Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Beli kriminal

 

Džabe, za milion evra: kako firma Seneco preko ETF-a prazni državnu kasu

 

Besplatno je najskuplje

 

Samo je u Srbiji moguæe da se za nešto oznaèeno kao besplatno godišnje plaæa milion evra, jer i od "besplatnog", proždrljivi vlastohlepci i njima bliski, žele da zarade. Zbog toga svi domovi zdravlja u Srbiji koriste "besplatan" Heliant health softver za koji se iz budžeta godišnje plaæa kako bi novac išao u privatne džepove

 

M. G.

 

U vreme dok je ministar još bio Tomica Milosavljeviæ, Ministarstvo zdravlja je sa beogradskim Elektrotehnièkim fakultetom (ETF) potpisalo ugovor, po kome æe svi domovi zdravlja u Srbiji dobiti besplatni softver za voðenje kartona pacijenata i druge usluge koje se pružaju. Koliko može da se sazna glavna karika izmeðu Ministarstva i fakulteta bio je profesor Zoran Jovanoviæ, eminentni struènjak sa ETF.

Nabavka softvera je usledila bez tendera, jer je po sporazumu on deljen besplatno, a besplatnije od besplatnog ne postoji. Onda se pokazalo kako je "besplatno" u Srbiji skupo, jer i od toga neko mora da zaradi.

Preuzimajuæi softver domovi zdravlja su se obavezali da koriste tehnièku podršku koju pruža vlasnik programa, a koja meseèno košta 500 evra po domu zdravlja. U Srbiji ima 159 domova zdravlja, tako da se samo za usluge pružanja tehnièke podrške iz republièkog budžeta godišnje izdvoji nešto manje od milion evra. Ovome treba dodati i druge medicinske ustanove, koje takoðe preuzimaju pomenuti zdravstveni informacioni sistem nazvan Heliant health, tako da je godišnja svota izdvojena za tehnièku podršku daleko viša od milion evra. Da li bi bilo jeftinije da je odmah kupljen neki program uz koji tehnièka podrška ide besplatno? Moguæe, ali bi onda morao da se proðe tender.

Heliant health program može da se naðe na internetu. Zanimljivo je da na njegovoj zvaniènoj prezentaciji nema nikakve informacije koja bi ukazivala na to ko je proizvoðaè i promoter tog softvera. Kao vlasnik domena upisan je Elektrotehnièki fakultet iz Beograda, a kao kontakt osoba naveden je profesor Zoran Jovanoviæ. Još jedna neobiènost je da se nigde na pomenutom domenu ne nalazi informacija da je jedna tako eminentna institucija kao što je ETF izradila softver koji se nudi. Nema ni uslova poslovanja, ni skoro obligatorne rubrike "o nama". Jednostavno, nema ni jednog podatka koji bi upuæivao na to ko raspolaže programom za èije korišæenje se samo iz budžeta Ministarstva zdravlja godišnje izdvaja više od milion evra.

Ova tajnovitost postaje jasna kada se zna da ETF ne raspolaže ljudskim resursima kako bi mogao da 24 sata dnevno sedam dana u nedelji pruža tehnièku podršku za 159 domova zdravlja širom Srbije, plus za ostale medicinske ustanove. ETF, u stvari, služi samo da bi njegov dekan Miodrag Popoviæ potpisivao ugovore sa korisnicima i fakture po kojima ovi plaæaju tehnièku podršku. Sve ostalo je prepušteno podizvoðaèu radova, kome ide i deo para uzetih za "besplatni" informacioni sistem.

Podizvoðaè je, prema informacijama dobijenim od upuæenih, privatno preduzeæe Soneco d.o.o., koje ima osam vlasnika i oko pedesetak zaposlenih smeštenih na adresi Alekse Nenadoviæa 19/4 u Beogradu. To su, otprilike, sve informacije koje su dostupne javnosti.

Iako je ovo preduzeæe registrovano za "projektovanje i izradu informacionih sistema i raèunarskih mreža" ono nema zvaniènu internet-prezentaciju, a u telefonskom imeniku ne može da se naðe ni broj telefona registrovan na ime ovog preduzeæa.

Dana 2. marta 2012. osvanuo je oglas ovog preduzeæa da se traže dva izvršioca za posao "implementator Zdravstvenog informacionog sistema" u Užicu. Zainteresovani su sa buduæim poslodavcem, odnosno predstavnicima Sonecoa mogli da obave razgovor 9. marta u prostorijama - Opšte bolnice u Užicu. Na zvaniènoj prezentaciji Heliant health programa, meðu ustanovama koje su veæ prihvatile ovaj softver nalazi se i Dom zdravlja u Užicu, tako da je Opšta bolnica sledeæa žrtva. Bivši zaposleni Sonecoa verodostojno tvrde kako ovo preduzeæe najtešnje saraðuje sa Elektrotehnièkim fakultetom u Beogradu, tako da  je jasno da upravo Soneco upravlja Heliantom i preko ETF-a uzima pare iz državnog budžeta

Oèigledno je da je celokupni cirkus oko dodele "besplatnog" softvera napravljen samo da bi se izbegle zakonske obaveze tenderske nabavke, a onda je u tišini i daleko od oèiju javnosti posao "tehnièke podrške" vrednosti od preko milion evra godišnje, opet bez tendera poveren privatnom preduzeæu koje je, najverovatnije, od samog poèetka bilo u igri. Tako, umesto da novac ide na zdravstvenu negu pacijenata ili bar na podršku nadarenim studentima Elektrotehnièkog fakulteta, on se iz republièkog budžeta odliva u privatne džepove.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane