Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Naprednjačka direktorka u borbi sa zaposlenim

Ni pravna, ni poslovna

Zaposleni u Pravno poslovnoj školi Beograd, a posredno učenici i roditelji, već četvrtu godinu trpe nezakonito postupanje, maltretiranje i razne vidove pritisaka od strane direktora škole Julije Đorđević. Sa svim slučajevima nezakonitosti upoznat je ministar prosvete, prosvetne inspekcije i inspekcija rada, školska uprava, zaštitnik građana, ali niko ne rešava osnovni problem škole -nestručna, neodgovorna i potpuno nekompetentna direktorka škole!Zašto nadležne institucije ne reaguju ?Možda zato što se direktorka ceo svoj mandat posvetila stvaranju efikasne mreže veza, uticaja i ličnih i političkih, kao i podrške pojedinih uticajnih roditelja (u politici i pravosuđu) - sa samo jednim ciljem da se održi na funkciji, ili je ova škola slika u malom svega onoga što se dešava u celom obrazovnom sistemu.

M. Hadžić

Spisak nezakonitog postupanja direktorke je podugačak.

Odmah posle imenovanja, donosi akt kojim ukida sindikalnu organizaciju , koja je osnovana još 2003. god., i koja je obuhvatala više od polovine zaposlenih. Potom, članovima sindikata ukida sva sindikalna i socijalna prava, počinje maltretiranja istih, počevši od uručivanja otkaza, pokretanjem iskonstruisanih disciplinskih postupaka, pozivanja na razgovore iza zatvorenih vrata, šikaniranjai ogovaranja, čak i pred zaposlenima u zbornici, uz svesrdnu pomoć najbližih saradnika - pomoćnika, sekretara i par zaposlenih, koji podrškom direktorki obezbeđuju sitne privilegije. Time su postali glavni generator loših međuljudskih odnosa, bez časti i dostojanstva, a školu sa bogatom tradicijom i uspehom spustili na najniže grane od njenog osnivanja.

Direktorka je uvukla školu u nekoliko sudskih sporova, u kojima loše govori o zaposlenima, bruka školu svojim neznanjem, lažima i arogancijom. Spor povodom ukidanja sindikalne organizacije je u fazi kada je Upravni sud doneo pravosnažnu presudu kojom poništava akt inspekcije rada, kojom je podržan nezakonit akt direktorke o ukidanju sindikata i traži ponovno odlučivanje, a sve troškove je dužno da plati Ministarstvo rada.

Direktorka samovoljno vrši podelu nastavnih predmeta, suprotno Pravilniku o sistematizaciji, jer već četvrtu školsku godinu za redom vrši podelu predmeta tako da predmet Obuka u virtuelnom osiguravajućem društvu u obrazovnom profilu službenik osiguranja - ogled, predaju nastavnici-diplomirani pravnici, iako prema Pravilniku Ministarstva o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Ekonomija, pravo i administracija, čija je primena obavezna od početka školske 2015/2016. godine, predmet mogu predavati samo nastavnici - diplomirani ekonomisti.

S tim u vezi je u ovoj školi se izdaju javne isprave suprotno zakonu, jer su učenicima III i IV razreda obrazovnog profila službenik osiguranja - ogled u školskoj 2015/2016, 2016/2017. i 2017/2018. izdata nevažeća svedočanstva u junu 2016., 2017. i 2018. godine. Zakon za ovo predviđa razrešenje direktora. Kada su pojedini roditelji anonimno obavešteni da njihovoj deci predaju profesori koji nisu za to ovlašćeni i tražili da se to promeni, direktorka je sazvala vanrednu sednicu Nastavničkog veća , optužila zaposlene da pišu anonimne prijave i rekla da će podneti krivičnu prijavu, pretila neprijatnostima i saslušavanjima. Pozivanje zaposlenih na informativni razgovor u Policijsku stanicu Stari grad je u toku, i to onim redosledom koji je direktorka odredila (prvo oni koji su nepodobni, a ostali kada se i ako se stigne).

Umesto da direktorka raspoloživi fond časova raspodeli prema postojećim ugovorima zaposlenih i bodovnoj listi, nastavnici koji prema bodovnoj listi imaju prvenstvo u raspodeli nisu dobili pun fond i aneksom su im promenjeni ugovori o radu. Tako su dobili radna mesta nepostojećih naziva prema pravilniku o sistematizaciji, kao npr. nastavnik matematike i statistike, gde se ne zna kolika je godišnja i nedeljna norma časova. Pošto su proglašeni licima sa nepotpunim radnim vremenom i prijavljeni u bazu „Dositej" Ministarstva prosvete sa 97%, 98% ili 99% radnog vremena, njima su izdata rešenja na 100% radnog vremena i tako su i plaćani čitavu školsku godinu 2017/2018. Sve ovo je činjeno sa namerom da poslednje nastavnice na bodovnoj listi u raspodeli ovog stručnog veća, ne budu proglašene tehnološkim viškom i to Zečević Lidija u celosti, a Cakić Lidija sa delom fonda. Umesto toga su nastavnici drugih stručnih veća proglašavani tehnološkim viškom i otpuštani, a imali su po zakonu pravo bar na deo fonda časova koji im je na gore opisan način otet.

I ove školske godine, s obzirom da inspekcija ne reaguje, direktorka nastavlja sa istom praksom nezakonite podele časova. Da ne bi proglasila nastavnicu Lidiju Cakić tehnološkim viškom 10%, svim nastavnicima matematike oduzela je određeni procenat, iako im po zakonu pripada 100% radnog vremena. Izdala im je potom rešenja na 100%, čime je direktno oštetila budžet jer se nastavnici plaćaju, a 10% godišnjeg fonda časova ne drže. Pomenutu nastavnicu, kao ranijeg pomoćnika direktora, direktorka štiti i jer je dala školi donaciju. Ali gle čuda, iste godine je osvanula na bodovnoj listi sindikata sa 1 bodom na imovno stanje.

Na početku ove školske godine školski odbor nije usvojio izveštaj o radu škole i direktora. Direktorka je odmah potom izvršila neviđeni pritisak na zaposlene na nastavničkom veću da smene članove školskog odbora iz redova zaposlenih na potpuno nezakonit način i da izaberu nove, njoj podobne.

U radni odnos prima lica, suprotno zakonu i PKU, zaobilazeći školsku upravu i listu tehnoloških viškova:

1. na početku školske 2017/2018. angažuje nastavnicu Radojčić Dubravku sa 17% radnog vremena kao koordinatora, iako takvo mesto ne postoji u Pravilniku o sistematizaciji, niti je odobreno cenusom za tu godinu;

2.nastavnici matematike Cakić Lidiji odredila je da predaje predmet Računarstvo u odeljenjima prvog razreda, bez potvrde da je u toku akademskih studija savladala program računarstvo i informatika u trajanju od najmanje četiri semestra, što pravilnik o sistematizaciji predviđa kao uslov;

3. bez konkursa i „zaobilazeći" Školsku upravu Beograd i listu tehnoloških viškova od 2015. godine zaposlila jenastavnicu istorije Ilić Milicu, nastavnicu srpskog jezika i književnosti Tasić Biljanu i nastavnicu logike Marić Mariju;

4. takođe, na mesto pomoćnika direktora postavlja nastavnika latinskog jezika Macura Željka. Pomenuti nastavnik ne ispunjava osnovni uslov koji zakon predviđa za mesto pomoćnika direktora: „da ima profesionalni ugled", s obzirom na njegov višedecenijski nerad, izostajanje sa nastave i brojne prijave roditelja kojima su se u više navrata bavili Centar za socijalni rad i druge institucije. U ovoj školskoj godini ponovo je angažovan a pored toga dobio je i 6% angažmana u bibilioteci, u koju ne ulazi;

5. pojedini nastavnici u školskoj 2017/2018. godini imaju po 95% (Maloparac Ivana), i ranije pomenuti nastavnici 97%, 98% i 99% radnog angažmana, ali su primali platu kao da imaju puno radno vreme, što je primer drastičnog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, a tako je i sa trošenjem sopstvenih sredstava škole; toleriše diskriminaciju učenika i zaposlenih romske nacionalnosti; ne preduzima mere bezbednosti, prikriva slučajeve vršnjačkog nasilja, a nastavnicima koji o tome javno govore izriče disciplinske mere;

Direktorka je perfidno uvela surovu segregaciju deleći zaposlene na podobne i nepodobne. Sistematski i dosledno, sa pozicija moći, neistomišljenike proglašava neprijateljima škole i stvara pretekst za ponižavanje i diskriminaciju drugačije mislećih. Na neprijatna pitanja o nezakonitim postupcima odgovara novim lažima i diskvalifikacijama „drugih". Prikuplja prijave o „propustima" drugačije mislećih, najčešće isfabrikovane, i čeka pogodan momenat da pokrene disciplinske postupke. Dok za to vreme njeni ne dolaze na početku školske godine po nedelju dana, upisuju časove elektronskim putem, a ne dolaze na posao, dobijaju po trećinu nedeljnog fonda na ime organizacije učeničke prakse, a prstom ne mrdnu te đaci sami nalaze preduzeća i organe gde će ići na praksu; nenamenski troši budžetska sredstava; nije objavila ni jedan finansijski izveštaj o trošenju sopstvenih sredstava; potrošila je ogromne sume novca na advokatske usluge, bez objašnjenja; ne objavljuje ni jedan zapisnik prosvetne inspekcije ŠO, inspekcije rada i školskog odbora; na nezakonit način dostavlja lične podatke o maloletnim učenicima organu koji vodi vojnu evidenciju, suprotno čl. 8-10 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, bez pismene saglasnosti roditelja i bez obaveštavanja o tome, suprotno zakonu.

Kada je ukinula zvanični sindikat, osnovala je sa zaovom novi, koji boduje zaposlene po listi sa brojnim nedostacima: pojedincima se staž van ustanova obrazovanja pretvara u staž u školi, pa dobijaju dodatne bodove, priznaju im se bodovi za takmičenja na koje nisu imali pravo po propisima Ministarstva prosvete, a najnovija praksa je dodela bodova na zdravstveno stanje bez prethodnog propisanog postupka i dokaza.

I najvažnije je pitanje - šta je sa pravom učenika da stiču stručno i kvalitetno obrazovanje i vaspitanje u normalnim uslovima za odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane