Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istočni front

Da li je malezijski putnički avion slučajno nastradao na nebu iznad Ukrajine?

Dirigenti palog boinga

Tela nesrećnih putnika, i delovi srušenog boinga 777 malezijske aviokompanije još nisu ni pali na zemlju, a u ukrajinskim i zapadnim medijima već su pronađeni krivci za ovu nesreću i odmah su, svom snagom reči, napadnuti. Pretpostavljam da srpskom čitaocu ne treba objašnjavati koga su zapadna piskarala označili kao krivca. Naravno, Rusiju! Iskreno govoreći, na fonu tako ogromne tragedije (poginulo je 298 osoba, od čega 85 dece) sramota me je da ponavljam ono što su napisale neke moje zapadne kolege, ako ih kolegama i mogu nazvati. Novinar nemačkog magazine Die Welt, Andrea Zajbel predlaže da se „konačno pokažu zubi" i smatra da svetski lideri Merkelova, Kameron i Oland treba da sankcijama primoraju Putina da preda crne kutije iz oborenog aviona. Ali, glupi novinar, na kraju krajeva, samo ponavlja reči visokih političara. Ne razumem kako premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ili australijski premijer Toni Ebot znaju da su u obaranju aviona učestvovali Rusi. Onda su američke službe bezbednosti isključile svaku odgovornost Rusije za pad aviona! Da li će se političari evropskih država izvinuti Vladimiru Putinu, pita se naš dopisnik Viktor Hlistun

Viktor Hlistun

(dopisnik iz Moskve)

Što više laži, to više vere

Možemo beskonačno da analiziramo spisak optužbi na račun Rusije povodom ovog događaja koji se dogodio u Ukrajini. Nedavno je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova (tzv. fejs ministar, jer čak i naređenja daje preko fejsbuka) otkrio da na glavnom trgu revolucije - Majdanu nezavisnosti, rastu kupus, šargarepa, krompir, i da se tamo skupljaju i žive, blago govoreći, sirotinja, marginalci i prestupnici raznih boja, a ne pravi revolucionari. Ali, zaključak fejs ministra Avakova je u duhu opšteukrajinske propagande: za to što je umesto revolucionara, Majdan zaposela rulja, kriva je Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije. Ne šalim se, časna reč. Ispričao sam vam ovo zato da bih još jednom istakao: ako se u Ukrajini nešto loše dogodilo, krivac je unapred poznat - to su Rusija i Putin ili „proruski separatisti". Naše novine su dale mnogo primera za to. U Odesi su proruske pristalice federalizacije 2. maja sami sebe zatvorili i zapalili u Domu sindikata. U Mariupolu su policajci koji nisu hteli da pucaju u mirne i nenaoružane građane pucali sami u sebe iz minobacača i topova. U bolnici u gradu Crveni Liman, oko 40 ranjenih boraca samoodbrane, prema verziji bandita iz Desnog sektora, izvršili su samoubistvo. Sve laž do laži. Možda je to tako u zemlji u kojoj caruju potpuni haos, nered, bezvlašće. Ali, to je druga tema. Iz istorije je poznato: laž, čak i „najistinitija" uvek se otkrije. I istina pobeđuje. Laž može da, samo na neko vreme, zadrži položaj, ljude. Ali, gorka istina često košta mnogo života, ako ne stigne na vreme.

A sada, zamislite kakve i koliko verzija izmišljaju ukrajinski i prekookeanski staratelji, da bi skrenuli pažnju i sumnje sa sebe za organizaciju i sprovođenje takve ogromne, strašne, nečovečne tragedije. Lično, ne verujem da je do tragedije došlo slučajno. Ne verujem zato što na svako pitanje koje se tiče obaranja jadnog aviona, ne mogu da pronađem (ni da pročitam, ni da čujem) nikakav jasan odgovor.

Mogu vas oboriti

Da bi se objasnilo ko je organizovao, tačnije doveo malezijski avion do katastrofe, nije potrebno „vračati", pošto je sve jasno: ukrajinska služba - vazduhoplovna, državna, vojna - je beznačajna. Objasniću: nije stvar u tome ko je konkretno pritisnuo dugme „Start". Radi se o onim ljudima sa epoletama i bez njih (u Ukrajini je sada sve više ljudi sa epoletama) koji su organizovali kretanje u ukrajinskom vazdušnom prostoru tako da bi se tragedija svakako dogodila. Ako ne 17, onda 18. ili 20, 22... Mogao je to biti i neki drugi avion. Zašto? Evo odgovora: ko je i zašto dozvolio letove putničkih aviona preko neba koje „oru" vojni borbeni avioni, bombarderi, koji „čiste" mirne kvartove gradova i sela Novorusije. TAMO JE RAT. Na prvo pitanje, ko je dozvolio putničke letove, ukrajinske vlasti ne odgovaraju (Svoje ne damo!!!). A zašto su dozvoljeni letovi putničkih aviona i običnom čoveku je jasno: da bi se zaradio dodatni novac. Da li znate koliko košta vazdušni koridor za avione? Ja ne znam, ali verovatno podosta. Rizik? Na njega niko nikoga ne upozorava. Da kažem još i ovo: ako je suditi po izjavama predsednika Porošenka i saopštenjima zapadnih medija, nad Ukrajinom je nebo kristalno čisto. Samo nad Novorusijom ima pokreta nekakvih tamo separatista i terorista. A u ostalom delu zemlje je - mirno i tiho. Ali, posle pada boinga 777, hvala Bogu, čini se da ipak ima onih koji su shvatili da sada nije bezbedno leteti preko Ukrajine.

Prvo su pomereni sa kursa

Prelet malezijskog boinga 777 preko ukrajinskog neba počeo je sa zagonetkom. Kako su potvrdili stručnjaci (postoje i fotografije i video snimci), 17. jula su iz kontrole leta skrenuli i pomerili boing 777 sa njegovog kursa. Prema navodima sajta koji radarski prati letove (www. flightaware.com), let na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur nije išao uobičajenom trasom. Put ovog aviona je 14. i 15. jula išao duž južne obale Azovskog mora, 16. jula avion je išao severnom obalom, a 17. jula je prebačen dalje na sever, direktno u zonu borbenih dejstava.

Ali, možda je kapetan aviona sam promenio kurs, „čačkao" po komandnoj tabli aviona? Teško. Avioeksperti tvrde da savremeni sistemi kontrole leta automatski emituju informaciju o letu, tako da je ručno korigovanje kursa praktično isključeno. Zašto je bila izmenjena maršruta? Ne verujem da će Ukrajinci objaviti tačan razlog promene kursa. Evo mišljenja predsednika konsultantsko-analitičke agencije „Bezbednost letova", Verlija Šelkovnikova koje je podelio sa novinarima:

- Obično let ide po koridorima koji su određeni međudržavnim sporazumima. Ovaj koridor se unosi u kompjuter u avionu pred poletanje, u konkretnom slučaju unet je u Amsterdamu. Zašto je maršruta bila izmenjena? Teško je reći. Verovatno je dispečer preporučio kapetanu aviona da koriguje plan letenja zbog nekih okolnosti. Možda je smatrao da je nova maršruta bezbednija. Ali, to je čudno. Jer, nebo iznad jugoistoka Ukrajine bilo je zatvoreno za letove do 7000 metara. A boing je išao na 10.600 metara, taj ešalon je trebalo da bude bezbedan za celu teritoriju Ukrajine. Možda su dispečeri preporučili pilotu da promeni maršrutu kako ne bi leteo preko Krima. Trasa je 14. i 15. jula išla blizu istočne obale poluostrva i ukrajinska služba kontrole leta mogla je da smatra da je to za Malezijce opasno i da ih usmeri pravo u pakao.

Neobično je što su Evropljani zabranili preletanje preko mirnog Krima (verovatno pod pritiskom Kijeva) i pustili avion da leti preko dela zemlje u kojem se vodi rat. Ja tu ne vidim nikakvu zdravu logiku. Rezultat takve političke igre je - 298 poginulih, od toga 85 dece. A igra se nastavlja. Sada nad kostima poginulih putnika boinga 777.

Informacija za razmišljanje

Odmah posle tragedije, dispečere aerodroma u Dnjepropetrovsku, koji su dežurali u trenutku obaranja malezijskog boinga, „pritegli" su radnici ukrajinskih specijalnih službi. O tome su novinarima govorili izvori iz dnjepropetrovskog Centra za kontrolu leta „Ukraeoruha". Dispečerima se posebno zabranjuje da govore o padu aviona sa svma, osim sa radnicima Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Po rečima izvora, odmah posle avionske katastrofe, radnicima dispečerskog centra bilo je objašnjeno da su avion oborili dobrovoljci, da niko nije preživeo i da će sada, navodno, zbog toga kompromitovana Rusija biti spremna na sve kako bi uništila bilo kakve dokaze svog učešća u tragediji. Po navodima istog izvora, od tog dana svi dispečeri centra nalaze se pod kontrolom radnika SBU. Uz svakog od njih je po jedan čovek kome moraju da saopštavaju o bilo kakvim pokušajima kontakata sa strane.

Pored toga, dispečere zastrašuju time da se predstavnici ruskih specijalnih službi mogu predstaviti kao novinari, ili kao članovi komisije za istragu o obaranju aviona, te tako dispečeri ne bi trebalo ni sa kim da komuniciraju, i da o svemu treba odmah da obaveste SBU. Kako saopštava ovaj izvor, sa svim radnicima koji su bili u smeni vođeni su individualni razgovori tokom kojih je od njih uzeta izjava o punom kontaktu i saradnji sa Službom bezbednosti Ukrajine.

Piter ima svoj satelit

Među prvima je izjavu o tome da su borci Novorusije oborili boing dao predsednik Ukrajine Piter Porošenko. (Petra ćemo, po američki, zvati Piter.) Jasno je da je Piter reskirao. Objavio je da Ukrajina ima satelitske snimke mesta sa kojeg je ispaljena raktera koja je pogodila putnički avion kompanije Malezija erlajns. O tome je razgovarao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom. Kako je saopštila pres služba predsednika Ukrajine, Porošenko je okrivio dobrovoljce i za opstrukciju istrage o avionskoj katastrofi, odnosno izjavio je da su dobrovoljci „ukrali crne kutije". „Ali, to ih neće spasti, jer mi imamo satelitske snimke sa mesta lansiranja raketa, fotografije i video zapise koji predstavljaju dokaz o uvozu oružja iz Rusije, presretnute telefonske razgovore terorista i druge nepobitne dokaze", izjavio je ukrajinski predsednik. Nakon toga su kijevske vlasti za katastrofu takođe okrivile dobrovoljce. Primećujem da su sve te izjave date odmah posle katastrofe. Za to vreme je fizički bilo nemoguće pronaći, odštampati, analizirati važne dokaze. Možda to niko i nije radio, možda snimci uopšte i ne postoje. Prošlo je toliko dana, ali njih i dalje niko nije video. Možda su putnici sami oborili avion, isto kao što su „separatisti" sami sebe spalili u Odesi?!Već 19. jula predsednik Piter je saopštio da postoji spremnost međunarodnih snaga da priznaju Lugnasku i Donjecku „narodnu republiku" za terorističke organizacije. „Uveren sam da suđenje teroristima obavezno treba sprovesti", izjavio je Porošenko 19. jula, prilikom susreta sa ministrom inostranih poslova Holandije, Fransom Timermansom, kada su predstavnici dve zemlje razgovarali o katastrofi boinga 777. A Timermans je tom prilikom rekao da je za njega trenutno najvažnije da vrati u domovinu tela poginulih građana Holandije, kako bi ih porodice sahranile.

Objašnjenja o kursu

Ne može se govoriti o satelitskim snimcima, jer Ukrajina nema satelite koji bi mogli da sa takvom tačnošću odrede mesto ispaljivanja rakete, na kojima bi se videli proruski dobrovoljci. Treba reći i da ima nejasnoća i o vozilu koje je navodno prevezlo raketu koja je oborila boing. Snimak je napravljen u gradiću Krasnoarmejsk koji drži ukrajinska vojska. Tamo postoji i tabla sa adresom: Dnjepropetrovska ulica 24. A o satelitima kojima navodno raspolaže uvaženi Petro, ne treba trošiti reči. Na internetu su u šali objasnili koliko vojnih satelita ima u Ukrajini. Bilo je na račun satelita i zlobnih komentara: „4 satelita, 3 na remontu, a jedan leti i ne mogu da ga zaustave već 10 godina", „A šta će im sateliti? Da se prave važni pred Moldavcima?" itd.

Što se tiče raketa, tu je sve jasno kao dan: preneti ih iz Rusije, makar i tajno, uz povećanu budnost ukrajinskih graničara, nemoguće je. Ali, možda su dobrovoljci ukrali lansirne rampe zajedno sa raketama od hrabrih pripadnika Nacionalne garde Ukrajine? Upravo pred katastrofu sa boingom, u taj rejon su snage ukrajinske PVO iz nekog razloga prebacile nekoliko lansirnih rampi BUK. Slučajno? Nisam ubeđen, jer dobrovoljci nemaju avione i iz BUK-ova nemaju šta da obaraju. Ali, poenta nije u tome, već u tome što dobrovoljci nisu ukrali raketne sisteme. I za to postoji zvanično saopštenje. Evo zaključka državnog tužioca Ukrajine Vitalija Jaremija, koje je dao 18. jula, dan nakon obaranja boinga: „Dobrovoljci nisu zaplenili raketne sisteme BUK i S-300. Dobrovoljci samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike nemaju ukrajinske raketne sisteme BUK i S-300."

SAD štiti Petra

Odmah posle Porošenka, nastupio je Obama. U prvoj izjavi on je takođe okrivio proruske snage za obaranje boinga. Zatim, kada su u svetu prigovorili da treba sačekati izveštaj nakon dešifrovanja crnih kutija (njih su, neoštećene, dostavili ne ukrajinskim ekspertima, već međunarodnim, što je veoma važno), da treba ispitati dispečere i uopšte sprovesti ne ukrajinsku, ne američku, čak ne ni rusku, već nezavisnu, međunarodnu istragu, Obama se saglasio. Ipak, američki predsednik je počeo da požuruje Evropljane da uvedu nove ekonomske sankcije protiv Rusije. Na osnovu čega? Možda, na osnovu zaključaka svojih stručnjaka. Američki stručnjaci smatraju da je avion na visini od 9100 metara oborila raketa „zemlja-vazduh". Pomoću satelitskih snimaka nije bilo moguće ustanoviti tačno mesto iz kojeg je ispaljena raketa. Bez obzira na to (čudni su ti Amerikanci - mogli su da pitaju svog omiljenog Pitera, on verovatno tačno zna odakle i ko je ispalio raketu - napomena V.H.), specijalisti i profesionalci specijalnih službi su spremni, kako saopštavaju mediji u SAD, da pomoću matematičkih formula i kompjuterske simulacije izračunaju tačno mesto sa koga je ispaljena raketa. Virtuelni rat. Ipak, mnogi američki službenici (a ne specijalisti) ističu verziju o učešću Rusije u obaranju aviona: bilo posredstvom boraca Novorusije, bilo samostalno.

Zaključak je: ili stani, ili padni.

Oborili i zaboravili

Mogao bih detaljno da vam pričam o tome kakav su kolosalan posao sprovele ruske snage protivvazdušne odbrane nakon pada malezijskog boinga. Oni su sve stavili na svoje mesto. Čak su izračunali i zabeležili da je, iz nekog razloga, 4-5km od boinga leteo borbeni avion SU25. Šta je on tamo radio? Možda su piloti boinga nešto primetili. Treba sačekati da se dešifruju podaci iz crne kutije. Meni je alarmantan jedan momenat. Ukrajinske vlasti su želele da se istraga tragedije vodi pod rukovodstvom Ukrajine. I samo zahvaljujući ruskom predstavniku u UN, Vitaliju Čurkinu, postavljen je nezavisni istražitelj pod pokroviteljstvom Holandije. Galvni Čurkinov argument ubedio je sve: ispostavilo se da je ista ta Ukrajina tako nezavisna, da do dana današnjeg pravno ne želi da prizna dokazanu činjenicu iz 2001. godine, kada je njena raketa oborila putnički avion TU154 na letu Tel Aviv-Novosibirsk. U toj katastrofi je poginulo 78 osoba. Sada - 298. Da li će i na njih zaboraviti?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane