Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Uvodnik

(Pr)osudite sami

Kad sećanja izblede

Milovan Brkić

Novinarstvo, kao malo bolji zanat, izumire u Srbiji. Prvo je počelo sa masovnim otpuštanjem novinara na RTS-u, kasnije od milošte nazvanom TV Bastilja, pa onda redom.

U to vreme, ja sam bio tridesetogodišnjak, sa reputacijom ''žestokog novinara''. Svojatan sam od raznih grupa, a smatrali su me i saradnikom mnogih obaveštajnih službi, onako kako je kome odgovaralo. Danas su od tih vremena ostala samo sećanja.

I Srbija se izmenila. Oronula je, liči na staricu Jevrosimu majku.

Kolega Milan Milošević, tada novinar kultnih novina NIN, posetio je krajem osamdesetih godina, prošlog veka, u Parizu, kafanu Enternasional, opisanu u romanu Eriha Marije Remarka, "Trijumfalna kapija", sa olaisanim podom. Svi veliki gradovi sačuvali su svoje uspomene. Kafane, muzeje, pozorišta...

Srbija je sve izgubila, Beograd pogotovu. U Makedonskoj ulici su Politika i Radio Beograd, a nestale su i kultne kafane - Zora, sa olaisanim podom, Grmeč, Šumatovac. U Bulevaru nema Grgeča, Domovine, Starca Vujadina...

Valter Šelemberg, šef Spoljne obaveštajne službe Rajha, je u svojim memoarima " U lavirintu špijunaže" opisivao svoje susrete sa admiralom Kanarisom u restoranu ''Kod Krancela'' u Princ Albert štrase, u Berlinu.

Pre sedam godina, slučajno sam dobio telefonom funkcionera SPS-a (B.R) koji je bio u Berlinu. Zamolio sam ga da nađe ovu kafanu. Da, rekao mi je, ista je kao i pre rata!

Poslednjih četvrt veka Srbija je promenila svoj izgled. Oslobodila se svih znamenitosti. Danas su ona samo u sećanjima još živih, koji ih pamte.

Već deceniju je zatvoren Narodni muzej u Beogradu! Banda iz DOS-a (Demokratske stranke, a potom SNS-a) ostavila je naciju bez najznačajnije kulturne ustanove, koja bi trebalo da je simbol grada i Srbije. Renoviranje Narodne biblioteke Srbije trajalo je četiri godine, bila je zatvorena, Muzej savremene umetnosti je u ''fazi rekonstrukcije'' od 2008. godine.

U ovom periodu nije sagrađeno nijedno pozorište, nije otvoren nijedan muzej. Likivdirane se su sve izdavačke kuće, zatvorena je i knižara Geca Kon.

Za vreme Drugog svetskog rata nekoliko desetina hiljada Rusa u Lenjingradu (danas Sankt Petersburgu) položilo je svoje živote da bi od studeni i bombi spaslo Ermitraž, i umetnička dela.

Dolaskom DOS-a na vlast, početkom 21. veka, počelo je recikliranje istorije, uništavanje kulturnih dobara...Više nema književnih časopisa, polemika među piscima, koje su dizale naciju na noge. Danas, 15 godina kasnije, čovek koji odlučuje o kulturnim vrednostima u Srbiji je spečeni narkoman Željko Mitrović sa svojom ružičastom imperijom, koji truje naciju i čitave generacije pretvara u mentalne invalide, promovišući najniže vrednosti.

Ološ je danas na vlasti u Srbiji. Okot, takoreći, na čijem je čelu šizofreni Aleksandar Vučić, koji se nikada nije prekrstio. Zato mi i nemamo budućnosti, sa ovakvim spodobama na vlasti.

Rusi imaju i budućnosti, imaju se čemu i nadati.

Na prijemu za pomoć deci oboleloj od raka, održanom u Sankt Petersburgu, okupila su se velika imena šou biznisa i politike iz SAD i Evrope. U publici su bili Šeron Stoun, Žerar Depardje, Pol Enka, Kurt Rasel, Miki Rurk, Monika Beluči...

Ruski predsednik Vladimir Putin je na molbu domaćice odsvirao solo deonicu na klaviru, a zatim i zapevao na engleskom čuveni hit Fetsa Domina, "Blueberry hill". Pratio ga je orkestar Mejsija Parkera.

"Volim da pevam, ali nisam siguran koliko sam dobar u tome, moraćete da izdržite", rekao je Putin gostima, koji su nakon otpevane pesme ustali i priredili prave ovacije.

Putin je kasnije otpevao i jednu staru rusku pesmu, a na bini mu se pridružilo još nekoliko slavnih ličnosti. Pola godine kasnije, Putin je zapevao i jednu tradicionalnu rusku pesmu, zajedno sa ruskim agentima deportovanim iz Amerike, posle razmene sa američkim agentima.

Danas živimo od sećanja. Ali, šta će biti s nama kad sećanja izblede? Kada Hram Svetog Save zasene kule ili džamije sa Save?

www.milovanbrkic.com

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane