Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vrbas

Vrbas

Sivi grad na dnu Crnog mora, ili, šta se prièa u udbaškoj birtiji "Jadran"

Svinjoglavi u Drami, penzioneri u Kairu

Vrbas nije Beograd. On je sivi grad. A od sivog grada do sivog doma samo je jedan korak... Ovim reèima Tabloidov izvor iz ove prilièno zaboravljene kolonistièke èaršije, opisuje svoje impresije, zalazeæi u meðuvremenu u suštinu jednog provincijskog duha koji veæ dugo potkopava svaku nadu u napredak

......

Pisali ste da je Vrbas od nekad perspektivnog industrijskog grada pretvoren lažima, lopovlukom i enciklopedijskim neznanjem vlasti, uz biblijsko poltronstvo graðana-seljaka, u najobièniju palanku, provinciju, èaršiju i beznadnu varošicu. U pravu ste. Tako završavaju sva mjesta u kojima su oni gore na rubu pameti, a oni dolje na rubu propasti.

Vrbas nije samo na dnu Panonskog mora. Taènije je reæi da je na dnu Crnog mora. Njim decenijama vlada pohlepna neznalaèka koalicija politikanata-trgovaca, koju podržava interesna koalicija æutologa u opštinskim klupama. Narod što im ljubi skute od straha za debelo crijevo je preplašen. Mozak mu je u gipsu. Obezlièeni i nepostojeæi ljudi tumaraju trotoarima i životima. Bivši ljudi. Samo vam na æošku još prosjaci mogu pružiti ruku.

Sjednice Skupštine opštine su grobljanski tihe i diletantske. Radikali ponešto jedini zbore, ali se ne pamti da su kritièki turili u usta aktuelnog predsednika Opštine i DS. Prièa se da su sreæno udomljeni. I drugo što se èuje, a nije još demantovano, sluèajno možete saznati po kafanama gde se æuæori u pola glasa. Recimo u Pikovoj dami ili kod Sokanoviæa, gdje se inaèe okupljaju vlast i lažna opozicija, ko što je i ranije èinjeno noæu na salašu ekskradonaèelnika Rusovskog, ili Mušikiæa. Valjda su i ovi zajedno jaèi u nekoj od 25 banaka.

Elem, tako u doušnièko-policijskom bifeu „Jadran" šapæu da je predsjednik Vidoviæ, miroðija za sve zapržene èorbe, veæ na poèetku mandata nazidao sprat na oèevoj kuæi. Tvrde da su mu nekretnine, i ne samo one, opsesija, te da je odluèujuæe uticao ko æe i gdje da izgradi privatnu zgradu sa velikim poslovnim prostorom u centru grada.

U kafiæu „Drama" spominju v.d. direktora Opšte bolnice Pera Gregorinskog, kako je ovijeh godina sjajno i brzometno stao na stabilne materijalne noge, baš kao i njegov zamjenik Predrag Radoviæ, u generaciji omiljen pod nadimkom Svinjoglavi.

Penzioneri bojažljivo šapæu da se èak i socijalna pomoæ, umjesto ljutoj sirotinji, dijeli situiranim èlanovima „žutog kartela" pod naredbom glavešina iz lokalnog DS. Njegova filijala SPS stavila je katanac na usta. Moraju, jer njihov znameniti kadar vodi Vrbas-gas.

U restoranu Kairo, penzionisani žandari tvrde da je taj èovjek preprodavao opštinske placeve i noæu otvarao tendere za javne nabavke da bi isforsirao fiktivne poslove svojim kompanjonima uz dobru proviziju. Zaštita njemu i lažnom diplomcu Miljaniæu iz SPS su doživotni kandidat za ljekara - predsjednici SO Vrbas Maraš Marijana, gas iz pasulja i bankar kupovine glasova i poslanika Bajatoviæ, te brzometni diplomac Beèiæ, obojica poslanici republièke skupštine.

Glavom tvrde u bifeu Sindikat da su sve troje bliski roðaci, a Beèiæ i Miljaniæ su još i vjenèani kumovi. Bahati su i samovoljni. Bez njih se ne može dobiti ni sezonski posao u polju. A trajna zaposlenja moguæa su ako imaš evre da to platiš, ko da je u pitanju invalidska penzija. Slièno se ponašaju i u drugim feudalnim partijama vladajuæe koalicije, ali i glumljene opozicije.

U opštinskoj kancelariji kod Deliæa, komentarišu graðani-stranke, okuplja se skorojeviæki kadar iz Baèkog Dobrog Polja, iz milošte zvan „najezda skakavaca" na opštinsku kasu i lokalne nagrade. Povezani su ko ranije Peæanci, ili Bjelopoljci. Cilj je da ih je što više u vlasti ko nekad u „Vitalu".

 Možda je zato i ova fabrika završila tamo gdje jeste. Oni su kulturnog radnika izlobirali da predsjedava Ekonomskim savetom opštine, iako se u ekonomiju struèno razumije ko Mara u krivi crveni Ban. Potvrðuju u bifeu „Memento" da to koordinira doživotni odbornik i koordinator za kulturu. O kulturi nikada niko ozbiljno nije raspravljao iako je kultura dno dna društvenih delatnosti po svom statusu još od 1988. godine.

Isti8 su i odbornici SNS. Ne ulaze u zapisnik sjednica SO Vrbas, baš kao ni odbornici privatne Krkobabiæeve ili Daèiæeve stranke. Društvu mutavaca-glodara prikljuèuju, u bifeu „Mozaik", odbornike-funkcionere Cicmila (LDP) i Mažara (LSV).

Skitaju o tršku budžeta po svijetu i mlate praznu slamu. A Savjetnik predsjednika Koprivica, s nadimkom Æumurdžija jer prodava uz funkciju penzionerima ogrjev, angažuje izbjeglice za privatan posao i laže ih da æe im zauzvrat isposlovati neku korist od opštine. Kako, kad je u njoj broj zaposlenih porastao sa 76 na oko 200, pa se i broj konobara i kuvara morao poveæati. Kuvari i konobari su krivi za to i prvi æe letjeti sa posla kad se uvede u red u kuæi, jer samo oni znaju koliki su troškovi reprezentacije u opštinskim službama na raèun graðana, što je ravno državnoj tajni.

Eto razloga da se republièka budžetska inspekcija zaputi u Vrbas i sve prihode i troškove preispita od 2.000 godine do danas. To se ne može saznati u lokalnim medijima, jer svaki funkcioner u njima ima svog omiljenog novinara-pudlicu.

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane