naplatila prodajom viška zemljišta?

Čak je i taj posao dosta čudan, jer jedan gigant koji u svom posedu ima 200.000 akri (oko 120.000 hektara) zemlje po celom svetu, navodno kupuje samo 130 hektara voćnjaka u Srbiji. Očigledno se i tu radilo o prikrivanju pravih davalaca novca kojim je iz finansijske bule izvučen Vojin Lazarević. Inače, arapski članovi nadzornog odbora „Al Dahre Rudnapa" nigde ne mogu da se nađu u upravljačkoj strukturi „Al Dahre" holdinga iz Abu Dabija, ali su skoro svi do jednog članovi nadzornog odbora „Al Dahre Srbija".

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane