Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propadanje

Kako su opljačkana, prisvojena i oteta srpska društvena i državna preduzeća za preradu hrane i pića (3)

Gladni su siti svega

U Srbiji je do početka privatizacije bilo 241 društveno preduzeće u oblasti prerađivačke industrije hrane i pića, uključivo u to i hranu za domaće životinje i proizvodnju duvanskih proizvoda. Današnje stanje vlasništva u tim privrednim subjektima pokazuje da je stanje katastrofalno i da se Srbija neće skoro oporaviti od udarca koji je dobila zbog politike takozvanog liberalnog kapitalizma kojim je, kao gvozdenom metlom, počišćena državna i društvena imovina, radnici i radnička prava, pa konačno i industrijska baza na kojoj svaka pametna država počiva. Uz učešće kriminala, dobre veze sa političarima i malo birokratskih igara, desila se srpska verzija privatizacije. Milioni ljudi postali su "gubitnici tranzicije" jer im niko nije rekao da je društvo u koje ulaze, kriminalno. Detaljnu analizu sadašnjeg vlasništva nad nekadašnjim društvenim i državnim preduzećima, napravio je Miodrag K. Skulić, naš ugledni ekonomski ekspert

Miodrag K. Skulić

Kakvo je pravo stanje srpske ekonomije, zašto je za poslednjih deset godina potrošeno preko 100 milijardi evra za uvoz inostrane robe, kako je politikom jakog dinara i visoke inflacije ubijena izvozna privreda, a stimulisana uvozna, u kakvoj situaciji se nalaze javna i državna preduzeća? Dovoljno je reći ovo: sistematsko uništavanja prehrambene industrije u Srbiji, počelo je i završava se detaljnom deindustrijalizacijom, što je imalo za posledicu da danas imamo učešće industrijske proizvodnje sa manje od 20 odsto u BDP-u i više od pola miliona otpuštenih radnika. Cilj je bio likvidacija domaćih resursa i prirodnih potencijala, dovođenje stranih kompanija i širenje divljačkog, nesmetanog uvoza onoga čega Srbija ima u izobilju, a to su poljoprivredni proizvodi.

Možda se nigde tako dobro ne vidi kako je Srbija ekonomski zgažena kao u uništavanju nekadašnjih državnih i društvenih preduzeća, koje se se bavile prehrambenom industrijom. Srbiji, kao pretežno agrarnoj zemlji, na taj način zadat je smrtni udarac.

U prethodnim brojevima Magazina Tabloid, istraživali smo sudbinu 345 društvenih preduzeća iz oblasti poljoprivrede, koja su posle 2000. godine podvrgunata oštrim merama vlasničke privatizacije, uglavnom prodajom na aukcijama. Od tog ukupnog broja poljoprivrednih preduzeća, uključivo u to i 63 zemljoradničke zadruge, jedan manji deo njih ni do danas nije privatizovan.

Na samu poljoprivredu, direktno se naslanja, prerada plodova poljoprivredne proizvodnje, njenom preradom u gotove proizvode hrane i pića, na kojoj osnovi na kraju XX veka, je bilo 186 privrednih subjekata, 14 proizvođača hrane za domaće životinje i devet proizvođača duvanskih proizvoda. O sadašnjem stanju tih 209 privrednih subjekata, nakon opsežnog istraživanja, donosimo ovaj tekst. Međutim, broj tih proizvođača uvećan je za još 13 društvenih preduzeća koja su prodata na Beogradskoj berzi ili ih je Ministarstvo za privredu ispustilo iz popisa društvenih preduzeća, kao što je slučaj zavisnih preduzeća Navip, AD, Zemun i Fidelinka, AD, Subotica i drugih.

Od tih 222 društvena preduzeća proizvođača hrane i pića, uključivo i proizvođače stočne hrane i duvanskih prerađevina, stranci su do danas preuzeli 81,16 odsto ostvarenog prihoda u tim preduzećima, koji je u 2016. godini iznosio oko 2,7 milijarde evra, dok su našim građanima i državi preostali "restlovi" i preduzeća u stečaju, koji zajedno ostvaruju promet od samo 18,84 odsto ukupnog prometa.

Ako se ta 222 proizvođača hrane i pića, uključivo u to i proizvođače stočne hrane i duvanskih prerađevina, koliko smo utvrdili popis ranijih društvenih preduzeća te delatnosti, razvrstaju po pojedinim segmentima to su:

* 54 privredna društva u ino-vlasništvu

* 11 pripojenih fabrika tim društvima

* 2 prodata Vindiji Hrvatska iz stečaja

* 1 preuzet Centroproizvod od Nesle

* 68 preduzeća u ino-vlasništvu

* 79 privremenih društava u vlasništvu građana i njihovih društava

* 8 pripojenih preduzeća tim društvima

* 18 nije dostavilo bilanse APR-u za 2016

* 105 privrednih društava u domaćem vlasništvu

* 46 privrednih društava u stečaju

* 1 prodata iz stečaja domaćim licima

* 2 promenila delatnost izvan hrane i pića

Poslovanje firmi u ino-vlasništvu ove delatnosti

Sa 14.421 zaposlenih u 2016. godini ovih 65 proizvođača hrane i pića, uključivo u to i proizvođače stočne hrane i duvanskih prerađevina, koji prikaz smo dali u prethodnim brojevima Tabloida, raspolaže sledećom imovinom (stalnom i obrtnom) i kapitalom, uz iskazane ukupne obaveze prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima:

U milijardama evra

* 1,10 Stalna imovina

* 1,35 Obrtna imovina

* 2,45 Ukupna imovina

* 1,16 Sopstveni kapital, bruto

* 1,05 Sopstveni kapital, neto

* 1,40 Ukupne obaveze

Dakle, sopstvenim sredstvima ovi inostrani vlasnici, uzeto zbirno pokrivaju 42,86 odsto ukupne vrednosti imovine, dok obaveze čine razliku od 57,14 odsto. U 2016. godini ova preduzeća ostvarila su prihod u visini od 2,15 milijardi dinara i na tom prihodu iskazale neto dobit u iznosu od 280 miliona evra, uz iskazani gubitak od 27 miliona evra, tako da je u prebijenom iznosu ostvarena čista dobit od 253 miliona dinara, što čini 11,7 odsto ukupnog prihoda. Sa tom stopom čiste dobiti njihovi evropski vlasnici, a i američke firme, te biznismeni sa poreskih rajeva moraju biti zadovoljno. Posebno što sa 253 miliona evra čiste dobiti na 1,05 milijardi dinara kapitala dobija se godišnja stopa na prinosa na kapital od čitavih 24,10 odsto, a to je profit koji se teško na drugom mestu u Evropi može ostvariti.

Poslovanje firmi u vlasništvu naših građana i njihovih privrednih društava

Sa 6.062 zaposlena u 2016. godini u 79 privrednih društava raspolagalo je ukupnom poslovnom imovinom u iznosu od 786 miliona evra, ili nešto većom od četvrtine ukupne imovine ino-vlasnika, dok je sopstvenim neto kapitalom (228 miliona evra) pokrivala samo 29 odsto vrednosti ukupne imovine, dok obaveze čine razliku od 71 odsto.

Na ukupnom prihodu ostvarenom u toj godini u iznosu od 590 miliona evra iskazana je neto dobit u visini od 13,7 miliona dinara, a gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 28,8 miliona evra. Ako se prebije neto dobitak sa gubitkom, proizlazi da su ova preduzeća u vlasništvu domaćih lica iskazala gubitak u iznosu od 15,1 milion evra, ili 2,56 odsto prihoda ostvarenog u toj godini, odnosno na 228 miliona evra neto kapitala negativnu stopu profita od oko četiri odsto. Prikazujemo u nastavku i poslovanje najvećih privrednih društava iz ovih grupacija u 2016 godini...

Ostala 25 aktivna privredna društva u vlasništvu domaćih pravnih lica, sa nekim značajnijim udelom u poslovanju ovih grupacija su: Milan Toplica Tulare, Bivoda Bujanovac, Voćar Beograd, Voćar Produkt Guča, BAT Bačko Gradište, Medo-produkt Donji Tavankut, Duvan Ljubovija, Panonija Sombor, Čajetina Čajetina, 8 oktobar Petrovac, Oreovica Oreovica, Bečejska pekara Bečej. Kozara Čestering-Žitište, Trivit-Pek Vrbac, Pekara i maj Vršac, Plet Novi Pazar, Blagoje Kostić - Crni Pirot, Žitopromet Ivanjica, Izvor Paraćin, Fabrika hleba i mleka Surdulica, Žitoprodukt Leposavić, Ravanica Ćuprija, Kondiva Bujanovac, Paraćinka Paraćin, Bioprotein Obrenovac...

Sa minimalnim brojem zaposlenih i beznačajnim prihodom je sledećih 19 privrednih društava: Panon Kelebija, Simbi Crna Trava, Aquatus Novi Sad, Duvanka Vladičin Han, Vojin Popović Novi Pazar, Agroexport Toplica Doljevac, Klanica Kraljevo, Žitopromet Draginje, Žitomlin Jagodina, Trivit-Mlin Vrbas, Mlin Ozren Ražanj, Mlinoprodukt Ada, Pekara Bela Crkva, Ishrana Ćaćak, Pekarstvo Kraljevo,VIK Vršac, Provamin Srem. MitrovicaRtanjski mlin Boljvac i bivša Pirotska mlekara.

Bez ijednog zaposlenog su 13 privrednih društava: Polewt Belušić, tri zavisna društva Navip-a Zemun, Šapčanska Šabac, Bajinovac Bajina Bašta, Polet Bor, Žitopromet Niš, MPI 12 januar Prboj, Mlin-Pek Sonta, 15 septembar Valjevo, Sloga Aleksandrovac i Šećerana Šabac.

Poslovanje firmi u stečaju

Godišnje obračune dostavilo je 46 privrednih društava u stečaju, dok bilanse nije dostavilo pet preduzeća u stečaju. U njima je na kraju 2016. godine bilo 694 zaposlena, od čega u BIP, AD Beograd 305, Branko Perišić AD, Kruševac 156, Hleb, SAD Novi Sad 137, Fidelinka-Skrob 48, dok u ostalih deset privrednih društava u stečaju 48 radnika, a 32 nemaju nijednog zaposlenog.

Ukupna vrednost imovine u ovim društvima iznosi 196 miliona evra, a obaveze su dostigle 426 miliona evra. Dakle, obaveze su veće od ukupne imovine za 230 miliona evra. To je dovoljan podatak da se zaključi u kakvom su katastrofalnom stanju ova preduzeća u stečaju. Ukupno gledano skoro sva ova preduzeća u stečaju doživeće bankrot.

Na ukupnom prihodu od samo 21 miliona evra iskazana je neto dobit od samo milion evra i gubitak u toj godini u iznosu od 42 miliona evra. U prebijenom stanju gubitak je veći od neto dobitka za 41 milion evra i veći je od prihoda ostvarenog u toj godini skoro dva puta.

Koja su preduzeća pripajana drugim

Pripojeno je drugim 19 fabrika, i to: 11 fabrika u inostranom vlasništvu, to tri fabrike šećera (Donji Srem Pećinci, Šećerana Jedinstvo iz Kovačice i Jugozapadna Bačka iz Bača), Imleku su pripojene tri mlekare (Niška. Novosadska i Subotička), FSH Standard iz Kikinde pripojena je Kikinskom mlinu, Palanački kiseljak pripojen je Soko Štarku, Žitoprodukt Kragujevac pripojen je slovenačkoj firmi Don Don, doo sa sedištem u Beogradu, Juvitana Inđija i Takovo-Gruža, posluju u okviru Kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca i osam fabrika u vlasništvu naših građana i privrednih društava. Tako je na primer, Hisar iz Prokuplja pripojen Pioniru, Sićevo je pripojeno Simićevu, koji je nastavio poslovanje u okviru Prokupca Beograd, kome je pripojen i Prokupac iz Prokuplja, Zora iz Mola i Akotex iz Ade pripojeni su Aretol, doo iz Novog Sada, Žitopromet iz Čačka pripojen je Pobedi Aranđelovac, FSH Plana, doo iz V. Plane pripojena je beogradskom privrednom društvu "Gazda ipo", koje obavlja istu delatnost, dok je FSH Bečejka pripojena vlasnikovom privrednom društvu "Eraković", doo iz Kule.

Industrija mesa Čoka, prodata je u stečaju i ponovo kod novog vlasnika ušla u stečaj, dok Centroproizvod Surčin posluje kao deo inostrane kompanije Nestle.

Dva privredna društva od ovih bivših društvenih preduzeća proizvođača pića i hrane su u likvidaciji: Agro Mlekara iz Dobanovca i Pekarska industrija Progres iz Bosilegrada. Šećerana Kovin promenila je delatnost i umesto proizvodnje šećera osnovna delatnost sada je skladištenje. Glutin Padinska Skela promenio je delatnost u pružanje veterinarskih usluga, pa je brisana, jer se veterinarska delatnost registruje kod privrednih sudova. Hrvatska firma Vindija kupila je iz stečaja Lajkovačku mlekaru i Fabriku stočne hrane UNIP, Valjevo.

Brisanje iz registra

Nakon okončanog stečajnog postupka iz Registra APR-a brisano je čak 46 fabrika koje su bili proizvođači hrane i pića. Evo i njihovog spiska po grupama...

Prerada i konzerviranje mesa ......

* Poljopromet, DP, Niš

* Crvena Zvezda, DP, Kragujevac

* MIP, DP, Požarevac

* BIM Slavija, Beograd

* Mesokombinat, AD, Leskovac

* Klanica, doo, Loznica

* PIK Aleksinac - Klanica Aleksinac

* Mesar, AD, Užice

* Koža, AD, Užice

* PIK Kikinda, AD

* Šumadija, doo, Sm. Palanka

* Vajda, AD, Beograd

* Klanica Divci, doo - Lurtra Grupa

* Centro riba, doo, Beograd proizvođači mlinskih proizvoda

* Pobeda, DP, Ćuprija

* Mlin Budućnost, AD, Titel

* Mlin Mlava, doo, Malo Crniće

* Stevan Dižin, AD, Žabalj pekarska industrija

* Pekara, AD, Dimitrovgrad

* Pekara, doo, Resavica

* Prvi maj, pekara i mlekara, Raška šećerane

* ŠELK 911, AD, Ćuprija

Proizvođači konditorskih proizvoda

......

* Moravka, DP, Leskovac

* Fidelinka kond. ind. doo, Subotica Proizvođači začina i drugih dodataka hrani

* PKB Biopak, DP, Beograd

* Bačka Bilje, AD, Bačka Palanka

* Radost, DP, Donji Stajvac prerada mleka I proizvodnja sireva

* Mlekara, DP, Negotin

* Mlekara, AD, Senta

* PKB Agroinženjering, AD, Beograd

* Agro Mlekara, doo u likv. Dobanovce

Proizvodnja sokova od voća i povrća

......

* Frigo Srem, DP, Irig

* Hladnjača Suvobor, DP, Mionica

* Voćar, AD, Sm. Palanka

* Hladnjača, AD, Ljubovija

* Voćeprodukt, DP, Požarevac

* Prima, AD, Kikinda

* DIV Hladnjača, ad, Loznica

* Hladnjača, DP, Lajkovac

* Conica, DO, Preljina proizvođači pića

* Pančevačka pivara

* Bečejska pivara

* Aleksinački podrum

Fabrike stočne hrane

......

* Milan Blagojević, DP, Natalinci

* FSH Crvenka, AD

* FSH Bemiks, AD, Aleksandrovac

* DP Plana FSH, Velika Plana

Da bi bilo jasnije o kakvom se haosu u ovim preduzećima radi, treba napomenuti da godišnje obračuna za 2016. godinu nije predalo 18 privrednih društava proizvođača hrane i pića, bivših društvenih preduzeća, a to su:

* Hladnjača/Euro Frigo, AD, Pirot

* Fungi Voće, doo, Čačak

* Jermenovci, AD, Jermenovci

* Tehnounion, DP, Beograd

* Klokot Banja, DP u stečaju, Bujanovac

* Herbogal, doo u stečaju, Svrljig

* Svileuva, doo, Svileuva

* Cooperativa, AD, Beograd

* Stočar, doo, Čačak

* Agrostočar, AD, Pirot

* Neretva, AD, Beograd

* Mlinovi, AD, Čurug

* Žitoprerada, doo u stečaju, Novi Bečej

* Gradska pekara, AD, Sombor

* Čačanka, doo, Čačak

* Mlekara, AD u stečaju, Sevojno

* Mlekara-Plana, AD u stečaju, V. Plana

* Progres, AD u likvid. Bosilegrad

U stečaju su i sledeća privredna društva ......

* Dunavka, doo, f-ka ulja, V. Gradište

* Fabrika ulja, AD, Kruševac

* Prokupac, AD, Beograd

* Kosovovino, AD, Beograd

* Navip, S, Zemun

* Navipvinarstvo, doo, Vranje

* BIP, AD, Beograd

* Jagodinska pivara, AD, Jagodina

* Vršačka pivara, AD, Vršac

* Zrenjaninska pivara, AD, Zrenjanin

* Hladnjača, AD, Apatin

* Voćar, DP, Subotica

* Tamiš Hladnjača, DP, Pančevo

* Srbijanka, DP, Valjevo

* Budimka, AD, Požega

* Zaplanjka, doo, Donji Dušnik

* Mitros, AD, S. Mitrovica

* IMK 29 novembar, AD, Subotica

* Banat, AD, Ban. Karlovac

* Klanica Plana, doo, V. Plana

* PIK Lapovo, DP, Lapovo

* Jugocoop. DP, Bujanovac

* Gavrilović, DP, Beograd

* Srbocoop, AD, Beograd

* Fidelinka - Skrob,, doo, Subotica

* Mlin K ANJIŽA, DOO, Kanjiža

* Žitko, AD, Bačka Topola

* Borac, DP, Petrovac

* Branko Perišić, AD, Kruševac

* Žitoprodukt, AD, Zrenjanin

* PIK 7. Juli, AD, Debrc

* Žitomlin, doo, Negotin

* Žitopromet, doo, Jagodina

* Hleb, AD, Novi Sad

* F-ka hleba I mleka, doo, Vranje

* Plima, AD, Vrnjačka Banja

* Prvi maj, AD Pekara, Raška

* Mercipan, doo, Osečina

* Pćinja, DP, Trgovište

* Šećerana D. Tucović, DP, Beograd

* Šećerana, Zrenjanin

* Šećerana, Požarevac

* Mešaona stočne hrane, AD, Kanjiža

* Veterinarski zavod, AD, Zemun

* FSH Komponenta, Ćuprija

* Niška dolina, AD, Pirot

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane