Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Dežurna

Victoria Group: Država se trudi da tajkuni slučajno ne izgube koji dinar

 

Ima neka tajna meza

 

Zašto država subvencioniše monopol jedino ovoj finansijsko-privrednoj grupaciji

 

Piše: Igor Milanović

 

Novosadska Viktorija grupa jedna je od najvećih agro-ekonomski orijentisanih kompanija u regionu. U okviru kompanije posluje ceo jedan konglomerat različitih firmi iz agro-biznisa.

Ukupan poslovni prihod Viktorije u 2009. godini bio je 6,9 milijardi dinara, odnosno za nešto više od 1,5 milijardi manji nego u 2008. godini. Sa druge strane, neto dobitak se sa 2,5 milijardi dinara u 2008. srozao na samo 17 miliona dinara. Šta se desilo sa razlikom?

"Naša tri prioriteta u biznisu su prerada uljarica, odnosi sa agrarom (otkup tržnih viškova i trgovina, pre svega, žitaricama, kukuruzom, pšenicom i proizvodima iz uljarske industrije), te proizvodnja i distribucija veštačkih đubriva", rekao je prošlog leta generalni direktor Viktorije Nikola Vujačić.

U drugom stubu na kome počiva cela Viktorija, odnosima sa agrarom, krije se jedan od najvažnijih razloga za dramatičan pad njene zarade.

Viktorija grupa je 2009. otkupila 250.000 tona pšenice. Tada se računalo sa rastom cene ove žitarice pa se zalihe nisu trošile. Desilo se suprotno od očekivanog, jer je otkupna cena u međuvremenu pala.

Da državni miljenici ne bi štetili na ovom špekulativnom poslu pobrinuće se aktuelna vlast o čijem smo intimiziranju sa vlasnicima Viktorije već više puta pisali. Dok će individualni proizvođač morati da se snalazi sa cenom koju mu odredi tržište, dotle će špekulanti iz Novog Sada, na čelu sa šabačkim trgovcem jajima Stankom Popovićem, biti imuni na tržišna dešavanja.

Pošto je veći deo svoje prošlogodišnje zarade Viktorija utrošila na kupovinu pšenice, a zbog pada cene ovog proizvoda preti siguran višemilionski gubitak, to se Vlada dosetila da izvoz agrarnih proizvoda proglasi prvorazrednim nacionalnim interesom. Naravno, samo u slučajevima kada pšenica izlazi iz hangara Viktorije.

Plan je jednostavan: država će da subvencioniše izvoz pšenice koju Viktorija planira da proda na stranom tržištu i to po ceni koja ne samo da će da ispegla razliku između prošlogodišnje i ovogodišnje cene, već će Popoviću i njegovim pajtašima još da donese i zaradu. A sve to iz novca svih nas, gladnih građana ove zemlje.

Niko razuman ne bi imao ništa protiv kada bi se, kao svuda u svetu, subvencionisala poljoprivredna proizvodnja. Ovako se masnoj guski maže rep, dok će proizvođači morati sami da vide kako će da pokriju sopstvene gubitke zbog pada cena. Zbog ovakvog maćehinskog odnosa države veliki broj seljaka će odustati od setve novog roda, a ovogodišnji će ili da bace ili da iskoriste za ishranu stoke.

Rezultat smanjene ponude biće dalji rast cena hrane u prodavnicama, pa će ionako već siromašni građani još manje jesti. A sve bi se to bez problema izbeglo samo da je država umesto izvozne špekulacije Viktorija grupe, subvencionisala samu proizvodnju.

Šta je Viktorija sve u stanju da učini sa subvencijama dobijenim od države vidimo iz primera para dobijenih od prodaje veštačkog đubriva. Kao što smo već pisali, Viktorija je jedini proizvođač veštačkog đubriva čije proizvode država subvencioniše prilikom prodaje domaćim potrošačima. Zahvaljujući ovako stečenom monopolskom položaju Viktorija je prošle godine zaradila milijarde budući da je lažnim fakturama prikrivala izvoz već subvencionisanog đubriva.

Dobar deo tako ostvarene zarade uložen je u otvaranje nove linije za proizvodnju jestivog ulja u Šidu. Povećanje proizvodnih kapaciteta jeste u prvom trenutku dovelo do sniženja cena zejtina, ali je zauzvrat dovelo i do smanjenja prihoda svih uljara i u konačnom računu - pad obima njihove proizvodnje. Krajnji gubitnici su opet individualni proizvođači, jer je pala i cena suncokreta zbog smanjenja potražnje.

Viktorija nema šta da brine za sebe i svoje ukupne prihode. Iza nje u svakom slučaju stoji država, spremna da joj uvek pomogne. Još jedan monopol kroz koji se budžetske pare izlivaju u džepove ovih pljačkaša ostvaren je i kroz laboratoriju za analizu poljoprivrednih proizvoda koja radi u okviru Sojaproteina iz Bečeja, još jedne od firmi iz Viktorija grupe. Država je sa ovom laboratorijom potpisala ugovor po kome sve fitosanitarne inspekcije jedino tu šalju uzorke za proveru. I sve analize koje se rade za potrebe Ministarstva poljoprivrede rade se ovde.

I tako, dok će seljaci sve manje da zarađuju, a građani sve manje da jedu, nekadašnji trgovac konzumnim jajima i njegova belosvetska bratija će sve više da zarađuju zahvaljujući monopolima koje im je poklonila država. Pa, prijatno onda.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane