Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Novi Sad

Novi Sad

Toplana: grejanje, podgrevanje, zagrevanje, dogrevanje građana

Oni zavrtali grejanje, njima će šiju

Novosadska Toplana i njeno rukovodstvo, u saradnji sa satelitskim privatnim preduzećima, izvlači poslednje novce iz džepova građana i potkrada ih tokom cele grejne sezone. Na koji način, istraživao je Tabloidov dopisnik u saradnji sa svojim izvorima u ovoj ustanovi

Arpad Nađ

 Smena dosadašnjih članova uprave javnog komunalnog preduzeća Toplana Novi Sad, desiće se, prema izvorima iz ove ustanove, u skladu sa dogovorom o budućoj koaliciji stranke G17 plus i građanke Maje Gojković (uz pristanak Demokratske stranke), a na štetu dosadašnjeg "borda" sastavljenog uglavnom od članova Srpskog pokreta obnove.

Ova priča o višestranačkom jahanju preostalih državnih resursa (ranije, u vreme Jugoslavije, prema nacionalnom "ključu" a sada prema stranačkom kalauzu), nije ni jedina ni usamljena, ali je karakteristična, i govori kako su potrebe građana, njihova prava da imaju ono što plaćaju i slične stvari, na samom dnu interesovanja ovdašnjih vlasti.

Lokator ili alokator, i ko ga je smislio

Svako ko živi u Novom Sadu već duže vreme je nezadovoljan radom rukovodstva gradske toplane, njenim nazovi uslugama i raznim eksperimentima kojima podvrgavaju građane s idejom da ih opljačkaju po svaku cenu. Bilo je pokušaja da problem bude rešen iznuđenom ostavkom generalnog direktora Janka Čobrde (SPO) krajem prošle godine. Ali stvar je bila malo ozbiljnija od degradiranja jednog rukovodioca na niže radno mesto.

Naime, skandal je počeo kada je u ovoj ustanovi napravljena neka medijska kampanja o "manjim troškovima grejanja po želji potrošača", i to je najzad razbesnelo poslovično mirne Novosađane.

Ova marketinška prodaja magle (bilbordi, plakati, flajeri) pokrenuta je bez gradske odluke o prelasku na "novi vid naplate", čime je bačen novac raznim agencijama, a da prethodno nije obezbeđena gradska podrška za tu ideju. Jer, onako kako je taj "projekat" zamislilo sadašnje rukovodstvo Toplane to neće pomoći osiromašenim građanima Novog Sada, nego će im stvoriti nove probleme.

Naime, prostor za veliku manipulaciju građanima Novog Sada, koji su na daljinskom sistemu grejanja, JKP Novosadska toplana otvara se kroz serviranje priče o mogućnosti štednje putem sistema naplate "po potrošnji".

Analiza koja je izneta u javnost o mogućnosti štednje "preko novog načina naplate" čist je falsifikat, jer je prećutano da će većina objekata na toplifikacionoj mreži JKP Novosadska toplana imati - veće račune za grejanje.

Delitelji troškova (takozvani alokatori), koje Toplana želi da ugradi Novosađanima, nisu merni uređaji, jer imaju dozvoljeno odstupanje od čak pet odsto, što na 100.000 potrošača znači ništa drugo nego planiranu - masovnu pljačku!

Ovo nije jedina laž koja se servira Novosađanima, i to je opet lako utvrditi.

Isključi se na komšiju

Ukoliko neko zavrne grejanje u svom stanu (u Toplani tvrde da će, ako je neko odsutan, biti dozvoljeno smanjenje temperature), komšije pored njega, iznad njega i ispod njega imaće veći račun za grejanje čak i ako je u njihovim stanovima nepromenjena temperatura!

Ušteda energije tada ne postoji, zato što svaka zgrada u ovom gradu ima tako projektovano grejanje, kojim je predviđeno da je u stanu do nas temperatura minimalno 19 stepeni!

To nije sve. Dok je rađen pilot projekat u Petrovaradinu i na Limanu I, tj. dok je toplana eksperimentisala sa alokatorima (deliteljima troškova) i termostatskim ventilima, očitavanje za nju je radila privatna firma NS Koncept koju, naravno, niko ne kontroliše, jer je ta firma istovremeno i vlasnik softvera koji nije želela da proda toplani.

Razlog za to je jednostavan. Softver u rukama privatnika omogućava manipulisanje stvarnim utroškom, jer građani (a ni toplana) nemaju kontrolu nad tom "operacijom". Ali kako se desilo da toplana angažuje privatnika da u njeno ime vrši naplatu pitanje je na koje će neko uskoro morati da odgovori.

Više inkasanata nego građana

Sadašnji direktor Toplane Vladimir Jelić doslovno je javnosti predočio svoje "revolucionarne" ideje, rekavši: "Mi isporučujemo toplotnu energiju i sklapamo ugovor sa kompanijom koja će umesto nas da vrši naplatu, ugradnju i održavanje opreme. Građani će birati između pet pravnih lica sa kojima će sklapati ugovore na osnovu toga koja je ponuda za njih najisplativija, u smislu cene, otplate i ostalih uslova..."

 U Novom Sadu svi građani plaćaju grejanje po kvadratnom metru (stambeni potrošači) i po utrošku (poslovni potrošači), i to u toku cele godine, a greju se samo zimi, tj. šest meseci.

Naravno, ne bi to bio problem da toplana ne zarađuje milione evra uskraćujući svojim potrošačima ono što joj je osnovna obaveza, a to je isporuka toplotne energije.

Temperatura u stanovima treba da iznosi od plus 19 do plus 21 stepen Celzijusa, i to svih šest meseci, koliko traje grejna sezona, ali Toplana to nije u stanuju da omogući svojim potrošačima, već im isključuje, ili stručno rečeno, ne isporučuje grejanje. Reč je o samovoljnoj odluci ljudi iz Toplane, tj. "internom pogonskom režimu"! To je termin koji je nedavno izmislio inženjer Miodrag Šefer, za koji je on rekao da će sigurno zbuniti i otkačiti "naivne i nestručne" novinare.

 Portparol novosadske toplane Jelena Vujin takođe je dala svoj prilog novoj filozofiji grejanja u ovom gradu izjavom: "...Toplana ne može raditi ono što ne piše u gradskoj odluci. Gradskom odlukom je definisano kada može da se uskrati grejanje građanima (a to je samo zbog havarija)"!

Dakle, kao kada bi građanin u pekari kupio hleb od jednog kilograma, a pekar mu isporučio hleb od 750 grama, objašnjavajući to "internom odlukom" i razlozima havarije.

Da li zebe i kod tebe

Za šest meseci, bar jedna trećina sezone je bez ili sa neredovnim grejanjem, i još niko nije zatražio precizan izveštaj koliko je ukupno sati toplana protekle grejne sezone grejala Novosađane, a koliko nije.

 Ovim činom Toplana štedi milione evra (na štetu građana), jer njeni mesečni računi u grejnoj sezoni (od 15. oktobra do 15. aprila), prema izveštaju Srbijagasa, iznose od 400 do 500 miliona dinara, a zavisno od spoljnih temperatura u sezoni.

Lako je izračunati: ako Toplana ne greje jednu četvrtinu ili jednu trećinu grejne sezone, ušteda im je sto ili sto pedeset miliona dinara mesečno!

Cenu ove igre plaćaju isključivo građani Novog Sada, tj. oni koji su korisnici usluga Novosadske toplane.

Uzgred, ne postoji nijedan zakonski akt niti odluka grada Novog Sada kojom je dozvoljen prekid grejanja na temperaturi od plus 13 stepeni.

To treba znati, jer je, zbog globalnog zagrevanja, zadnjih godina spoljna temperatura u zimskim mesecima (danju) često između 12 i 15 stepeni, te se zbog uskraćivanja isporuke toplotne energije za grejanje ostavljaju građani u hladnim stanovima (kada stignu s posla), tačnije primorani su na dogrevanje klima uređajima ili grejalicama na struju, što građane izlaže dodatnim troškovima.

Toplana je u prethodnoj grejnoj sezoni retko radila preko dana, i to potvrđuju zaposleni u njoj. Često su  Centar za odnose s javnošću saopštavao laži da je temperature 13 stepeni i da zbog toga nema grejanja, a u stvarnosti je bilo devet ili 10, zbog čega su protesti građana u tom periodu bili učestali. Ipak, prilikom obaveštavanja javnosti (odgovori na pitanja građana i novinara) drastično se umanjuje broj reklamacija.

 

 

 

A greju li u zatvorima

 

Stručni izvori iz Novog Sada imaju podatke da je prethodne grejne sezone JKP Novosadska toplana, suprotno gradskoj odluci, obustavljala grejanje građanima Novog Sada "zbog priključenja novih objekata" i time izlazila u susret investitorima, a na štetu građana.

Takođe, nije poznato na osnovu kog "pravnog akta" Toplana uskraćuje građanima grejanje kada je spoljna temperatura plus 13 (sa tendencijom rasta), tj. kada je donet i ko ga je potpisao. Poznato je da to nisu učinili ni Republika ni grad Novi Sad.

Nije poznato ni koliki je bio račun za gas, mazut i usluge korišćenja toplotne energije od TE-TO Novi Sad (u sklopu Panonskih elektrana odnosno EPS-a) po mesecima u prethodnoj grejnoj sezoni. Na osnovu tih podataka lako bi se utvrdila protivzakonita ušteda novca i ušla eventualno u trag firmama koje mogu da uzmu proviziju od te manipulacije.

Istragom bi moglo da se utvrdi da li je JKP Novosadska toplana u bilo kom vidu finansirala (posredno ili neposredno) dosadašnje aktivnosti g. Gorana Papovića, predsednika Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine i Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Jer, ako je tako, a izvori govore da jeste, reč je o otvorenom potkupljivanju udruženja građana koja bi mogla da dignu svoj glas protiv ove očigledne pljačke.

Najzad, da bi brutalnost JKP Novosadske toplane prema građanima bila jasnija, treba podsetiti da je to preduzeće u prethodne dve grejne sezone svesno smanjivalo izlaznu temperaturu i protok (ispod projektovanog) u podstanicama (stambenih kuća, zgrada i drugih objekata), te bi neko morao da utvrdi po čijem je nalogu to urađeno, kada i gde je odluka o tome doneta.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane