Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Feljton

 

Nepoznata istorija okupirane Srbije- Nezavisna država Hrvatska u Beogradu (5)

 

Neprovereni glasovi beogradske èaršije

 

Zagrebaèki novinar i publicista Aleksandar Vojinoviæ, istražujuæi fašistièki i marionetsku Nezavisnu državu Hrvatsku, napisao je izmeðu ostalog i knjigu pod naslovom "NDH u Beogradu", koja do današnjeg dana nije ni stigla do èitalaca u Srbiji (mada je štampana još 1995. godine), i u kojoj autor detaljno opisuje kako je "endehazija" imala svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, i da je vodila mnogo drugih, diplomatskih i nediplomatskih poslova u Srbiji tokom kratkotrajne vladavine Milana Nediæa i u vreme okupacije nacistièke Nemaèke. Tabloid u nekoliko nastavaka objavljuje najvažnije delove iz ovog istraživanja

   

Aleksandar Vojinoviæ

 

 

 

Budimpeštanski dopisnik pod naslovom 'Novi experiment u Hrvatskoj' i podnaslovom 'Izkljuèenje (Ausschaltung) maršala Kvaternika'.

U švicarskom novinstvu i u dobro obevještenim njemaèkim krugovima se priznaje Nediæeva ostavka. Nediæ je po istim informacijama prosvjedovao protiv odvoženja žita iz Srbije i protiv postupka prema Srbima u Hrvatskoj. Tražio je odstup Eugena Kvaternika osobito zbog dogadjaja u Sriemu. Westdeutscher Beobachter, novine, koje privremeno vodi poznati Srbofil Petvajdiæ, inaèe ravnatelj Transcontinent- presse'-a objavile su viest o promjeni na mjestu hrvatskog ravnateljstva za javni red i sigurnost jedan dan prije, nego što je to bilo službeno objavljeno u Hrvatskoj.

 Neki privatni, ali sa ovdašnjim hrvatskim politièkim krugovima uzko povezani krugovi šire glasove, da bi Eugen Kvaternik trebao doæi u nekom svojstvu u Njemaèku. Inaèe se u inozemnim novinskim krugovima Berlina govori, da je Berlin tražio od Poglavnika svrgnuæe Kvaternika, da bi zadovoljio Nediæa.

 U novinskim krugovima Berlina se govori, da je poslije razrješenja dužnosti mladoga Kvatemika u Novoj Gradiški pronaðeno nekoliko stotina strojnica i nekoliko hiljada pušaka u velikim skladištima, koja ne pripadaju oružanoj sili nego U. N. S. (isti arhivski izvor kao prethodno, op.). Prije nego što æe dužnost generalnog konzula NDH u Beogradu preuzeti novoimenovani diplomatski predstavnik, nepotpisani pouzdanik dr. Nikšiæa - dr. Nikšiæ je sada ministar unutarnjih poslova NDH - šalje potanko razraðeni pregled dogaðaja i prilika u Srbiji, naroèito naglašavajuæi pri tome okolnosti koje je dotadašnji generalni konzul dr. Ante Nikšiæ smatrao od posebnog znaèenja (preporuka dr. Nikšiæa ministru vanjskih poslova na kraju ovoga "Izvješæa iz Srbije": "Dostavlja se  naslovu izvještaj osobe koja je dosada samnom suraðivala na teritoriju Srbije" - HDA, MVP NDH).

 

 

Izvješæe iz Srbije, Beograd, dne 7. studenog 1942.

 

Svi napori nekih èlanova srbske vlade da bar naoko prikriju ozbiljnost položaja, koji se svakog dana pogoršava, ostaju bezuspješni. Englezka promièba obilno izkorišæuje sadanje stanje na ratištu, pa je nastalo pravo vrenje groznièavog došaptavanja kako meðu graðanstvom tako i meðu seljaètvom, koje luðaèki vjeruje u skoru propast saveznika, pa se zadnjih dana skoro o nièem drugom i ne govori do o odmazdi nad okupatorima i Hrvatima.

Brojna ubojstva izvršena nad pripadnicima srbske državne straže za posljednja dva tjedna dokazuju, da srbski narod niti sada kad je na rubu ne samo državne nego i narodne propasti, nema osjeæaja sviesti jednog naroda prema sebi, a kamo prema Ijudskoj zajednici o kojoj je toliko govora u srbskom novinstvu.

Zasjedanja u predsjedniètvu vlade u Beogradu, okupljanje naroda na zborovima, je i ostaje puka obmana okupatora, koji, po mišljenju krugova bliskih vladi, nije htio dozvoliti da vidi i sada nakon vojnièke propasti Srbiju organiziranu i jaku, nego je pokušavao hotimièno nedovoljnim sredstvima održati mir i izkoristiti haos u narodu, 'drago se milim vraæa'! kažu oni.

 Dragi Jovanoviæ, predsjednik srbske državne straže nastavlja organizaciju državne straže. Svakim danom prima se veliki broj prièuvnih èastnika iz posebnièkih poziva, daju se izvanredna unapredjcnja svakom iole iztaknutijem pristupniku, ne bi li se na taj naèin pokušalo zadobiti i ostale, koji se još neèkaju da pristupe tom toliko omraženom resoru.

Uslied slabog odaziva bio je Dragi Jovanoviæ prisiljen izvršiti pritisak na èlanove vlade, da se svi èinovnici ministarstva vanjskih poslova i ministarstva unutrašnjih poslova imaju staviti na razpoloženje, a zatim æe biti primljeni u srbsku državnu stražu. Interesantno je iztaknuti, da je u svom pozdravnom govoru novopridošlim èinovnicima Jovanoviæ naglasio važnost  njihove službe i šta se sve oèekuje od njih, a za nagradu æe njihove plaæe kudikamo premašiti plaæe ostalih drž. èinovnika.

 Do sada je primljeno oko 700 èinovnika, koji su prešli iz raznih ministarstava gdje su bili sklonjeni nakon likvidacije njihovih ustanova. Ovi èinovnici trebali bi saèinjavati 'Odjel tajne politièke policije'.

Pokret za obnovu Srbije se ovih dana razpušta radi pomanjkanja novèanih sredstava, a svaki daljni kredit bio je najenergiènije od strane njemaèkih vlasti odbijen. Pokret za obnovu Srbije trebao bi nastaviti rad tek sliedeæe godine kad æe za pokret biti odobrena suma od 60,000.000 dinara.

Zanimljivo je naglasiti, da pokret za obnovu Srbije vode sami èastnici i da omladinci primaju uglavnom vojnu obuku, a praktièni radovi na obnovi Srbije su samo prividni.

 Zadnjih dana postale su 'trojke' (izvršioci presuda po londonskom krugovalu) jako agilne. Meðu uglednijim Ijudima ubijen je i Ljotiæev privrženik èetnièki vojvoda Vujan.

 Nedavnom govoru predsjednika maðarske vlade Kalaya (Benjamina)posvetili su Srbi osobitu pažnju. Naroèito iztièu onaj dio govora u kom on naglašava, da je Maðarska meðu svim ostalim srednjeeuropskim narodima (malim) jedina u stanju po svojim kulturnim tekovinama i državnoj spremnosti, osigurati red u Podunavlju.

Ovu njegovu službenu izjavu dovode u vezu sa tajnim maðarskim pretenzijama na Hrvatsku.

 

 

Beograd je pijan

 

 Po beogradskoj èaršiji šire se zadnjih dana viesti o zaposjedanju hrvatskih otoka u Jadranu po njemaèkoj vojsci. Uzrok za to je navodno nepovjerenje u izpravnost kontrole na Jadranu po talijanskim pomorskim snagama. Srbi tvrde, da su se englezke podmornice smjestile u svojim bazama na Jadranu.

Govor predsjednika turske republike tumaèen je na razne naèine, ali svi se slažu u tome da je njegova izjava o neutralnosti Turske u ovom ratu jako 'uvijena' i da takva izjava nije ništa drugo do još jedan dokaz uzke suradnje izmeðu Turske i Englezke.

 Iztièu da govor nije donesen u cjelosti niti u ovdašnjoj niti u njemaèkoj štampi.

 'Dobro obaviješteni' politièari Beograda uvjeravaju o podpisu tajnog sporazuma Turske i Englczke, kojim Turci dozvoljavaju ulaz englezke flote u Crno More.

 Drago Miloradoviæ, poruènik srbske državne straže sada u Beogradu, uvjerava da se u iztoènoj Bosni bore srbski èetnici u odorama talijanskih vojnika. On sam borio se je takoðe u talijanskoj uniformi nedaleko Foèe pred nepunih dva mjeseca dana.

 General Nediæ posjetio je pred dva dana Dimitriju Ljotiæa u Smederevu. Iz njegove pratnje saznaje se, da je na tom sastanku general Nediæ pokušao utjecati na voðu Zbora da bi ovaj svoje dobrovoljaèke odrede pripojio srbskoj državnoj straži, ali da je to Ljotiæ najodluènije odbio. Zadnja dva dana tj. 8 i 9 o.mj. može se reæi da èitav Beograd gori od veselja, pa se naroèita pažnja ni ne posveæuje rekonstrukciji vlade. Zastoj na iztoènom bojištu i izkrcavanje amerièkih trupa u zapadnoj i sjevernoj Africi proslavljuje Beograd javno.

Za stolovima u kavanama kao i u radnièkim svratištima otvoreno se razpravlja o poèetoj ofanzivi Englezke i Amerike, kao i o vojnièkoj likvidaciji Njemaèke najkasnije za nekoliko mjeseci. Ne pretjeruje se kad se kaže: Beograd je pijan! Èak i oni, koji su se do sada podpuno povuèeno držali, vjerujuæi da bi se ipak moglo sluèajno dogoditi da Njemaèka u ratu pobjedi, juèer su se u svojim željama i mišljenjima pridružili ostalima.

 

Srpski ministri, potpuno beznaèajne osobe

 

 Munjevito se proniela viest o navodnoj kapitulaciji francuske vojske u Maroku i Alžiru, koja da je usliedila u noæi (u 12 sati) od 8-og na 9-tog o.mj. Prema ugovoru o kapitulaciji francuska vojska mora se pod oružjem povuæi u svoje kasarne. Navodno je obkoljeno šest talijanskih divizija èije uništenje se oèekuje svakog èasa.

 U porodici bivšeg opunomoæenog ministra Milojeviæa, koja je u rodbinskim vezama sa preðašnjim talijanskim poslanikom u Beogradu, a u vrlo prisnim odnosima sa osobljem talijanskog poslaniètva ovdje uvjeravaju, da je Italija veæ zatražila posebno primirje s tim, da se njena vojska zadrži u njenim predratnim granicama.

Rooswelt da je odbio svaku diskusiju o primirju veæ traži podpunu kapitulaciju Italije. Oni -vjeruju, kažu, prema podatcima kojima razpolažu, da je kapitulacija Italije samo pitanje dana. Italija je navodno primirje zatražila preko Sv. Stolice.

 Neprikriveno veselje povodom posljednjih dogaðaja nije se dalo ugušiti niti danas kad su beogradski oglasni zidovi ponovno izljepljeni upadno žutim plakatima, kojima se upozorava Srbe na mir i red, jer æe od sada jedina kazna èak i za pasivne sudionike u svakoj novoj pobuni, biti streljanje.

Graðanstvo se okuplja pred plakatima dobacujuæi jedno drugom najpogrdnije šale na ime okupatora i podpisnika samog oglasa (generala Badera).  Rekonstrukcija srbske vlade je bez ikakvog veæeg znaèaja.

U predsjedniètvu tvrde, da je želja generala Nediæa koliko i njemaèkih vlasti, da nova srbska vlada bude podpuno osloboðena od uticaja raznih stranaka.

Uklanjanjem ministra Aæimoviæa uèvršæuje se položaj Dragog Jovanoviæa, koji je izgleda stekao povjerenje njemaèkih vojnih vlasti, pa su mu pri reorganizaciji svih vojnih frakcija u Srbiji i njihovom fuzioniranju stavljeni na raspoloženje nekoliko viših njemaèkih èastnika.

Novi èlanovi kabineta su, osim Tase Dimiæa, podpuno beznaèajne osobe. Polovicom studenoga 1942. u Zagrebu su obaviješteni o brošuri Nedjela Ustaša, koja se navodno tajno rasparèava po Beogradu i hitno je naruèuju...

 

Dražine trojke

 

 Sadanja srpska vlada u kojoj uèestvuju sve politièke skupine osim Ljotiæeve bez uspjeha nastoji, da zemlji povrati mir i staloženost. Prilike sc svakog dana pogoršavaju. Svijet je gotovo obezumljen vjerujuæi viestima o navodnim uspjesima Sovjeta na istoènoj fronti. Tomu razpoloženju doprinašaju vijesti iz sjeverne Afrike i kršenje èasne rijeèi francuskih èasnika i admirala.

Po Beogradu se govori o ustanku, èije se pripreme vrše kao nikad prije. Centar takovog rada je sjeverna Crna Gora i Sandžak. Kažu, da tamo ima veæ zgotovljenih zletilišta. Kakovo je stanje u zemlji najbolje se vidi iz brojnih skupnih strijeljanja u drugoj polovici studenoga...  Ubijstva sa strane Z trojki (Draže Mihajloviæa) su èesta, osobito službenika Nediæeve Vlade, opæinskih  naèelnika i funkcionera. Stoga je glavnokomandujuæi General Bader izdao proglas, u kojem odreðuje za takove sluèajeve strijeljanje 5, 10, 100 osoba taoca.

 Kaže se, da baš radi takovih dogaðaja, a i radi toga što æe navodno njemaèke posade bit smanjene, da njemaèke vlasti traže novu listu od 1000 taoca.

Èuje se, da srpske vlasti namjeravaju u tu listu staviti veæinom Slovence i Hrvate. Pošto ovo konzularno predstavništvo nije još izvršilo popis hrvatskih državljana Hrvata, pazit æemo, da u tu listu ne bude unesen koji ispravan Hrvat, a ako se to dogodi, zatražit æemo sredstvom njemaèkih vlasti, da se iz liste takov izbriše.

 

 

 Kriomèarenje zlata iz Srbije u Hrvatsku

 

Sijeèanj, veljaèa i ožujak 1943. prolaze po istraženoj i dostupnoj dokumentaciji Konzularnog predstavništva Nezavisne- Države Hrvatske u Beogradu - koju dr. Ivan Gligo pretežito potpisuje kao "glavar konzularnog predstavniètva" - u kronièarskom bilježenju raznoraznih pojava i dogaðaja, kratkim . porukama u stilu brzojava (pogotovu ako se ima na umu ranija opširnost dr. Ante Nikšiæa).

Svaki od tih dopisa, mahom na pol stranice, nosi uglavnom oznaku - "vrlo tajno" (V.T), i veoma slikovito reda sasvim nepoznate ratne dogodovštine neobièno dragocjene za poimanje tadašnjih prilika - s ove i s one savske obale.

Kroz mjesec prosinac iz Beograda je otišlo u Hrvatsku u zlatnim novcima vriednost najmanje 50,000.000 dinara. Nepoleondori se poèetkom prosinca plaæali 5000 dinara a koncem 11000.

 

 

 

 Glasnik Srpske državne straže

 

Èastim se priposlati u prilogu br. 5-6. Glasnika srpske državne straže. Njen sadanji komandant je general Borivoj Joniæ, bio je prije rata komandant divizije u Sarajevu. Èesto govori o Bosni, i za nju kaže 'opet æe biti naša'.

Neprijateljski je razpoložen prama Hrvatskoj. Njegov je pomoænik Boško Pavloviæ. Taj ima èin pukovnika, a bivši je policijski èinovnik. Bio je u Zagrebu na službi. Poznat sa svojim progonima Hrvata. Veliki je hrvatofob. U njegovoj kuæi drže se sastanci i ruje se protiv Hrvatske.

 Kako njegova žena kaže, iz njene se kuæe se dirigira akcijama u Bosni. Žena Boška Pavloviæa je sestra nekadašnjeg policijskoga' èinovnika u Zagrebu Špilera, koji je sada u službi u Velikom Beèkereku.

U kabinetu Joniæa radi kapetan Jeftiæ, ali je u graðanskom odjelu. Isti doèekuje stranke. Isti je za Sivu knjigu rekao slijedeæe: Lorkoviæeva Siva knjiga je ogledalo hrvatskog duševnog siromaštva i diplomatskog nestašluka. Hrvatska æe nakon likvidiranja ovog rata biti pusta. To æe pogoditi naroèito krajeve katolièke i muslimanske. Prokleti latinski fratri osjetit æe odmazdu. Njihova nagrada za klanje Srba mora ih zateæi ongje gdje se sada bane i šire. Kad dogje vrijeme njihove glave padati æe kao zrele kruške. 'Držim, da Srbija ima pravo na život, to æe pravo rešpektovati svi naši neprijatelji. Hrvatskoj je odzvonilo, nad njenim ruševinama neæe nitko zaplakati. Ona se briše sa evropskog lica, kao da nije ni postojala'. 'Srbija ostaje, Hrvatska prestaje, deviza je svakog srbskog patriote, nosio on palicu ili sablju' zakljuèile su te rijeèi govor Jeftiæa.

 

 

Sreskim naèelnicima u pogledu izbjeglica

 

 'Iz pouzdanog izvora doznao sam da je na poslednjoj ustaškoj sjednici bilo govora o prelazu i prelaženju Srba izbjeglica t. j. o povratku sa svrhom da se stvori razdor i nered izmegju ovdašnjih Srba i pridošlih Srba. No na toj sjednici je utvrðeno, da to do sada nije uspjelo.

S razloga toga pojavili su se destruktivni elementi u unutrašnjosti, koji idu za tim da postignu gornje. Shvaæa se pažnja, da se izbjeglicama kao i do sada tako i nadalje pruža puna podrška. Upozoravam i molim sreske naèelnike, da u sluèaju da se u njihovom (srezu) pojave takovi destruktivni elementi ili slièno, da odmah mene izvijeste o istome.

 Kad bi ovo konzulamo predstavniètvo imalo na raspolaganje jedan fotografski aparat i osobu vještu tom poslu, ja bi imao moguænost, da fotografiram mnogo spisa, koji nas zanimaju. Iste bi mogao dobiti za par sati, ali kroz takav kratki rok nije moguæe proèitati a kamo li prepisati. Tu bi se dalo pomoæi samo fotografiranjem. Jedan spis koji nas zanima ima 140 stranica a mogu ga dobiti samo za dva sata. Toliko mi je obeæano.

 

Zabeo Maria-Pia i njena sestra

 

 

 Stanuje u Zorinoj ulici br. 10 (brzoglas 40-901). Ta je kuæa bila vlastništvo kæerke Gece Kohna. Kuæa je èarobno namještena. Grofica je prije rata živila u Mariboru udata za Fichera (jevreja), od kojeg se je rastavila.

Isti je bio direktor tvornice 'Doktor i drug' (fabrika svile). Rastavila se je prije rata a njen muž otputovao u Tursku. Prošle godine bila je zatvorena dva dana navodno pod sumnjom, da je engleska špijunka.

Prima brojne posjete, prireðuje skupove, èajanke, na koje dolaze mnogi njezini prijatelji, veæinom intelektualci. Mnogo je posjeæuje osoblje talijanskog konzulata. Pred kratko vrijeme bila je neko vrijeme u Italiji. Ona ima jednu sestru u Zagrebu. Ista stanuje u zgradi gdje se nalazi njemaèki obaviještajni ured. Navodno je prijateljica jednog funkcijonera tog ureda.

 Pošto mi je grofica u  Beogradu sumljiva, a sluèaj, da njezina sestra stanuje baš u zgradi gdje je obaviještajni ured njemaèki, bilo bi dobro pripaziti na tu gospoðu u Zagrebu.

 

Proputovanje Dunavom djece i žena Njemaca iz Bugarske za Njemaèku

 

 

 Noæas su prošle Dunavom za Njemaèku tri laðe pune žena i djece Njemaca iz Bugarske. U Beogradu se tumaèi to predstojeæim akcijama na Balkanu. Po Beogradu se govori o dolasku silne njemaèke vojske u Beograd, o evakuaciji graðanskog stanovništva ne samo iz Beograda nego i iz Zemuna.

Do sada na podruèju Srbije i Beograda postoji ovoliko vojske u Srbiji tri divizije Bugara, u Beogradu u bližoj okolini dvije divizije njemaèke vojske, u Banatu jedna krnja divizija SS trupa.

Nediæeve oružane snage i to žandarmerije (oružnika) i pripadnika srpske državne straže, broje kojih 25000 momaka. (Glavar konzularnog predstavniètva dr. Ivan Gligo, HDA).

 

 

Prilike u Srbiji

 

 

 U unutrašnjosti Srbije neredi su u porastu. Napadaji i ubijanja su svakodnevna. Napadaju se vojnici njemaki i bugarski, kao što i graðanska lica bilo to muška ili ženska 'koja suraðuju sa okupatorima. Napadaju se i pripadnici Srpske državne straže. Neki dan je na pruzi u blizini Èaèka zaklan jedan kapetan S.D. straže. U njegov kupe ušla su tri naoružana muškarca, izvršili  umorstvo i iskoèili iz vlaka.

 Radi tih èina strijelja se na veliko, ali se to ne objavljuje kao prije javnim oglasima. Kod takovih strijeljanja uzimlju se lica iz popisa taoca. Mjesne vlasti u Srbiji, kad se traže taoci najprije davaju Hrvate, ako takovih u mjestu ima, pa Slovence, zatim Srbe preèane, a ostatak kad drugih nema popunjuje se sa Srbijancima. Obavijcšten sam, da su tako prošle godine bila strijeljana u Kraljevu kao taoci 13 Hrvata, koji su radili u tvornici aviona. Veljaèe mjeseca ove godine bio je uhapšen i stavljen u logor Hrvat iz Dalmacije prof. Oskar Marèiæ, brat našeg sudskog pukovnika Marèiæa.

 Intervencijom je bio pušten iz logora. Pušten je bio u 10 sati u jutro. Istog dana iz tog logora bilo je strijelano 150 lica, i to svaki èetvrti od poredanih. (Glavar konzularnog predstavniètva dr. Ivan Gligo, HDA-MVP NDH).

 

(Kraj)

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane