Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Leskovac

Leskovac

 

Slučaj Gorana Angelovskog: Agencija za privatizaciju vodi privatnu politiku

 

Jauci sa aukcije

 

Kada je sa Agencijom za privatizaciju 18. jula 2006. zaključio Ugovor o prodaji ovog preduzeća, pečalbar Angelovski je znao da se upušta u veliki rizik

 

M. G.

 

Pečalbar Goran Agelovski tri decenije radi u Švajcarskoj. Ušteđevinu je želeo da investira u Srbiji. Na aukciji je kupio leskovačko Društvo za proizvodnju opreme Lemind -Tehnomašina.     

Osim ugovorene cene od 139.000 evra, koju je bio u obavezi da plati u četiri rate, gospodin Angelovski je trebalo da investira još 10.000 evra u opremu i da za 35 zaposlenih isplati zaostalih osam plata, kao i doprinose za invalidsko-penziono osiguranje.

Preduzeće Lemind-Tehnomašina je propalo preduzeće za proizvodnju opreme za rudarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovorene obaveze Angelovski je u svemu ispunio, uprkos činjenici da je teško išlo sa oživljavanjem proizvodnje. Uplatio je Agenciji za privatizaciju utvrđene iznose u ratama, kao i 10.000 evra koje je uložio za obnavljanje proizvodnje.

Plate zaposlenih u Leskovcu su minimalne, što je opštepoznata činjenica. Upropašćena preduzeća je teško podići na noge, jer su pre slanja u privatizacione procese dobrano opljačkana od političke elite u Leskovcu.

Ipak, i pored sve svoje uloženeteđevine, koju je teško stekao radeći u Švajcarskoj, gospodin Angelovski je ostao bez kupljenih 70 odsto akcija u Lemind-Tehnomašini, jer ga je Agencija 1. jula ove godine obavestila da sa njim jednostrano raskida Ugovor o kupovini preduzeća!

Zbog čega je gospodin Angelovski ostao bez svog novca?

Zaposleni u Lemind-Tehnomašini, koje se kasnije transformisalo iz društvenog preduzeća u akcionarsko društvo, osnovali su sindikalnu organizaciju, koja se pridružila Veću samostalnih sindikata Srbije u Leskovcu.

Od 35 radnika većina, međutim, osniva sindikalnu podružnicu koja pristupa Asocijaciji samostalnih sindikata sa sedištem u Beogradu. Ova podružnica je registrovana u Ministarstvu rada i socijalne zaštite u Beogradu.

Podstrekivani od Jovice Nedeljkovića, sekretara SSSS-a za više opština, sa sedištem u Leskovcu, grupa radnika obaveštava vlasnika i direktora Gorana Angelovskog da, po povratku sa kolektivnog godišnjeg odmora, krajem januara ove godine, stupaju u štrajk, tražeći isplate zarada.

U kontaktu sa Agencijom za privatizaciju vlasnik preduzeća dostavlja dokaze da su radnicima isplaćene zarade i doprinosi za socijalno-invalidsko osiguranje.

Neki zaposleni samovoljno raskidaju kolektivni ugovor sa novim poslodavcem, očekujući da im iz centrale sindikata jave da su preduzeće prodali novom vlasniku.

Epilog je poznat: radnici ostaju opet bez posla, vlasnik Goran Angelovski bez uloženih para. Preduzeće se ponovo nalazi na aukciji, ali je malo verovatno da će ga iko kupiti, znajući da u njemu deluje destruktivna grupa radnika, koja mesecima prima zarade, a da ništa ne prihoduje. Kratkih rukava ostaju i radnici i vlasnik.

Pečalbaru Goranu Angelovskom ostaje mukotrpna borba da pred Trgovinskim sudom u Beogradu poništi rešenje Agencije za privatizaciju. On će ići do kraja, uključujući i tužbu međunarodnim pravosudnim institucijama.

U Srbiji, nažalost, društvenu imovinu rasprodaju činovnici iz Agencije za privatizaciju, koji uglavnom ne mogu da nađu način kako da usklade interese i mogućnosti i novih vlasnika i zaposlenih, koji, na kraju, postaju žrtve mahera koji se bogate na rasprodaji društvene imovine.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane