Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Do koske

 

Još jedan propali posao Vučićevog režima: Umesto lizinga, "Air Srbija" iznajmljuje avione "Erbasa" po ceni od 700.000 evra mesečno

 

I  pad je let

 

Avio kompanija "Air Srbija" (bivši JAT) koja je voljom Vučićevog režima postala plen "Etihada", nacionalnog avio prevoznika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nesposobna je da funkcioniše bez direktnog finansiranja iz budžeta. Tabloid je došao do dokumenata koji jasno govore da mesečni najam aviona "Erbasa" košta 700.000 evra, što je dva puta skuplje nego da je Vlada Srbije uzela na lizing deset aviona (odluka o tome doneta je u avgustu 2013. godine, i nije realizovana). Ni JAT nije mogao bez pomoći iz budžeta. Ako je tako, šta je bio smisao njegovog uništavanja?

 

Igor Milanović

 

Tokom avgusta meseca 2013. godine, u više domaćih medija pojavila se vest da Vlada Srbije uzima na lizing deset aviona, od kompanije "Erbas" sa kojom, inače, saradnju ima kompanija "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zvanično, "Etihad" je prošle godine postao vlasnik bivše nacionalne aviokompanije JAT. Tačnije, JAT je poklonjen "Etihadu" odlukom Aleksandra Vučića koji je to pravdao budućim "velikim ulaganjima arapskih prijatelja" u Srbiju. 

Zaključak Vlade Srbije da se odobri pokretanje nabavke na lizing 10 aviona za „Er Srbiju", u skladu sa ugovorom i sporazumom koji je potpisan 1. avgusta sa „Etihadom" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, podrazumevao je da se za prvih pet aviona plati prva rata depozita od 750.000 dolara. Taj predlog je prihvaćen na inicijativu ondašnjeg ministra  saobraćaja Milutina Mrkonjića. Radi "realizacije i kontrole" nabavke "Erbasovih" aviona, Mrkonjić je ponudio samog sebe kao "supervizora" koji će da prati tok ove transakcije.

Shvativši sa kim ima posla, kompanija "Erbas" je predložila da "Air Srbija" uzme već korištene avione, "jer su novi znatno skuplji". Znatno ranije, predsednik „Etihada", Džejms Hogan, prilikom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu „Jata" i „Etihada" najavio je najpre obezbeđivanje 10 novih aviona „Erbas A319", ali i plan da oni u narednih 24-36 meseci budu zamenjeni još modernijim „Boingom 737". Bila je to samo retorička zamka. I ništa više od toga.

Iz dokumenata do kojih je Tabloid došao, jasno je da od tih planova nema ništa. Naime, "Air Srbija" je ostavljena "na staranje" budžetu Republike Srbije iz koga sada mesečno odlazi čak 700.000 evra na iznajmljivanje "Erbasovih" aviona. To je sada dva puta skuplje nego da su uzeti na lizing!

Pravi je trenutak da se javnost u Srbiji priseti kako su, nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata „Etihad ervejz" i Vlada Srbije potpisali ugovor u kome piše da će svaka strana uložiti u posao sa "Air Srbijom" maksimalno po 100 miliona dolara te da će "Etihad" imati 49 odsto udela u srpskoj avio-kompaniji. Takođe, bilo je planirano da će „Etihad" i srpska vlada uložiti najpre po 40 miliona dolara, a kasnije će obezbediti dodatna sredstva u maksimalnom iznosu po 60 miliona dolara. Postavljen je tom prilikom i direktor "Air Srbije" (Dane Kondić, Srbin iz Australije). Maskarada je bila kompletirana. Javnost samo nije obaveštena da će sve finansije ići preko Emirata i da Srbija može samo da ulaže ali ne i da raspolaže! Ugovor o tome kako će "Etihad" prvih pet godina upravljati "Air Srbijom" do danas nije predstavljen ni javnosti ni ministrima bivše vlade. Istina, među njima je jedino bivši ministar privrede Saša Radulović uporno insistirao da se obelodani o čemu je ovde reč.

Prema dostupnim dokumentima, vidi se da je mesečna cena iznajmljivanja (na primer, za period od 1. do 31. decembra 2013. godine), i viša od 700.000 evra! No, da bi bilo jasnije šta "Air Srbija" iznajmljuje po dvostruko većoj ceni od lizinga, postalo je jasno već u januaru 2014. godine, kada je avion "Erbas a319" kompanije "Air Srbija", pun putnika, morao  da prekine let Abu Dabi - Beograd oko sat posle poletanju i vrati se na aerodrom u Abu Dabiju zbog, kako je zvanično rečeno- "manjeg kvara".

Višemesečne dojave Vučićevih medijskih megafona da narudžbina "Erbasovih" aviona predstavljaju ulazak na veliko svetsku scenu, te da će  "Air Srbija" tom narudžbinom imati čak i "najmoderniju uskotrupnu flotu letelica u regionu", sada izgledaju jadne i smešne. Takođe i priče kako će  letovima "Air Srbije" biti obuhvaćeno 39 destinacija u 30 zemalja.

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane