Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

 

Kako je opljačkan i uništen Komgrap, bivši jugoslovenski građevinski gigant

 

Sedam godina bez plate

 

Urgentnim pismom upućenom Radio televiziji Srbije da hitno pošalje novinara i kamermana "u sredu, u devet ujutro, dana 31.12. 2007. godine", radnici preduzeća Komgrap-Makiš, zapravo su pokušali da upute poslednji glas očaja pred javnošću, ne bi li skrenuli pažnju na pljačku koja se upravo dešavala. Na žalost, taj glas nije otišao daleko. Ali je zato operacija jedne otimačine tekla najboljim mogućim tokom…

 

N. Vlahović

 

Čim je došlo do privatizacije jednog od najpoznatijih građevinskih preduzeća bivše Jugoslavije beogradskog Komgrapa AD, radnička klasa je još jednom doživela susret sa brutalnošću nove klase. Novi većinski vlasnik, banjalučka firma Integral Inženjering, došla je u posed 51 posto akcija, a onih 49 posto ostalo je u vlasništvu manjinskih akcionara, zapravo, već pomenute radničke klase kojoj će i to ubrzo biti oduzeto na posebno podmukao način.

Prema pisanju sindikalnih rukovodilaca, čim je ušao u firmu, novi vlasnik je počeo da sprovodi ceo repertoar maltretiranja, ponižavanja i raznovrsnog drugog terora, sve sa ciljem da istera što više zaposlenih na ulicu, jer socijalni program nikada zvanično nije ni prihvatio kao obavezu. Ovo mu je u dobroj meri i uspelo.

Ali, zavera biva kompletnija prvobitnim zamešateljstvom kad je menadžment Komgrapa formirao tendersku ponudu na bazi podataka firme BS Consalting koja je u saradnji sa Agencijom za privatizaciju, koja je novom vlasniku omogućila da za skandalozno male pare (4,3 miliona evra) dođe do vlasništva nad Komgrapom.

Realna cena ovog nekadašnjeg giganta (definitivno zdrobljenog upravo ovakvom privatizacijom), bila je 119 miliona evra, i to prema svim dotadašnji stručnim procenama.

Obaveze Komgrapa bile su u odnosu na pravilno procenjenu vrednost imovine male. Reč je o sumi od 13 miliona evra koju u svim dopisima potvrđuju i sindikalni aktivisti u Komgrapu.

Na taj način je "srećni dobitnik" kupio znatno veće za znatno manje, i toj bi priči bio kraj, bez obzira na vrlo verovatnu političku podršku da nije bilo još nekih okolnosti koje su ovom slučaju dale posebnu težinu.

Akcijskom fondu Agencije za privatizaciju, stigao je 1. februara 2009. godine Zahtev za kontrolu i raskid ugovora sa većinskim vlasnikom jer "…Kupac nije poštovao odredbe Zakona o privatizaciji". U narednih sedam tačaka, ovaj zahtev je detaljno obrazložen, a potpisan je u ime Upravnog odbora manjinskih akcionara od strane punomoćnika, advokata Slavka Jelovca.

Istovremeno, jedan događaj je potpuno razotkrio prave namere novog vlasnika, banjalučke firme Integral-Inženjering. Naime, zvanično su uništene i u staro gvožđe isečene skupocene mašine, vlasništvo Komgrapa (nezvanično, neke od najskupocenijih su utovarene i odvezene u nepoznatom pravcu ali za poznatog vlasnika).

Tim povodom je sindikat "Nezavisnost" preduzeća Komgrap-Makiš u pismu upućenom Slobodanu Stankoviću predsedniku Upravnog odbora Komgrapa ovaj destruktivni čin naziva "…najdrskijim mogućim činom pljačke i uništavanja imovine decenijama sticane krvavim radom". U istom pismu potpisnici navode da nisu primili platu više od sedamdeset meseci!

Zbog ovakvih odnosa prema radničkoj klasi nekada su dizane revolucije, mada je većina tadašnjih bogataša bila znatno ljudskija i milostivija prema zaposlenima nego sadašnja nova klasa u tranzicionoj Srbiji. Ali, to je već problem koji će rešavati vreme, politika, pa, ako je zato preostalo snage, i  masovni štrajkovi. U takvom razvoju događaja, Komgrap neće biti usamljen slučaj.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane