Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Paori iz Kikinde pesnicama dele tuđu zemlju

Paori iz Kikinde pesnicama dele tuđu zemlju

 

Kad stečajci zamese

 

Đura Đurđilov na velikim mukama. Osim što je na zakupu zemljišta izgubio veliki novac, lako može da ode i u zatvor.

 

M. Ješanov

 

Banatska plodna ravnica donosi i nevolje osim dobrih prinosa. Poznati paor Đura Đurđilov proglašen je krivim za protivpravno zauzimanje 664 hektara zemljišta i nepravosnažnom presudom Opštinskog suda u Kikindi kažnjen sa ukupno 208 hiljada dinara. Ukoliko ne plati navedeni iznos, paora će strpati u zatvor. Svaki dan apsa vredi hiljadu dinara i paor je prinuđen na skoro mesec dana drštvenokorisnog rada.

Ovakva presuda nije iznenadila dobre poznavaoce kikindske stvarnosti, jer su glavni akteri ujdurme ostali po strani. Nevini su direktori, sudije, stečajni upravnici, oni koji su najviše zamesili kavgu.

Da ne bude baš sve idealno pobrinuo se, opet, važan čovek. Na imanju bivše zemljoradničke zadruge "Kikinda" došlo je pre dva leta do svađe oko toga ko će da žanje, pa su sevale i pesnice, a u "žetvu" se uključila policija, sud, Agencija za stečaj.

Đura Đurđilov, vlasnik Zemljoradničke zadruge "Žitopromet", pet godina je uzimao u zakup zemlju od Zemljoradničke zadruge "Kikinda". Te godine, mesec dana posle setve, zadruga je otišla u stečaj, a njene oranice je od Agencije za stečaj dobilo preduzeće "Agrostočar". I pošto je Đurđilov uzorao, posejao i prihranio pšenicu, kada je došlo da se žanje poslao je kombajne. Ali, kombajne je poslao i novi vlasnik "Agrostočara" i sevnule su pesnice između žetelaca.

Stečajna agencija i policija su oterali Đurđilove radnike sa njiva i on je preko suda morao da tražim odštetu. Tužili su i njega. Dva zavađena tabora, Đurđilov s jedne i šestorica vlasnika "Agrostočara" s druge strane, vode međusobno desetak sudskih sporova.

Nakon stečaja u ZZ "Kikinda" nastali su problemi za koje su po mnogima najviše odgovorni Agencija za privatizaciju i Centar za stečaj. Agencija je aminovala izdavanje u zakup celokupnog zemljišnog fonda ZZ "Kikinda" od 1.200 jutara čiji je zakupac postao "Agrostočar".  Radiša Suvačarov, vlasnik "Agrostočara", zemljište je u zakup uzeo kao neuzorano i neobrađeno mada je 450 jutara već bilo posejano o trošku Đurđilove zadruge.

Dodatni problem je bio i taj što ove površine nisu bile izuzete iz licitacije, a da jesu do spora uopšte ne bi ni došlo.

Rešenjem Radomira Radojčića, sudije Trgovinskog suda u Zrenjaninu, "Žitopromet" je morao da napusti imanje, a vlasnik zadruge Đura Đurđulov je prema njegovoj računici pretrpeo štetu od 15 miliona dinara.

Da je stečaj dobar biznis za privilegovane pojedince pokazalo se i u ovom slučaju, jer su troškovi stečajnog postupka narasli na ukupno 195 miliona dinara, što prelazi polovinu realnih i nenaplaćenih potraživanja od dužnika.  Realno pokriće za zakonite odluke bilo bi da je najpre uveden predstečajni postupak pa je kikindski primer, s obzirom da je to izostalo, jedinstven primer u Srbiji.

Ceo postupak je nakaradno vođen da bi se na neki način izašlo u susret Dragiši Okolišanovu, bivšem direktoru Agencije za privredne registre, čija je porodica pre nacionalizacije posedovala veliku imovinu u koje spada i poslovna zgrada Zemljoradničke zadruge "Kikinda".

Bivši ministar Predrag Bubalo je kum Okolišanova, koji sadaradi u Agenciji za privatizaciju, pod čijom kapom deluje Centar za stečaj, čija direktorka je ženu Dragiše Okolišanova postavila za svoga zamenika čim se ova vratila sa porođajnog odsustva. Ovako moćan lobi je u stanju da savlada i ono malo objektivnosti koje je ostalo kod poštenih sudija.

Da je sukob paora iz Kikinde jedan od najskandaloznijih primera svedoče i reči Gorana Živkova, takođe Kikinđanina, eksministra poljoprivrede i funkcionera G17, koji se u slučaj uključio ne baš biranim rečima.

- Ako je politika loša kako je onda Đura Đurđulov uspeo da u poslednje vreme kupi toliko traktora, priključnih mašina i toliko zemlje. Znači ili mi imamo najbolju agrarnu politiku koja omogućuje da se toliko puno zaradi od poljoprivrede ili gospodin zarađuje derući kožu seljacima sa kojima ugovara proizvodnju po zelenaškim uslovima koji su jedni od najgorih koje sam ja video.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane