Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Kako poreznici uništavaju turizam u Srbiji

Rasterivanje gostiju u sred sezone

Umesto da pomaže male privrednike, država ih uništava, a njeni službenici ih reketiraju. Zato što nisu hteli da „sarađuju", odnosno da plate otvoreno traženi mito, više od 15 ugostitelja u Vrnjačkoj Banji je moralo da zatvori svoje lokale u sred sezone. Mnogi od njih će otići u stečaj, zaposleni će na ulicu, a turisti će se vratiti razočarani lošom ponudom vanpansionskih aktivnosti.

Igor Milanović

Inteligencija, očigledno, nije neophodan uslov da bi neko postao ministar finansija u Srbiji. Tako je aktuelni ministar finansija Dušan Vujović doneo plan vanrednih poreskih kontrola u turističkim objektima i to u sred sezone. Objekti ne samo da se kontrolišu kada imaju najviše posla, već se isti po kazni i zatvaraju, pa se postavlja pitanje kako Vujović to zamišlja da poreskim prihodima puni budžet kada zbog zatvaranja ugostitelji ne ostvaruju promet, pa tako ne mogu ni da plaćaju porez.

Kao horda Mongola poreski inspektori su 5. avgusta 2016. preplavili Vrnjačku Banju, nekada poznato turističko mesto u srcu Srbije u koje poslednjih godina skoro niko više ne dolazi. Ono malo turista, koji su ove godine došli, nemaju više gde da izlaze, jer su poreznici u samo jednom danu zatvorili više od 15 ugostiteljskih objekata. U pojedinim slučajevima nije bilo nikakvog razloga za zatvaranje, osim što vlasnici nisu hteli da plate reket.

Inspektorke Svetlana Mihailović i Marijana Stanković su u popodnevnim satima 5. avgusta ušle u lokal "Numero uno bella storia" u Vrnjačkoj Banji. Prvo su naručile i popile po kafu i kiselu vodu, a onda su pokazale legitimacije i tražile da se izvrši presek stanja u dvema fiskalnim kasama u lokalu i da se prebroji pazar.

Ovaj objekat poseduje sopstveni video nadzor u unutrašnjosti koji je snimio ceo slučaj. Na snimku, koji je vlasnik Nikola Pavlović ponudio kao dokazni materijal Poreskoj upravi, jasno se vidi sve šta se dešavalo.

Presek stanja na glavnoj fiskalnoj kasi završavao se računom broj Bl 347. U 17:44 časova, posle uzimanja preseka, gosti na terasi su hteli da plate piće i da odu, tako da im je konobar izdao račun Bl 348 u iznosu od 2.490 dinara. Iako je taj novac uzet posle sravnjenja kasa, inspektorke su tražile da i on bude dodat novcu uzetom prethodno od svih radnika.

U jednoj fioci u lokalu stajao je takozvani depozit, novac koji se koristi kada se lokal otvori da bi gostima mogao da bude vraćen kusur. Taj novac je bio u posebno označenoj koverti i nije stajao u kasi, a vlasnik Pavlović je 28. jula doneo pismenu odluku o blagajničkom maksimumu, njegovoj visini, strukturi i načinu čuvanja. Ova odluka je naknadno dostavljena inspekciji, jer u trenutku kontrole nije bila u lokalu.

Uprkos tome i taj novac, u visini od 2.000 dinara je pridodat parama uzetim od zaposlenih. Kada se prebrojao sav ovako prikupljeni novac, utvrdilo se da u odnosu na zbir računa od Bl 304 do Bl 347 postoji višak u izhosu od 4.988 dinara. Kada se od ovoga oduzme 2.000 dinara depozita i 2.490 dinara računa koji nije bio sravnjen, ostaje razlika od 498 dinara, a što predstavlja bakšiš zaposlenih. S obzirom da su tog dana izdata 43 računa, pomenuti bakšiš je zanemarljivo mali - u proseku oko 12 dinara po računu.

Problem u našem zakonodavstvu je da bakšiš nije priznat kao kategorija koja se izuzima od operezivanja, tako da, formalno, svaki konobar koji primi bakšiš, a ne izda fiskalni račun na tu sumu, čini poreski prekršaj?!?

Na pomenutom snimku video nadzora sve se ovo lepo vidi, kao i to da su naknadno u lokal ušla dva čoveka, bivši vlasnici lokala, koje su poreske inspektorke kasnije prijavile da neprijavljeni rade u lokalu. Na snimku se vidi i kako se punih deset minuta inspektorke raspravljaju sa vlasnikom Pavlovićem ubeđujući ga da sastavi izjavu kako mu one diktiraju i da istu potpiše kako ne bi imao još veće probleme. Pravno neuki mladi vlasnik je na kraju popustio i potpisao izjavu kako mu je izdiktirana, a koju je pismeno povukao u roku ostavljenom za prigovor na zapisnik.

Bez obzira na sve to i uprkos zdravoj logici inspektorke su donele rešenje o zatvaranju lokala u trajanju od sedam dana i to u sred turističke sezone. "Numero uno" za taj period ima već zaključene ugovore sa tur-operaterima o ishrani gostiju koji su u Vrnjačkoj Banji. Ako ne bude mogao da ispoštuje sklopljene ugovore platiće kaznu, a onda je pitanje da li će moći da nastavi sa poslovanjem. Ako se objekat trajno zatvori neće ostvarivati nikakav promet, a bez prometa nema ni poreza za državu. To je navodna logika ministra Vujovića kojom treba napuniti državnu kasu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane