Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dokumenti

Dokumenti

Ljig: Raskrinkana državno-stranačka organizovana kriminalna grupa

 

Pečati im zapečatili

 

   Grupa bivših članova Nove Srbije iz Ljiga, revoltirana pustošenjem opštinskog budžeta i šestogodišnjim kriminalom u vrhu opštine, javlja Tabloidu da je svemu tome možda došao kraj 

...

Kriminalistička policija iz Valjeva podnela je krivičnu prijavu protiv organizovane lokalne kriminalne grupe iz Ljiga na čelu sa dr Miroslavom Maksimovićem, predsednikom opštine Ljig, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. Ova dobro organizovana grupa je u prethodnih šest godina opustošila opštinski budžet.

Njen čelnik dr Maksimović prešao je zanimljiv politički put. Nakon Saveza socijalističke omladine i Saveza komunista, staje pred prve višestranačke izbore na listu SPO-a, ali mu lokalni SPS daje stan i on postaje 1991. godine perjanica ljiškog SPS-a. Posle 5. oktobra razbija ljiški SPS i prelazi kod Baneta Ivkovića, gde ostaje do lokalnih izbora 2004. godine, kada nastupa kao "grupa građana". Posle tri meseca prelazi kod Bogoljuba Karića gde se zadržava oko godinu dana. Ulazi u savez sa G17 plus, jer mu je Tomica Milosavljević bio mentor za specijalizaciju koju nikada nije završio, pa sada mora da vrati novac. Tokom 2005. godine pokušava da se učlani u DSS, ali ne uspeva. Prihvata ga Velja Ilić i on brzo napreduje do člana Izvršnog odbora. Propašću Velje Ilića na izborima, Maksimović panično traži gde će da preleti, jer je opština Ljig bankrot, a nova žuta vlada mu ne prebacuje ni dinara. Srpska radikalna stranka ga ne prihvata, a kad je Mrkonjić prošle godine posetio Ljig Maksimović je dva meseca lobirao u celom SPS-u da se tamo ponovo vrati. Zaustavio ga je Ivica Dačić lično. Poslednjih meseci snažno se preporučuje SNS-u u zamenu za podršku na mestu predsednika opštine kad im se vrate mandati.

Sve lažno

Opština Ljig duguje oko dva miliona evra, a kriminalistička policija već dve godine danima radi na istrazi povodom dvadesetak krivičnih prijava za nenamensko trošenje oko 1,5 milion evra. Plus oko jedan milion evra opljačkanih na teritoriji opštine Ljig u vezi sa mašinama REIK Kolubara, o čemu je Tabloid prvi pisao.

U međuvremenu se javio određen broj lokalnih funkcionera i priznao kako je dr Maksimović organizovao kriminalnu grupu. On je protivzakonito formirao veliki broj fiktivnih mesnih zajednica i postavio svoje poverljive ljude iz Nove Srbije na njihovo čelo. Iako nikada nisu izabrani, čelnici mesnih zajednica imali su samo obavezu da kod sebe čuvaju pečate koje je Maksimović koristio da sa svojim izvođačima od poverenja falsifikuje račune za neizvršene radove. Pečati su bili kod pojedinih lica i po 10 godina nakon što im je prestala funkcija. Neki su, kao u selu Poljanice, i zaboravili da su pre više godina pečat dali jednom izvođaču radova koji je overavao lažne račune kad god mu je to trebalo. Najveći deo novca od naduvanih računa završavao je u lokalnom odbojkaškom klubu i džepovima opštinskih funkcionera.

Neka od lica koja su se pokajala zbog učešća u ovim malverzacijama, rekla su da su od strane određenih ljudi iz vrha opštinske vlasti naterana da to rade. Maksimović nije želeo da prebaci ni dinar njihovim mesnim zajednicama dok im ne potpišu naduvane fakture o neizvršenim radovima. Na sednici SO Ljig čulo se da je predsednik opštine čak tri puta rušio mesnu zajednicu Paležnica jer tamošnji predsednici nisu hteli da falsifikuju naduvane račune za fiktivne radove. Dokazi za sve navedene malverzacije sadržani su u krivičnoj prijavi koju je kriminalistička policija iz Valjeva uputila javnom tužilaštvu u Valjevu.

Dr Miroslav Maksimović, predsednik opštine Ljig, optužen je za proneveru 5.300.000 dinara jer je početkom 2008. godine napravio dva fiktivna ugovora sa firmom Marmil inženjering iz Beograda da izvedu radove na filterskoj stanici u selu Ba, iako su svi radovi na toj stanici završeni tokom 2007. godine i to je pismeno potvrdila komisija kao nadzorni organ. Ovo je bilo čisto pranje para jer je opština platila pomenuti iznos za radove koji nisu izvedeni jer nije ni bilo potrebe.

Krivična prijava odnosi se i na organizovanu kriminalnu grupu od 16 opštinskih funkcionera zbog falsifikovanja lažnjih radova po mesnim zajednicama. Najviše fiktivnih računa za neizvedene radove odnosi se na prostor varošice Ljig, Belanovicu, Ivanovce, Gukoše, Liplje i Slavkovicu.

Koaliciona banda

Dule Kojić, profesor u ljiškoj srednjoj školi, vlasnik privatne građevinske firme, predsednik školskog odbora u srednjoj školi, ranije član Nove Srbije, sada član LDP-a, optužen je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo falsifikata jer je falsifikovao dokumentaciju za fiktivne radove građevinskih mašina na prostoru većeg broja mesnih zajednica u opštini Ljig tokom 2007. i 2008. godine. Na taj načintetio je opštinski budžet za 2.300.000 dinara. U ovoj pljački su mu falsifikovanjem dokumentacije pomogli:

1. Milutin Radisavljević, zvani Šmit, direktor Livnice iz Ljiga (firma albanskog mafijaša Antona Stanaja uhapšenog pre tri godine), zamenik predsednika opštine 2004-2008,

2. Vlada Sajić, direktor JKP Komunalac iz Ljiga,

3. Miloš Matijević, komunalni inspektor u SO Ljig,

4. Dejan Božić, radnik u JKP Komunalac iz Ljiga, član OO Nove Srbije,

5. Milosav Lukić, Milan Stojanović i Nebojša Janković, radnici u firmi Dula Kojića,

6. Dragan Bušić iz Ivanovaca,

7. Milorad Milinković,

8. Gradimir Filipović,

9. Jovan Doganjić,

10. Vladimir Kostadinović,

11. Zdravko Novičić, član OO SRS,

12. Dejan Radovanović,

13. Živomir Maksimović,

14. Dragan Sandić, odbornik na listi Nove Srbije, i

15. Života Ikonić.

Na spisku su u apsolutnoj većini članovi Nove Srbije, potom Srpske radikalne stranke i jedan iz DSS-a, a to je sastav lokalne koalicije. Većina su fiktivni predsednici mesnih zajednica koji nikada nisu ni izabrani, nego su postavljeni od strane opštinske vlasti samo zbog pečata kojim su overavali lažna dokumenta i tako isisavali novac iz opštinskog budžeta. Radi se o veoma dobro organizovanoj kriminalnoj grupi.

Posebno pada u oči činjenica da su okrivljeni izdavali duple račune za istovremeni rad jedne mašine sa istim mašinovođom i istim radnim vremenom, u dve mesne zajednice. Bilo je datuma kada je ista mašina radila u nekoj mesnoj zajednici i u dalekim Sopoćanima, a bilo je dana kada je mašina istovremeno radila u tri mesne zajednice. Nekoliko dana ista mašina je "radila" na čak četiri mesta. Radilo se i na verske praznike: Đurđevdan, Sveti Ilija... Interesantno je da su prema lažnim računima i u manastru Sopoćani radili na verski praznik.

Ukupno je 19 osoba učestvovalo u ovoj pljački kojom je opštinski budžettećen za 7.600.000 dinara. Pri tome se radi o samo jednoj, "sitnijoj" proveri, od strane istražnih organa.

Sa ogorčenjem,

Grupa bivših članova Nove Srbije u Ljigu

(imena poznata redakciji)

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane