Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Traži se

Traži se

Slučaj "Daravelski": Srbija, "izvoznik bezbednosti", utočite za opasne kriminalce i lopove?

 

Mafijazilanti

 

Bivši direktor makedonske carine Dragan Daravelski godinama uspešno izbegava makedonsko pravosuđe i višegodišnju kaznu zatvora, zahvaljujući državljanstvu Srbije koje je stekao na dosta nejasan način

M. Brkić

 

Makedonska policija je 2003. godine raspisala međunarodnu poternicu za Daravelskim, koji je bio optužen da je proneverio 2,2 miliona evra, u vreme dok je bio prvi čovek Carine Makedonije. On je, pre nego što je raspisana poternica, pobegao iz zemlje 15. novembra 2002. godine, a Interpol je raspisao i međunarodnu potragu za njim. Nakon dve godine istrage, utvrđeno je da je on u Srbiji, pa ga je beogradska policija uhapsila 27. maja 2004. u jednom stanu u centru grada.

Okružni sud odredio mu je ekstradicioni pritvor. Ministarstvo pravde Makedonije je zatražilo od Beograda da Daravelski bude izručen i taj zahtev je odobren. Ministarstvo Srbije i Crne Gore za ljudska prava i nacionalne manjine obećalo je makedonskom Ministarstvu pravde da će se to dogoditi najkasnije do 15. jula 2004. Ali, 1. jula Daravelski je pušten iz beogradskog zatvora. Sud je utvrdio da je on u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, koje mu je izdao MUP Srbije. Kao građanin Srbije, Daravelski nije mogao da bude izručen Makedoniji. Istovremeno je utvrđeno da ga u Srbiji ne traže ni zbog jednog krivičnog dela, pa je pušten iz pritvora.

 

Pripušten bez otpusta

 

          Ta vest šokirala je makedonske, ali i vlasti Srbije. Kako je tada objasnio ministar za nacionale manjine SCG Rasim Ljajić, Daravelski je još 2002. zatražio od MUP-a Srbije državljanstvo Srbije.

"Zahtev je podnet tadašnjem Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova i zbog toga što na taj zahtev dugo nije odgovoreno, Daravelski se žalio Saveznom sudu, koji je na osnovu ćutnje administracije doneo rešenje da mu se državljanstvo izda. Njegova majka je rođena u Bujanovcu i ona je državljanin SCG, pa je on na osnovu porekla dobio državljanstvo", potvrdio je Ljajić za vreme posete Skoplju, početkom jula 2004.

Međutim, u MUP-u Srbije postoji samo dokument potpisan od tadašnjeg načelnika Uprave pogranične policije Dušana Zlokasa da se Daravelskom dozvoljava upis u državljanstvo.

          Postupak dobijanja dvojnog državljanstava nije jednostavan i brz. Najpre se moraju uraditi provere dokumentacije, ali i po kom osnovu će osoba dobiti državljanstvo; provere su obimnije ako on ne živi u zemlji, i državljanstvo dobija preko porekla. Ili se rodio u zemlji, pa se odselio. U slučaju gospodina Daravelskog, on je, pre dobijanja srpskog državljanstva, morao da pismeno zatraži otpust iz državljanstva Makedonije, ali ga on nije ni do današnjeg dana zatražio.

          Daravelski je rođen u Kumanovu 12. aprila 1956. godine. I dalje je na crvenoj poternici. Tražen je zbog izdržavanja pravosnažne kazne zatvora od sedam godina, zbog zloupotrebe službenog položaja za vreme dok je obavljao funkciju direktora Carine Makedonije (19. januar 1999 - 9. novembar 2002). Bio je direktor Carine u vladi premijera Ljupčeta Georgievskog, a njegov nominalni šef u Ministarstvu finansija je bio Nikola Gruevski, aktuelni premijer Makedonije. Pored zatvorske kazne Daravelskom, koja mu je izrečena u odsustvu, zbog kontinuiranog bekstva nakon smene sa funkcije, sud ga je obavezao i da vrati 1,7 miliona evra, koje je proneverio obavljajući funkciju. Kao neprikosnoveni vladar Carine u vreme vladavine Georgievskog Makedonijom, Daravelski je imao poziciju iz koje je ogromnim malverzacijama i proneverama, pre svega organizacijom šverca (najviše cigareta!) - punio stranačku kasu vladajuće VMRO DPMNE, a punio je i ličnu premijera Georgievskog. Naravno, i svoju.

 

  

Procena je da su Georgievski i Daravelski nakon pada s vlasti, u svom posedu zadržali oko 200 miliona evra!

 

Bračna idila

 

Makedonski istražni organi su pre nekoliko godina proveravali imovinu firme Biserka iz Kumanova i njenu imovinu zamrznuli, kao predmet krivičnog dela. Sredinom aprila ove godine, Daravelski i još nekoliko pomagača su za ovaj kriminal dobili novu krivičnu prijavu za nezakonitu kupovinu ovog preduzeća, ali i zbog pranja novca u iznosu od 20 miliona evra! Zbog nedostupnosti, jer ima srpsko državljanstvo, za ovo krivično delo Daravelskom će se suditi u odsustvu. Očekuje ga nova kazna od najmanje deset godina zatvora!

Daravelski je najveće ugostiteljsko preduzeće Biserka u Kumanovu kupio preko kiparske firme Tihama Overseas i postao vlasnik 62 odsto. Ali zbog skoro petogodišnje istrage oko sumnjive kupovine akcija ovog preduzeća, osim ubiranja profita koji mu se donosi u kešu, nije mogao da prodaje objekte i zaradi na taj način. Jugosurovina Skoplje je prodao pre dve godine za veći, zasad neutvrđeni iznos novca.

Nakon odlaska iz Makedonije, Daravelski je iza sebe ostavio ekonomsku pustoš. Samo u Kumanovu je u toku 2003. godine, ubrzo posle njegovog bekstva, propalo 28 najvećih firmi koje su na svojim plećima držale ekonomiju grada od 100.000 ljudi. Većinu firmi u fazi propadanja je kupio narkodiler Bajruš Sejdiu, višestruki ubica i perač prljavog novca, danas već dve godine u pritvoru...

Odlaskom u inostranstvo, kasnije u Beograd, gde se trajno prisilno nastanio da ne bi bio izručen Makedoniji, Dragan Daravelski je na svoj konto i u svoj posed upisao više kumanovskih i makedonskih firmi, od kojih i dan-danas, preko svojih kurira, ubira znatan profit. Taj profit mu se redovno donosi u Beograd - na kućnu adresu. Radi se o sledećim firmama: GP Kozjak Kumanovo (građevinsko preduzeće, uglavnom stanogradnja) - firmu vodi njegov tast Mile Džimrevski iz Kumanova; TV Nova (lokalna komercijalna TV stanica) - nju vodi tašta Zlatka Džimrevska, mlađa ćerka Milica je spiker u toj TV stanici. Pre prelaska na TV Nova, Zlatka Džimrevska je bila poslednji direktor Radio TV Kumanovo, lokalne medijske difuzne organizacije koju je uništila...

 Darvelski je vlasnik i KIK Kumanovo - Ciglana, kojom rukovodi lokalni menadžerski kadar, nominalni vlasnik je jedan grčki biznismen, ali glavni profit ide Daravelskom. Centrotextil Skoplje, preko koga poseduje najatraktivnije i najskuplje poslovne prostore u centru Skoplja, rentira bogatim klijentima. A novac od rente mu se redovno donosi. U ogromnim količinama, jer se radi o izuzetno traženim poslovnim prostorima. EMO Ohrid je najveća firma u Makedoniji za proizvodnju transformatora, a on je uspeo da je kupi prevarama, preko nikšićke firme Ararat, čiji vlasnik i direktor je Miodrag Marković iz Nikšića. Nakon višegodišnjeg proganjanja i poternice, Marković je pre dve godine prvo priveden u ekstradicioni pritvor u Užice, a onda je isporučen Makedoniji, gde je zbog kriminala u ohridskom EMO osuđen na četiri godine zatvora, koju izdržava u Idrizovu.

 

U stalnom strahu

         

Dragan Daravelski trenutno živi u Beogradu, na dve adrese - u Kralja Milana broj 3 stan 11, i u Krunskoj ulici broj 20.

U Beogradu živi sa 18 godina mlađom suprugom Viktorijom Džimrevskom. Nju je upoznao preko njene majke, kao mladu, tek diplomiranu umetnicu grafičarku. Kao direktor Carine odmah sponzoriše njenu prvu samostalnu izložbu grafika u Kumanovu, u jesen 2001. Nakon toga je zapošljava u Carini, kao dizajnera grafičara, koja uređuje novi mesečni magazin Carinik. Pre pada sa funkcije direktora Carine, Daravelski se zaljubljuje u Viktoriju, rasplamsava se ljubav koja Makedoniju košta 200.000 evra. Kao direktor otkupljuje sve njene slike iz depoa, kojima ukrašava novoizgrađenu zgradu Carine.

S obzirom na to da njen suprug raspolaže ogromnim ukradenim novcem, danas Viktorija Džimrevska u Beogradu već krči put na modnoj sceni Srbije. Na prošlogodišnjem jesenjem Fashion Weeku je izbacila svoju modnu kolekciju koju je sama dizajnirala. Na malo čudan način je došla do poseda atraktivne i veoma skupe lokacije za svoj modni studio. Smestila ga je u izuzetnom poslovno atraktivnom prostoru u Čika Ljubinoj ulici. broj 7a. Inače, ovaj prostor je ranije pripadao Ateksu, ali nakon misteriozne prodaje ove firme sa skupim i atraktivnim lokacijama po Beogradu i Srbiji italijanskoj firmi Fibest S.R.L. iz Padove, u centru Beograda u jednu od Ateksovih prodavnica se uselila nova vlasnica, modna dizajnerka iz Kumanova  Viktorija Džimrevska. Na koji način je kupila ovaj poslovni prostor, pitanje je za direktora Ateksa - Marka Ćulibrka, čoveka koji je rukovodio Ateksom pre propasti, ali je ostao na toj funkciji i nakon ulaska inostranog partnera iz Italije...

   Dragan Daravelski je i danas, kao kriminalac sa poternice, pod zaštitom srpske države. Retko se kreće po Beogradu, jer strahuje da ne bude kidnapovan od neke mafijaške grupe. Zbog tog straha, prilikom napuštanja prostora u kome živi, redovno ga prate trojica naoružanih policajaca.

Ko je pomogao Darevelskom da dobije državljanstvo, i ko ga danas štiti i reketira u Beogradu, opisaćemo u sledećem broju.

 

 

Bezgranični šverc

 

Dok je bio direktor Carine, Dragan Daravelski je osnovao svoju špeditersku firmu KOMTEH Skoplje. Onaj ko nije hteo da špediterska dokumenta uradi preko njegove firme, nije mogao ni da pomisli da pređe granicu. Tako su na najgrublji način reketirane sve firme koje su prolazile makedonske granice dok je on direktorovao.

Paralelno sa špediterskim biznisom, organizovao je sa premijerom Georgievskim produkciju i šverc falsifikovanog brenda Monte Carlo JTI kompanije. Falsifikat je proizvođen u Duvanskom kombinatu Kumanovo, a švercovan je ka Srbiji i Crnoj Gori, preko firme Volej Komerc iz Skoplja. Direktor i suvlasnik je bio Aleksandar Mijailović iz Nikšića, a drugi suvlasnik ove firme je bila supruga premijera Georgievskog Snežana.

 

 

 

 

 

Odlaskom u inostranstvo, kasnije u Beograd, Dragan Daravelski je na svoj konto i u svoj posed upisao više kumanovskih i makedonskih firmi, od kojih i dan-danas, preko svojih kurira, ubira znatan profit, koji mu se redovno donosi u Beograd - na kućnu adresu.

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag