Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Kusturica zbog Principa

 

Nikola Vlahović

 

Reč, misao i delo jednog čoveka, dovoljni su da pokrenu čitav narod. Poniženim i obespravljenim narodima takav neko je potreban kao voda i vazduh.

Srbija danas ima takvog velikana. Zahvaljujući grandioznoj ličnosti slavnog filmskog režisera Emira Kusturice, potomci veličanstvenih pobednika iz Prvog svetskog rata, onih heroja i mučenika koji su sa Balkana proterali dve imperije, danas mogu ponovo da budu ponosni na velika dela svojih predaka.

Na stotu godišnjicu Sarajevskog atentata, krenula je austro-nemačka propaganda da je i Gavrilo Princip običan terorista. Pojedinima, među bivšom jugoslovenskom braćom, dopala se ta ideja. Na žalost, većina današnjih Srba bi ponovo krenula na kolektivno medijsko klanje, da Emir Kusturica nije predložio reviziju suđenja Principu u Sarajevu. Počelo je prikupljanje potpisa koji će biti predati vladi BiH.

 Vidim da sad i u Federaciji ima revolucionarnih elemenata, mada mnogo zapaljivih, pa zašto da peticiju ne organizujemo i tamo - kaže Kusturica, najavljujući dug i nimalo lak proces, čiji je cilj - moralna satisfakcija osuđenih.

Kakva je to presuda i kakav je to sud koji nije nikada primio žalbu na presudu, pita se on i dodaje: "...Sud koji je sudio Principu i ostalima bio je nelegalan i vodio je nelegalan proces jer su mladobosanci atentat izvršili na okupiranoj teritoriji koja pravno nije bila suverenitet tadašnje Austrougarske monarhije". Kusturica podseća da je i Principovog advokata, Rudolfa Cistlera, koji ga je branio po službenoj dužnosti, na ulici čekala sarajevska rulja da ga linčuje, pa je on iz zgrade suda iznesen u buretu za ulje!

Odelenje za istoriju Andrićevog instituta u Višegradu (Andrićgradu), koji sadrži istorijski značajna dokumenta o tome, spremno je da podrži novi postupak svim raspoloživim dokumentima. Bio bi to veliki događaj za novo moralno uzdizanje Srba i Srbije, ali i za sve druge narode koji su patili pod čizmom bivše imperije.

Jedno ipak "bode oči". Emir Kusturica je nesumnjivo čovek-institucija, svetski čovek, umetnik, Srbin, ali, da nije njega, ko bi ovako nešto pokrenuo? Teška sramota i za mrtvu Srpsku akademiju nauka i za sve one nazovi-istoričare koji svakodnevno recituju "evroatlansku" verziju srpske prošlosti.

Zbog svega što čini za podizanje duha ovoga naroda, Kusturica je zaslužio kolektivno poštovanje sa obe strane Drine.

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane