Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kragujevac

Kragujevac

 

Kako su se funkcioneri opštine Rača obogatili pljačkom preko nameštenih tendera

 

Računi fiktivni, prihodi stvarni

 

Dobro organizovana grupa pljačkaša i prevaranata u opštini Rača, zaštićenih stranačkim i državnim funkcijama, uspela je da napravi ozbiljnu kriminalnu krupu koja u dužem vremenskom periodu, kršeći zakon, odlično živi od nameštenih tendera. Tabloid je istraživao ko su akteri i kako funkcioniše mehanizam ove razrađene otimačine...

 

major Goran Mitrović

 

Šumadijska opština Rača je na početku uvođenja višestranačja u Srbiji, postala poznata kao jedna od retkih opština u kojima je vladala opozicija. Kasnije, posle petooktobarskih promena, sinonim za Raču bio je često menjanje stranaka od strane opštinskih funkcionera, ali i česti štrajkovi i protesti koje su organizovali radnici privatizovanog Zastavinog preduzeća 25.maj, koji je kupio - Ranko Dejanović, muž tadašnje predsednice Narodne skupštine, a današnje ministarke zdravlja, Slavice Đukić Dejanović.

Sada je to preduzeće u rukama južnokorejske kompanije Jura, i njome se hvale opštinski funkcioneri. A, koliko je sporna bila ta privatizacija u režiji Ranka Dejanovića, govori  i podatak da njeno ispitivanje traži i EU u okviru istrage o 24 sporne privatizacije. Ali, daleko od očiju javnosti, u Rači je nastao i slučaj takozvane "Bager liste", koja doslovno vlada opštinom i bogati se pljačkom nameštenih tendera...

 

Paukova mreža

 

Predsednici opštine Rača (u više mandata) Draganu Živanović i pripadnicima njene kriminalne grupe, iskoristili su svoju političku moć da mogu nekažnjeno da nameštaju tendere, uvećavaju iznose za izvršene radove, kao i da vrše isplatu za neurađene i ne završene poslove. Pored nje, ovoj grupi, kao organizatori još  pripadaju Zoran Andrejić, propali muzičar, sada direktor opštinskih fondova (za gradsko građevinsko zemljište, za vodoprivredu, za nekategorisane puteve) i Dragana Antonijević, inspektor za kontrolu budžeta u SO Rača.

Tu su još Branko Savić, načelnik opštinske uprave, koji je zadužen za formiranje tenderskih komisija, Biljana Rašić, načelnik budžeta SO Rača i šef odeljenja za privredu, Svetlana Jozić, stalni član tenderskih komisija SO Rača (koja priprema tendersku dokumentaciju i organizuje tendere, na kojima poslove dobijaju unapred određene firme), Dušica Miljojković, pravnik i stalni predsednik tenderskih komisija SO Rača (koji poslove dodeljuje unapred određenoj firmi), Dušan Đoković, predsednik Skupštine opštine Rača, Budimir Milenković, zamenik predsednika opštine i bivši direktor fondova, Saška Milojević, direktor Centra za kulturu Radoje DomanovićDragan Ikodinović, član opštinskog veća zadužen za infrastrukturu, te vlasnik i direktor firme Šige doo Rača, te odbornici u skupštini opštine Rača (svi u sukobu interesa) Ljubodrag Mićković, bivši predsednik MZ Malo Krčmare, Rajko Živanović, bivši predsednik MZ Saranovo, Slobodan Marković, bivši predsednik MZ Borci i Goran Jovanović, vlasnik SZR Time colors, (u direktnom sukobu interesa, koji kroz fiktivne tendere ugovori astronomske cene, a radove izvede samo delimično iako sve naplati), Ranko Adžić, predsednik saveta MZ Miraševac, Slađan Milanović, predsednik MZ Donja Rača, zatim Slobodan Jevtić, predsednik MZ Sepci, Živadin Đorđević, predsednik MZ Sipić, Miladin Filipović, predsednik MZ Đurđevo, Zoran Milenović, predsednik MZ Viševac, Darko Petrović, predsednik MZ Donje Jarušice, Dragan Golubović, predsednik MZ Trska, Radoslav Milojević, vlasnik firme ZGR Šumadija put, te njegova kćerka Svetlana Milojević, vlasnik firme GR Gradište, Saša Milanović, vlasnik SZR bagerista Milanović, njegova supruga, Zorica Milanović, vlasnica firme ZGR Ekspres kop, Radiša Nedeljković, vlasnik firme Raša trans i njegova bivša supruga Sanja Milanović, inače sestra bageriste Milanovića, zatim policijski inspektor Rajica Đoković, (kome je predsednica zaposlila suprugu u opštini za zasluge prikrivanja krivičnih prijava, podnetih od strane građana i oštećenih firmi), zatim policijski načelnik Đoković, inače rođeni brat predsednika skupštine (kome je već više od godinu dana, usled sukoba interesa bilo donete rešenja za premeštaj, ali je ono negde zalutalo?!) i viši policijski inspektor Nenad Milošević, koji je zataškao malverzacije prilikom skupljanja i falsifikovanja potpisa u selu Veliko Krčmare.

 

 

Dragani daju 30 odsto

 

Ova grupa, je godinama unazad zloupotrebljavala službeni položaj, iz člana 359. st.3 KZ. Naime, Dragana Živanović, Zoran Andrejić, Dragana Antonijević i Radoslav Milojević stvorili su plan da organizuju javne nabavke male vrednosti za SO Rača, a Branko Savić je odredio Dušicu Miljojković i Svetlanu Jozić, za stalne članove tenderskih  komisija za javne nabavke male vrednosti, te da se na tendere raspisane povodom javnih nabavki malih vrednosti, javljaju istu ponuđači: GR Gradište i ZGR Šumadija put, Saša Milanović ili SGR Ekspres kop, vlasništvo njegove supruge Zorice Milanović, sa fiktivnim ponudama i u višestruko neosnovano uvećanim iznosima za radove.

Ova grupa je oštetila budžet SO Rača za iznos veći od milion i po evra, a svi izvođači i podizvođači su članovi političkog preduzeća "Grupa građana-URS-Dragana Živanović", koja je sada i član predsedništva URS, i njoj svi izvođači i podizvođači od iznosa za svaki posao daju 30 odsto, što je u opštini i među njima javna tajna.

 

 

Isplaćivanje precenjenih radova i neizvršenih poslova

 

  Nakon fiktivnog sprovođenja javnih nabavki  i određivanja po njima, najboljeg ponuđača, koji je unapred predodređen, ulazi se u proces plaćanja za izvršene radove, koji se samo delimično izvode ili se uopšte ne izvrše.

U ovome prednjače firme Radoslava Milojevića i njegove kćerke Svetlane Milojević, koji ni do dana današnjeg nisu ni počeli sa radovima na sanaciji i obnovi brvna u MZ Đurđevo od nekoliko metara, za koji su naplatili četiri miliona dinara (oko 40.000 evra), kao i brvno na Blatarskom potoku u Saranovu, za koje su naplatili 2.700.000 dinara (!), kao i put između sela Sipić i Badnjevac u dužini od 1.700 metara, na kome su prosuli par kamiona kamena, a isto su naplatili oko četiri miliona dinara, iako su u predizbornoj kampanji obećali da urade besplatno. Zatim odbornik u sukobu interesa Goran Jovanović, koji je zadužen za sva krečenja i prepokrivanja na teritoriji opštine Rača, kroz fiktivne tendere ugovori astronomske cene i samo delimično izvede radove iako sve naplati, primer je dom kulture, gde je naplatio  četiri miliona dinara a nije zamenio crep, već je prepakovao stari, već postojeći, a reč je o količini oko 28.000 crepova (!?), te dom kulture u Miraševcu gde je naplatio još četiri   miliona dinara, za okom ne vidljive radove, koji se vode kao izvedeni!

 U poslednje dve godine došao je u posed stana od 50 kvadrata u Kragujevcu u ulici Grada Sirena br.12 kao i kuće i hipodroma u Adrovcu.

Dragan Ikodinović-Šige vlasnik firme Šige doo, dobio je poslove na sređivanju parka u Rači, vrednost takođe četiri miliona dinara a postavio je 10 svetiljki, 10 klupa, par ljuljaški i tobogana i presvukao asfaltom stazu dužine oko 100 metara i širine 1,30 metara, zatim sređivanje bazena u Rači, naplaćeno čak osam miliona dinara, a isti iznos naplatio je i za sređivanje propusta u glavnoj ulici u Rači, ispred svoje kuće i parkinga za mašine, kojima je isti propust i upropastio.

Ne treba biti puno stručan i utvrditi koliko ovi poslovi zaista vrede. Ne treba zaboraviti ni ostale izvođače radova, poput Zorice Milanović i njenog supruga Saše Milanovića, koji imaju jedan buldožer, vredan 15.000 evra, a ugovaraju poslove vrednosti od 40.000 evra, većinom u MZ Donja Rača, gde poslove sklapa sa svojim bratom od strica Slađanom Milanovićem, pa poslove dupliraju, kako bi što veći iznos bio za naplatu.

 I za ostale pripadnike takozvane Bager liste, kako ih građani Rače zovu, princip je isti, pa svoj deo kolača uzimaju i Radiša Nedeljković i Sanja Milanović, uvećavanjem iznosa za izvršene radove, zatim za radove, koje i ne izvrše. Tu su i astronomske reprezentacije i šenlučenja po kafanama, gde prednjači restoran Vidovdan, vlasništvo člana URS Vladete Prokića, gde se godišnje pojede i popije u vrednosti od dva miliona dinara, samo sa budžeta SO Rača!  Ovome treba dodati i velike račune iz drugih ugostiteljskih objekata po Srbiji u kojima pripadnici opštinske vlasti navraćaju, a pre svih splav Amfora i MC tona iz Beograda, zatim Merkur u Kragujevcu, pa razno razne opštinske proslave i slavlja organizovane u račanskom hotelu...

Od naplaćenih uvećanih iznosa, Dragana Živanović dobija svoj procenat i od toga je do sada već uspela da kupi stan u Novom Beogradu, u ulici Omladinskih brigada, zatim stan u Paraćinu, koji se doduše vodi na supruga i stan u Kragujevcu...Njena najbliža saradnica javno je iznela podatak da je predsednica teška najmanje pola miliona evra.

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane