Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Kontranapad

 

Iza kulisa samoreklamerstva organizatora Univerzijade 2009. godine u Beogradu

 

 

Lažne ankete Bože Derikože

 

Sutradan, nakon objavljivanja jedinog teksta u srpskim medijima koji je ponudio drugu stranu prièe o minuloj Univerzijadi u Beogradu (Tabloid br. 185 od 23. 7. 2009), rukovodeæi ljudi najveæeg sportskog dogaðaja održanog u Srbiji, izašli su pred novinare da bi saopštili  javnosti ocene i rezultate (navodnog) ispitivanja javnog mnjenja o protekloj smotri akademskih sportista sveta

 

Miroslav Vislavski

 

Vicepremijer Vlade Srbije i predsednik Organizacionog odbora Univerzijade Beograd 2009. Božidar ðeliæ upoznao je novinare o impresivnim efektima koji su ostavili utisak u javnosti. Istakao je da 69 odsto anketiranih graðana smatra da je održavanje Univerzijade veoma znaèajno za našu zemlju! U èemu se ogleda njen znaèaj i u èemu ga je prepoznala ta ista javnost, nije ništa rekao.

 Ako je reè o ugledu Srbije u meðunarodnoj zajednici, onda se on neæe popraviti  organizacijom jednog sportskog dogaðaja kakva je Univerzijada. Ako se radi o ozbiljnosti organizacije, prevideo je Boža da je, samo nekoliko meseci pre poèetka, održavanje Univerzijade u srpskoj prestonici bilo dovedeno u pitanje. Ramatrala se moguænost da se   Univerzijada prenese u Grèku, u kojoj postoji infrastruktura za takvu priredbu. Olako se i bez bilo kakvih objašnjenja odustalo od šest takmièarskih disciplina koje su bile sastavni deo programa još od donošenja odluke da se Srbiji poveri takav sportski dogaðaj. Na pola godine uoèi poèetka Univerzijade, isforsirana je afera kojom je zamaskirana nezrelost i neodgovornost državnih organa koji su bili njen garant. U toj aferi je žrtvovan dr Siniša Jasniæ, direktor Univerzijade 2009. u Beogradu, visoki funkcioner FISU, a zahvaljujuæi  njemu Srbija je dobila organizaciju ovog sportskog dogaðaja.

Kada je u pitanju organizacija Univerzijade, ðeliæ poruèuje da èak 93 odsto graðana misli da je ovo sportsko takmièenje odlièno organizovano!

 šta je to na osnovu èega ispitanici imaju uvid o ''vrhunskoj'' organizaciji? Zašto Boža ima potrebu da iznosi ovakve (isfabrikovane) podatke? Kome se naknadno udvara, kada nije pitao ni javnost ni narod da li nam treba Univerzijada pre odluke FISU da dodeli Srbiji organizaciju svoje najveæe akcije? Ne, ðeliæ se ne udvara, ali vešto manipuliše metodom i naèinom vladavine uvezenih eksperata poput Dinkiæa, Vlahoviæa, Jelašiæa i drugih ''specijalaca'' koji su nam natureni da nam ureðuju državu i živote.

Da je reè o manipulaciji, može se govoriti i zbog toga što nije saopšteno ko je istraživao, niti na kom uzorku je vršeno ispitivanje javnog mnjenja.

Pozivajuæi se na ekonomsku krizu, ðeliæ velièa dostignuæa organizatora i istièe da su najviše ocene date za uslove smeštaja, tvrdeæi da su na prethodnim univerzijadama te usluge bile na znatno nižem nivou! Istièuæi to kao najvredniji deo organizacije Univerzijade, on gubi iz vida da nije svodio utiske o turistièkom, veæ o sportskom dogaðaju. Zar nije bila prilika da govori o onome šta je Univerzijada donela Srbiji i srpskom univerzitetskom i sportu u celini? O tome mediji nisu imali šta da prenesu. U tom pogledu nemamo èime da se pohvalimo niti da pravdamo potrošeni novac koji je namenjen tom dogaðaju. Osim Univerzitetskog sela koje ide na stambeno tržište, i arhivskih zapisa, Univerzijada nije ostavila ništa posebno za razvoj sporta.

Zar nije bilo logièno da se saopšte i finansijski pokazatelji i ceh koji su platili poreznici, siromašni graðani Srbije? Odakle li samo smelosti da se poput bogojavljenske vodice nudi javnosti jedna slika o Univerzijadi, koja je veæ zaboravljena kao dogaðaj, ali nisu plaæani njeni cehovi.

Da li je lažna predstava o Univerzijadi ujedno amortizacija nenormalnog razreza i izdvajanja budžetskih para koje su otete od lokalne samouprave? I primer Novog Sada, koji ima projektovana budžetska sredstva od 100.000.000 dinara na godišnjem nivou za programsku aktivnost preko 300 korisnika, takoðe je ilustrativan. Jer, Novi Sad je dužan da unese za Univerzijadu 120.000.000 dinara što su znatno veæa sredstva od godišnjeg budžeta namenjenog za aktivnosti sportskih organizacija i klubova u srpskoj Atini, mada je od programa bio domaæin samo nekolikim utakmicama u odbojci! Zašto?

 Ako je Univerzijada državni projekat, onda nema smisla opteretiti budžetska sredstva lokalne samouprave koja je inaèe limitiranih moguænosti i nadležnosti koje su joj doneli kreatori novog sistema i državnog ureðenja. Ali, ovu vlast i njene eksponente u sportu, koji u stvari nemaju veze sa sportom, to ne interesuje.

Zanimljivo bi bilo obavestiti javnost o sudbini novca koji se sticao, trošio i obrtao za Univerzijadu. šta je uèinjeno sa parama koje su uplaæivali sami uèesnici Univerzijade, od kojih je svako morao da snosi za èlanove ekspedicije pojedinaèno po 45 dolara dnevno?

 Po tom osnovu je trebalo da se ostvari prihod od oko 5.000.000 dolara. Preæutkuju se i podaci koji bi morali da argumentuju opravdanost organizacije ovog dogaðaja, a proizilaze iz interesa velikih kompanija i njihovog marketinškog nastupa na Univerzijadi. Dakle, ko su bili sponzori i šta je njihov udeo u ovom svetskom projektu? šta se na tom planu postiglo i u koje vreme? O tome ni ðeliæ niti ko drugi od zvaniènika ne govori ni reèi.

   Lièno iskustvo potpisnika ovih redova daje mu pravo da kritikuje èelnike Univerzijade 2009. Beograd, mada nije uèesnik pominjanog dogaðaja i nema potpuni uvid u organizaciju i ciljeve Univerzijade.

Kao sportski funkcioner, bio sam na èelu organizacije najveæeg sportskog dogaðaja u SRJ, organizovanog nakon sankcija koje nam je uvela meðunarodna zajednica 1992. Tako se kvalifikovao i bio tretiran Fajnal for u Kupu šampiona u odbojci koji je poèetkom 1998. organizovan u Novom Sadu, na kome su uèestvovali šampioni Italije, španije, Hrvatske i Francuske. Nekoliko dana nakon dogaðaja, na opšte odobravanje predstavnika medija, javnosti je specificiran kompletan rezultat finansijskog poslovanja u kome smo doživeli podbaèaj. Imali smo obraza da to javno saopštimo, kao što smo imali i sve druge sjajne pokazatelje koji su bitno uticali da Srbija (SRJ) kasnije postane prava Meka za evropske i svetske dogaðaje u odbojci. To je bio interes i srpske odbojke i srpskog sporta.

I kao što je po završetku Univerzijade ''odvalio'' da æe Srbija konkurisati za organizatora sledeæeg domaæina Olimpijskih igara posle Londona 2012,  ðeliæ je ovom prilikom ustvrdio i obeæao: ''Univerzitetski sport odavno nema mesto koje zaslužuje. U ime moje koleginice, ministarke sporta, najavljujem novu organizaciju univerzitetskog sporta u Srbiji. To znaèi da æe u budžetu koji bude odvojen za sport veæi deo (?!) biti posveæen univerzitetskom delu''. Kakve su to nebuloze, gospodine ðeliæu, i koga Vi zamajavate? Ako ste Vi nenormalni, zar mislite da su i svi u Srbiji takvi? Prestanite da lažete, i radite ono što Vam je naloženo mimo sporta.

Dokle ide beskrupuloznost u manipulisanju javnosti kome pribegava Božidar ðeliæ kada se govori o minuloj Univerzijadi, neka posluži i primer bilborda sa kojih se upuæuje zahvalnost Srbiji. Pre više od mesec dana u mnogim gradovima su se pojavili ovi savremeni oglašivaèi, na kojima je prepoznatljivi vrabac Srba i tekst koji glasi:

 "Uz vašu podršku 25. univerzijada Beograd 2009. je postala trijumf Srbije''. ''90 odsto  graðana Srbije ocenjuje Univerzijadu kao izuzetno uspešan i za zemlju važan dogaðaj. HVALA, SRBIJO! Uz vašu podršku 25. univerzijada Beograd 2009. je postala trijumf Srbije''

Marketing menadžer Univerzijade Beograd 2009, gospodin Mikavica, istièe da je postavljeno 109 takvih bilborda. Zašto? Nije znao da kaže sem da je Univerzijada najavljivana i putem bilborda. To i nije neki argument koji opravdava iskonstruisanu samohvalu! Na pitanje koliko je to opteretilo budžet Univerzijade, saznali smo da to nije trošak, te da je to dobijeno besplatno od vlasnika bilborda. Ko su vlasnici? Dobili smo odgovor da su to privatnici! Koji su to privatnici koji daju usluge besplatno za dogaðaj koji je od državnog interesa?

Oni koji su svoju demagogiju hranili prièama o velikim uštedama, što je èelnicima Univerzijade nakon stišavanja afera i smene dr Siniše Jasniæa bio glavni moto, bez problema su pljusnuli tridesetak ili više hiljada evra ne bi li investirali u lažnu sliku koju serviraju o Univerzijadi. Zašto tih tridesetak hiljada evra Boža ðeliæ nije usmerio ka univerzitetskom sportu, o èijoj reformi i poboljšanom statusu u budžetskoj raspodeli govori kao da je on ministar sporta? Ili možda najavljuje nešto što je veæ viðeno kada se govori o Snežanama - ministarkama sporta. Kako je Stojaèiæka-Lakiæeviæka, nekadašnja ''znaèajna'' sportska funkcionerka i politièka heroina, prošla u sportu, možda se i drugoj ministarki sa dva prezimena priprema slièna putanja. Možda je to i dobro, ali ne ako se na njeno mesto ostavi neki Derikoža.

Kada se govori o samoreklamerstvu preko bilborda koji su besplatni, kada se afirmišu Božini ili interesi njegovih partijskih pajtaša, preostaje nam da sami zakljuèimo da æe svi ti vlasnici bilborda biti namireni kroz druge poslove. Uostalom, možda je poveravanje organizacije ishrane za uèesnike Univerzijade privatnom preduzeæu iz Vršca, koja je dva puta dnevno dopremana iz Vršca u Beograd, jedan od moguæih primera koji ilustruje gratis bilborde! U takvim pretpostavkama i osnovanim sumnjama ostajemo u nadi da æe se jednog dana naæi mesta i za objavljivanje tendera koji su i na koji naèin raspisivani, za transparentnost sponzorskih i drugih poslovnih aranžmana koji su uspostavljani i zakljuèivani nakon likvidacije najzaslužnijeg za održavanje Univerzijade u Beogradu, dr Siniše Jasniæa, najozbiljnijeg kandidata za buduæeg predsednika FISU na izborima koji slede u Svetskoj studentskoj sportskoj uniji.  

Kakav je smisao ovih poruka sa bilborda? Da li su predstavnici države smatrali da æe na takav naèin prikriti sve u vezi sa dogaðajem (Univerzijada) od koga nismo dobili ništa, sem parade koja je trajala petnaestak dana.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane