Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

Prilozi za srpski nacionalni program (4)

Zoran D. Milojević

Srbi moraju pljunuti u svoji već razbijena ogledala, pogledati jedni druge u oči i prepoznati se. Tada će shvatiti da su ono u ogledalima bili izvrnuti likovi. Od oca sam naučio da je "....znanje jedini poklon koji se drugom prosleđuje na dar"! Zato ću i ispričati očevu priču iz vremena kada se svojski trudio da svoja znanja prenese na generacije svojih đaka.

U proleće 1953. godine, mome ocu se u zbornici kosovsko-mitrovačke tehničke škole obrati direktor Milan Perkaj: "...Milojeviću, danas će ti na nastavu doći Vitomir Krlić. Molim te, obrati pažnju, prošle školske godine je ponavljao u mitrovačkoj gimnaziji, ove ga izbacili iz prištevačke, i nemamo kud sa njim. Grehota, Drug Sin Palog Borca! Ne smemo ga ostaviti na ulici!"

Uđe moj otac na čas, svi đaci ustali, samo Drug Sin Palog Borca sedi u klupi sa cigarom u ustima, obavijen duvanskim dimom. Počeo je čas, profesor predaje novu lekciju, a Drug Sin Palog Borca purnja li purnja! Sve vreme izazivački gleda profesora, a ovaj ne reaguje na njega. Pita profesor ima li šta nejasno u vezi današnjeg predavanja, svi ćute, a Drug Sin Palog Borca diže dva prsta: "...Druže profesore, a vas baš briga što imate novog đaka?!"

A profesor mu priđe: "...Brinem za svakog đaka, ali, za barabu, to ne mogu!"

Na kraju radnog dana, direktor Perkaj se opet obrati profesoru:

- Drug Sin palog Borca mi se požalio da ga niste ni pogledali. Ipak, njegov otac je dao život za ovu zajednicu!

Profesor smireno upita:

- A, je l' dao život da njegov sin, đak, puši na času?!

Sutradan cika i vika u učionici. Profesor ulazi u razred i ima šta da vidi. Drug Sin Palog Borca legao preko drugarice iz klupe, stavio joj ruku ispod haljine i vršlja po genitalijama. Profesor baci dnevnik na sto, priđe Drugu Sinu Palog Borca, uhvati ga za uvo i povuče ka vratima učionice. Dok ga je vukao, Drug Sin Palog Borca se drao kao da mu deru kožu.

U trenutku kada je profesor izbacivao đaka iz učionice, dreka je dozvala direktora i neke predavače. Profesor im dobaci:

- Eto vam ga, neka kaže šta je uradio! Danas mi ga ne vraćajte u odeljenje!

Naredne nedelje, profesor, razredni starešina, ulazi u odeljenje, a Drug Sin Palog Borca sedi na prozoru, izbacio noge napolju i viče:

- Zbog vaše nebrige, biću prinuđen da skočim s drugog sprata!

Pre no što je zapisao čas, profesor mu nehajno doviknu:

- Kad skočiš, zatvori prozor za sobom!

Posle nekoliko dana Drug Sin Palog Borca zario je šestar u mišić desne ruke školskog druga. Nije se više imalo kud, odlučeno je da bude prebačen u dom za maloletne prestupnike. Veče pred odlazak sačekao je mog oca koji je krenuo iz tehničke škole, pa ulicom drvoreda došao do mesta gde je danas spomenik knezu Lazaru.

- Profesore , hteo bih da se izvinim.

- Meni? Zašto?

- Bio sam nedoličan, a vi ste mi jedini rekli u lice šta mislite o meni i zašto me ne volite!

Otac ga je zagrlio:

- Sinko, najvažnije je da umeš da pružaš i primaš ljubav. I ne meri količinu primljene sa količinom pružene ljubavi!

Drug Sin Palog Borca je imao zlu i tešku sudbinu. Moj otac ga više nije sreo, ali je čuo o njemu sve. To sam ja preneo u svoje knjige.

Današnja srpska omladina vaspitava se estradno! Bolje je biti malo lud, nego malo pametan! Ti klinci se podsmevaju starijima pa kažu: "...Taj godišnji odmor provodi na sajmu knjiga!" Devojke ne impresionira veličina biblioteke udvarača!

Mlada biljka se neguje! Ako Hrvati, Šiptari (ne pretvaraj u Albanci!!!), Crnogorci, Bošnjaci i Makedonci mogu, na tradiciji, kulturi i jeziku otetim od Srba, da vaspitavaju podmladak, šta i ko sprečava Srbe da se vrate svojim korenima?!

Srbi imaju nauk "kućnog vaspitanja"! "Kakav otac, takav sin"! "Gledaj majku, biraj ćerku"! Deca se vaspitavaju na onome što im je naciju vozdiglo i unapredio. Sadržaj takvog vaspitanja su kažnjavanje i nagrađivanje! Dete se razlikuje da uči razliku dobra i zla, lepog i ružnog, ukusnog i neukusnog!

Blentave ljubimice crvenih kalifa, estradne zvezde, uzvikivale su: "...U školu ide onaj ko nije za ništa bolje"!

Generacije nam rastu bez čitanja knjiga! Raspolažu sa dvesta srpskih i engleskih termina i međusobni razgovori im se svode na "ok", „kul" ili tome slično. Pišu latinicom, a država ih u tome podržava. Sva četiri romana za roman godine koji dodeljuje NIN štampana su na latinici. Neki u naslovu nemaju srpski termin ili izraz! Nijedan nije istorijski roman! Generacije srpske su pretvorene u zapadnjačke, bezlične mase! Zapadnjačka reka ih je ponela u mora u kojima se dave, a na obalama ne umeju da dišu.

Evropa je prestala da bude hrišćanska. Mi još imamo šansi! Imamo ruku koja nas može izvući iz ponora! Kosovo i Metohija!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane