Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zrenjanin

Zrenjanin

Pregaoci demokratije: usred krize, sami sebi dodeljuju funkcionerski dodatak

 

Teror nad gradskom kasom

 

Nastupajući (neminovni) izbori za vladajuću kliku u Zrenjaninu, predvođenu Demokratskom strankom, po svemu sudeći predstavljaju pitanje života i smrti. Patološka žudnja za opstankom u ničim izazvanim foteljama nauštrb bednog životarenja sugrađana, pojačana je poslednjim (pažljivo naručenim) istraživanjima javnog mnjenja, po kojima se do juče neprikosnoveni DS nalazi tek na trećem mestu (ne)popularnosti, iza SNS-a i LSV-a

 

Piše: Zoltan Horvat

 

Na šest meseci pre izbora većina građana Zrenjanina kaže da se nazovidemokratska vlast mora kazniti zbog nesposobnosti i povratka svih poluga nakaradne vlasti iz devedesetih. Afirmacija korupcije, kriminala i kriminalaca pretvorila je danas DS Zrenjanina u banatsku baru sa previše krokodila, gde su bivši socijalisti i julovci uspešno izvršili zadatak iznutra: po svaku cenu rasturiti stranku i vratiti se na staro džabelebarenje.

Šaka ljudi predvođena ostarelim političkim idolima, šefom DS-a Predragom Grgićem i gradonačelnikom dr Miletom Mihajlovim, "opterećena" vlasništvom nad gradom i sugrađanima sprovodi intenzivne predizborne "taktičko-tehničke" pripreme.

Kao u nekadašnjim gulag logorima, u Zrenjaninu se grozničavo prebrojavaju sigurni glasači i razmišlja o teledirigovanim grupnim odlascima na izbore.

U gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama (izuzev firmi pod njihovim patronatom gde neprivilegovani članovi stranke za deset časova svakodnevnog klasičnog robijanja na poslu dobijaju minimalac), ima sve više sigurnih glasača na jaslama gradske kase.

Sistematizacija radnih mesta postala je najobičnija zajebancija pošto, počev od gradonačelnika, većina lokalnih funkcionera uzme za ruke novopridošlog birokratu, odvede ga u prostorije DS-a da ga učlane, pa ga postave u kancelariju sa desetak radnih stolova (u neke se zbog prebukiranosti mora ulaziti kroz prozor).

Prema sistematizaciji koja se po potrebi lokalnih drmatora menja svakih trideset dana, u predškolskoj ustanovi trenutno je 321 zaposlen, gotovo kao u gradskoj upravi. Prebrojavanje sigurnih glasača počinje od vaspitača, jer ih ima ukupno 171.

Da ih "ohrabre" za susret sa glasačkom kutijom uz obavezujuće zaokruživanje DS-a, čelnici grada su im prvo ukinuli plaćanje regresiranog boravka njihove dece u vrtićima. Diskriminacija zaposlenih i selektivnost pri odabiru očigledno uspeva, jer preostali zaposleni - ćute.

Narodno pozorište "Toša Jovanović" u poslednjih mesec dana "bogatije" je za petoro ljudi. Ni glumaca, ni umetnika, ni para iz gradske kase za pozorišnu umetnost, ali sada već 80 zaposlenih, mahom birokrata, garantuje većinu glasova u kutijama.

U javnim preduzećima kolegijumi su pretvoreni u ratne predizborne štabove u kojima poverenici direktora podnose izveštaje ko se sve po kancelarijama obavezao na vernost stranci i slugeranjstvo. Vanrednim putnim troškovima, slobodnim danima, bonovima za benzin i ostalim mamcima-varalicama, izlazi se u susret neodlučnima, ali već fiksiranim sigurnim glasačima.

Najpažljiviji u prebrojavanju sebe samih - sigurnih glasača, jesu aktuelne gazde Zrenjanina. Gospodin Mihajlov se svakog meseca lati svog pera i parafira mnogo toga, pa i rešenja o zakonom dozvoljenom mesečnom povećanju plata zaposlenih za izuzetan angažman i ostvarene rezultate.

Stvar nije čudna jer na spisku za izuzetan angažman ima, istina retko da ređe ne može, i pomoćnih radnika, konobarica i administrativaca koji za deset godina rada dobiju po jedno povećanje plate od 10 procenata.

Ali, kad pomoćnici gradonačelnika i preostali visoki lokalni funkcioneri iz meseca u mesec dobijaju ovakav funkcionerski dodatak na platu od stotinak hiljada, to znači da privilegovani godišnje umesto 12 ugrade još dve povelike plate. Jedan od pomoćnika gradonačelnika je tim povodom ponosno izjavio da je u potpunosti zaslužio povećanje jer on, po sopstvenom priznanju, počev od 7 sati ujutru, neumorno i puno radi!

Zrenjaninske vrle funkcionere nije sramota da podižu brdo deviznih dnevnica za desetočlane delegacije po sajmovima Evrope, dignu oni na blagajni i putne troškove za dolazak na posao službenim automobilom iz sela iako žive u gradu, a nije ih sramota ni da angažuju zaposlene na izgradnji svojih privatnih kuća tokom radnog vremena.

 Kao siguran glasač označen je i jedan od pomoćnika gradonačelnika, član DS-a, kojem je pre izvesnog vremena rečeno da se bez preke potrebe ne pojavljuje na poslu. Čovek nije lenj, dođe po platu i preostalo, popije kafu i kiselu vodu (ostalo zabranjeno).

I ode, kao siguran glasač sa 100.000 dinara mesečnih prinadležnosti! Gradonačelnik naravno nije lenj da potpiše stranačkom sabratu i ovakvo rešenje o pražnjenju gradske kase.

Prezauzeti gospodin Mihajlov ima uvida i u raspodelu ovakvih dodataka u zrenjaninskoj bolnici funkcionerima stranke u žutim mantilima.

Zbog izuzetnog, nesebičnog i kontinuiranog zalaganja na poslu, lepim novčanim bonusima se nagrađuju jedni te isti sigurni i odavno situirani glasači. Za armiju od preko hiljadu zaposlenih, operacija uterivanja sigurnih glasova vrši se na drugačiji način: ili ćeš da radiš ili ćutiš za minimalac i glasaš za nas, ili knjižicu u ruke, pa na biro!

Da nije mobing, bilo bi šikaniranje, o čemu bi posvedočili i neki zaposleni u gradskoj upravi, kojima zbog nepodobnosti na rešenju o jednodnevnom odsustvu zbog smrti roditelja doslovce piše: odsustvuje zbog smrti sugrađanina!

Čak je i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, morao u više navrata da opomene lokalnu vlast povodom učestalog odbijanja nadležnih službi u Zrenjaninu da sugrađanima dostave tražene informacije. Na neke, prema oceni lokalnih drmatora, manje važne, građani čekaju tri do pet meseci, a one koje ih direktno kompromituju, nije moguće dobiti zvanično. Nego proverenom tehnologijom: "u poverenju".

 

 

 

Često sitno, pa na kraju krupno

 

Samozvani lideri "evropskog Zrenjanina" obožavaju tendere i slične zakonom dozvoljene radnje. Idealan način da se namaknu dobre pare počinje imenovanjem menadžera projekta, po ugledu na legendarnog Šojića. Taj i takav, bogomdan, sa najmanje 60.000 dinara garantovanom sumom je iz redova privilegovanih u gradskoj upravi. On mora imati zamenika kojem sleduje 40.000 dinara.

I zamenik sarađuje sa svojim pomoćnicima koji otkinu po 20.000 dinara, a nađe se i neki retki izvođač, njemu mizernih 8.000 dinara. Da ne bude zabune: radi se o mesečnim iznosima koje tokom radnog vremena dopunski zarađuju ljubitelji privilegija i članstva u partiji. Čudo jedno kako evropski finansijeri onda tolerišu bezobrazno probijanje svih rokova. Da je samo jedan tender u pitanju, ni po brige. Na desetine ih je bilo u protekle četiri godine...

 

 

Prvi otpozadi

 

Prava uzbuna nastala je u lokalnom DS-u kada je nedavno i treće po redu ispitivanje javnog mnjenja, zarad probnih predizbornih balona na pokrajinskom nivou, pokazalo kako se kotira do juče neprikosnoveni gospodar Zrenjanina. Zadatak da prekontrolišu glas naroda dobili su i svi koalicioni partneri, a identični rezultati su bili takvi da se jednostavno nisu smeli objaviti. Bilans (ne)rada i učinka lokalne vlasti doveo je do pada DS na treće mesto popularnosti. Ubedljivo prvi je SNS, a prvi put je LSV pretekao svog starijeg koalicionog brata.

Po ovdašnju vlast su još porazniji rezultati popularnosti političara. Rezultati popularnosti Grgića, Kaurića i preostalih demokratskih lokalnih otaca su na nivou statističke greške.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane