Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Ni{

Niš

 

Pljaèkaši bivšeg aluminijumskog giganta žive kao rimski carevi, dok izgladneli radnici jedva preživljavaju

 

Ako Bog da, biæe plata!

 

Sadašnji vlasnik nekada najveæeg aluminijumskog kombinata na Balkanu Nissal iz Niša, uspeo je tokom gazdovanja da iznese 15 miliona evra i da potroši 1,5 miliona evra na obnovu svog voznog parka, rekonstrukciju kuæe i kupovinu jahte. Istovremeno radnici od decembra 2012. godine nisu primili platu, a ne uplaæuju im se ni doprinosi. Gradska vlast sve ovo zna, ali podmiæena æuti.

 

Mersiha Hadžiæ

 

Svi od 17 registrovanih raèuna Nissal a.d. kod Narodne Banke Srbije su 42. dan u blokadi u poslednjih godinu dana. Nissal Inženjering d.o.o. nije u blokadi, niti je ijednog dana to bio.

Ako se neko pita gde je veza, odgovor je: u vlasnicima. Oba preduzeæa, iako nisu u pravnoj vezi, sem imena i adrese, imaju i zajednièke vlasnike, Mitra Vukoviæa dipl. maš. ing i Gorana Vukoviæa dipl. ing. grað. Nije poznato èime još raspolaže Nissal Inženjering sem sa ta dva inženjera.

Doduše, poznato je da Nissal Inženjering ne poseduje prvoklasno rukovodstvo kojim se Nissal a.d. dièi, a zluradi bi prokomentarisali da baš taj nedostatak Ane Dimitrijeviæ, Borisa Mitrovskog, Nikole Miniæa, Petra Drezge i nekadašnjih direktora, a sadašnjih patrona preduzeæa poput Dragana Jovanoviæa - aktulenog savetnika ministra saobraæaja, ili Mileta Milenkoviæa predstavlja tajnu njegovog uspeha.

 Neki od njih bili su samo nemi posmatraèi, dok su drugi poput Ane Dimitrijeviæ, Borisa Mitrovskog, Mileta Milenkoviæa ili Petra Drezge i Nikole Miniæa i direktni sauèesnici pljaèke pre privatizacije najveæeg preduzeæa za preradu aluminijuma na Balkanu. S tom razlikom što je ono što su oni opljaèkali neuporedivo sa plenom braæe Vukoviæ i uglavnom se svodi na stan i auto, visokoškolsku diplomu na Ekonomskom fakultetu u Nišu za suprugu, ili u sluèaju Ane Dimitrijeviæ - neèijeg supruga.

Ono sto je potpuno jasno je da je cela plejada menadžera vrlo rano shvatila da æe im Mitar i Goran Vukoviæ oprostiti i dozvoliti sitne kraðe i otimaèinu sve dok slepo i bez pogovora sprovode njihove kriminalne naloge, jer ih je tako lakše kontrolisati i kada postanu suvišni lako ih je pustiti niz vodu što æe najbolje ilustrovati primer bivšeg tehnièkog direktora Mileta Milenkoviæa.

Preduzeæe Al-Ox na Mramorskom brdu postoji od 2000. i u vlasništvu je bivšeg kadra Nissala Mileta Milenkoviæa, koji je pod pretnjom batinama najuren iz tada još državnog preduzeæa, ali je po privatizaciji 2004. vraæen i postavljen za direktora jednog od Nissalovih pogona da bi s vremenom postao Mitrova desna ruka.

Mitar i Goran Vukoviæ dozvoljavaju Milenkoviæu da Nissalovim kupcima plasira proizvode svog preduzeæa koji su zapravo kopije Nissalovih proizvoda, pri tom uništavajuæi pogon Nissal Primena koji se bavi proizvodnjom istih tih elemenata.

U isto vreme i iz potpuno nejasnih razloga Vukoviæi novcem Nissala a.d. finansiraju izgradnju i opremanje mašinama pogona na Mramorskom brdu, u neposrednoj blizini radionice Milenkoviæa, koji je ujedno dat njemu na upravljanje.

U periodu od narednih pet do šest godina, Mileta Milenkoviæ je gledao da uz svaki ugovoreni graðevinski posao u Nissalu angažuje Al-Ox kao podizvoðaèa, dok direktor Nenad Milenkoviæ koristi pogone i resurse Nissala - pogon Površinske zaštite, pogon Primene i pogon Konstrukcija kao da su u njegovom vlasništvu, pa su neretko proces proizvodnje i predviðena dinamika u Nissalu a.d. zaustavljani i menjani kako bi se izašlo u susret Al-Oxu. Istovremeno je Nenad Milenkovic iznosio robu iz Nissala a.d. kao iz svog dvorišta - bez raèuna, otpremnice ili bilo kakve pripadajuæe dokumentacije.

         Vukoviæi su, konaèno, Mileta Milenkoviæa 2012. najurili iz Nissala i to tako što mu je tu odluku saopštio njegov naslednik na istoj poziciji Boris Mitrovski. Zauzvrat je Mitrovski dobio na poklon stan od 70 kvadrata.

Njegova supruga Jelena Mitrovski  je odbornik u Skupštini grada Niša, saborac SPS-ovih kadrova još iz vremena Slobodana Miloševiæa i sada povampirenih Mileta Iliæa, predsednika Skupštine grada, Igora Novakoviæa, direktora Elektrodistribucije Niš, i Zorana Radovanoviæa, direktora Klinièkog centra Niš. Ona poteže svoje veze kako se Nissalu a.d. bez obzira na ogromna dugovanja ne bi iskljuèili struja i gas, ili kako bi van regularne procedure dobili neki posao finansiran od strane grada.

Goran Vukoviæ je potrošio preko 1.500.000 evra samo na svoj vozni park, renoviranje porodiènog objekta u Beogradu, kupovinu kuæe na Halkidikiju i jahtu, istovremeno ne primajuæi platu i ne prihodujuæi novac od dividende koja u Nissalu nije isplaæena od 2008. Kako?

U drugoj polovini decembra 2012. godine su radnici Nissala primili poslednju platu. Od tada, pa do danas Mitar Vukoviæ lažnim obeæanjima o investicijama i isplati jedne, dve, pa èak i više plata istovremeno, kupuje sebi i bratu vreme. Generalni direktor Nebojša Krstiæ je 20. marta radnicima obeæao "Ako Bog da, platu dobijate sutra". Ljudi nisu mnogo poverovali u iskrenost Krstiæa, zato što je on 14. marta u pogonu Presaonice obeæao platu radnicima za 18. mart. reèima: "Jebeš mi mater, ako plata ne bude u utorak. Dajte mi samo par dana da udahnem vazduh".

Novoplasirana prièa je da su Vukoviæi sa neimenovanim preduzeæem iz Tatarstana ugovorili posao vredan 15.000.000 evra, što odgovara sumi  za koju se pretpostavlja da je Goran Vukoviæ izneo iz Nissala tokom svog gazdovanja.

  Radnici koji su podneli tužbe za isplatu zaostalih plata i doprinosa šalju se na prinudne odmore, što se desilo èak i roðacima vlasnika Suzani i Miloradu Vukoviæu. Direktor Krstiæ, koga od milošte zovu Neša Štembilj (jer mu je jedini posao da udara peèat na ono što mu Vukoviæi serviraju) radnike je do besa doveo svojom izjavom da æe redovne plate poèeti da primaju tek 2015.

  Zamenik generalnog, Mitar Vukoviæ, veæ nedeljama, èim doðe na posao, poèinje da pije Stomakliju, koju naziva lekom. I on, isto kao i Mitrovski izbegavaju svaki susret sa radnicima dolazeæi na posao dok još nikoga nema i odlazeæi pošto su fabriku svi veæ napustili. Poslednja dva meseca Mitru jedino društvo prave devojka Ana Dimitrijeviæ i flaša od 0,7 litara rakije, dok mu je jedini spoljni kontakt onaj sa Ljubomirom Marinkovim koji mu dva puta dnevno referiše šta ko radi i prièa po preduzeæu. Marinkov i Mitrovski poseduju licencu graðevinskog inženjera i svoj peèat udaraju gde god im Vukoviæi kažu, pa danas više ni ne znaju šta su sve overili.

Goran Vukoviæ koristi iskljuèivo subotu i nedelju kako bi došao u fabriku. Njemu, za razliku od njegovog brata, nije neprijatno da se pojavljuje u javnosti voðen prostom idejom da pokaže kako još uvek ima podršku vlasti.

 

A1.

 

Istraživanje veæ istraženog

(pismo èitaoca)

 

  Èestitamo vam na hrabrosti u vezi istine objavljene u èlanku o malverzacijama u Nissalu. Naše informacije govore da je stan koji je opreman sada stan aktuelnog dekana Mašinskog fakulteta u Nišu, Vlastimira Nikoliæa koji je on nedavno kupio. Kojim parama možete videti iz narednog teksta.

Evropska unija je finansirala, u okviru IPA programa, projekat prekograniène saradnje Bugarska - Srbija pod nazivom "Energy efficiency in households - a long road or just a step away" u 2011. i 2012. godini. Ukupna vrednost projekta je bila 187.018 evra. Sa srpske strane na projektu je angažovan Mašinski fakultet u Nišu. U okviru projekta je bilo predviðeno da se izvrši  anketa stanovništva na osnovu koje je izvršena analiza trenutne situacije u oblasti energetske efikasnosti u Nišu i regionu.

Dekan Vlastimir Nikoliæ bez tendera angažuje firmu R&D Center „Alfatec" d.o.o. Niš da za sumu od 25.000 evra izvrši anketu. Krajem 2011. godine Nikoliæ angažuje 21 istraživaèa i asistenta Mašinskog fakulteta da izvrše ovu anketu. Svaki istraživaè je dobio po 30.000 dinara u kešu na ruke.

Zašto je angažovana firma R&D Center „Alfatec" d.o.o. Niš kada su veæ istraživaèi sa Mašinskog fakulteta radili istraživanje? Zašto nije po zakonskom postupku raspisan tender za ovaj posao? Zašto je novac isplaæivan u kešu na ruke, a ne preko ugovora o delu kako zakon nalaže?

Ako je istraživaèima isplaæeno približno 7.000 evra, gde je nestalo 18.000 evra?

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane