Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Razaranje

Razaranje

 

Konkurs za direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture: zakone donose da bi ih rušili

 

Neolitsko Kurèevo, kod Panèeva

 

Kako je protivzakonito raspisan i sproveden konkurs za direktora panèevaèkog Zavoda za urnisanje spomenika kulture. Kakva je meðusobna veza društveno-humanistièkih nauka i knjiga Džeki Kolins. Zbog èega je Upravni odbor proširen nepostojeæim èlanovima i kako su zapravo glasali njegovi postojeæi èlanovi.  Za koje je nepostojeæe zasluge protivzakonito imenovan arhitekta bez položenog struènog ispita i projektantske licence. U kakvim je sve sukobima interesa novi direktor Zavoda. Ko je spiritus movens èitavog udruženog zloèinaèkog poduhvata. Šta se sve pod izgovorom zaštite arheološkog lokaliteta zapravo gradi na 38 hektara. Ko je Uroša Prediæa proglasio provincijskim slikarem

 

Stanislav Živkov

 

Poslednjih dana na našem politièkom sumraku sve više se vide raznorazni politièki meteori I to pri samom kraju svog sagorevanja. Tako recimo Dragan Ðilas, Dušan Petroviæ, Zoran Živkoviæ, Èedomir Jovanoviæ, Koštunica dr Vojislav sagorevaju oèito vrlo svesni da ne mogu napraviti mnogo više od onog što nisu napravili, dok je Boris Tadiæ oèito zadovoljan neuèinjenim,  osnovao stranku da nastavi gde nije ni zapoèeo, moguæe pošto mu svojedobno u našoj ambasadi u Zagrebu nisu nabacili Severinu. Èitava ta politièka agonija adekvatno se prenela i na lokal te je u Panèevu došlo do daljeg urušavanja i cepanja ostataka žutog preduzeæa a panika je postala još veæa jer je premijer Daèiæ najavio i skoro organizovanje lokalnih izbora. Naravno neki su se odmah osetili vrlo ugroženim iz prostog razloga jer bi nakon propasti žutog preduzeæa došao i kraj mahinacijama i lopovluku.

Nekako istodobno sredinom januara, po prvi put je raspisan konkurs za izbor direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je bio otvoren do 24. Januara, ali kada se pogledaju konkursni uslovi vidi se da se i ovde radi o Potemkinovom selu pošto se od struène spreme tražilo da kandidat ima visoku struènu spremu iz oblasti društveno humanistièkih nauka ili arhitekture te najmanje tri godine radnog iskustva u kulturi ili arhitekturi što praktièno znaèi da bi za direktora Zavoda za zaštitu spomenika, pošto je i religija humanistièka nauka, mogao biti imenovan recimo kako to piše èuvena književnica Džeki Kolins neki Isusov sledbenik koji bi po   Zavodu hodao odeven u sandale i lepršavu belu haljinu sa dugom kosom i bradom a uz to obavezno posedovao privezak koji bi se mogao meriti sa odgovarajuæim delom anatomije nekog pastuva, šampiona stoènog sajma.

Naravno nikome ni najmanje nije zasmetala èinjenica da ovako sroèeni uslovi vezano za struènu spremu predstavljaju direktno kršenje Zakona o kulturnim dobrima republike Srbije koji u èlanu 66 taksativno navodi da poslove u okviru delatnosti zaštite kulturnih dobara mogu obavljati lica sa odgovarajuæom struènom spremom i položenim struènim ispitom, što je samo po sebi pokazalo da je konkurs oèito za nekoga namešten.

Na ovaj konkurs javilo se ukupno 10 kandidata od kojih je zakonske uslove ispunjavalo svega troje: arheolog konzervator Maja Živkoviæ, dosadašnja direktorka, arhitekta konzervator Dušanka Antonijev Stajiæ i autor ovog teksta, viši kustos istorièar umetnosti. Ipak, Upravni odbor Zavoda organizovao je i drugi konkursni krug pošto je po Upravnom odboru èak 5 kandidata formalno ispunjavalo uslove konkursa, da bi na kraju po direktivi iz ostataka Žutog preduzeæa, ali i Ljajiæevih socijaldemokrata bio izabran kandidat koji ne ispunjava ni zakonske ni konkursne uslove, a uz sve to ni sam Upravni odbor nije imao legitimitet da uopšte radi iz prostog razloga pošto je èlan Upravnog odbora Zoran Grba, inaèe sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj grada Panèeva još pre tri ipo godine podneo ostavku na èlanstvo u Upravnom odboru, koja nikada nije usvojena, niti je Grba zamenjen novim èlanom , što mu je omoguæilo da desetak dana pre raspisivanja konkursa povuèe ostavku i po sistemu puj-pike ne važi, uèestvuje u radu Upravnog odbora. Meðutim to nije sve, pošto je drugi èlan Upravnog odbora izvesni Paja Ðukiæ, još pre godinu dana prestao da uèestvuje u radu Upravnog odbora tako što se nije pojavio ni na jednoj sednici, što mu pak ni najmanje nije smetalo da se sam prijavi na konkurs za izbor direktora Zavoda i da potom još uèestvuje u radu Upravnog odbora!

 Sa druge strane i skupština grada Panèeva nije stajala skrštenih ruku pa recimo nikome ni najmanje nije zasmetala èinjenica da nikada nije sprovedena odluka o proširenju Upravnog odbora koji je još  17 oktobra 2013, upravo po naredbi Gradske uprave doneo odluku da upravni odbor, umesto dotadašnjih 5 ima 7 èlanova pošto je naprasno ustanovljeno da je Zavod ustanova od posebnog znaèaja za oèuvanje, unapreðenje i razvoj kulturne posebnosti i oèuvanje nacionalnog identiteta maðarske nacionalne manjine , što samo po sebi pokazuje da je žutom preduzeæu do Maðara zapravo stalo kao do lanjskog snega!

 

 Kleptokratsko udruženje na okupu

 

 

 Sve u svemu, preko ovakvih muæki nelegitimni i nekompletni Upravni odbor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Panèevu navodnom veæinom glasova 4 glasa za i jedan uzdržan, predložio je arhitektu  Miodraga Mladenoviæa za novog direktora, a odluka Upravnog odbora je preko gradske Kadrovske komisije poslata u Novi Sad, gde æe o njoj konaèni stav doneti pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, što je samo èista formalnost, jer su pripadnici panèevaèkog žutog preduzeæa još uoèi konkursa išli po mišljenje kod Milana Miciæa, pomoænika pokrajinskog sekretara za kulturu koji je aminovao èitavu ujdurmu!

Posebna je zanimljivost ko je i kako glasao za Mladenoviæa, o èemu smo informacije dobili od izvora u Ljajiæevoj stranci. Naime, ako upravni odbor ima sedam èlanova, kvalifikovanu veæinu predstavljalo bi najmanje 4 glasa za Mladenoviæa. Meðutim ako se zna da od sedam èlanova Upravnog odbora dva uopšte nikada nisu bila imenovana, a da je od druga dva èlana Zoran Grba podneo ostavku koju je tek godinama kasnije, odnosno pred sam konkurs povukao a nikada nije bili zamenjen novim èlanom, a Pavle Ðukiæ koji takoðe godinama nije dolazio na sednice, je naprasno uèestvovao na konkursu o kome je kasnije sam odluèivao, pokazuje da je Mladenoviæ dva glasa dobio nelegitimnim glasanjem Grbe i Ðukiæa, a da su preostala dva legitimna glasa dali predsednik Upravnog odbora Saša Hadži Periæ i arhitekta konzervator Jasmina Vujoviæ, dok je istorièarka umetnosti Marina Miljuš pri glasanju bila uzdržana!

Naravno, gotovo nikome u Upravnom odboru nisu zasmetale dobro poznate èinjenice : da Mladenoviæ nikada nije položio struèni ispit bilo kao muzejski, bilo kao radnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pošto je i iz panèevaèkog Muzeja kao i iz Zavoda bežao glavom bez obzira, samo kako bi izbegao polaganje struènog ispita.

Ni najmanje nije zasmetala ni èinjenica da Mladenoviæ, prema uvidu na sajt Inženjerske komore Srbije nema nikakvu projektantsku licencu što mu, pak , ni najmanje nije smetalo da projektuje sve moguæe i nemoguæe projektiæe za panèevaèku crkvenu opštinu, pa èak i da realizuje sopstveni nakazni projekat falusoidne crkvetine kosih zidova u panèevaèkom predgraðu Misa.

Još je manje smetala èinjenica da je Mladenoviæ vlasnik "eminentne" samostalne preduzetnièke radnje DUART, odnosno  Studija za specijalizovani dizajn Duart Panèevo, koji još uvek ima aktivan status, uz matièni broj 61450726 sa sedištem na adresi Braæe Jovanoviæ 24 u Panèevu, sa  pretežnom delatnošæu: delatnost reklamnih agencija i šifrom 7311, a najmanje je smetala èinjenica da je Mladenoviæ istovremeno i predsednik i lice ovlašæeno za zastupanje bizarnog kleptokratskog udruženja Neolitsko Starèevo za koje se kao delatnost navodi Delatnost ostalih organizacija na bazi uèlanjenja, a malo kasnije se kao ciljevi delovanja navode ni manje ni više nego zaštita kulturnog nasleða, prouèavanje, valorizacija, rekonstrukcija, prezentacija i popularizacija neolitskog lokaliteta Starèevo -grad pri èemu je ova i ovakva registracija rezultat ili neèije nedotupavnosti ili rezultat neèije korupcije iz prostog razloga što po važeæem Zakonu o kulturnim dobrima ovim poslovima, odnosno zaštitom nepokretnih kulturnih dobara što arheološki lokalitet svakako jeste, jedino mogu baviti teritorijalno nadležni zavodi za zaštitu spomenika kulture, a ne kojekakve grupice seoskih džibera!

Naravno, samo u našem društvu, duboko ogrezlom u korupciju i nepotizam, pretežno žute boje, ovako nešto je moguæe a ako se zna da iza svega zapravo stoji prvoborac panèevaèkih ostataka Demokratske stranke po imenu Petar Andrejiæ, po zanimanju urednik seoskih ilustrovanih novina, uzgred sa završenom srednjom školom i politièkom karijerom koja je zapoèela u dibiduz propalom SNO Mirka Joviæa, gde je Andrejiæ èak organizovao smotru paravojske na stadionu u Kaèarevu, na kojoj se sam nije ni pojavio, raèunajuæi na to da æe jednom trebati èistog obraza da kadrovski poboljša neku drugu stranku, što veoma "uspešno" veæ godinama èini, kako u Panèevu, tako i u pokrajinskoj skupštini u Novom Sadu gde je poslanik na listi žutog preduzeæa.

 

 Multidisciplinarna pljaèka

 

 

Elem, u okviru razvoja seoskog turizma, takvom proslavljenom eruditi i radniku u kulturi, poput Andrejiæa, palo je na pamet da svoju seosku kasabu preobrati u svetsku turistièku atrakciju, pa je stoga zajedno sa Mladenoviæem, najpre osnovano bizarno udruženje graðana Neolitsko Starèevo, koje je uskoro postala najsjajnija kulturnjaèka zvezda- padalica na panèevaèkom nebu žute boje, koja bi navodno trebala da postane lokalni turistièki brend, zahvaljujuæi kome bi Starèevo postala vodeæa južnobanatska turistièka metropola zasenjujuæi pri tome susedni Beograd i Smederevsku tvrðavu. Zarad ostvarivanja ovog zaista kapitalnog cilja pristupljeno je realizaciji udruženog zloèinaèkog poduhvata, uz svesrdno sauèesništvo panèevaèkog zeta Milorada Ðuriæa, tadašnjeg pokrajinskog sekretara za kulturu, te je 2011 godine Pokrajinski sekretarijat protivzakonito dodelio Neolitskom Starèevu sitnicu od 1.750.000 dinara, samo za izradu projektne dokumentacije što je neverovatna zloupotreba i komercijalizacija arheološkog lokaliteta od izuzetnog znaèaja, koji od svega nema apsolutno nikakvu korist, jer su Mladenoviæ i bratija preko nekakve marketinške studije, bezbroj raznoraznih analiza i multidisciplinarnih sagledavanja zapravo gledali kako da se što više para slije u privatne džepove, a da se pritom na samom lokalitetu ne radi apsolutno ništa.

Tako se Mladenoviæ svojedobno  proslavio izjavom da je starèevaèka kultura brend Starèeva. Èinjenica da se èitava kulturna grupa naziva po Starèevu za nas je bila znaèajna odrednica. Druga marketinška postavka bila je da je Beograd tržište Starèeva. Sa svojih dva miliona stanovnika i rastuæim trendom na polju turistièkih usluga, blizinu Beograda shvatili smo kao razvojnu šansu našeg projekta. U narednim godinama predviðena je izgradnja replika svih neolitskih naselja prouèenih u okruženju, izgradnja upravne zgrade sa muzejskim depoom, kongresnim centrom, ugostiteljskim sadržajima i najširom turistièkom ponudom. Kompleks æe biti upotpunjen i kampom i bungalovskim naseljem, èime æe se stvoriti uslovi za prihvat turista koji trasom od Severnog ka Crnom moru veæ prolaze našom opštinom. Èinjenica da je Podunavlje odreðeno kao strateški interes EU, dodatno olakšava naš posao. Na ovom poslu svakodnevno radi tim referentnih struènjaka, a sa ponosom mogu istaæi da se realizaciji projekta pridružio i prof. dr Nenad Tasiæ, naš eminentni arheolog koji veæ radi na neolitskom lokalitetu Vinèa. Mnogo je toga potrebno uraditi, a za nas je najvažnije da u ovoj godini završimo izradu projektne dokumentacije, kako bi stvorili i formalne okvire za apliciranje na konkursima evropskih fondova".

Oèigledno je da se ovde radi o najobiènijoj drpaži iz svih moguæih fondova radi izgradnje nekakvog zabavnog parka koji bi po imenima idejnih tvoraca trebalo nazvati Pecalend ili Miæalend. Oèigledno je da ni Mladenoviæ ni Andrejiæ pojma nemaju šta je uopšte arheološki park, jer da to znaju, sigurno se ne bi zalagali za gradnju arheološkog parka na mestu gde se lokalitet uopšte ne nalazi, veæ na sasvim drugoj lokaciji.

Naime, u svetu i Evropi se odavno ureðuju arheološki parkovi gde god se nalaze dobro istražena važna arheološka nalazišta, ali malo gde se nalaze cirkusi poput arheološko turistièkog kampa Neolitsko Starèevo tj Pecalenda odnosno Miæalenda. Stoga je sasvim jasno da je nezakonita svaka dodela novca ovoj budalaštini iz fondova za zaštitu nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara, iz prostog razloga jer se uopšte ne radi o bilo kakvim radovima na zaštiti samog lokaliteta. Kako bi se za svaki sluèaj osiguralo da sredstva budu dodeljena, na ovaj konkurs se kao korisnik prijavila gradska uprava Panèevo, pošto na konkursu sa projektima u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleða mogu uèestvovati iskljuèivo organi lokalne samouprave, ili teritorijalno nadležne ustanove zaštite kulturnih dobara i to sa projektima zaštite kategorisanih spomenika kulture (što arheološko turistièki park van lokaliteta sigurno nije) za koje je: kreirana plansko-tehnièka dokumentacija (koja ne postoji), odreðena namena i korisnik, izdato konaèno rešenje nadležnog organa o uslovima za izvoðenje mera tehnièke zaštite i drugih radova (kakve se mere tehnièke zaštite mogu sprovoditi na neèemu što uopšte niti je kulturno dobro niti uopšte postoji!).

 

 

Kasaba sa muzejom i depadansom

 

 

O tome koliko je sve ovo zapravo najobiènija bruka i kompletna cirkuska manifestacija, najbolje svedoèe i svojevremeni seoski panaður nastao zbog tobože veoma interesantnog kulturnog sadržaja, odnosno bratimljenja neolitskih mesta Starèeva, Vinèe i Lepenskog vira na sam dan proleænog ekvinocija odnosno ravnodnevnice pod izgovorom kako se na ovaj susret èekalo 7500 godina te je Starèevo bilo centar svetskih neolitskih megapolisa.

Na tom skupu navodno u nesvakidašnje prisnoj i nadahnutoj atmosferi ovi "neoliæani" trasirali su temelje buduæeg arheološko-turistièkog trougla a ideje i predlozi "vrcali" su na sve strane. Inaèe svoj kreativni doprinos èitavoj svinjariji veæ godinama daje i dr Nenad Tasiæ, inaèe sin akademika Nikole Tasiæa, èlan arheološkog paketa derišta Filozofskog fakulteta i navodno jedan od najkompetentnijih uèesnika, profesor na Filozofskom fakultetu i direktor projekta Vinèa, koji je, ushiæen ovom idejom, akcenat buduæe zamisli stavio na vanvremenu plemenitost neolitske epohe, jer ona je, pored svega ostalog, upamæena po jednom od najdužih perioda bez rata, te je odgovornost svih uèesnika u duhovnom smislu još izraženija, a naravno je još veæa odgovornost svih onih koji Tasiæa dovlaèe na sve moguæe izvore para koje on troši sa neviðenom lakoæom, praktièno ni na šta!

Naravno, tek kasnije su na videlo izašli dodatni detalji šta sve zapravo podrazumeva projekat Neolitsko Starèevo, pa se septembra 2012 ispostavilo  da se radi glavni projekat za izgradnju upravne zgrade i muzeja površine 3000 kvadrata, nakon èega je trebala da usledi preparcelizacija zemljišta na kojem bi trebalo da bude izgraðen arheološko turistièki park, odnosno prevoðenje poljoprivrednog zemljišta površine 38 hektara u graðevinsko.

Takoðe se ispostavilo da skaredno udruženje Neolitsko Starèevo planira izgradnju golf terena, a na površini od 10 hektara  akva park.

Tom prigodom Mladenoviæ je izjavio kako bi Neolitsko Starèevo trebalo da  ima upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge i objekte mirujuæeg saobraæaja,i heliodrom uz prateæe uslužne sadržaje, dok bi glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljala zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika sa travnatim krovom, koja æe u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog èoveka. Nakon izrade projektne dokumentacije za gradnju džinovske poluukopane zemunice površine 3.000 kvadrata postavilo se pitanje šta bi se u takvoj nakazi izložilo.

Odgovor na to pitanje dao je sam Andrejiæ, koji se veæ poodavno zalaže da teritorijalno nadležni Narodni Muzej u Panèevu ustupi deo svojih zbirki, kako bi starèevaèka kasaba dobila i svoj muzejski depandans, a kako bi se ova kapitalna zamisao realizovala pre neki dan u Upravni odbor Muzeja za nepoznate zasluge za panèevaèku kulturu, imenovan je upravo Mladenoviæ, što samo pokazuje da nikome ni najmanje ne smeta oèigledan sukob interesa jer æe buduæi direktor panèevaèkog Zavoda Mladenoviæ donositi odluke po zahtevima Muzeja u èijem je upravnom odboru Mladenoviæ èlan. Doduše, ovde opet treba podsetiti na narodnu poslovicu da nikome nije sijala do zore, pa ni Mladenoviæu koji se nedavno proslavio kapitalnim pitanjem zbog èega panèevaèka gimnazija, umesto imena Mihajla Pupina nosi ime provincijskog slikara Uroša Prediæa.

Sve u svemu umesto istraženog arheološkog lokaliteta neolitsko Starèevo, Panèevo æe po svemu sudeæi dobiti Neolitsko Kurèevo! Jako žalosno!

 

 

A 1.

 

 Šta je novo u Starèevu

 

 

Lokalitet Grad-Starèevo proglašen je za spomenik kulture - arheološko nalazište 1957. godine rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika AP Vojvodine, a za arheološko nalazište od izuzetnog znaèaja proglašen je 1990. godine. Sam eponimni lokalitet (lokalitet na kom je prvi put konstatovana neka kultura) Grad-Starèevo, otkriven je radom poljske ciglane 1912. godine. Neolitska kultura, nazvana po mestu nalaza starèevaèka, predstavlja pojam u našoj, kao i u svetskoj arheologiji. Ona predstavlja najstariju srednjeneolitsku kulturu na prostoru centralnog Balkana i iz tog centra širi se u Crnu Goru, Bosnu, Slavoniju, Srem i Baèku, kao i na deo Transilvanije, u centralnu Srbiju i Kosovo i Metohiju. Godine 1928. obavljena su prva struèna istraživanja pod rukovodstvom doktora M. Grbiæa iz Narodnog muzeja u Beogradu. U periodu od 1931. do 1932. usledila su obimna sistematska istraživanja Narodnog muzeja iz Beograda i Amerièke arheološke ekspedicije.

Na samom kraju šezdesetih godina prošlog veka reviziona iskopavanja obavili su Draga Garašanin iz Narodnog muzeja iz Beograda i Siti univerzitet iz Njujorka. Od 2003. do danas, sa manjim prekidima vrše se vrlo ogranièena sondažna arheološka iskopavanja rubnih delova nalazišta Grad-Starèevo kako bi se utvrdila njegova površina.

 

 

A 2.

 

Crne rupe Marka Pacova

 

Prvo veliko Mladenoviæevo prodavanje magle dešavalo se sredinom devedesetih godina kada je ubedio sada pokojnog panèevaèkog doktora arheologije dr Ljubomira Bukviæa da zajedno pokušaju da utvrde trase bedema nekadašnje panèevaèke tvrðave. Kao konsultant ove besmislice angažovano je zvuèno ime beogradske tvrðavske lože, dr Marko Popoviæ, poznatiji kao Marko Pacov. Tako je Mladenoviæ zamislio da nepravilnost oblika parcela izmeðu parcela ukazuje na navodni trag bedema tvrðave i na osnovu Mladenoviæevih proraèuna pokojni Bukviæ je zapoèeo da iskopava navodni bedem, da bi se na kraju ispostavilo da je Mladenoviæev "precizan" proraèun Bukviæa bukvalno doveo na zatrpan podrum stare porodiène kuæe koja je srušena petnaestak godina ranije. Kako bi široj panèevaèkoj javnosti bolje prodao muda za bubrege, Mladenoviæ je èak po panèevaèkim trotoarima žutom bojom škrabao nekakve linije, koje su, navodno, po njemu trebale da ukažu na trasu nekadašnjih bedema!

 

 

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane