Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Demokratske velmože ostvarile ideju Mirjane Marković

 

Hleba i vode, bez slobode

 

Šta biva kad siti ministar ne veruje gladnim građanima, a šta može biti ako gladni građani, u trenutku samoodbrane krenu u posetu sitim ministrima? Kako je u Srbiji ostvarena idealna harmonija primitivnog kapitalizma i dogovorne ekonomije?

 

Nikola Vlahović

Sredinom prošle decenije, u jednom od svojih nadrieseja objavljivanih u reviji "Duga", tadašnja prva drugarica Mirjana Marković piše kako je našem narodu strano bogaćenje, te da je ovde reč o jednoj civilizaciji siromaštva koja je kao takva sama sebi dovoljna.
Njena deca se očito nisu slagala sa njom, pa su krenula drugim putem. Njeni najbliži drugovi takođe. Konačno, i ona je svojim životom protivrečila svemu što bi ličilo na tu željenu civilizaciju siromaštva.
U duhu iskrenog nastavljača ovakvog ideologa i ovakve ideologije, u proleće 2009. godine, Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, svečano je presekao crvenu traku na specijalizovanoj radnji za siromašne stanovnike. Tako je sa Mirinih reči, jedan drugi Slobodan krenuo u dela.
Na dan otvaranja prve prodavnice za civilizaciju siromaštva, na koju bi Mirjana Marković svakako bila ponosna, demokratski ministar Slobodan Milosavljević poneo je svoj upadljivo veliki i skupi sat na ruci kojom će svečano preseći traku i otvoriti siromaški raj sa cenama hrane za 60 odsto nižim od uobičajenih, i sa kvalitetom robe 200 odsto lošijim od svega što je civilizaciji sitih i zadovoljnih potrebno.
Mogao je ministar tog dana da ostavi ovaj skupi sat kod kuće kako ne bi provocirao gladne oči i bio manje vulgaran a više narodni. Moga je ali nije. Naprotiv, nekoliko dana potom je uradio nešto nepristojno, neukusno i takođe prostački: uzeo je svog maloletnog sina za ruku pa sa njim prošetao kroz jedan elitni trgovinski centar u kome je sve evropsko, od cena do kvaliteta, podstičući narod na potrošnju, baš tu i u toj trgovinskoj kući.
Tu scenu zabeležile su podaničke televizije emitujući je istog dana do kasno uveče. Ministar je slikom i rečima poručio: evo, ovde i ja kupujem, imam i mogu, pa ko ima i može neka i on isto ovo uradi.
Kako se desilo da ministar Milosavljević nije poveo svog maloletnog sina na otvaranje prodavnice za civilizaciju siromaštva, i kako se desilo da baš ovde nije napunio korpu proizvodima 60 odsto jeftinijim i 200 odsto nekvalitetnijim?
Bio bi to veliki moralni i ministarski čin, gest velikog političara, makar bio i licemeran za prosvećeniju publiku. Jer, civilizaciji siromaštva je često potrebnije razumevanje i saučestvovanje od nesuvisle državne brige za njihovu glad.
Ali, ovom čoveku je, očito, ovakva vrsta plemenitosti nepoznata. Godinu dana pre svečanog otvaranja prodavnice za civilizaciju siromaštva, ministar Milosavljević u jednoj foto reportaži licencnog magazina "Glorija", promoviše svoje navike i navike svoje porodice pa tom prilikom nadahnuta novinarka zapaža:
 "...Za četrdesetdvogodišnjaka, koji je u dva mandata bio ministar i obavljao funkciju predsednika Privredne komore Srbije, poslednje u šta bi čovek mogao da poveruje, jeste da ume savršeno i da kuva. Zbog fenomenalnih kulinarskih majstorija koje joj je na početku braka suprug spremao, Katarini Andrić Milosavljević bilo je toliko neprijatno da je i sama ušla u kuhinju i savladala pripremu najkomplikovanijih specijaliteta. Ali i pored svog njenog truda, Slobodan je i dalje neprevaziđeni majstor za roštilj koji s velikom strašću pravi za nju, sina Konstantina i kćerku Doroteu. A kad za to nema vremena, onda porodicu odvede u jedan od najpoznatijih restorana - Maderu."
Izvesno je da porodica Milosavljević lepo živi i ima šta da jede, ali je takođe neukusno i primitivno biti ministar i pokazivati kako i koliko sa ministarskih pozicija može da se pojede i popije. Posebno je neukusno u državi u kojoj je civilizacija siromaštva svakog dana sve brojnija, a njihove gladne oči sve gladnije.
To što je ovaj srpski ministar otvorio jednu prodavnicu za civilizaciju siromaštva, a promovisao kupovinu u otmenom i skupom trgovinskom centru i u glamuroznom magazinu prikazao kako i koliko on i njegova familija mogu da pojedu, govori o njegovoj malograđanskoj ideologiji i nevaspitanju.
Ali, pogledom dublje i šire, ovde ima niz pitanja na koje ne znaju odgovore ni gladni ni siti. Recimo, događa se potpuno povampirenje dogovorne ekonomije u okolnostima zavođenja najsurovog liberalnog kapitalizma. Kako je ovaj paradoks moguć?
Od kako je ljudskog roda jedni su živeli bolje i najbolje, a drugi kao da nisu ni živeli. I uvek je bilo prevrata kad god bi se ova druga vrsta namnožila. A u Srbiji se ona množi aritmetičkom progresijom. Svakog meseca novih 10.000 otpuštenih. Do kraja godine, još 100. 000 gladnih.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane