Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pelješenje

Pelješenje

Leskovac: Skadar na Bojani u sred Mančestera

 

Ugasiti Gas ili Legas

 

Javna je tajna da je Gradska autobuska stanica u Leskovcu "leglo kriminala", ali se sve i dalje odvija kao da je "normalno stanje"

 

Danilo Kocić

 

U Leskovcu, centru siromašnog juga Srbije, nekadašnjem "srpskom Mančesteru", svakoga dana 600 lica hita da dobije "topli obrok" u narodnoj kuhinji, jer im je to jedini način da prežive. Istovremeno, u nekim kolektivima, čiji je osnivač lokalna samouprava, dešavaju se krađe neslućenih razmera!

O tome se u "gradu siromaha", u kome je za poslednjih desetak godina bez posla ostalo 20.000 radnika, govori bez zazora i straha, kao da je to sasvim normalna pojava.

Tipičan primer korumpirane sredine je Gradska autobuska stanica kojom gazduju - dve firme. U jednoj, tzv. Legasu, na platnom spisku je samo direktor, pravnik Saša Mladenović, dok je u drugom kolektivu - Gradskoj autobuskoj stanici Gas - zaposleno više direktora i drugih službenika, odnosno 74 radnika, i svi su, bez izuzetka, došli do radnog mesta po partijskoj liniji.

U Leskovcu je najpre osnovano preduzeće Legas koje je sada formalni vlasnik imovine, a Gas postoji nešto duže od godinu i po dana i upravlja peronima, ali ne može ni njih ni drugu imovinu da uknjiži na svoje ime!

I Legas i Gas osnovala je lokalna samouprava. Za gradnju "supermoderne stanice" - koja je to samo po imenu - polovinu sredstva pre desetak godina obezbedila je Međunarodna organizacija UNDP, a ostatak je po pola trebalo da plate lokalna samouprava i Republika.

Za gradnju stanice je, posredstvom tzv. Fonda za razvoj leskovačke opštine, formirano i posebno preduzeće, Legas, koje je zaduženo da bude "formalni nosilac celog projekta", koji je trebalo da se realizuje u tri faze. Za prvu je UNDP obezbedio 25 miliona, a tzv. drugu fazu finansirala je lokalna samouprava sa oko 65 miliona dinara. Treća faza, kojom je predviđena gradnja još jedne stanične zgrade, ali i velikog broja lokala, ni do danas nije završena.

Tokom gradnje autobuske stanice novac je trošen nemilice, vođeni su i vode se sudski sporovi. Nekoliko Leskovčana, koji su uložili sredstva u buduće lokale, zbog nepoštovanja ugovora je sudskim putem tražilo i dobilo povraćaj novca. Vlasti Leskovca, osnivači i Gasa i Legasa, septembra 2009. donose odluku o gašenju Legasa i istovremeno imovinu te firme prenosi na Gas. Ali, naizgled jednostavna odluka o "prenosu vlasti i imovine" sa jednog na drugo preduzeće, ne može u potpunosti da se realizuje, jer je bilo dosta nerešenih imovinsko pravnih sporova, a i sud je u više navrata presuđivao tako da se kao jedini vlasnik imovine pojavljivao Legas, a ne preduzeće Gas.

Bilo kako bilo, svi koji imaju uticaj na rad lokalnog parlamenta jasni su u zaključku da lopovluk, javašluk i bahato ponašanje sa perona i unutar upravne zgrade autobuske stanice u Leskovcu mora da nestane.

Gradska autobuska stanica počela je da se gradi 2005. godine i tada je procenjena na oko 94 miliona dinara, ali je prema jednoj od računica vrednost izvedenih radova 130 miliona dinara i trebalo je da budu okončani za 155 dana, ali se to nije desilo ni šest godina posle postavljanja "kamena temeljca".

Nedavno je Gradska skupština Leskovca zaključila da Uprava policije i javni pravobranilac detaljno preispitaju poslovanje u Javnom preduzeću Gas. Teške optužbe upućene su na adresu Ivana Milovca, kome je decembra prošle godine istekao mandat vršioca dužnosti, ali i dalje sedi u direktorskoj fotelji.

Iza lepih fasada autobuske stanice Gas, ranije Legasa, kriju se mnoge ružne priče, pišu se anonimne prijave, prozivaju odgovorni. Sve je nekako u znaku "velikog preokreta", a proleće je odavno stiglo i u Leskovac, grad sa "južne pruge", koji poslednjih decenija ispisuje nevesele stranice svoje novije istorije.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane