Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

 

Zna li predsednik republike šta mu radi ministar odbrane?

 

Raport neznanih junaka

Redakcija Tabloida dobila je 11. marta  2010. godine pismo koje je bilo upućeno  predsedniku republike Borisu Tadiću. Potpisnici su se predstavili kao "Pripadnici Vojske Srbije", a brojna delikatna pitanja i komentari u vezi sa sistemom odbrane i stanja u samom Ministarstvu odbrane bili su dovoljan razlog da uredništvo ovo obraćanje ponudi i svojim čitaocima

Milan Jovanović

 

Predsednik Republike Srbije

gospodin Boris Tadić

Andrićev venac 1, Beograd

 

Gospodine predsedniče,     

Iako ste ove godine više puta obišli jedinice vojske, pa tako i danas na Pešteru, sumnjamo da ste upoznati sa pravim stanjem stvari u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Iako je ministar Šutanovac na svim tim aktivnostima pored Vas, ne verujemo da je imao hrabrosti da Vas upozna sa mnogim problemima o kojima se govori u Vojsci.

Zbog atmosfere straha koja je nastala u proteklih deset meseci, od smene načelnika Generalštaba general-potpukovnika Ponoša, o tim problemima niko javno nije govorio. Usvajanje paketa "vojnih zakona" u Skupštini može biti prilika da se o sistemu odbrane progovori na adekvatan način.

Gospodine predsedniče, na koji način i preko kojih organa kontrolišete stanje u Vojsci? Opšte uverenje u našim redovima je da ste od čoveka koji je započeo reforme u našem sistemu 2003, postali nezainteresovan posmatrač ceremonija, ali i nemilih događaja. Ovaj utisak posebno je pojačan posle smene NGŠ generala Ponoša, pomoćnika MO za ljudske resurse B. Dimitrijevića, penzionisanja šefa Inspektorata admirala Grbavca, odnosno medijskog pritiska prema direktoru VBA, penzionisanom generalu Kovaču. S obzirom na to da je reč o Vašim dugogodišnjim saradnicima, koji su sada van sistema, pitamo se na koji način i od koga dobijate informaciju o stanju u Vojsci? Evo nekih pitanja na koje nije zatražen valjan odgovor:

- U skupštinskoj proceduri je Zakon o vojnim službama bezbednosti, koji bi trebalo da uvede "red" u dve takve agencije u MO koje su navodno van kontrole, iako su direktno potčinjene ministru Šutanovcu. Za to vreme, a verujemo i potpuno van Vašeg saznanja, u zatvoru u Gnjilanu leže dvojica srpskih obaveštajaca koji su poslati na nekakav zadatak, uhapšeni od kosovskih "vlasti" i sada čekaju suđenje.

 Jedan od njih je po činu pukovnik, načelnik jedne od organizacionih celina VOA. Iako je zbog ovog penzionisan direktor VOA, on je otišao u penziju, i to sa stanom koji je dobio od ministra da bi ćutao o ovom događaju. Da li je ovo pitanje od nacionalne bezbednosti Republike Srbije?

- U fabrici Prvi partizan Užice dogodila se stravična eksplozija u kojoj je poginulo sedam radnika. Kakva je odgovornost Sektora za materijalne resurse MO u svemu tome? Niko od zvaničnika Ministarstva nije imao ni trunke savesti da makar ponudi ostavku zbog tog incidenta.

- U toku priprema za aeromiting jedne sumnjive vazduhoplovne organizacije, 7. jula 2009, nastradao je jedan od naših najboljih pilota na avionu mig-29, ali na glavna pitanja tog vanrednog slučaja nije odgovoreno: zašto je vazduhoplovstvo u periodu 2008-2009.  učestvovalo na nekoliko sličnih mitinga koje su organizovale krajnje sumnjive vazduhoplovne organizacije, a gde je ministar Šutanovac bio glavni gost? Ko je u Komandi vazduhoplovstva odgovoran za to? Kako je moguće da načelnik štaba vazduhoplovne baze, i to pred penzijom, leti akrobatski program? Zašto je odbijen zahtev generala, komandanta te vazduhoplovne baze, posle nesreće da ide u penziju?

- Kako je moguće da se više meseci sprovode letačke aktivnosti za septembarski aeromiting, i da to potpuno bude preokupacija većine pripadnika Vazduhoplovstva, a da za to vreme ukupan broj ispravnih vazduhoplova bude manji od 10?

- Zašto smo se prošlog leta najviše bavili Univerzijadom, a ne redovnim poslovima Vojske?

- Šta je bilo sa remontom ruskih helikoptera i petog miga-29 za koje su dobijena sredstva uz NIP-a? Kakva je odgovornost Jugoimport SDPR-a i Sektora za materijalne resurse MO u svemu tome?

- Zašto se na privatnoj osnovi upućuju naši helikopteri (a ima ih sposobnih svega 1-2) na poslove prenosa tereta u Crnu Goru? Zašto, gospodine predsedniče, ne letite više vojnim helikopterima? Zašto je vazduhoplovstvo ostalo na svega nekoliko ispravnih letelica? Da li je ovo pitanje od nacionalne bezbednosti Republike Srbije?

- Šta je bilo sa završetkom izgradnje baze Cepotina, južno od Bujanovca? I sami ste nebrojeno puta potvrdili da je Srbiji na tom prostoru glavni bezbednosni izazov, pa ste i obišli ovu lokaciju. Ministar Šutanovac je više puta 2007-2008 godine obećavao u javnosti otvaranje ove baze, čak i organizovao konkurs za ime nove baze (!). I pored ukazivanja Inspektorata odbrane na elemente korupcije u izgradnji ove baze, i pored smenjivanja jednog, dva najniže pozicioniranih odgovornih lica, baza nije završena do danas? Ali je inspektor koji je vodio posao kontrole izgradnje, admiral Grbavac, poslat u penziju. U međuvremenu, ministar je pritiskao Generalštab da useli jednu jedinicu u nezavršen kompleks i tako pokaže da je baza završena. Da li je i ovo pitanje od nacionalne bezbednosti Republike Srbije?

- Od dolaska ministra Šutanovca 2007. godine, Vojska Srbije je pretvorena u pomoćno sredstvo Jugoimport SDPR-a. Tehničke i opitne ustanove Vojske i MO rade na projektima koji su dogovoreni za izvoz u inostranstvo preko ove firme, ispituju se projekti krajnje sumnjive vrednosti kao što su Lazar, Bumbar, Lasta, modernizacija tenka, itd. Potpisuju se ugovori (Irak, Alžir) koji teško mogu da se izvrše ako se ne uzmu sredstva iz poseda Vojske ili ako se ta sredstva prvo ne isporuče inostranim kupcima, pa tek kasnije ako nešto ostane za Vojsku...

- Zašto je u Vojsci Srbije izvršeno smanjenje u periodu 2006-2007, i zašto je organizaciona strukutra Ministarstva odbrane još uvek ista kao i pre više godina, sa 10.000 zaposlenih (i još uvek velikim brojem vojnodohodovnih ustanova, prevelikim vojnim zdravstvom, vojnoteritorijalnim organima, upravom za vanredne situacije koja nikom ne služi itd.)?

 - Zašto kasni potpuna profesionalizacija koju ste Vi, gospodine predsedniče, najavili još kao ministar odbrane? Zašto je ponovo narastao broj generala na blizu 40, sa ranijih 12? Zašto je ponovo, kao u vreme Ojdanića i Pavkovića, odanost i nezameranje ministru i njegovom šefu kabineta osnov za napredovanje?

- Kako sami sebi da objasnimo narastajući kult ličnosti ministra Šutanovca, kome su glavne aktivnosti promocije, vežbe, nebrojeni intervjui, narcisoidno i neumereno fotografisanje (po deset i više fotografija u listu Odbrana), kretanje sa neobično velikom pratnjom, ađutantom i slično, što sve privlači negativnu pažnju ljudi u sistemu.

Ne znamo da li će ovo pismo pre doći do Vas ili do javnosti, ali Vas, gospodine predsedniče, svojom vojničkom čašću uveravamo da je reč o najboljoj nameri za ozdravljenje posrnulog sistema odbrane.

                                                      Pripadnici Vojske Srbije

                                                                                                    

 

 

 

Od dolaska ministra Šutanovca 2007. godine, Vojska Srbije je pretvorena u pomoćno sredstvo Jugoimport SDPR-a. Tehničke i opitne ustanove Vojske i MO rade na projektima koji su dogovoreni za izvoz u inostranstvo preko ove firme, ispituju se projekti krajnje sumnjive vrednosti kao što su Lazar, Bumbar, Lasta, modernizacija tenka itd. Potpisuju se ugovori (Irak, Alžir) koji teško mogu da se izvrše ako se ne uzmu sredstva iz poseda Vojske ili ako se ta sredstva prvo ne isporuče inostranim kupcima, pa tek kasnije ako nešto ostane za Vojsku...

 

 

Zašto se na privatnoj osnovi upućuju naši helikopteri (a ima ih sposobnih svega 1-2) na poslove prenosa tereta u Crnu Goru? Zašto, gospodine predsedniče, ne letite više vojnim helikopterima? Zašto je vazduhoplovstvo ostalo na svega nekoliko ispravnih letelica? Da li je ovo pitanje od nacionalne bezbednosti Republike Srbije?

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane