Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Austrija: Promašen glavni cilj posete turskog predsednika Gula

Austrija: Promašen glavni cilj posete turskog predsednika Gula

 

U Evropu samo Evropljani

 

Austrijski zvaničnici su turskom predsedniku stavili do znanja da Turska mora da poštuje ljudska prava svojih građana, a zauzvrat može da se nada samo privilegovanom partnerstvu, ali ne i punom članstvu u EU

 

Živko Begović (Beč)

 

Poseta predsednika Turske Abdulaha Gula Austriji, prva na tom nivou u poslednjih 13 godina, imala je za glavnu temu pristupanje Turske Evropskoj uniji, o čemu je razgovarao sa svojim domaćinima - najvišim državnim rukovodiocima, predsednikom Hajncom Fišerom, predsednikom Vlade Vernerom Fajmanom i potpredsednikom Vlade i ministrom za inostrane poslove Austrije Mihaelom Špindelegerom. Pre ove posete on je izjavljivao da treba Evropi, a specijalno Austriji, Nemačkoj i Francuskoj bolje da se objasni kako pristupanje Turske nije nikakvo opterećenje za EU, nego jedna šansa za sve.

Austrijski predstavnici su svom gostu, međutim, stavili do znanja da je Austrija za jedno privilegovano partnerstvo Turske sa EU, te da su po ovom pitanju mogući razgovori sa Unijom.                               

Prilikom razgovora između Gula i predsednika austrijske vlade, kao i ministra spoljnih poslova, otvoreno je rečeno da Turska treba da poštuje osnovna ljudska prava, slobodu mišljenja i slobodu štampe, a što se tiče ulaska Turske u EU, o tome će odlučiti građani Austrije na referendumu, kada to bude potrebno.

Na ova upozorenja Gul nije ništa odgovorio, nego je istakao da Evropska unija ima veću potrebu za Turskom, nego Turska za Evropskom unijom.

Prema pisanju ovdašnjih i drugih medija samo u aprilu ove godine uhapšeno je u Turskoj preko 800 onih koji se bore za ljudska prava Kurda, čija je organizacija Fejkom u Austriji protestovala povodom posete Gula.

Krajem jeseni prošle godine, turski ambasador u Austriji Ecvet Tezcan je u jednom veoma provokativnom nastupu na austrijskoj televiziji, povodom stranaca, izazvao veliko nezadovoljstvo građana Austrije. Na ovu njegovu izjavu odmah su reagovali Vener Fajman i Mihailo Špindeleger, zahtevajući od Turske da ga opozovu, ali turski zvaničnici su izjavili da je to privatno mišljenje ambasadora.

Predsednici opozicije u Austriji, Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe i Saveza za budućnost Austrije Jozef Buher, radi istupa ambasadora Tezcana odbili su da prisustvuju državnom banketu povodom posete Gula, dok su iz Saveza za budućnost čak poručili da je ambasador Turske nepoželjan u Austriji.

Gospođa Monika Milvert, savezni poslanik Austrije, član Slobodarske partije, izjavila je za Noje fraje cajtung da je malo ko očekivao da će predstavnici Vlade Austrije bilo šta i u čemu se suprotstaviti u razgovorima sa turskim predsednikom, ističući da ima primera da neki roditelji turskih učenika neće da razgovaraju sa nastavnicima njihove dece, ako su one žene, da sprečavaju da njihove kći odlaze na skijanje itd. Ona je pored toga zamerila Vladi Austrije da turskom predsedniku nisu ništa rekli po pitanju ubistava hrišćana u Turskoj, rušenju crkava i progonu hrišćana.

Predsednik turske Gul je posetio u Beču jedno udruženje koje okuplja oko 700 turskih studentkinja, Vonder, koje je osnovano 2000. godine, a koje je protivnik zabrane nošenja marama na glavi za studentkinje u Turskoj. Od ovog udruženja u Beču inače se distancirala i Islamska zajednica Austrije, s obzirom da su podeljena mišljenja po ovom pitanju. I pored zabrane nošenja marama njih nose supruge Gula i predsednika njegove vlade Rečepa Tajipa Erdogana i prilikom poseta inostranstvu.

Predsednik Turske je razgovarao sa svojim domaćinima i o integraciji oko 200.000 turskih migranata u Austriji i njihovom školovanju. On je izrazio nezadovoljstvo što turski jezik, pored ostalih 13 stranih jezika, nije priznat u austrijskim školama kao strani jezik koji bi se polagao na maturi, nego samo kao maternji jezik dopunske nastave.

Geografski gledano, Turska je samo tri odsto svoje teritorije u Evropi, a 97 odsto u Aziji, pa su mnogi građani mišljenja da ona  nije evropska zemlja, pa bi njenim ulaskom u EU to postala Evroazijska unija.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane