Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zatvori

Zatvori

 

Sa one strane slobode: prebijanje, divljaèki tretman osuðenika, korupcija...

 

Izveštaj sa onog sveta

 

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici udružili su se neki zaposleni i osuðenici i od ovog zavoda napravili privatno preduzeæe u kome nepošteni lepo zaraðuju, dok pošteni radnici, koji èine ogromnu veæinu, bivaju kažnjeni ako èasnim vršenjem dužnosti ugroze rad ove organizovane, kriminalne grupe

 

Igor Milanoviæ

 

Kazneno popravni zavod u Sremskoj Mitrovici nedavno je dobio novog upravnika, Marka Sekuliæa. Za njegovog zamenika je postavljen Nenad Draževiæ, veèiti nomad, koji je prvo od Željka Gradiške, upravnika KPZ Zabela, pobegao u Novi Pazar, pa kako tamo nije mogao da izdrži na kratko se ponovo vratio u Zabelu odakle je prebaèen u Sremsku Mitrovicu.

 I pored ovih promena, nema nikakvog poboljšanja u radu ovog zatvora, kako pokazuje apel stražara dostavljen redakciji Tabloida, iz koga prenosimo najinteresantnije delove...

 

Ko brine o narko-bosu?

 

   Odmah na poèetku svog dopisa stražari se pitaju ko rukovodi službom obezbeðenja u ovom zatvoru, buduæi da u poslednje vreme nareðenja primaju od jednog od osuðenika iz tog zatvora - Nenada Opaèiæa. Povod za ovo pismo i žalbu zaposlenih bila je tuèa dve grupe osuðenih lica koja se odigrala 5. juna 2012. godine ispred I paviljona u trenutku kada su osuðenici kretali prema sportskom centru.

   Grupa osuðenika, naime, više nije mogla da trpi reketiranje i maltretiranje pa se sukobila sa svojim muèiteljima, koji pripadaju grupi oko Nenada Opaèiæa, bivešg narko-dilera, inaèe kuma Nenada Èanka, osuðenog na višegodišnju robiju zbog trgovine drogom.

   Straža je reagovala i svih osam osuðenika koji su uèestvovali u tuèi bilo je odmah zatvoreno u posebno odeljenje, nazvano "izdvajanje". Sledeæeg dana, meðutim, èetvorica "obiènih" osuðenika iz ove grupe bivaju prebaèena u Novu Skelu, zatvor najvišeg stepena bezbednosti, dok se ostala èetvorica, oni koji pripadaju Opaèiæevoj grupi, posle tri dana vraæaju u I paviljon KPZ Sremska Mitrovica.

   Po službenoj zabelešci sastavljenoj neposredno posle pomenutog incidenta jasno je da je u tuèi uèestvovalo osam osuðenika, ali se njihov broj naknadno smanjio na èetiri, a to su oni prebaèeni u Novu Skelu. Sa kim su se to oni, onda, sukobili, pitaju se stražari u dopisu upuæenom redakciji Tabloida, i ko ih i iz kojih razloga štiti? Stražari, jednostavno, hoæe da znaju zašto uprava zavoda i naèelnik službe obezbeðenja osporavaju ono što je tog dana videla i zabeležila straža!

   Odmah posle ovog incidenta zamenik naèelnika službe obezbeðenja Goran Škarin, koji vrši funkciju naèelnika dok je Slavko Zindoviæ na bolovanju, dolazi na razgovor kod Nenada Opaèiæa raspitujuæi se da li je za njega, Škarina, bezbedno da ulazi u krug.

 

Ko smeta Neši ide u prekomandu

 

   Kako navode stražari u svom dopisu, bivši upravnik KPZ Sremska Mitrovica Milan Pavloviæ (danas upravnik KPZ Nova Skela) još 2011. je Opaèiæu prepustio da vodi poslove ilegalne trgovine, a straži zabranio da to spreèava. "U proteklom periodu je Služba obezbeðenja dobijala informacije o toj grupi", pišu stražari u svom dopisu, "ali nam je brzo zabranjeno da bilo šta ispitujemo ili vršimo pretres."

   Pošteni stražari u KPZ Sremska Mitrovica, koji èine ogromnu veæinu, svoje starešine su obaveštavali o svim saznanjima u vezi pomenute organizovane grupe, ali ništa nije preduzimano. Èak su sa svojih radnih mesta premeštani oni stražari koji su svojim postupcima ometali rad Opaèiæeve grupe.

   U kriminalne radnje su se, na žalost, upleli i neki od zaposlenih u Zavodu koji unose mobilne telefone, drogu i alkohol u krug zatvora i prodaju ih osuðenicima. "Sramota je da je nama èasnim radnicima ove ustanove zabranjeno da radimo svoj posao da bi kriminalci mogli da vladaju zavodom", navode stražari u svom apelu.

   Svi èlanovi Opaèiæeve organizovane grupe, pišu stražari, imaju najviši moguæi tretman koji im zakonom pripada, a koji naèelnica službe tretmana Marija Kuzmanoviæ uskraæuje obiènim osuðenicima. Èak imaju pravo da im u posete dolaze i prijatelji koji su takoðe bili na izdržavanju kazne, a što je ostalima zabranjeno Zakonom o izvršenju kriviènih sankcija (ZIKS).

   Što se tièe pogodnosti koje osuðena lica mogu da steknu shodno ZIKS-u, oèigledno je da se time u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica trguje kao na pijaci. O tome piše i osuðenik M.A. (puno ime i prezime, kao i matièni broj poznati redakciji).

   "Hteo bih da vam ukažem na veliku korupciju i mito koji vladaju u ovom KPZ, a potièu od naèelnika bezbednosti Slavka Zindoviæa i njemu potèinjenih i bliskih saradnika", stoji u pismu pomenutog osuðenika redakciji Tabloida, "Obièaj ove grupe je da od osuðenika uzima veliki novac da im omoguæi bolje uslove i tretman..."

 

Za prodaju telefona treba veza

 

   Prošle, 20011. godine na izdržavanje kazne zatvora u Prvi paviljon KPZ Sremska Mitrovica stigao je osuðenik, koga M.A. zna samo po prezimenu - Mujeviæ. Isti je bio kum Zindoviæa i zajedno su od osuðenika uzeli preko 75.000 evra. "Usluge koje su plaæane sastojale su se od toga da su pojedinci sa V2 (najgori moguæi tretman) odmah prebacivani u poluotvorena i otvorena odeljenja", izveštava M.A. "Tu su dobijali najbolji tretman kao što su odeljenja Zelengora, Salaš i slièno..."

   Pored tih postojali su i oni koji su uprkos plaæanju zbog obesti Zindoviæa prebacivani u najstrože odeljenje, Treæi paviljon, gde ih je straža prebijala i dodatno maltretirala. Posle toga su ti nesreænici prebacivani u druge zatvore sa napomenom u službenom kartonu da su "veoma rizièni"...

   M.A. iznosi i ovaj dogaðaj: "...Lièno sam bio prisutan kada je osuðeniku D.B. (puno ime i prezime poznati redakciji - prim. aut.) iz Beograda Mujoviæ nudio uslugu posredovanja kod naèelnika Zindoviæa koji bi ga za 3.000 evra prebacio u otvoreno odeljenje Zelengora. D.B. je to odbio reèima da kada za vreme izdržanih tri godine nije prebaèen nema potrebe da se to èini za preostalih šest meseci, koliko mu je ostalo do isteka kazne."

   M.A. je isto tako bio prisutan kada je Zindoviæ svom kumu u krug zatvora (zatvoreni, posebno obezbeðeni deo) unosio mobilne telefone za prodaju osuðenicima. Mujoviæ ih je, u zavisnosti od modela, prodavao po ceni izmeðu 15.000 i 40.000 dinara.

Pošto se ovakvim svojim delatnostima zamerio mnogim osuðenicima, a uspeo je i da bude nezgodna konkurencija Opaèiæevoj grupi, Mujoviæ je uz pomoæ kuma Zindoviæa prebaèen na izdržavanje kazne u Crnu Goru.

 

Vrati ga, nismo još završili s njim...

 

Posle toga iste te poslove za Zindoviæa poèinje da obavlja stražar Nenad Španoviæ. On je M.A. ponudio da radi za njega tako što bi pronalazio osuðenike koji bi kupovali mobilne telefone ili bolji tretman. Pošto je pomenuti zatvorenik iz straha odbio ponudu, za njega je nastao pravi pakao.

Posle jednog prebijanja od strane straže puklo mu je slepo crevo, ali je i pored toga ubrzo posle operacije iz zatvorskog stacionara vraæen u svoj matièni paviljon. Kako piše u svom pismu, seæa se da su ga prebijali stražari Spahoviæ i Poliæ, dok imena ostalih ne zna.

Iako po ZIKS-u posle svake upotrebe sile osuðeno lice mora odmah da bude odvedeno lekaru da konstatuje eventualne povrede, za M.A. ovo pravilo nije važilo.

Tako je, na primer, nadzornik Treæeg paviljona, Stankoviæ, èak urgirao kod lekara da M.A. posle operacije bude iz stacionara vraæen u paviljon, pri èemu je iz osuðenikovog kartona uklonjeno i mišljenje lekara specijaliste o neophodnosti daljeg stacionarnog leèenja. U KPZ Sremska Mitrovica, oèigledno, sve je moguæe ako to odgovara razularenoj straži.

U meðuvremenu je Zindoviæ svoje reketiranje nezaštiæenih osuðenika dodatno usavršio. Kako ne bi bilo nezgodnih svedoka razgovora osuðenici se pod izgovorom sprovoðenja istrage privode inspektorima Rakiæu i Kosanoviæu, detaširanim u zatvor. Tu se obavlja razgovor u èetiri oka tokom koga se zatvorenicima nude razne pogodnosti u zamenu za dobro plaæanje.

Tako M.A. ukazuje na jednog zatvorenika (ime i prezime poznati redakciji) koji je inspektorima i naèelniku Zindoviæu ukupno platio 15.000 evra da bi dobio bolji tretman, a umesto toga je bio prebacivan iz jednog u drugi zatvor i na kraju vraæen u zatvoreni deo KPZ Sremske Mitrovice na dalju "doradu", odnosno iznudu još novca!

Sva saznanja koja je redakcija Tabloida dobila o marifetlucima pojedinih zaposlenih u KPZ Sremska Mitrovica, zajedno sa prateæom dokumentacijom, prosleðena su nadležnim organima na dalje postupanje.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane