Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Da li su i zašto naše zemljišne knjige u rasulu?

Mešetari srpskog katastra

Koliko obradivog zemljišta nije upisano u katastarske knjige, i koliko hiljada hektara, nekada društvenog zemljišta, danas je u rukama bivših komunističkih, a danas onih koji su članovi naprednjačkog kartela, teško je izvesti preciznu računicu. A kada su loše katastarske knjige, onda plodne oranice lako ''isparavaju'', o čemu svedoči i primer iz banatske opštine Plandište, nekada bogate, a danas najsiromašnije opštine u AP Vojvodina

Arpad Nađ

Srbiju poslednjih nedelja potresa još jedna afera. U opštini Čajetina došlo je do protivpravnog raspolaganja neuknjiženim državnim zemljištem gde je navodno 2.134 hektara atraktivnih lokacija na Zlatiboru koje pripadaju PIK „Zlatibor" deljeno između privatnih lica zahvaljujući neuređenom katastru ove opštine. Poznato je inače da na Zlatiboru kuće za odmor imaju mnoge javne ličnosti.

Ministarka građevinarstva gđa prof.dr. Zorana Mihajlović najavila je formiranje radne grupe koja će ispitati ovaj slučaj, ali i formiranje radnih grupa za nadzor katastarskih opština u drugim lokalnim samoupravama, jer je, prema rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, zbog ovog Republici Srbiji naneta šteta od oko 4 milijarde evra! Pred zaključenje ovog broja Tabloida saznali smo da je predmet vraćen na ponovni postupak.

Neuređeni katastar predstavlja najveći problem u Srbiji ometajući ne samo sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji, već i Zakona o korišćenju poljoprivrednog zemljišta, jer se smatra da je oko 250 hiljada hektara oranica nepopisano!

Nije sporno da isključivu odgovornost za ovaj nemar snose lokalne samouprave. Međutim, zloupotrebe navodno postoje čak i kada je u pitanju kompletno uređen katastar. Prema informacijama koje je dobio Tabloid, jedna od najsiromašnijih opština u Vojvodini, Plandište, koja se do raspada SFRJ i sankcija ubrajala među najbogatije, zahvaljujući tekstilnoj, hemijskoj i prehrambenoj industriji sa prosekom plate većim čak i od Vršca u vreme Hemofarma, početkom dvehiljaditih, jedna je od svega nekoliko opština u Srbiji sa uređenim katastrom, što je za svaku pohvalu. Međutim, navodno i u ovakvoj idealnoj situaciji ima mesta za zloupotrebe, a smatra se da je reč o zloupotrebama sa zemljištem nekada najvećeg proizvođača hrane u Vojvodini, poljoprivredno-industrijskog kombinata PIK Agrobanat iz Plandišta, sada u stečaju. Ovaj prehrambeni gigant, čija nekad luksuzna poslovna zgrada u centru Plandišta i danas predstavlja malo remek delo modernističke arhitekture, do raspada SFRJ imao je preko 1. 600 zaposlenih i raspolagao sa preko 15. 000 hektara obradivih površina.

Hraneći bivšu Jugoslaviju Agrobanat je poslovao i sa čitavim svetom, proizvodeći pšenicu na preko 4.500 hektara, kukuruz na 3.000 hektara, a soju čak na 4.000 hektara! Godišnje je proizvodio preko 1.100 tona koštanog brašna, a sa svojih farmi u selima opštine Plandište tržištu je isporučivao preko 10.500 tona živinskog mesa godišnje, što je po današnjim maloprodajnim tržišnim cenama promet od gotovo 20 miliona evra, samo po tom osnovu!

Nekadašnja Agrobanatova super-moderna živinska klanica Planima („Plandištanska industrija mesa") u brzom procesu privatizacije nuđena je po bagatelnoj ceni, iako je nekada proizvodila i do osam miliona brojlera godišnje.

Agrobanat je danas, nakon gazdovanja nad 15.000 hektara zemlje spao na nešto preko tri hiljade, i nalazi se u stečaju, a poverilac je Irva investicije Đorđija Nicovića odnosno d.o.o. Dorćol inžinjering.

Ne zna se tačno kome je i kako pripala zemlja površine od oko 12.000 hektara. Da li je prodata, da li je u parlogu, da li je u sudskom sporu, ili je došlo do restitucije, odnosno da li je ustupljena na ime potraživanja poveriocima. Nepoznato je i da li je katastar uređen na bazi podataka pre ili posle rešavanja spornih vlasničkih odnosa.

Izvor iz SO Plandište, koji za sada želi da ostane anoniman, tvrdi da je više hiljada hektara ove zemlje u državnom vlasništvu za vreme rasula izazvanog sankcijama i političkim previranjima raspodeljeno između privatnih lica, za lične potrebe pojedinih direktora iz plandištanske, ali i susedne, vršačke opštine. Vlasnici Agrobanatove zemlje navodno postoje čak i u pravosuđu: izvesni neimenovani sudija pančevačkog Privrednog suda, u kome je inače izvršena protivzakonita preregistracija nekadašnjeg vršačkog opštinskog društvenog javnog komunalnog preduzeća Drugi oktobar iz DJKP u DP, vlasnik je čak sto hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je nekad pripadalo Agrobanatu.

Kompanija Drugi oktobar iz Vršca je privatna firma koja vrši komunalne delatnosti u opštini Vršac u svoje ime i za svoj račun, iako je SO Vršac osnivač i vlasnik ove kompanije.

Protivzakonitim preregistracijama ovo opštinsko javno preduzeće postalo je privatno, da bi nakon promene vlasničke strukture SO Vršac zaključila ugovor o vršenju komunalnih delatnosti sa ovom kompanijom na 25 godina i tako zapravo mešetarila sa budžetskim novcem namenjenim opštini Vršac.

Direktor i aktuelni vlasnik ove privatne kompanije koja u Vršcu obavlja komunalne delatnosti je Ljubisav Šljivić, doseljenik iz zaseoka Botunja, potkopaoničke varošice Brus, inače zapaženi aktivista opštinskog komiteta Saveza komunista u Vršcu, a poslednjih nekoliko godina predsednik vršačkog SPS-a, za koga ide glas da svoje pozicije u ovoj partiji duguje odličnim odnosima sa Dušanom Bajatovićem, za čiji račun distribuira gas opštini Vršac. Tabloid je pozvao ovu kompaniju i utvrdio da su nekadašnji rukovodioci Agrobanata iz Plandišta zaista zaposleni na odgovornim dužnostima u ovom uglednom privatnom komunalnom preduzeću vršačke opštine i to: bivši sekretar Agrobanata i pravnik Dragan Milanović iz Plandišta sekretar je ovog komunalnog, a njegova supruga Dragana Milanović radi u finansijama.

Šef kabineta direktora je Borislava Kojić, kćerka pokojnog pravnika Dušana Kojića iz Velikog Gaja, opština Plandište, koji je sprovodio komasaciju, i rođena sestra pokojne sudije vršačkog suda Jelene Kojić!

Jedan od direktora Drugog oktobra takođe je i Rade Miščević iz Plandišta, sin bivšeg načelnika katastarske opštine Plandište, inače jednog od najcenjenijih geometara u okrugu, koji je i zaslužan za uređenost plandištanskog katastra.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane