Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Cenzura

Borba zagrebačkog novinara Domagoja Margetića za slobodu javne reči

Ćutanje nije zlato

Zagrebački novinar Domagoj Margetić štrajkuje glađu zbog pritisaka i pretnji smrću. Štrajk je počeo 6. septembra. Zdravstveno stanje mu se dramatično pogoršalo, ali ne namerava da odustane dok vlast ne prihvati zahtev da policija i tužilaštvo procesuiraju slučajeve pretnji i napada na njega.

P. Popović

Margetić već dve decenije privlači pažnju javnosti i političke mafije u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Razotkrio je pozadinu korupcionaških afera INA, „Hipo" i „Agrokor", ratnih zločina i sprege raznih balkanskih klanova, a o saradnji Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, njihovim tajnim dogovorima i zajedničkim bankarskim računima, napisao je knjigu „Krvave balkanske milijarde". Tri godine je uređivao emisiju „Necenzurirano", koju je vlasnik Mreže TV skinuo za tri sekunda, bez objašnjenja. U tekstovima, objavljenim u Magazinu Tabloid, Margetić je otkrio kako su prebacivane pare iz Srbije na Kipar, a zatim na privatne račune lopova koji su i danas na vlasti. U feljtonu „Slučaj Pukanić: Ubistvo s potpisom države" opisao je lavirint balkanskog kriminala. U izdanju Magazina Tabloid publikovana je Margetićeva knjiga „Operacija Durres - Kosovo i novi balkanski poredak".

Zbog tema i načina na koji se njima bavio, Domagoj Margetić je hrvatski rekorder po broju napada. U jesen 2014. brutalno je pretučen. Dve godine kasnije napadnut je u centru Zagreba. Dva puta su nepoznati počinioci upadali u njegov stan i krali kompjutersku opremu i dokumentaciju. Pretnje u telefonskim pozivima, sms porukama i javnim pozivima na linč na društvenim mrežama, gde je objavljena i njegova adresa, prijavljivao je policiji. Državne institucije nisu reagovale ni posle vrlo ozbiljnih pretnji smrću, koje su mu upućene u novembru prošle godine. Zbog svih problema kojima je izložen, a na koje ne reaguju ni policija, ni tužilaštvo, odlučio se na štrajk glađu.

- Sve su mi uzeli zato jer nisam pristao da trgujem novinarskim pozivom. Nisu znali kako da me ućutkaju, pa mi godinama uništavaju egzistenciju, porodicu, privatni život, prete mi, napadaju, diskredituju, naručuju ubistvo... Uzeli su mi egzistenciju. Uzeli su mi i uništili porodicu. Mene su diskreditovali do te mere da više ni sam ne znam šta je to istina o meni i koliko ima tih mojih alternativnih biografija, kojima se po potrebi koriste, kako bi me prikazali ovako ili onako. Naručuju moje ubistvo, dok javnost sve voajerski posmatra. Iza toga stoji politika, a policija prikriva. Ko god je mogao i bio u prilici, taj me izdao, napustio, prodao, sudelovao u igrama kojima su mi radili i još mi rade o glavi. Isprobanom šemom širenja laži i diskreditacija nameravaju da mi unište profesionalni i privatni život. Tako se to radi. Nas, koji nismo pristali da uzmemo novac i ćutimo, nas predstavljaju kao kontroverzne ljude. A, to je, verujte mi, gore od metka ili podmetnute bombe. Žele da me ubiju i papirnato, i psihički i fizički, da me satru koliko god im je moguće - objasnio je Margetić razloge za štrajk.

Hrvatsko udruženje novinara i Evropska federacija novinara uputili su apel u kome su istakli da se Margetićevo zdravlje ubrzano pogoršava, zbog čega su ga pozvali da prekine štrajk, a hrvatsku vlast da odmah reaguje na njegove zahteve. Predsednik vlade Hrvatske, Andrej Plenković, javno je osudio napade na novinare i pozvao Margetića da prekine štrajk glađu, ali nije rekao ni reč o tome zašto institucije ne ispunjavaju zahteve.

- Sve su mi uzeli, a od mene traže da prekinem štrajk. Neću, ne mogu i ne želim da prekinem štrajk glađu. Štrajkovaću do kraja ili do ispunjenja mojih zahteva. Ne zato što će to meni pomoći, nego zato što, ako se ovakvi napadi, pritisci, ucene, pretnje i diskreditacije nas novinara nastave, novinarstvo će jednostavno nestati, a ostaće brdo najavljivača, čitača i prepisivača naručenih objava, kojima se javnost laže. Nagovaranja na prekid štrajka samo mi pokazuju koliko niko ništa ne razume, koliko nisu spremni ni da mrdnu prstom i kako bi hteli da prekidom štrajka spasim i savest onih za koje su glasali, a koji nama novinarima rade o glavi. Javnost snosi barem jednaku odgovornost za ovo kao i vlast, odnosno politika. Javnost ništa nije učinila da ne dopusti da novinari doživljavaju pritiske, napade, pretnje, ucene... Loše se osećam, stanje se pogoršava, ali, pošto nijedan od važnih zahteva nije ispunjen, miran sam i odlučan u nameri da ostvarim svoj cilj, od koga neću odustati. Štrajk glađu ću nastaviti do kraja, zato i sada pokušavam da vrištim - sloboda novinarstvu! - rekao je Margetić.

On je, u invalidskim kolicima, iscrpljen i slab, uz pomoć prijatelja, došao pred zgradu hrvatske vlade s transparentom na kome je pisalo: „U uvjetima straha, napada, prijetnji, diskreditacija nema novinarskih sloboda".

Uporedo s Margetićevim pozivom na odbranu slobode novinarstva, pokrenuta je peticija, kojom se od javnosti, od građana, traži da podrži zahteve za zaštitu novinarskih sloboda. Peticija je objavljena na sajtu change.org. U „Deklaraciji - Sloboda novinarstvu" ističe se da novinari nisu privatni preduzetnici, pa u rizicima svog posla ne bi smeli da budu prepušteni sami sebi, nego bi trebalo da imaju zaštitu institucija i celog društva.

- Interesi, strah, razaranje svih ljudskih odnosa i ono što bi moglo da se nazove socijalnom korupcijom zamenili su normalne društvene odnose. Takva javnost ne može biti garant demokratskih i civilizacijskih standarda, pa ni slobode i sigurnosti novinara. Egzistencijalni pritisci na novinare direkno guše novinarske slobode i slobodu govora. Novinari služe interesu javnosti, zato je zaštita novinara od institucionalnih i vaninstitucionalnih pritisaka prvorazredni javni interes - navodi se u „Deklaraciji", koja opisuje i stanje u Srbiji, srpskom društvu i na medijskoj sceni.

Redakcija Magazina Tabloid pruža punu podršku svom saradniku Domagoju Margetiću i učestvuje u njegovoj borbi za slobodnu novinarstva. Urednici, novinari i saradnici našeg Magazina i sami su izloženi istoj vrsti progona, pritisaka, napada i diskreditacije kao i kolega Margetić. To je razlog više da ne posustanemo u borbi za oslobođenje.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane